Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ko­so­vo kao Ko­lum­bi­ja  (Pročitano 787 puta)
21. Avg 2006, 01:11:00
Moderator
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Tanjug, 20. avgust 2006

SVET­SKE, a i ov­da­šnje, ana­li­ze po­ka­za­le su da je Sr­bi­ja na pr­vom me­stu ugro­že­no­sti od nar­ko-ma­fi­je jer se na nje­noj te­ri­to­ri­ji u tran­zi­tu za­dr­ža­va­ju sve ve­će ko­li­či­ne nar­ko­ti­ka, iz­ja­vio je Tan­ju­gu advo­kat i biv­ši kri­mi­na­li­stič­ki po­li­ca­jac Mar­ko Ni­co­vić.
"Već niz go­di­na Ko­so­vo je ne­ka vr­sta Ko­lum­bi­je u Evro­pi i zla kob za bu­duć­nost Sr­bi­je ka­da je reč o kri­jum­ča­re­nju nar­ko­ti­ka", re­kao je Ni­co­vić ko­ji je i šef Ode­lje­nja za nar­ko te­ro­ri­zam u Me­đu­na­rod­noj po­li­cij­skoj aso­ci­ja­ci­ji za dro­ge sa se­di­štem u Nju­jor­ku.
Pre­ma Ni­co­vi­će­vim oce­na­ma, ši­rom sve­ta ži­vi go­to­vo 270.000 Al­ba­na­ca od ko­jih su mno­gi or­ga­ni­zo­va­li u ra­znim vr­sta­ma kri­mi­nal­nih or­ga­ni­za­ci­ja, a naj­vi­še ih je u po­slu kri­jum­ča­re­nja nar­ko­ti­ci­ma. Pri­mat u sve­tu kri­mi­na­la, ko­ji, tvr­di on, ni­je vi­še pret­nja sa­mo za Sr­bi­ju već i za SAD, obez­be­đu­je im to što se ne od­ri­ču svog je­zi­ka i ima­ju stro­gu po­ro­dič­nu struk­tu­ru u ko­joj se zna ko je "bos".
Zbog te čvr­ste po­ro­dič­ne po­ve­za­no­sti al­ban­sku ma­fi­ju je te­ško raz­bi­ti iz­nu­tra, ot­por­na je na "in­saj­de­re" i pro­vo­ka­to­re bi­lo ko­je vr­ste, re­kao je Ni­co­vić.
"Da bi si­stem nar­ko-bi­zni­sa dr­ža­li pod kon­tro­lom Al­ban­ci u no­vi­je vre­me ćer­ke i si­no­ve uda­ju, od­no­sno že­ne, Pa­ki­stan­ci­ma, naj­ve­ćim pro­iz­vo­đa­či­ma he­ro­i­na na sve­tu", ob­ja­snio je Ni­co­vić.
Na taj na­čin, pre­ma nje­go­vim re­či­ma, al­ban­ski nar­ko-bo­so­vi pra­ve ne­pre­kid­ni la­nac od ze­mlje pro­iz­vo­đa­ča do ze­mlje po­tro­ša­ča opi­ja­ta i u nje­mu su is­klju­či­vo čla­no­vi po­ro­di­ce.
On je na­veo da no­vac od dro­ge al­ban­ska ma­fi­ja na Ko­sme­tu ko­ri­sti za ku­po­vi­nu oruž­ja, ali i za ani­mi­ra­nje naj­zna­čaj­ni­jih me­đu­na­rod­nih či­ni­la­ca, lo­bi­sta u vr­ho­vi­ma vla­sti i me­di­ji­ma, ko­ji će se bo­ri­ti za "nji­ho­vu stvar".
"Oni ani­mi­ra­ju i me­đu­na­rod­ne pred­stav­ni­ke u Po­kra­ji­ni, a onaj ko se u to ne "uklo­pi" na­pu­šta Ko­so­vo, kao što je bio slu­čaj sa Han­som Ha­ke­ru­pom", re­kao je Ni­co­vić.
Ni­je, pre­ma nje­go­vim re­či­ma, za­be­le­že­no da su pri­pad­ni­ci UN­MIK-a i Kfo­ra ima­li ne­ke ve­će ak­ci­je za­ple­ne i raz­bi­ja­nja la­na­ca kri­jum­ča­ra nar­ko­ti­ci­ma na Ko­so­vu, a pri­zna­nje da u Po­kra­ji­ni, se­dam go­di­na na­kon ra­ta, ima 80 od­sto ne­za­po­sle­nih, go­vo­ri da oni, ipak, od ne­če­ga mo­ra­ju da ži­ve.
"To su tr­go­vi­na be­lim ro­bljem, kra­de­ni auto­mo­bi­li, fal­si­fi­ko­va­nje nov­ca i na­rav­no, tr­go­vi­na nar­ko­ti­ci­ma", pre­ci­zi­rao je Ni­co­vić, oce­nju­ju­ći da je na Ko­so­vu ne­sum­nji­vo po­ve­za­na ma­fi­ja, voj­na struk­tu­ra i vla­da.
Za ras­tu­ra­nje dro­ge če­sto se ko­ri­ste de­ca mla­đa od 12 go­di­na jer, pre­ma nje­go­vom pod­se­ća­nju, ni­je­dan za­kon u sve­tu ne pred­vi­đa da se mo­že su­di­ti ne­kom ko je mla­đi od 12 go­di­na.
U sve­tu je u 2005. go­di­ni od pro­da­je nar­ko­ti­ka ostva­ren pro­met od go­to­vo 1.700 mi­li­jar­di do­la­ra i od to­ga, ka­ko tvr­di Ni­co­vić, 80 od­sto od­la­zi u te­ro­ri­stič­ke svr­he - za ku­po­vi­nu oruž­ja i or­ga­ni­zo­va­nje kam­po­va za obu­ku, pri če­mu su ko­sov­ski gang­ste­ri po­ve­za­ni sa če­čen­skom ma­fi­jom.
S dru­ge stra­ne, ma­fi­ja u Al­ba­ni­ji, po­seb­no ju­žnoj, gde se pro­iz­vo­di ha­šiš i za­pad­noj, ko­ja je sve otvo­re­ni­ja za tu­ri­zam i stra­ne bro­do­ve, po­ve­zu­je se sa kar­te­li­ma La­tin­ske Ame­ri­ke oda­kle se uvo­zi ko­ka­in, do­dao je Ni­co­vić.
Kri­jum­ča­ri nar­ko­ti­ka, pre­ma Ni­co­vi­ću, spa­da­ju u naj­in­te­le­gent­ni­ju vr­stu kri­mi­na­la­ca jer ra­de s ro­bom iz­u­zet­no ve­li­ke vred­no­sti i kad po­je­di­nac "pad­ne" on gu­bi slo­bo­du, ali i ogro­man no­vac.

"ŠIP­TAR"
ŠTO se ti­če or­ga­ni­zo­va­ne nar­ko-ma­fi­je u Sr­bi­ji, Ni­co­vić sma­tra da je ona ne­sta­la smr­ću Du­ša­na Spa­so­je­vi­ća ko­ji je na­di­mak "Šip­tar" do­bio upra­vo po to­me što je u "po­slu" bio te­sno po­ve­zan sa nar­ko-ma­fi­jom na Ko­sme­tu.
Po­sle Spa­so­je­vi­će­ve smr­ti sr­bi­jan­ska nar­ko-ma­fi­ja je frag­men­ti­ra­na, ali je i da­lje ka­drov­ski or­ga­ni­zo­va­na s Ko­so­va, što je svo­je­vr­stan pa­ra­doks, upo­zo­rio je Ni­co­vić.
- Pr­vi lju­di tih ma­njih gru­pa se če­sto me­nja­ju jer Al­ban­ci ne že­le da u Sr­bi­ji, ko­jim slu­ča­jem, do­đe do iz­ra­sta­nja ne­ke ozbilj­ni­je or­ga­ni­zo­va­ne kri­mi­nal­ne gru­pe - re­kao je on.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.