Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 08. Avg 2025, 11:59:41
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kubanski izazovi: i posle Kastra, Kastro  (Pročitano 13973 puta)
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
mob
Apple 15
Brat kubanskog lidera konačno u javnosti

Kastrova bolest državna tajna

U svom prvom pojavljivanju u javnosti otkako je postao vršilac dužnosti predsednika, Raul Kastro je izjavio da se njegov brat Fidel oporavlja u bolnici i da je nekoliko hiljada vojnika bilo mobilisano odmah nakon što je objavljena vest da se razboleo. Raul Kastro (75) se zahvalio lekarima i svima koji se brinu o njegovom bratu, ističući da ga „izvanredno neguju... sa mnogo ljubavi i posvećenosti. To je znatno doprinelo Fidelovom brzom oporavku“.

Raul Kastro, ministar odbrane, izjavio da je mobilisao kubanske vojnike samo nekoliko sati nakon što je objavljena vest o bratovljevoj bolesti 31. jula.

„Nismo mogli da isključimo mogućnost da će nekome u američkoj vladi da padne na pamet nešto sumanuto“, rekao je on Lasaru Baredi, uredniku partijskog lista „Granma“.

„Odlučio sam da znatno podignem stepen naše borbene gotovosti, pa sam, između ostalog, mobilisao nekoliko desetina hiljada rezervista i pripadnika milicije.“

Primetno ali ipak diskretno povećanje broja rezervista na ulicama Kube bilo je očigledno u prvih nekoliko dana posle Kastrovog smeštaja u bolnicu. Od Kubanaca se tražilo da pokažu privrženost vladi i spremnost da se za nju bore u slučaju napada. Raul Kastro je bio uz svog brata otkako je Fidel digao revoluciju napadom na kasarne u Monkadi 1953. i borio s njim rame uz rame u planinama Sijera Maestre protiv doktora Fulgensija Batiste. Kao drugi čovek u vladi, mlađi Kastro će po ustavu zauzeti bratovljevo mesto u slučaju Fidelove smrti ili bolesti.

Vlada se odnosila prema Kastrovoj bolesti, stanju njegovog zdravlja i vrsti hirurškog zahvata kao prema „državnoj tajni“. Dok se Fidel oporavlja, „u državi vlada apsolutni mir“, istakao je mlađi brat i dodao:

„Spokojno ponašanje kubanskog naroda tokom više od dve nedelje podsetilo me je na ponašanje Kubanaca u herojskim danima takozvane raketne krize u oktobru 1962.“ Raul je izjavio da ga komentari medija u vezi sa vlastitim nepojavljivanjem u javnosti nimalo ne zabrinjavaju.

„Ja u suštini nisam navikao da se često pojavljujem u javnosti, osim u trenucima kada je to neophodno“, rekao je Raul Kastro. „Moji zadaci u domenu odbrane zemlje i ne treba da budu javni i prema njima se treba odnositi maksimalno pažljivo, što je i bila jedna od mojih glavnih dužnosti“, naglasio je on na kraju intervjua.

CDC/JS

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Ku­ba ni­je u opa­sno­sti
Tan­jug/Roj­ters, 18. avgust 2006

HA­VA­NA - Fi­del Ka­stro se po­ste­pe­no opo­ra­vlja od hi­rur­ške in­ter­ven­ci­je, zbog ko­je je pri­vre­me­no pre­dao vlast, iz­ja­vio je Fi­de­lov mla­đi brat Ra­ul do­da­ju­ći da ne­ma opa­sno­sti od na­pa­da na Ku­bu.
Ra­ul je u in­te­r­vjuu par­tij­skom li­stu "Gran­ma" po­tvr­dio da je od­mah po­sle na­ja­ve Fi­de­lo­vog od­la­ska u bol­ni­cu po­di­gao bor­be­nu sprem­nost voj­ske na naj­vi­ši ni­vo i mo­bi­li­sao voj­ne i po­li­cij­ske re­zer­vi­ste za slu­čaj da "ne­ko po­ku­ša da na­pad­ne ze­mlju, ne­ko još lu­đi od ame­rič­ke vla­de".
Me­đu­tim, sa­da se mir i spo­koj već vra­tio u ze­mlju, oce­nio je Ra­ul, i što je još zna­čaj­ni­je na svim rad­nim me­sti­ma i svim gra­do­vi­ma uoč­ljiv je "smi­ren, od­lu­čan i di­sci­pli­no­van stav lju­di" što pod­se­ća na po­na­ša­nje Ku­ba­na­ca to­kom ta­ko­zva­ne ra­ket­ne kri­ze iz ok­to­bra 1962. go­di­ne.
Po­vo­dom mno­gih pri­med­bi me­đu­na­rod­nih me­di­ja o nje­go­vom na­gla­še­nom od­su­stvu iz jav­no­sti po­sle pre­u­zi­ma­nja pred­sed­nič­kih du­žno­sti, Ra­ul Ka­stro je re­kao da ga ti ko­men­ta­ri ne in­te­re­su­ju i da se ni­je po­ja­vlji­vao u jav­no­sti pre sve­ga za­to što ni­je bi­lo po­treb­no, a i za­to što to ni­je u nje­go­voj pri­ro­di.
"Ne­ma sum­nje da je še­fo­vo zdra­vlje ono što nas sve naj­vi­še za­ni­ma u ovom tre­nut­ku", re­kao je Ra­ul, mi­ni­star od­bra­ne u Fi­de­lo­voj vla­di, u pr­vom jav­nom obra­ća­nju od 31. ju­la ka­da su na nje­ga pre­ne­se­ne pred­sed­nič­ke du­žno­sti.
Fi­de­lov brat se u in­ter­vjuu ob­ja­vlje­nom ju­če u "Gran­mi", pre sve­ga za­hva­lio dok­to­ri­ma i osta­li­ma ko­ji su se bri­nu­li o zdra­vlju ku­ban­skog li­de­ra. Oni su o nje­mu vo­di­li bri­gu "na iz­van­re­dan na­čin, sa ne­nad­ma­ši­vim pro­fe­si­o­na­li­zmom i, po­vrh sve­ga, sa mno­go lju­ba­vi i pre­da­no­sti", pre­neo je Roj­ters.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
HTC One
Oporavak kubanskog lidera u bolnici prati mnogo otvorenih pitanja

ENIGMA SE ZOVE RAUL

Na prvim snimcima posle operacije Fidel Kastro se pojavio u trenerci marke "Adidas" - da li to nesto znaci? Jos se ne primecuje da Raul vlada Kubom, ali je uopste pitanje hoce li moci da ponese breme vlasti

Kastrova iznenadna operacija zabrinula je vecinu Kubanaca, obradovala je antikastratisticku emigraciju na Floridi, ali je od toga jedino korist imala multinacionalna kompanija "Adidas", kojoj je oboleli Fidel sa bolnicke postelje pruzio izuzetnu marketinsku priliku - slikao se u tom prvom pojavljivanju za javnost u trenerci te firme. Na fotografiji koja je obisla svet, i koja sa marketinske tacke gledista nema cenu, lepo se na prugastoj trenerci, na kojoj su boje kubanske nacionalne zastave, vidi naziv poznate marke "Adidas".

Kad su novinari zapitali ljude iz "Adidasa", kako im se to desilo, nisu bili u stanju da objasne, jer nisu, niti bi bilo ukusno, a ni moguce, da iko "poradi" na tome da se kubanski lider slika u njihovoj sportskoj odeci i to bas u tako delikatnoj prilici. Ali, ne kriju, takvu reklamu nisu mogli ni da sanjaju.

Politicke analiticare takodje je zaintrigirala pojava "Adidasa" na Kastrovoj bolesnickoj postelji, pa se pitaju da li bi i to moglo nesto da znaci. A stvar nije tako naivna, kako bi moglo da izgleda na prvi pogled. Vec pet decenija ljudi su navikli da Kastra vide u njegovoj tradicionalnoj vojnickoj uniformi sivomaslinaste boje. Kako je moglo da se desi, da on tu uniformu, koja je bila znak njegovog prepoznavanja, zameni trenerkom marke "Adidas", kako je ta marka stigla na Kubu, da li to znaci nesto vise od metafore?

Na Kubi i oko Kube, analiticare, medjutim, muce mnogo ozbiljnija pitanja.

Najveca enigma u svemu tome je licnost Raula Kastra, koji je ovog leta zakoracio u 76. godinu zivota. On je po Ustavu preuzeo od Fidela vlast, ali je pitanje da li ce moci da ponese to breme. Raul, za razliku od Fidela, nema harizmu, nije vodja, nije govornik, ne ume sa masama. On je pre svega uredan cinovnik, dobar organizator, vredan radnik. I - diskretan u svemu.

U ovih dvadesetak dana otkako je preuzeo odgovornost, javnost je samo jednom imala priliku da ga vidi. Onda kada se sa venecuelanskim predsednikom Ugom Cavesom slikao pored Fidelovog bolesnickog kreveta. On sam priznaje da je to u njegovom stilu. U izjavi koju je dao "Granmi" prekjuce, on je to i objasnio: "Nemam obicaj da se cesto pojavljujem u javnosti. Uvek sam bio diskretan. To je moj stil rada i mislim da ce tako biti i ubuduce".

Malo koga ovih dana interesuje Raulov stil. Glavno pitanje je sta ce biti sa Kubom ako ovo bude definitivno povlacenje Kastra sa vlasti. Misljenje lekara iz Evrope i Amerike je da ce on tesko moci da se vrati duznostima koje je obavljao.

Saznaje se, a Kastro je to jos ranije najavljivao, da Raul nece upravljati Kubom sam. Kastro je u obracanju naciji povodom svoje bolesti i naveo imena ljudi koji ce zajedno sa Raulom ciniti kolektivno rukovodstvo zemlje. To su clanovi Politbiroa KP Kube Esteban Ernandes, Ramon Macado Ventura, Karlos Lage, Fransisko Valdes i Felipe Peres Roke.

Strani analiticari isticu da Raul jako dobro stoji u oruzanim snagama Kube, koje predvodi od same pobede revolucije. Manje je izvesno kakve su njegove pozicije u rukovodstvu KP Kube, koja broji 700.000 clanova. U vrhu partije postoje tri grupacije - jednu cine "fidelisti", koji vuku korene jos od Sijera Maestre, tu su zatim "stari komunisti", oni koje je Kastro naknadno uzeo pod svoje, i na kraju mlada garda.

I dok se javnost zabavlja takvim analizama i nagadjanjima, iz bolnice u Havani stizu vesti da se Kastro oporavlja, da stvari idu dobro, mada on sam kaze svojim sugradjanima - "budite optimisti, ali i budite spremni i na lose vesti".

U Havani se sredinom iduceg meseca odrzava samit nesvrstanih i sada svi iscekuju hoce li se Kastro tada pridici i pojaviti se medju 116 delegacija na tom skupu.

U medjuvremenu, u Majamiju antikastristicka emigracija, i dalje slavi. Istina, vise ne tvrde da je Kastro mrtav, ali klicu na ulicama "Zivela smrt", sto bi trebalo da bude njihov odgovor na ono Fidelova: "Patria o muerte". Sloboda ili smrt.

Kastrovi imitatori

U Majamiju vec godinama deluje Kastrov imitator, izvesni Edi Kalderon, koji prerusen toliko lici na kubanskog lidera da se ljudi u prvi mah strecnu.

U nedelju uvece, 13. avgusta, kada je Kastro napunio 80 godina, imitator se pojavio na jednom skupu i poceo: "Dosao sam da proslavim rodjendan sa kubanskom mafijom u ovom gradu i da vam kazem da smo na Kubi napravili "novog coveka", koji ima mali stomak i duge ruke. Stomak mu je mali da malo jede, a ruke dugacke da bolje aplaudira".

Jedna starija gospodja nije izdrzala, pa je zapitala "Kastra": "Zasto si ruinirao onu nasu lepu zemlju?". "Zato da bi dosla ovde da mozes da kupis farbu za kosu..."odgovorio je imitator, ciji glas neodoljivo podseca na Fidelov.

Borislav Lalic

IZVOR: Novosti, 20.08.2006.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.01
mob
Apple 15
Kastro: Najgore je prošlo

Kubanski lider Fidel Kastro (80) kaže da se dobro oporavlja od prošlomesečne operacije, uprkos tome što je izgubio 18,6 kilograma.

On je poručio da će mu za potpuni oporavak biti potrebno još dosta vremena. Kastru su skinuti konci 34 dana posle operacije zbog unutrašnjeg krvarenja u stomaku.

Male su šanse da Kastro učestvuje na samitu Pokreta nesvrstanih, koji 11. septembra počinje u prestonici Kube. Verovatnije je da će se Kastro nakratko pojaviti kako bi pozdravio predstavnike 116 zemalja, čiji se dolazak očekuje.

A. P.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.01
mob
Apple 15
NEUNIŠTIV!

Fidel Kastro smršao 18 kila i uklonjeni su mu svi šavovi nakon operacije stomaka. Naciji poručio da je "najgore prošlo"

Moguće je da će se Fidel nakratko pojaviti na samitu Pokreta nesvrstanih kako bi pozdravio oko 50 šefova država koji dolaze na Kubu

HAVANA - Kubanski lider Fidel Kastro saopštio je juče da je najgore prošlo i da se oporavlja od operacije stomaka kojoj je podvrgnut pre mesec dana, zbog koje je izgubio 18,6 kilograma.
- Može se reći da je najkritičniji trenutak iza nas. Oporavljam se zadovoljavajućim tokom - naveo je Kastro u poruci koju je komunistički list "Granma" objavio na svom veb-sajtu. Tu su i fotografije Kastra kako u pidžami čita u stolici za ljuljanje u bolnici.
Kastro (80) je rekao da su uklonjeni i poslednji šavovi posle 34 dana oporavka od operacije, zbog koje je morao da preda vlast svom mlađem bratu Raulu.
On je najavio da će primiti lidere i zvaničnike 116 zemalja članica Pokreta nesvrstanih uoči Samita pokreta koji će se održati na Kubi iduće nedelje, ali neće biti dovoljno snažan da bude domaćin skupa.
- To ne znači da će svaku aktivnost odmah pratiti i fotografije, ali će biti vesti. Svi moraju da razumeju da nije zgodno sistematski davati informacije ili fotografije mog zdravstvenog stanja - naveo je Kastro. - U ovom trenutku ne žurim, i niko ne bi trebalo da bude u žurbi. Zemlja ide napred.
Kastro je izjavio da će u narednim danima početi da prima strane dostojanstvenike, aludirajući na Samit nesvrstanih zemalja koji treba da se održi iduće nedelje u Havani.
Ne očekuje se da će kubanski lider do tada dovoljno ojačati da bude domaćin samita, ali se ne isključuje da će se nakratko pojaviti kako bi pozdravio oko 50 šefova država i predstavnike brojnih zemalja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike.
Vlada u Havani je demantovala izveštaje da je Kastro bolestan od raka stomaka. Njegova bolest ima status državne tajne kako bi se onemogućilo da detalje saznaju neprijatelji Kube, kao što su SAD, saopštili su kubanski funkcioneri.
Većina od 116 članica Pokreta nesvrstanih prisustvovaće na samitu na Kubi od 11. do 16. septembra, saopštili su domaćini. Diplomate u Havani predviđaju da će Kastro, jedan od lidera Pokreta, po nalogu lekara izbeći pojavljivanje na skupu, jer se veruje da bi mu susreti sa dolazećim zvaničnicima predstavljali veliki i opasan napor.
- Lekari su Kastru rekli da bi mu angažovanje na samitu donelo preveliki stres - izjavio je jedan azijski diplomata koji dolazi na Kubu, dok je jedan njegov kolega iz Evrope kazao da će domaćin skupa biti Raul.
Za Kubu je preuzimanje liderstva u Pokretu nesvrstanih od izuzetnog značaja, jer joj pruža priliku za aktivnije delovanje u međunarodnoj zajednici. Kubanski zvaničnici posebno naglašavaju da će učiniti sve da toj, nekada mnogo uticajnijoj asocijaciji zemalja, daju novu snagu.
Glavni cilj samita biće, kako ističu diplomate, da se pokaže da "Pokret nije mrtav" i da ima snage da se bori za mir i podstiče razvoj nedovoljno razvijenih zemalja iz Azije, Afrike i Latinske Amerike.
(Ag.)

Od Beograda do Havane

Pokret nesvrstanih je osnovan 1961. godine u Beogradu, od članica takozvanog Trećeg sveta koje su želele da budu protivteža Moskvi i Vašingtonu u vreme hladnog rata. Sa prestankom hladnoratovske opasnosti, Pokret je postao manje relevantan faktor na svetskoj sceni.
Predstojeći samit, kao i nekoliko prethodnih, bitno će se razlikovati od skupova na vrhu iz hladnoratovske ere kada je naglašavana odlučnost članica da budu izvan tadašnjih blokovskih kišobrana SAD i SSSR.

Za i protiv SAD

- Cilj nam je da pravimo mostove prema svim partnerima, uključujući i SAD - izjavio je ambasador Indije, jednog od osnivača Pokreta.
Indija je samo jedna od zemalja u taboru nesvrstanih koje imaju tesnu saradnju sa SAD, jer su tu i Egipat, Malezija, Južna Afrika, Pakistan...
Antiamerikanizam u Pokretu nije, međutim, sasvim nestao, a glavni nosioci takve politike, uz domaćina Kubu, danas su Venecuela i Iran, čiji lideri Mahmud Ahmedinedžad i Ugo Čavez dolaze u Havanu.

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
Apple 15
KASTRO ZAUVEK
Kubanci ne očekuju političke promene posle smrti svog lidera, ali polažu velike nade u privredne reforme, koje sprovode vojne snage

HAVANA - Post-Fidelova era na Kubi već je počela, bez obzira na to da li će se kubanski vođa Fidel Kastro toliko oporaviti da se vrati na mesto čelnog čoveka ili ne, smatraju diplomate i disidenti. Posle njegove smrti, međutim, teško da se mogu očekivati političke promene. Kubanci se uzdaju u privredne reforme, koje je pod vođstvom Raula Kastra, Fidelovog brata, vojska već počela da sprovodi. Ima i onih koji predviđaju nastajanje ideološke klackalice ili rata između "tropskog talibana" Kastra i zastupnika ideje da Kuba preuzme kineski model privredne reforme.
Kastro (80) je predao vlast svom mlađem bratu Raulu (75) 31. jula ove godine, jer je hitno morao na operaciju. Iako zvaničnici tvrde da se Fidel oporavlja, on je bio suviše slab da bi se pojavio na proteklom 116. samitu nesvrstanih zemalja, koji je održan prošle nedelje u Havani. Braća Kastro su svetski rekorderi po broju godina provedenih na vlasti - Fidel kao lider, a Raul kao ministar odbrane. Njih dvojica su na tim funkcijama po 47 godina.
Više od 70 odsto od 11 miliona Kubanaca rođeno je po dolasku Fidela Kastra na vlast 1959. godine i uglavnom oklevaju da govore o budućnosti bez svog vođe.
Mirijam Lejva, jedan od osnivača Žena u belom, grupe žena čiji su muževi uhapšeni i osuđeni pre tri godine, kada se vlada obračunavala sa disidentima, misli da Kuba više nije ista od 31. jula. Njen muž, ekonomista Oskar Espinoza Ćepe, oslobođen je iz zatvora pre 19 meseci zbog lošeg zdravstvenog stanja. Međutim, dosta ljudi je još u zatvorima, zbog čega Žene u belom svake nedelje održavaju tihe marševe.
Espinoza Ćepe i Lejva sa najvećom nadom posmatraju privredne reforme, koje sprovode kubanske vojne snage predvođene Raulom. Takvo osećanje ima i većina Kubanaca.
- Ono što bi bila katastrofa jeste da "tropski talibani" vode zemlju - kaže Espinoza Ćepe.
Izraz "talibani" odnosi se na mlađu generaciju zvaničnika, koje lično nadgleda Fidel Kastro. Oni su u 30-tim i 40-tim godinama, a njihov pogled na državu najbolje oslikava natpis na banerima - "Fidel zauvek!".
Oružane snage su prve uvele kapitalističku poslovnu praksu na Kubi, a sada kontrolišu tehnologije i računarska preduzeća, hotele i odmarališta na plažama, rent-a-kar kompanije, avioprevoz, autobuski prevoz i veliki maloprodajni lanac. Kubanskom industrijom šećera upravlja general, kao i lukama i industrijom cigareta.
- Teško se može očekivati politička promena, ali Raul će morati da sprovede ekonomske reforme da bi izbegao socijalno nezadovoljstvo. Oružane snage su najorganizovanije telo u zemlji i daleko fleksibilnije od drugih - kaže disident i ekonomista Espinoza Ćepe.
I inostrani stručnjaci smatraju da bi vojska bila bolji nosilac promena, ako do njih dođe, od bilo koje druge institucije.
- Za razliku od Komunističke partije, oružane snage su popularne u narodu - kaže Hal Klepak, profesor istorije na Kraljevskom vojnom institutu Kanade i autor knjige o kubanskoj vojsci.
(BETA)

Embargo održao Kastra na vlasti

Promene u Havani u značajnom stepenu zavise i od Vašingtona i Majamija, gde živi veliki broj Kubanaca u egzilu. Kritičari američkih ekonomskih sankcija Kubi, uključujući i istaknute disidente, vide embargo kao glavni razlog tako dugog opstanka Fidela Kastra.
- Bez njih ne bismo bili u stanju da forsiramo nacionalizam kao sada. Bez njih, Kastro ne bi mogao da krivi SAD za svoju katastrofalnu politiku - kaže Espinoza Ćepe.
Većina zemalja se slaže sa takvom ocenom. O embargu se redovno glasa u UN. Prošle godine 182 zemlje bile su za rezoluciju kojom bi se Kubi skinuo embargo, dok je četiri bilo protiv.

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
Apple 15
Raul Kastro demantovao da mu brat umire od raka
„Fidelu sve bolje“

Fidel Kastro (80) ne umire nego se oporavlja od bolesti, izjavio je njegov mlađi brat i vršilac dužnosti predsednika, odgovarajući na glasine da se kubanski vođa nalazi na samrti. „On ne umire kao što piše deo štampe u Majamiju“, istakao je Raul Kastro na kongresu omladine u Havani. „Njemu je stalno bolje.“

„Fidel je prisutniji nego ikad u srcu svakoga od nas, u našim idejama i mislima“, kaže se u listu komunističke omladine. Učesnici kongresa takođe poručuju da će se braniti revoluciju od svakog napada američke vlade, a predsednika Buša i njegove pristalice nazvali su „bubašvabama“.

CDC/JS

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 243
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
 Smile Sta bre imate protiv: kastra kastro. Pa naravno da ce posle kastra kastro a ne posle republikanaca demokrate a sve isto. Bankari i drugi finansijski spekulanti sad-a u vile sa bazeneima a crnci iz new orleansa u satore. Gde su za njih besplatni stanovi, zdravstvena zastita i skolovanje? Pitajte svetsku mahom jevrejsku plutokratiju!!! Ko u sad zivi a ko tavori u bedi?

[Edit by krouli: Pisanje teksta velikim slovima [ALLCAPS] zabranjeno Pravilnikom Burek Foruma. Koristite blagodeti formatiranja teksta ako zelite nesto naglasiti!]
« Poslednja izmena: 19. Okt 2006, 00:36:31 od krouli »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Sheikh Don PaXon The Greatest !!!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2736
Zastava Ispred kompa!
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
 Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Востани Сербије,
давно си заспала,
у мраку лежала,
сада се пробуди!!!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.63
mob
Apple 15
Raul Kastro ukida zabranu putovanja u inostranstvo

Tanjug    | 22. 12. 2011. - 11:07h   11:13h | Komentara: 5
Kubanski predsednik Raul Kastro najverovatnije će sutra ukinuti zabranu putovanja koja je skoro 50 godina sprečavala većinu Kubanaca da putuje u inostranstvo.

"Kuba 'normalizuje' svoje odnose sa Kubancima koji su napustili zemlju i to uključuje ukidanje svih zabrana", rekao je analitičar Hesus Arboleja, povodom najave da će Kastro u petak tokom obraćanja Nacionalnoj skupštini saopštiti odluku o ukidanju zabrane putovanja.

Da bi legalno putovali u inostranstvo, Kubanci moraju da pribave veoma skupu dozvolu za izlazak iz zemlje i putnu ispravu, preneo je AFP, podsećajući na činjenicu da je prosečna plata na Kubi oko 20 dolara.

Dozvola za izlazak, koja se izdaje na 30 dana, može biti obnovljena 10 puta, a isto tako zahtev za njenim dobijanjem može biti i odbijen. Kubanci koji ostanu u inostranstvu posle isticanja datuma važenja dozvole, bivaju proglašeni "dezerterima".

Kubanski zakon, takodje, poznaje i kategoriju "stalni emigranti" kojima se zabranjuje povratak u zemlju, a imovina biva zaplenjena odmah po napuštanju Kube.

Mediji prenose da bi, osim ukidanja zabrane, mogla da se promeni i odredba kojom se sa 11 meseci, dozvoljeni boravak u inostranstvu produžava na dve godine.

Time bi se ukinuo i status "stalni emigrant" kojima bi bio dozvoljen povratak kući, a imovina vraćena.

Raul Kastro (80) je ranije ocenio da će ukidanje ograničenja putovanja značiti i očuvanje "ljudskog kapitala koji je stvorila revolucija".

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 08. Avg 2025, 11:59:41
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.