Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Sep 2025, 15:22:38
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kriza sve dublja, samoubica sve više  (Pročitano 9472 puta)
26. Mar 2009, 08:07:44
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.18
mob
Apple 15
teška vremena
Kriza sve dublja, samoubica sve više
Autor: Beta | Foto:Ilustracija | 25.03.2009. - 09:40

Broj samoubistava obično raste u vreme ekonomskih kriza, što se potvrđuje i ovih dana. Stanovnici Azije su možda posebno na udaru pošto je njihov region među vodećim u svetu po stopama samoubistava.

Imajući to na umu, azijske vlade uspostavljaju vruće linije i savetovališta za pomoć ljudima koji su najteže pogođeni finansijskom krizom i ekonomskim nazadovanjem. U Južnoj Koreji, železničke kompanije čak stavljaju pregrade koje onemogućavaju pristup pruzi zbog naglog porasta broja onih koji oduzimaju sebi život skokom pod voz.
Milioni ljudi u Aziji su izgubili posao i životnu uštedjevinu zbog pada vrednosti akcija i propasti ulagačkih fondova.
Od kako je kriza punom snagom udarila na obale Azije krajem prošle godine, Paul Jip iz Hongkonga, specijalista za mentalno zdravlje i sprečavanje samoubistava, ima mnogo više pacijenata.
"Rad je veoma važan u Aziji zato što nemamo najbolju društvenu zašitu a gubitak posla je povezan sa `gubitkom obraza`", rekao je Jip agenciji Rojters. "Stoga, trauma može da bude veoma velika".
Istovremeno, kaže on, mnoge Azijate je sramota da traže pomoć stručnjaka. "Na Zapadu je terapija uobičajena stvar. U Aziji misle da ste ludi ako odete kod psihijatra".
Medju razvijenim državama, Južna Koreja i Japan imaju najveće stope saomoubistava - 24,8 i 24 na svakih 100.000 stanovnika. Slede Belgija sa 21,3 i Finska sa 20,35. Stopa samoubistava u SAD je 11,1.
Broj samoubistava u Južnoj Koreji se bio gotovo udvostručio tokom azijske finansijske krize pre deset godina, a stručnjaci krivicu bacaju na stres zbog gubitka posla i prihoda.
Kako Južna Koreja sad ulazi u novu recesiju a izvoz beleži najveći pad ikad, ministarastvo zdravlja je pokrenulo program za sprečavanje samoubistava.
Zvaničnici su zabrinuti jer se broj ljudi koji su digli ruku na sebe zbog finansijskih problema gotovo udvostručio tokom 2008. godine u odnosu na 2007.
"Postoji bitna veza izmedju ekonomskih nevolja i naše visoke stope samoubistava", kaže jedan zvaničnik ministarstva. Plan vlade, koji nalaže povećanje broja zdravstvenih radnika i savetovališta, ima za cilj da smanji stopu samoubistava za 20 procenata do 2013. godine.
Južnokorejske železnice izveštavaju da je ove godine povećan broj saoubica na linijama metroa u Seulu, što je, smatraju, "odraz mračne društvene atmosfere".
U Japanu se očekuje da će oko pola miliona privremenih radnika biti otpušteno do aprila. Industrijski centar Aiči, sedište Tojotinih fabrika automobila i drugih proizvodjača, posebno je na udaru.
U Aičiju kažu da je broj ljudi koji u mentalnim zdravstvenim centrima traže pomoć za svoje probleme porastao za 15 procenata u poredjenju sa prošlom godinom.
Stopa samoubistava u Japana znatno je porasla tokom recesije krajem devedesetih, kada je sistem garantovanog doživotnog zaposlenja doživeo krah.
U svetu je stopa samoubistava porasla za 60 procenata u proteklih 45 godina, a 90 odsto svih slučajeva je povezano sa depresijom, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Svake godine milion ljudi u svetu izvrši samoubistvo.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zivot nam vraca ono sto drugima dajemo

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Nokia 

juce sam kod sebe primetila da sam pocela da razmisljam o tome da li mi stavrno treba neka
 stvar  ili je to samo moj hir ...i tako nisam kupila dve lepe letnje "roxy" majice koje su bile na
 snizenju....eno ih jos su u izlogu, da ih ipak kupim ?  Smile
IP sačuvana
social share

Kad pripadam tebi, tada pripadam sama sebi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
mob
LG 4X HD
Pa nije ni to loshe,premalo resursa ,previshe ljudi...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
Ma jok,ima dovoljno za sve.

Kako stojimo sa samoubistvima kod nas?
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Žena
Poruke 25336
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7

.i tako nisam kupila dve lepe letnje "roxy" majice koje su bile na
 snizenju....eno ih jos su u izlogu, da ih ipak kupim ?  Smile
kupi, roxy inace ima prava snizenja, ja sam nedavno za neku sicu kupila dux.
to nije hir, to je obaveza, snizenje je snizenje  Smile
IP sačuvana
social share

*Most gods throw dice, but Fate plays chess, and you don't find out til too late that She's been playing with two queens all along. *
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

volim mladena i bebana...

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 6202
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ma jok,ima dovoljno za sve.

Kako stojimo sa samoubistvima kod nas?

cekaj da se skinem sa konopca,pa cu da zavirim u statistiku iz crnih hronika Smile

osobama sa suicidnim poremecajem sve moze biti okidac...
kriza ili ne...neki moraju preci granicu...

ne dovodim u veliku vezu krizu i samoubistvo.
IP sačuvana
social share
" moja filozofija je jednostavna.                                 
  napuni prazno.
  isprazni puno.
  i pocesi tamo gdje svrbi "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Nokia 

.i tako nisam kupila dve lepe letnje "roxy" majice koje su bile na
 snizenju....eno ih jos su u izlogu, da ih ipak kupim ? Smile
kupi, roxy inace ima prava snizenja, ja sam nedavno za neku sicu kupila dux.
to nije hir, to je obaveza, snizenje je snizenje Smile

dok sam se ja mislila ,neko ih je vec kupio  Smile
tako mi i treba kad se mislim

Smile

i kod mene u firmi su nam svima skresali plate i svi su besni ali i dalje cute a rade ,posebno ovi sto imaju porodice,
a danas cujem da je drugarica iz delte dobila otkaz kao visak radne snage ,plakala je ceo dan ... mislim da nece biti uopste lako sve to prevazici   Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
Jao, zlo mi je vise od ove izrezirane, izvikane, izmontirane i izmanipulisane SEK.

Samo cekam da mi izadje iz frizidera neki spiker i da pocne da kenja o krizi. Ili da mi neka domacica daje savete kako da jedem ajvar od pre tri godine, a da ne zavrsim dva metra pod zemljom.

Kriza? Ma nemoj, a kad to, u zadnjih xxx godina, u Srbiji nije bilo krize?
Sta je s onom situacijom kad su zatvorene one silne banke, pa hiljade ljudi ostalo na ulicama?
Ili sa Jezdom, Dafinom?
Nesto se ne secam toga na BBC-ju.  Smile

Da, kad i najbogatije zemlje nemaju para, onda ''Jaoj, kuku majko, kriza, uuuuu''. A kad samo mi jedemo hleb za koji cekamo po 5 sati u pekari, onda nista? Je li i tad bilo samoubistava? Ne verujem da ih je danas vise nego tad.

Zlo mi je od te odvratne propagande, pih!  Smiley 1
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Nokia 

i ja nekako mislim tj nadam se da je sve to vestacki izrezirano ali sve cesce samu sebe hvatam kako razmisljam
i u jednom momentu sam uhvatila  sliku sebe u glavi  kako jedem hleb i mazem masti  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Tako, tako, tako ... samo plivaj !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10648
Zastava Leva strana kreveta
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
mob
Nokia N97
Kod nas postoji samo kriza likvidnosti i bezobrazluka. Prava kriza, duzhnichka, ne postoji. Upravo takva dovodi do samoubistava.

Recimo da dolaze vremena kad ce svestranost, elokvencija i snalazhljivost biti mnogo bitnije od ostalih osobina.

IP sačuvana
social share
"Brian: You're drunk.
Stewie: You're sexy."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Sep 2025, 15:22:38
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.