Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 14. Avg 2025, 19:24:17
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 31 32 34 35 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kur`an ispred nauke  (Pročitano 175798 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 
Možda sam bio malo oštriji nego što sam trebao, ali ipak samo malo.  Smile

Koliko dugo oni koji ne veruju pate od strane vas religioznih - pa prevršila Dara meru.
Zbog vaših medjusobnih prepucavanja, zbog zaustavljanja napretka nauke kada dodjete do vlasti, ova naša, ljudska vrsta, umesto da bude medju zvezdama, stoji još uvek ukopana do grla u zemlju.

Osim toga ako dobro pročitaš moj post ja nisam rekao da će ateisti da pobiju religiozne već da ćete vi religiozni da se pobijete izmedju sebe. Pre 1000 godina imali ste moć da ubijete onoliko ljudi koliko vas konj nosi i koliko  mač doseže, a danas nema mesta na planeti koje ne može da se dosegne i koje ne može da se uništi.

Ja sam samo rekao da se nadam da će pre toga, ona pametna manjina koja veruje u nauku i čoveka, i koja ne traži pomoć od nevidljivih i nepostojećih, da se skloni negde na sigurno dok vi utvrdjujete čija je knjiga bolja.
Ako to znači da će milijarde umreti, pa nisam ih ja ubio nego ste se ubili izmedju sebe zbog gluposti koja ništa ne znači.

Što se tiče onoga "Živi i pusti druge da žive!" ja verujem u to, i ja stoga ne idem po crkvama, džamijama i sinagogama da propovedam ateizam.
Medjutim, vi, religiozni, sa druge strane, ne činite isto već ste navrli sa svih strana da propovedate svoje religije i da na silu širite svoje ideje.
Treba da se zabrani tako nešto kao što se brani reklamiranje cigareta.

Radi ti, bato, u privatnosti svoje kuće ili crkve šta hoćeš, ali nemoj da u javnosti da o tome pričaš.
Poštuj koji god običaj hoćeš, ali nemoj mene da teraš da menjam svoj život zbog tvoje vere.

Što se priče o Abrahamu (Ibrahimu) tiče, ima nešto slično i u Novom Zavetu (da, čitao sam ga) kad žena koja nije Jevrejka moli Isusa da joj izleči dete. A on joj kaže da je on došao da otkrije istinu narodu Izraela a ne nevernicima. Tek kada ona kaže: "Ali i psi dobiju koju mrvu kada hrana padne sa stola gospodara." on joj pomogne.
E, sada, pitam ja vas religiozne: Pa, zar nije trebao odmah da joj pomogne i izleči dete bilo koje vere da je bilo. I zar Abraham nije trebao da nahrani čoveka bez obzira da li je vernik ili nevernik.
Takve su vaše religije - samo sebe i slične sebi gledate i volite, a drugi su otpad.

I posle, ti mene nazivaš ekstremnim i netolerantnim...

Naravno da sam ekstreman jer ja ne bih pitao koje je vere neko ako mu treba pomoć.
Naravno da sam netolerantan, kada mi se smuči zbog uništene biblioteke u Aleksandriji, spaljenih veštica, pobijenog naroda šrom planete, kamenovanja, sečenja ruku i glava, bombaša samoubica - a sve u ime Hrista, Jehove, Alaha.

Što se tiče korišćenja široke četke i proglašavanja svih religiznih za fanatike, hteo bih da ponovim ono što sam napisao pre par strana - Vernici su u stanju da otvorenog srca i hrabro odbace gluposti koje je Čovek napisao i da poštuju pravila Morala onako kako bi svako trebao.
Religiozni ljudi, sa druge strane, slepo slušaju vodje svojih religija i imaju svoje vidjenje morala, a svako ko ne misli kao oni mora da nestane.

Za prve ima mesta u budućnosti, za druge nema - i oni će se sami za to pobr
Za prve ima mesta u budućnosti, za druge nema - i oni će se sami za to pobrinuti izmedju sebe.

Svaka čast na trudu za napisani tekst. Samo opet ono staro "dokazivanje" i "bacanje pene" .

Napredak nauke nije doneo nikakav napredak ljudske svesti.

Ok, nauka ide svojim tempom razvoja i razvijala se ne linearno već eksponencijalno. Jedno veliko otkriće u bilo kojoj grani nauke obično "povuče" za sobom i reviziju drugih nauka, i donese nove teorije i otkrića.

Koliko dobrog su nam donela neka otkrića iz oblasti atomske energije, toliko ako ne i više nam to otkriće stoji kao Damoklov mač iznad glave.

Pa zar ti stvarno misliš da su samo verski fanatici u stanju da vođeni svojim fanatizmom u stanju da unište svet. Neki ateista takođe može dati isto naređenje.

Ne postoji nikakva zakonitost koja kaže da ateista mora biti moralan i okrenut nauci i napretku. Ateista može biti napr. psihopata, serijski ubica koga i ovako zabole za neku tamo "Božiju kaznu".

Suviše si napravio oštru podelu. 

Da li će neko biti moralan i okrenut napretku zavisi isključivo od individue.   

Šta da radimo sa religioznim fizičarima, matematičarima, književnicima, itd...... , razmisli malo.

Prodavci oružja, droge, pedofili i ostala ljudska gamad su po tvojoj definiciji svi religiozni. Ne budi smešan.

Svaka čast na trudu ali nisi ni približno u pravu.

P.S.

Pa zar ti misliš da ja koji sam na prvom mestu duhovan ne želim napredak nauke, i da svakom trubim o mojim verovanjima i ubeđujem u nešto.

Duhovnost (religija) je čovekova intimna stvar, i kao takva ne primorava tebe niti bilo koga da sluša (čita knjige) o toj tematici.   
inuti izmedju sebe.

Mrzi me da razglabam ponovo , takvih kao ti milioni , a ja nisam dežurna baba razbijač zabluda  , evo samo ukratko ono oko Ibrahima namjerno ili ne , ali totalno suprotno izvrćeš bit priče , znači ona je do mene došla preko Muhammeda savs . a njemu je došla od Alaha dž.š preko melaka  , i koja je njena bit , šta nam gospodar njome poručuje , ja sam stvorio sve ljude , ja sam im dao slobodu da žive kako hoće , ko ste vi da im to uskraćujete , ako hoće da nevjeruju u mene ja sam im to dozvolio  , dočim ti namjerno neprimećuješ ovo i fokusiraš se na Ibrahimovu grešku koja je ovdje i namerno stavljena da se pokaže šta naš gospodar ne želi a ne šta želi.  U Biblijske priče ne bih ulazio o tome razgovaraj sa hrišćanima , i nemoj sve religije stavljati u isti paket jer ako bih ja sve ateiste stavio u isti paket mogo bi da upadneš u neke vrlo " nezgodne " grupe.

Ponavljam ne izvrći namjerno stvari , ima muslimana fanatika , radikala , degenerika , masovnih ubica , humanista , naučnika , heroja, ima u miliardu ljudi šta ti Bog hoće , ali kad govorimo o islamu kao ideologiji baziranoj na Kuranu , on je apsolutno jasan :

" Nema prisile u vjeri , jasan put se jasno razlikuje od zablude"

Svako na ovom svijetu kad je islam u pitanju može izabrati sopstveni put i niko mu nema pravo to osporiti , ovo međutim se totalno mijenja kad je u pitanju ahiret , tamo već  neće biti isti oni koji su vjerovali i oni koji to nisu , ali što to mene briga šta će ko dobiti na onom svijetu , dovoljne su mi sopstvene brige.
IP sačuvana
social share
Ovde će stajati vaša reklama za samo 10 KM !
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 314
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Citat
Napredak nauke nije doneo nikakav napredak ljudske svesti.

Ne slažem se.

Budući da danas znamo mnogo više nego što su naši preci znali to sigurno menja i nas same.
Poznajemo uzroke mnogih dogadjaja u prirodi, bolje razumemo posledice naših aktivnosti, i na osnovu toga menjamo način na koji živimo, i na koji način se ponašamo prema drugima.

Nauka je svojim razvojem ubrzala prirodni proces razvoja kolektivne svesti.

Nekada smo bili rascepkana plemena humanoida ali kako se nauka razvijala tako se i čovek razvijao.
Prvo točak, pa kompas, pa na kraju internet, spojili su ljudsku vrstu i omogućili razmenu ideja.

Religije sa svoje strane žele da uspore ili prekinu razvoj svesti i svedu Čoveka na robota koji sledi pravila koja su stvorili ljudi od pre 5000, 2000 ili 1300 godina.
Mudrost tih ljudi od starine bila je dovoljna u tim vremenima, ali kako da se u današnje vreme poštuju ista pravila kada znamo mnogo više?

Da li je žena manje vredna od muškarca?
Da li je seks nešto čega treba da se stidimo?
Da li bolest izazivaju zli duhovi?

Odgovori koje na ova i slična pitanja daju svete knjige i današnja nauka pokazuju fundamentalnu razliku izmedju dva koncepta. Jedno je robovanje a drugo sloboda.

Citat
Pa zar ti stvarno misliš da su samo verski fanatici u stanju da vođeni svojim fanatizmom u stanju da unište svet. Neki ateista takođe može dati isto naređenje.

Ne postoji nikakva zakonitost koja kaže da ateista mora biti moralan i okrenut nauci i napretku. Ateista može biti napr. psihopata, serijski ubica koga i ovako zabole za neku tamo "Božiju kaznu".

Naravno da i ateisti mogu biti ludaci.
Ali manja je verovatnoća da ću ja koji znam da je ovo jedini život koji imam početi da radim gluposti koje me mogu stajati tog života.
Onaj ko misli da mu dolazi Raj, drugi život ili 72 device će u većem broju slučajeva da počne činiti zlo i naći opravdanje za to u svojim svetim spisima.

Ateizam ne znači automatsku prosvećenost.
Ali to je prvi korak ka priznavanju da su tvoje akcije upravo tvoje i da ti sam snosiš odgovornost za njih.
Nema više sile koja te je naterala da nekoga povrediš već si ti to sam učinio i zato ćeš snositi odgovornost i to ne nakon smrti u nekom Paklu, već sada u zatvoru.

@Coolrunner:  Smile Sažeo si 33 strane u 3 reči. Svaka čast. Ili što bi na Evroviziji rekli: Coolrunner 12 points.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
Nepoznat
Browser
Nokia6070 2.0
mob
Samsung 
Vidiš druže religije su dobrim delom zaslužne što smo danas ovde. Da se nisu pojavile ko zna što bi bilo sa nama. One su obeležile pojavu ljutske civilizacije, uticale su na njen nastanak i razvoj.

Što se odgovornosti za dala tiče, otkud to da je kod verujućih ljudi nema. Sve religije polaze od toga da čovek ima slobodnu volju da bira i da odgovara za izbore, kako na ovom svetu (odgovornost pred državom), tako i na onom svetu. Društvene sankcije se mogu izbeći ako vešto odradaiš neko delo, Božije ne mogu, jer on sve vidi i sve zna. Zato je psihički pritisak da se ne čini zlo veći kod vernika.

Religija nužno ne koči razvoj nauke. Zasluge za najveći broj velikih otkrića, ne pripadaju ateistima. Pogledaj najvažnija otkrića iz oblasti nauke, vidi autore pa zaključi sam.

Za neke stvari jesi u pravu. Posebno u tome da vere nose pečat nekod prošlog vremena.
Vreme je da vernici (oni koji to još nisu) svoja verovanja prilagode modernoj epohi. Nažalost još uvek ima nekih koji su zaglavljeni u srednjem veka.

Sama vera je ok. Nema u njoj ništa loše. Problem je kad neko veru zloupotrebljava radi neke koristi, kada pokušava zadržati stanje koje mu omogućava da vlada, kontroliše mase i tako stiče mnoge beneficije. Takvi ljudi su jedan od bitnih razloga zašto su religije kočile prosperitet. Takvi će ometati razvoj čovečanstva i kada religije nestanu, preko raznih ideologija  koje će  pokušavati što duže održati jer njima lično omogućavaju da vladaju. Ti ljudi su uglavnom ne verujući. Čak i ako obuku svešteničke mantije, odlaze u bogomolje, daju donacije religiskim ustanovama, to čine uglavnom iz koristoljublja.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2051
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
@ Miles Teg

Aj da ne idemo u offtopic, na ovoj temi se diskutuje o nečem drugom.

Pročitaj post iznad ovog Makros_Crni je to bolje objasnio od mene.

A ima na ovom podforumu tema kao što su "Ateizam" i ako se dobro sećam neka koja nosi naziv "Poruka verujućim ljudima" (kompletna budalaština ako mene pitaš ) pa tamo piši.

Budimo fer prema muslimanima na ovom forumu, dajmo im priliku da dokažu kako je Kuran ispred nauke. Da ne spamujemo ljudima temu.....
« Poslednja izmena: 10. Jun 2010, 14:39:09 od sova9072 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 314
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Ja ne mislim da su moji postovi bili off topic budući da se ovde radi o pitanju odnosa nauke i jedne od najvećih religija na svetu.
Kako sam ja u svakom postu pisao podjednako o svim religijama, pokazujući njihove nedostatke ja sam ujedno pokazivao i nedostatke Islama - posebno kada je u pitanju odnos prema nauci, a i prema još mnogo čemu.

Ali, slažem se da se možemo bolje fokusirati na problem Kurana i nauke.
Učinimo to na najbolji mogući način i zajedno.
Ja sam, ponukan ovom temom Kuran tek sada počeo da čitam (u prevodu, naravno) tako da neću još dugo moći da sam pronalazim probleme u tekstu, ali sigurno mi poznavaoci, kojih ovde ima, mogu pomoći.

Prvo jedna pretpostavka: Ako je Kuran ispred nauke to znači da u toj knjizi postoje stvari koje nauka još uvek nije otkrila.
Druga pretpostavka, koja proizilazi iz prve: Ako je prva pretpostavka tačna, tada sve što nauka danas poznaje već sada postoji napisano u Kuranu.

Dakle, mi (oni koji se ne slažu sa premisom) bi trebali da nadjemo nešto što nauka zna a da to ne piše u Kuranu da bi smo "pobedili", a da bi smo igru načinili zanimljivijom 'ajde vi (poznavaoci Kurana) nadjite nešto što u Kuranu piše a da za to danas nema objašnjenja!
Time pokrivamo obe pretpostavke u isto vreme.

Smatram da ste vi u prednosti pošto se radi o materijalu koji vi od malena (prisilno) učite na pamet, ali ajde, oduvek sam briljirao u igri asocijacija pa ćemo valjda ja, Coolrunner i ostali, biti u stanju da vaše stihove (uz pomoć interneta) pronadjemo i objasnimo u današnjem svetu.

Moje pitanje za vas: gde se u Kuranu daje uvid u sastav atoma, atomskog jezgra, elektrona?

Očekujem od vas odgovor kao i vaš stih za koji ne znate šta znači (jer to još nije otkriveno).

Let the games begin.
« Poslednja izmena: 11. Jun 2010, 06:41:28 od Miles Teg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 202
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Safari 5.0.375.55
Citat
Fizička besmrtnost je, dakle, samo pitanje vremena, novca i volje, a ni u kom slučaju nije prerogativ nekog nevidljivog duha koji se javio pojedincima u pustinjama Bliskog Istoka. (ovde mislim na sve 3 monoteističke religije)

E hajde bas da vidim toga ko ce to vjecno da zivi!
Svako živo bice ce smrt okusiti, i Nama cete se poslije vratiti. 29:57
Sve ce, osim Njega, propasti! 28:88

Zato, nemoj zalud da mislis da ce neko da zivi vjecno jer ce mu nauka to omoguciti..
Kad nekome od njih smrt dode, on uzvikne: "Gospodaru moj, povrati me
 da uradim kakvo dobro u onome što sam ostavio!" - Nikada! To su rijeci koje ce on uzalud govoriti - pred njima ce prepreka biti sve do dana kada ce oživljeni biti.
23:99-100

Citat
Živi i pusti druge da žive na miru, treba da bude prva zapovest religije koju bih mogao da pogledam u oči i nazovem humanom.

Muhammed a.s. je sebe uporedio sa covjekom koji je dosao do svog naroda i upozorio ih na ogromnu vojsku koja im se priblizava, i koja ce ih upropastiti.
Neki su mu povjerovali, a neki nisu.
Oni koji su mu povjerovali su otisli sa njim na sigurno.
A oni koji nisu su ostali i bili unisteni od nadolazece vojske.

Obaveza svakog muslimana je da prenese ovu poruku Bozjeg Poslanika a.s. svim ljudima, a nakon toga je volja onoga kome se prenosi ta poruka.

Citat
Zbog vaših medjusobnih prepucavanja, zbog zaustavljanja napretka nauke kada dodjete do vlasti 
E ovo smisla nema.
Kada su Arapski muslimani dosli na vlast, preporodili su Arabijsko Polusostrvo, Aziju do Kine, S.Afriku, Spaniju itd. ukratko sve dokle su doprli. Pitaj koga hoces sta je tad najvise cvetalo.
Nauka.

A sta su uradili ateisti kada su dosli na vlast?
Ko je spaljivao knjige po Njemackoj, ubijao slavenske i jevrejske intelektualce po Evropi, i zahvaljujuci cijem napretku nauke je doslo do 2.svjetskog rata?
Je li vjernika?

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 314
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Citat
A sta su uradili ateisti kada su dosli na vlast?
Ko je spaljivao knjige po Njemackoj, ubijao slavenske i jevrejske intelektualce po Evropi, i zahvaljujuci cijem napretku nauke je doslo do 2.svjetskog rata?
Je li vjernika?

O tome da li je Hitler bio ateista neka posluže reči Gebelsa koji je u svom dnevniku zapisao: "The Führer is deeply religious, but deeply anti-Christian. He regards Christianity as a symptom of decay. Rightly so. It is a branch of the Jewish race." (preuzeto sa http://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler's_religious_views)
U prevodu: "Firer je duboroko religiozan, ali duboko anti-hrišćanski nastrojen. Smatra hrišćanstvo simptomom opadanja. I u pravu je. To je grana jevrejske rase."

A, evo koje je Hitlerove reči Albert Šper zabeležio: "You see, it's been our misfortune to have the wrong religion. Why didn't we have the religion of the Japanese, who regard sacrifice for the Fatherland as the highest good? The Mohammedan religion too would have been much more compatible to us than Christianity. Why did it have to be Christianity with its meekness and flabbiness?"(preuzeto sa http://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler's_religious_views)
U prevodu: "Vidite, naša je nesreća što pripadamo pogrešnoj religiji. Zašto nismo imali religiju poput Japanaca koji smatraju žrtvovanje za otadžbinu kao najveće dobro? Muhamedanska religija bi takodje bila bolja od hrišćanstva. Zašto je to moralo biti hrišćanstvo sa njihovom slabošću i mekoćom?"

Hitler je bio veliki manipulator i u javnosti se predstavljao velikim hrišćaninom kako bi privukao mase, a i kako bi iskoristio religiozne razloge za progon jevreja. Medjutim, u privatnom životu, iz beležaka njegovog unutrašnjeg kruga, vidi se da je mrzeo crkvu i njenu hijerarhiju, ali da nije bio ateista, već je praktikovao neku svoju unutrašnju ideju religije - kakvo je po njemu hrišćanstvo trebalo da bude.

Šta više, ateizam je poistovećivao sa komunizmom koji je za njega bio na listi držvanih neprijatelja, odmah posle jevreja.

Primećujem takodje još jednu stvar - vi tvrdite da je većina naučnika bila (ili jeste) religiozna i da je samim tim napredak nauke rezultat pozitivnog uticaja religije. Medjutim, istovremeno tvrdite da su za ratove krivi ateisti i..., pazi sad,... napredak nauke. Vi bi ste i jare i pare...

Ratove ne izazivaju naučnici, nego političari i okolnosti u vezi sa politikom, ekonomijom, i religijom.
Isto ne bih mogao da kažem za religije jer je priličan broj ratova bio započet upravo od strane vrhovnih vodja religija.

Na kraju, da ne zaboravim: islam je tokom svojih ranih godina bio suviše koncentrisan na osvajanje i širenje da bi stvorio povoljnu klimu za razvoj nauke.
Tek početkom devetog veka, pod Kalifatom počinje se sa organizovanim prevodjenjem grčkih i indijskih tekstova i preuzimanja osnovnih znanja iz ovih regiona, i razvojem ovih ideja u nova znanja.

Ne sporim da je tokom sledećih par vekova došlo do napretka matematike i srodnih grana ali ovaj napredak je bio samo u onoj meri koji religija dozvoljava.
Algebra je razvijena da bi se zakon o nasledjivanju sprovodio bolje, trigonometrija da bi se lakše utvrdjivali datumi svetih dana, itd.
Dok je u istom periodu Evropa bila pod jarmom Rima i katolicizma u tzv. mračnom dobu, Islamska nauka jeste napredovala, ali dok je Evropa tokom Renesanse i Ere prosvećenosti uspela da se oslobodi religijskog uticaja i da svojoj nauci omogući da se slobodno razvija, Islamska nauka je ostala pod uticajem religije i stala je sa razvojem u 15-16 veku.

Nego, ja još uvek čekam odgovor na moje pitanje iz prethodnog posta, kao i vaš uzvratni servis.
Takodje, jedan savet - ako hoćete da nas retorički napadnete ja bih lično izabrao Staljina... jer ja bih tu imao dosta problema da objasnim šta se tu dešavalo.

(vikendom se ne koristim netom, tako da se vidimo u ponedeljak)  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 202
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Safari 5.0.375.70
Pazi, mene ne interesuje kakav je bio firerov licni stav prema religiji, vec stav njegove ideologije.
Ta ideologija je htjela da odstrani odredjene sorte ljudi da bi se ubrzala evolucija, sto nikakve veze sa religijom nema.
Adolf jeste bio duboko religiozan tokom rata, ali su za to vrijeme njemacki vojnici ruinirali crkve i sinagoge sirom Evrope.
Nazi naucnici su odgovorni za modernizovanje i unapredjivanje Njemacke vojske koja je otpocela sestogodisnju klanicu u Evropi, a za pocetak rata su, naravno, odgovorni politicari.

Citat
Islamska nauka je ostala pod uticajem religije i stala je sa razvojem u 15-16 veku.

Bozji Poslanik a.s. je rekao za svoj narod, svoj ummet, da se ne plasi za njihovu vjeru dok su potlaceni, vec se boji za njihovu vjeru kada im se "otori dunjaluk", tj. kada se obogate i kada im se pruze mnogobrojne ovosvjetske blagodati.
Krscani su rekli da muslimanima jedna pjevacica moze da naudi vise nego 100 topova.
Upravo iz tog razloga je muslimanska nauka i stagnirala u navedenom periodu, jer su se muslimani zabavili ovim svijetom i zapostavili vjeru.
To je uzrok, a ne ono sto je spomenuto u pastiranom postu.

Citat
Nego, ja još uvek čekam odgovor na moje pitanje iz prethodnog posta, kao i vaš uzvratni servis.

Ne mogu da shvatim kako neki jos nisu na pravi nacin skontali znacenje "Kur`ana ispred nauke"
Kur`an nije naucna knjiga, vec uputa za bogobojazne, Objava je od Silnog i Mudrog. Nauka je tu da potvrdi znacenje Kur`ansko.
Ne mogu se nauka, koja proucava Allahove zakone na Zemlji, i Kur`an, Allahova Knjiga za one na Zemlji, protvrjeciti jedno drugom.
U suprotnom, illi nauka grijesi ili se Kur`an pogresno tumaci. Zar nismo do nedavno ucili da se Zemlja ne pomera, pa smo promijenili misljenje i rekli da se i Zemlja i Sunce i sve ostalo krece do odredjene granice?
I Sunce se krece do svoje odredene granice, to je odredba Silnoga i Sveznajuceg.

36:38
.. svi oni u svemiru plove... 36:40

Tako smo mi ("zaostali poznavaoci Kur`ana koji smo "prisilno" ucili Kur`an") znali da sva nebeska tijela plove u svemiru dok su "napredni naucnici" tvrdili da Zemlja stoji a da se Sunce oko nje okrece, odnosno da Sunce samo stoji i da se ne krece kao ostala nebeska tijela.

Ali, kao sto rekoh, Kur`an nije naucna enciklopedija pa da u njoj, po svom nahodjenju trazimo resenje za sve naucne probleme svijeta.

Citat
Moje pitanje za vas: gde se u Kuranu daje uvid u sastav atoma, atomskog jezgra, elektrona?
Naucnici su donedavno smatrali da je atom najmanji i da on njega ne postoji nista manje. To Kur`an pobija jos prije 14 stoljeca:
Gospodaru tvome ništa nije skriveno ni na Zemlji ni na nebu, ni koliko atom jedan, i ne postoji ništa, ni manje ni veæe od toga, što nije u Knjizi jasnoj.    10:61
Kur`an govri o stvarima manjim od atoma jos prije 14 vijekova a nauka je tek skoro otkrila da postoji takvo nesto kao sto je atomsko jezgro, elektroni itd.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6
mob
Sony xperia
Do sada se nisam mesao, ali mi je na prvi pogled zapala za oko jedna stvar u zadnjem postu. Da li stvarno pise atom ?
Citat
Gospodaru tvome ništa nije skriveno ni na Zemlji ni na nebu, ni koliko atom jedan, i ne postoji ništa, ni manje ni veæe od toga, što nije u Knjizi jasnoj
Gospodaru tvome ništa nije skriveno ni na Zemlji ni na nebu, ni koliko trun jedan, i ne
postoji ništa, ni manje ni veće od toga, što nije u Knjizi jasnoj.

Mala digresija, Sumeri i Maje su to jos ranije rekli. Al' da se ne uplicem ponovo. Uzivajte na dalje.

U attachmentu knjiga "Kuran". Na nekoj temi sam je vec postavljao, ali nije na odmet i ovde.

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

*
Kuran.rar (1297.82 KB)
« Poslednja izmena: 11. Jun 2010, 23:06:23 od lightsoft »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 
Do sada se nisam mesao, ali mi je na prvi pogled zapala za oko jedna stvar u zadnjem postu. Da li stvarno pise atom ?
Citat
Gospodaru tvome ništa nije skriveno ni na Zemlji ni na nebu, ni koliko atom jedan, i ne postoji ništa, ni manje ni veæe od toga, što nije u Knjizi jasnoj
Gospodaru tvome ništa nije skriveno ni na Zemlji ni na nebu, ni koliko trun jedan, i ne
postoji ništa, ni manje ni veće od toga, što nije u Knjizi jasnoj.

Mala digresija, Sumeri i Maje su to jos ranije rekli. Al' da se ne uplicem ponovo. Uzivajte na dalje.

U attachmentu knjiga "Kuran". Na nekoj temi sam je vec postavljao, ali nije na odmet i ovde.

Dakle ti nisi citirao Kuran ti si citirao prijevod Kurana , to je ogromna , odlučujuća razlika , da se razmjemo nisu svi djelovi Kurana podjednako teški za prijevod , neki su potpuno prijevodivi pri čemu se izgubi samo njegova poetska vrijednost ( djelovi o islamskom pravu , nasleđivanju itd) , dok postoje neki drugi koji se prevode mnogo teže  , sama riječ atom znači nedjeljiv , najmanji , dali je grčki filozof mislio na ovu današnju česticu kad je upotrebio ovu riječ , ili možda na kvark , ili mezon . I na koncu koliko se je Korkut razumio u fiziku kad je napravio ovaj prijevod.

Dakle shvatš da nije smisao ovog ajeta da govori o atomskoj fizici , već da ukaže na to da je i najmanje od najmanjeg poznato tvorcu vaseljene.

Inače ako kreneš ovim putem , siguran sam da ćeš u Korkutovom prijevodu ( ili bilo kom drugom) naći još ovakvih primjera , ali ponavljam ovdje je problem kod Korkuta a ne kod Allaha subhanu ve teala.
Ja ne mislim da su moji postovi bili off topic budući da se ovde radi o pitanju odnosa nauke i jedne od najvećih religija na svetu.
Kako sam ja u svakom postu pisao podjednako o svim religijama, pokazujući njihove nedostatke ja sam ujedno pokazivao i nedostatke Islama - posebno kada je u pitanju odnos prema nauci, a i prema još mnogo čemu.

Ali, slažem se da se možemo bolje fokusirati na problem Kurana i nauke.
Učinimo to na najbolji mogući način i zajedno.
Ja sam, ponukan ovom temom Kuran tek sada počeo da čitam (u prevodu, naravno) tako da neću još dugo moći da sam pronalazim probleme u tekstu, ali sigurno mi poznavaoci, kojih ovde ima, mogu pomoći.

Prvo jedna pretpostavka: Ako je Kuran ispred nauke to znači da u toj knjizi postoje stvari koje nauka još uvek nije otkrila.
Druga pretpostavka, koja proizilazi iz prve: Ako je prva pretpostavka tačna, tada sve što nauka danas poznaje već sada postoji napisano u Kuranu.

Dakle, mi (oni koji se ne slažu sa premisom) bi trebali da nadjemo nešto što nauka zna a da to ne piše u Kuranu da bi smo "pobedili", a da bi smo igru načinili zanimljivijom 'ajde vi (poznavaoci Kurana) nadjite nešto što u Kuranu piše a da za to danas nema objašnjenja!
Time pokrivamo obe pretpostavke u isto vreme.

Smatram da ste vi u prednosti pošto se radi o materijalu koji vi od malena (prisilno) učite na pamet, ali ajde, oduvek sam briljirao u igri asocijacija pa ćemo valjda ja, Coolrunner i ostali, biti u stanju da vaše stihove (uz pomoć interneta) pronadjemo i objasnimo u današnjem svetu.

Očekujem od vas odgovor kao i vaš stih za koji ne znate šta znači (jer to još nije otkriveno).

Let the games begin.

Dečko ti već preteruješ ( smanji malo te gljive ili nabavi priručnek da razanaš jestive od onih ludara) ,

zbog čije babe zdravlja treba u Kuranu da bude napisan sastav atomskog jezgra.

Misliš da je Kuran knjiga koju je za tebe naručila tvoja tetka iz Svilajnaca , i da tamo gospodar svemira ispunjava tvoje želje šta će biti napisano a šta ne.

Ti poželiš i Allah napiše !  Smile Smile Smile

Evo gde Iblis lanetulahi alejhi odvede čovjeka kad ovaj krene za nijm . Ako ti se ne sviđa možda bi kao i faraon poželeo da se popneš na piramidu i da ga gađaš strijelom , a danas je nauka napredovala možda ga i pogodiš pa se on uplaši tebi i napiše jedan Kuran po tvome ćeifu.
« Poslednja izmena: 12. Jun 2010, 00:44:32 od konankos »
IP sačuvana
social share
Ovde će stajati vaša reklama za samo 10 KM !
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 31 32 34 35 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 14. Avg 2025, 19:24:17
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.131 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.