Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kupuje se sve: Penzije, diplome, dozvole, zakoni, poslanici...  (Pročitano 10126 puta)
30. Jan 2011, 10:57:59
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Nokia 6230

Prodavac je nepopustljiv: diplome pravnog, ekonomskog fakulteta i sličnih visokih škola su oko hiljadu evra, ali diploma doktora je skuplja - celih pet hiljada. Kupac se cenjka i na kraju prodavac spušta cenu na 3.000 evra, ali uz jedan uslov: Za te pare ću morati malo i da te propitam!

Tako je u vicu, ali mnogi u Srbiji do diploma, svedočanstava, vozačkih dozvola, penzija i lekarskih uverenja, pasoša, pa sve do poslaničkih mandata, dolaze baš na ovaj način - na paralelnom tržištu, mimo školovanja i mimo zdrave pameti.

- U prethodnih deset godina prosvetna inspekcija je izvršila veliki broj provera verodostojnosti raznih diploma i svedočanstava. Samo tokom prošle godine bile su 1.123 provere i negde blizu deset odsto je bilo falsifikata po raznim osnovama - kaže Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije.

Još je svež primer kragujevačkog Pravnog fakulteta, gde je razotkrivena kupovina ocena i optuženo 15 profesora te visokoškolske ustanove. Čak 13 njih je i dalje u radnom odnosu i drži nastavu, a ni ostalo dvoje nije dobilo otkaz. Zbog kupovine ocena optuženo je 87 osoba, među kojima su 33 studenta, a ostalo su posrednici.

Naravno, nelegalno stečene diplome i položeni ispiti se, prema Zakonu o visokom obrazovanju i radnom odnosu, poništavaju, ali je proces dokazivanja da je ispit ili diploma kupljena težak. Nekad se stvar sasvim slučajno otkrije, kao što je bio slučaj sa profesorkom Medicinske škole u Beogradu koja je legalno specijalizirala na VMA, a da prethodno nije završila fakultet. Imala je lažnu diplomu Medicinskog fakulteta iz Novog Sada, a to se otkrilo kada je fakultet povodom nekog jubileja izdao zbornik sa imenima diplomiranih studenata. Tamo njenog imena nije bilo, pokrenuta je istraga i ona je uhapšena.

- Provera validnosti i verodostojnosti diploma, svedočanstava i drugih javnih isprava se vrši na zahtev ustanova, preduzeća, pojedinaca ili prilikom redovnih inspekcijskih nadzora. Kada prosvetna inspekcija utvrdi da je neka diploma ili svedočanstvo lažna, prvo se obaveštava onaj koji je tražio proveru; vlasnik lažne diplome gubi radno mesto, a slučaj preuzima policija. Od 1999. do 2007. godine bio je veliki problem sa diplomama Prištinskog univerziteta jer ih je bilo nemoguće proveriti - objašnjava Tmušić.

Pošteno plaćeno mesto u Skupštini

- Bio sam lično prisutan u skupštinskoj sali kada je poslanik jedne stranke nakon što se nešto zakačio sa rukovodstvom, koje je insistiralo da vrati mandat, izašao za govornicu i rekao: “Ja sam moj mandat pošteno platio i ne pada mi na pamet da ga vratim!” I nije jedini - kaže dr Žarko Korać i objašnjava da se ta kupovina obavlja na najjednostavniji način: date pare šefu stranke koji vas onda stavlja na listu.

- Nije nelegalno, ali je duboko nemoralno! - zaključuje dr Korać.

Invalidske penzije tražena roba

Poslednji primer kupovine penzija došao je iz Sombora gde je krajem prošle godine uhapšen specijalista neuropsihijatar osumnjičen da je, zajedno sa lekarom veštakom iz Pokrajinskog fonda PIO u Novom Sadu i s posrednicima, koji su pronalazili interesente, učestvovao u aferi sa nezakonitim dobijanjem invalidnina. Prethodio im je “smederevski slučaj” iz 2005. godine preko čije lekarske komisije su invalidske penzije dobijali ljudi iz Užica, Beograda, Niša, Žagubice, Majdanpeka... Smederevski slučaj je sa preko 200 lažnih penzija zasenio beogradsku aferu iz 2002, kada je uhapšeno 12 zaposlenih u Fondu PIO Beograd i na Neuropsihijatrijskoj klinici “Dr Laza Lazarević”.

Rezultati istraživanja: Šta sve može da se kupi u Srbiji
Diploma    24,6%
Radno mesto    23,1%
Građevinska dozvola    13,8%
Presuda    8,5%
Penzija    7,1%
Vozačka dozvola    7,3%
Lekarsko uverenje    6%
Poslanik    4,9%

Rezultati istraživanja: Da li ste nešto od gore navedenog kupili?
  Ne     75,3%
  Da     12,3%
  Malo je falilo da nešto kupim     12,3%

Rezultati istraživanja: Da li znate nekoga ko je kupio nešto od navedenog?
  Da     70,9%
 Ne poznajem lično, ali sam čuo     17,6%
  Ne     7,4%

Ranko Pivljanin | 30. 01. 2011. - 00:02h |

Izvor: Blic
« Poslednja izmena: 30. Jan 2011, 11:00:27 od shkorpion »
IP sačuvana
social share
Srbin je lud, Srbin je proklet. Jednom ga ubi, on hoce opet!!! :  Bora Corba.
Ne kradite. Vlast ne voli konkurenciju shkorpi
Trudnice,ja znam kako vam je Toma Nikolic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27614
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.16
ima se može se  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
..рибице ложе се... Smile

Citat
Па јбм му матер ако је дубоко неморално онда треба да буде нелегално!
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

God is busy, may I help you?

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 41441
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
mob
Apple iPhone 3Gs

Citat

Zapravo ne, jer cak i da izuzmemo to sto nemaju svi iste moralne norme, ovde bi to zalazilo u autonomiju stranaka da postavljaju poslanike onako kako oni smatraju da je to najsvrsishodnije. Uz to, ne vidim kako bi to bilo moguce kontrolisati.
IP sačuvana
social share
"Ponekad mi se čini da je najupadljivija odlika liberalizma, koja ga odvaja kako od konzervativizma tako i od socijalizma, stanovište da moralna uverenja u vezi sa ponašanjem koje se neposredno ne upliće u zaštićeno polje drugih osoba ne opravdavaju prinudu."

Friedrich Hayek
Pogledaj profil WWW GTalk Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4025
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
jbt pa ja sam jos duboko moralan covek sa ovim mojim bludnim mislima kako uzimam 40-ogodisnju komsinicu otpozadi u ulazu moje zgrade. Smile
tako da...zahvaljujem na textu! Smile
IP sačuvana
social share
Edit by cg_ac: Potpis uklonjen zbog uvredljive sadrzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13

Citat

Zapravo ne, jer cak i da izuzmemo to sto nemaju svi iste moralne norme, ovde bi to zalazilo u autonomiju stranaka da postavljaju poslanike onako kako oni smatraju da je to najsvrsishodnije. Uz to, ne vidim kako bi to bilo moguce kontrolisati
Мора систем да се мења у потпуности а то значи и нестанак ирелевантних влада и политичара.
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Nokia 6230
jbt pa ja sam jos duboko moralan covek sa ovim mojim bludnim mislima kako uzimam 40-ogodisnju komsinicu otpozadi u ulazu moje zgrade. Smile
tako da...zahvaljujem na textu! Smile
Ne zna komsinica sta ti pises na bureku, inace siguran sam natrcila bi ti se.
Godine 1969-e sam polagao Matematiku 1 na elektrofakultetu. Nisam bas bio nesto spreman, al haj da probam.
Profesor je bio jedan cuven maher (da mu ne pominjem ime). Tako se iznervirao ne moje polovcno znanje, da mi je rekao ovako: zasto ti uopste studiras? Za diplomu? Kupi je negde. Ja bi to prodavao u knjizare i na kiosku, da drzava zaradi nesto. Zbog para? Idi da budes konobar oni imaju baksis! Hoces da budes inzenjer? Onda uci mladicu, bez ovoga nikada neces biti inzenjer. To je bio jedan od navecih samara koji sam ja u zivotu dobio.
Od onda, nikada vise nisam isao nepripremljen na bilo koji ispit.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Chrome 8.0.552.237
mob
Nokia 
Видим да су овде дипломе највећи проблем.
Малограђани,само им је до признања стало.
Лично не видим никакву разлику између Мегатренда и Економског Факултета Црвеног Универзитета Карл Маркс.
Па њихови академци,са академцима са Правног,ФПН-а,Факултета за Марксизам(ака ФилоЗофског) уз нешто осталих воде ову земљу!
Грађевинске дозволе- је л' хоћете да се јевопејузијете,па наравно да вам вода у клозтској шољи мора тећи истом брзином као у Гетеборгу и Линцу!
Пресуде,о томе је било довољно речи!
И о томе балаве Жарко Кораћ,чивут, и швабски DerBlitz!
Kao њима је стало до ''народа''!!!
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Nokia 6230
Видим да су овде дипломе највећи проблем.
Малограђани,само им је до признања стало.
Лично не видим никакву разлику између Мегатренда и Економског Факултета Црвеног Универзитета Карл Маркс.
Па њихови академци,са академцима са Правног,ФПН-а,Факултета за Марксизам(ака ФилоЗофског) уз нешто осталих воде ову земљу!
Грађевинске дозволе- је л' хоћете да се јевопејузијете,па наравно да вам вода у клозтској шољи мора тећи истом брзином као у Гетеборгу и Линцу!
Пресуде,о томе је било довољно речи!
И о томе балаве Жарко Кораћ,чивут, и швабски DerBlitz!
Kao њима је стало до ''народа''!!!
Problem je ovde sto isto politicari pospesuju ovu necast. Naime kad mu kaze: daj mi treba jedan takav, ali da ima diplomu, onda evo trzista.Sve je to posledica samo jedne stvari: prisustvo politicara u privredi.
U normalnoj privredi, ne mozes brata rodjenog sa deset diploma da zaposlis, ako ne zna posao, iz cistog razloga sto letis ti koji si ga zaposlio ako burazer kiksne.Sa njim naglavacke.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
Nepoznat
Browser
Nepoznat -
mob
Samsung 
Pazite anketu
75% kao nikad nije ništa kupilo. A zato 70% poznaje nekog ko jeste, a i dobar je procenat onih koji su čuli za tako nešto.
Ili svi poznaju taj mali procenat onih koji su platili diplomu, dozvolu i sl. ili su učesnici ankete bili malo neiskreni. 
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.