Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Apr 2024, 15:34:51
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Lansiran prvi element „Galilea“  (Pročitano 1998 puta)
02. Jan 2006, 10:48:28
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
LANSIRAN PRVI ELEMENT „GALILEA“

MOSKVA: U Zemljinu orbitu juče je lansiran prvi element evropske satelitske mreže „Galileo“, budućeg globalnog navigacionog sistema.
Ruska raketa „Sojuz“ ponela je u orbitu, s kosmodroma Bajkonur, satelit „GIOVE A“ (Galileo In-Orbit Validation Element), koji će u svemiru testirati nove tehnologije, javlja AP.

Tu fazu testiranja kompletiraće još dva satelita koji će biti lansirani do 2008. godine. Evropska unija očekuje da satelitska mreža „Galileo“, sastavljena od 30 satelita postavljenih na visini od preko 23.000 kilometara, konkuriše američkom GPS-u (Global Positioning System).

U Roskosmosu kažu da „Galileo“, takođe, odgovara ruskom sistemu GLONAS, i da će moći da obezbedi operativno određivanje položaja objekata na Zemlji, s greškom između pet i 10 metara. Raketa „Sojuz“ je uzletela u 6.19 sati po srednjoevropskom vremenu, a „Galileo“ je ušao u orbitu Zemlje 88 minuta kasnije. „Galileo“ će početi da radi 2008. godine, i na kraju će ga činiti 30 satelita, uglavnom za civilne namene – od onih koji će pomagati vozačima automobila, do onih za operacije potrage i spasavanja.

U komercijalnu upotrebu, projekat „Galileo“, koji košta oko 3,4 milijarde evra, ući će 2010. godine.
Ovom programu pridružilo se još šest država van EU – Kina, Indija, Izrael, Maroko, Saudijska Arabija i Ukrajina, a još neke nameravaju da učine isto. Sistem je organizovan u partnerstvu državnog i privatnog sektora, a Evropska komisija želi da ga s dve trećine finansira industrija, a ostalo javni izvori. Konzorcijum koji stoji iza programa „Galileo“, čine evropska aeronautičko-svemirska kompanija EADS, francuski „Tales“ i „Alkatel“, britanski „Inmarsat“, italijanska „Finmekanika“, španski AENA i „Hispasat“, nemački „Dojče telekom“ kao i još sedam članova.

„Galileo“ će omogućiti Evropi da stekne nezavisnost u strateškoj oblasti satelitskog pozicioniranja, što je postalo neophodno za upravljanje vazdušnim, pomorskim i, sve više, drumskim saobraćajem. Evropska svemirska agencija istice da garantuje operativnost sistema u svakom trenutku, osim „najgore varijante“. Za sada, „ako Amerikanci žele da skrembluju GPS, oni mogu da to učine kad god žele i svi bi ispaštali zbog tih odluka“, izjavio je portparol Evropske svemirske agencije Franko Bonačina. Prošle godine, EU i SAD su postigli dogovor da se „Galileo“ učini kompatibilnim sa GPS-om, koji je pod kontrolom američke vojske. (Beta)

Izvor: Dnevnik
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Apr 2024, 15:34:51
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.