Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: "Kreativni" metodi za popularizaciju cirilice uz kaznu od milion dinara  (Pročitano 6384 puta)
31. Jul 2018, 12:06:35
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Ćirilica će imati prednost u odnosu na latinicu, prekršiocima kazna do milion dinara

Savet će imati devet članova koji će se, paralelno sa Odborom za standardizaciju srpskog jezika starati o normiranju, negovanju, unapređivanju i zaštiti službenog jezika i matičnog pisma. To su novine koje je Ministarstvo kulture predložilo Vladi Srbije, a koje bi trebalo da se primene izmenom i dopunom Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama.

Nedavno je ministar kulture Vladan Vukosavljević izjavio da je predlog upućen Vladi Srbije i da će on uskoro ući u redovnu proceduru, ali i da očekuje polemiku povodom izmena ovog zakona.

Članove saveta za srpski jezik imenovaće Vlada Srbije, a izveštaj o radu podnosiće Skupštini najmanje jednom godišnje. Pet članova će predlagati odbor za standardizaciju srpskog jezika, a četiri ministarstva za kulturu i prosvetu.

"Savet analizira i daje mišljenje o stanju službenog jezika i matičnog pisma u Republici Srbiji i na srpskom jezičkom području, daje sugestije u kreiranju i sprovođenju jezičke politike, daje predloge za razvoj i unapređenje stanja službenog jezika i matičnog pisma", navodi se u dokumentu u koji su "Novosti" imale uvid.

Obaveza Saveta biće i da daje sugestije i predloge za uređenje drugih pitanja u oblasti službenog jezika i matičnog pisma, kao i međuresorne saradnje.

Propisano je da Savet bude formiran šest meseci nakon usvajanja izmenjenog zakona.

Celokupna komunikacija državnih, pokrajinskih i organa lokalne samouprave moraće da bude na srpskom jeziku, ćirilicom. Isto važi i za obrazovne i naučne ustanove i medije čiji je osnivač država, koji imaju državni kapital, kao i za elektronske medije sa nacionalnim, regionalnim i lokalnim frekvencijama.  Ćirilica će biti obavezna i za sva javna preduzeća i ustanove i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom, kao i profesionalna i strukovna udruženja koja predstavljaju svoju oblast na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Predloženi zakon definiše latinicu kao pomoćno pismo, te ako se nešto ispisuje na oba pisma, ćirilica mora da ima prednost.

Ukoliko institucije koje imaju obavezu da koriste ćirilicu prekrše ovu odredbu, odgovorno lice biće kažnjeno od 5.000 do 100.000 dinara. Kazna za preduzeće koje latinicom ispiše naziv robe i usluga, uputstvo za upotrebu, deklaraciju ili garantni list, biće od 500.000 do milion dinara.

Izvor: 021info
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 42576
Zastava BG, Savski Venac
Vecu glupost nisam cuo  Smile

Zasto forsirati nesto sto retko ko postuje  ?
« Poslednja izmena: 31. Jul 2018, 16:08:47 od bojan.c »
IP sačuvana
social share
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam

Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
PA da bi promenio situaciju.
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 42576
Zastava BG, Savski Venac
PA da bi promenio situaciju.

kakvu situaciju ? ajde bre kad vidim kako klinci danas pisu tipa Brawo, Wolim te .. i tako to .. pa da ti se smuci .. a kamoli cirilica
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
kazna je mala...

treba ih kaznjavati sa po 100 miliona...

inace samo da podsetim da je roba koja se prodaje na teritoriji rs...

namenjena ljudima koji tu zive...

natpis na nekom drugom jeziku...ukljucujuci i latinicu...

je kao natpis na kineskom...

razlog sto to prolazi je sto igrom slucaja mnogi to razumeju...

pre svega zbog univerzalnosti srpskog pisma...

IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Inicio a kojim to jezikom ti pises?
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 42576
Zastava BG, Savski Venac
Vecina nas ovde na forumu pise latinicom ; trebali bi i nama da lupe neke kazne  Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
mob
Qtek 小米
Није лоше поздрављам одлуку министарства.

Али држава и даље нема муда да забрани грађанима, како физичким тако и правним лицима да се државним органима обраћају на тзв. српској латиници ... што је најгоре држава нема муда да забрани ни енглески алфабет у тој службеној комуникацију.
Службена комуникација је и даље третира једносмерно, дакле само државни службеници морају да знају да пишу на ћирилици, док грађани не морају.

Свака нормална држава би укинула паразитско, окупаторско, односно ново писмо, а то је такозвана српска латиница.
Зашто ? Зато што држава и грађани губе новац и време. Како ? Па зато што се ознаке које се користе у државним органима лоше поклапају са тзв. српском латиницом ... наравно да мислим на разне ознаке предмета, списа,уговора, документације, које се користе у државним органима.
Рецимо ознака 'Р' је нешто што латиничари читају као 'П', затим тако неправилно означем број предмета одлази у тотално друго одељење и тако губимо време, тумачећи да ли је Р заправо П, да ли је С заправо Ц итд.

Свака нормална држава би то ''богатство два писма'' за кратко време решила на једноставан начин, или ћемо забранити српску ћирилицу или ћемо забранити такозвану српску латиницу.

п.с. посебан проблем је што се у интернет комуникацији користи енглески алфабет, који је још сиромашније писмо од тзв. српске латинице, тако рецимо државни органи добијају поднеске једног јединог лица, чије презиме може да се тумачи на чак 9 начина рецимо и Кочић и Кочиц и Кочич и Коћић и Коћиц и Коћич и Коцић и Коцич и Коциц ... довољно је да буде паметан и да откуца своје презиме као Kocic, дакле да буде напредни латиничар.

Нажалост форсирањем тзв. српске латинице, чак и као помоћног писма, ми отварамо врата за ширу употребу енлеског алфабета.

IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Hahaha
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 42576
Zastava BG, Savski Venac
Treba prvo poceti od vrha ; mora neko da da primer kako to da se uradi da bi onda normalni gradjani to poceli da postuju
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.