Duh Sekire: Ја да сам се питао сада би у Загребу биле рекламе на ћирилици, и још бисте се извињавали што нисте имали више да вам узмемо - link Reply by nikola34: @x#%§!!
"Ahtisarija nema ko da primi" 29. januar 2007. | 11:17 -> 13:42 | Izvor: B92, FoNet, Beta Beograd -- Funkcioner DSS-a Miloš Aligrudić kaže da Marti Ahtisari dolazi preuranjeno jer Vlada nije formirana, Remi Durlo bez komentara.
Po Ustavu, Vlada Srbije, koja još nije formirana, jedina vodi spoljnu politiku, rekao je Aligrudić i dodao da Ahtisari računa da, kada uruči svoj predlog Beogradu i Prištini, od toga trenutka neki njegovi zamišljeni rokovi počinju da teku.
"Postavlja se pitanje da li Vlada, koja jedina, po Ustavu, vodi spoljnu politiku zemlje, ima pravo da primi taj predlog i da u određenom roku, za koji Ahtisari očekuje da se to učini, da odgovor. Mislim da bi to bilo neodgovorno i nekorektno. Mislim da u tom smislu, s obzirom na ustavne rokove za formiranje Vlade, ne postoji tolika potreba za žurbu", rekao je on.
"Vlada Srbije trenutno nema kapacitet da odgovori na bilo koje pitanje koje se postavi, i to ide u prilog, ne premijeru Vojislavu Koštunici, ne DSS-u, već Srbiji", kaže Aligrudić i dodaje da beogradski pregovarački tim ne proističe iz Skupštine Srbije, nego iz Vlade, koja ima problem s legitimnošću u tom delu.
"Srbija ima pregovarački tim, ali je on suštinski i formalno doveden u pitanje", naveo je Aligrudić, kao i da Ahtisari mora da shvati "da tri-četiri nedelje ne znače ništa."
Portparol DSS-a Andreja Mladenović je izjavio da je "sramno i za osudu" to što specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari ne želi da sačeka konstituisanje nove vlade Srbije pre nego što predstavi predlog rešenja za pitanje statusa Kosova.
"Sve ovo liči na tretiranje Srbije kao kolonijalne države koja će da uradi sve što joj se naloži. Mi ne možemo da komuniciramo na taj način. Pitanje je da li bi se Ahtisari usudio da se ovako ophodi prema nekoj drugoj evropskoj državi - mislimo da ne bi", rekao je Mladenović.
Portparol specijalnog izaslanika UN za status Kosova Remi Durlo odbio je danas da komentariše odluku premijera Srbije da se ne sastane sa Martijem Ahtisarijem i izjave političara da je poseta Ahtisarija Beogradu "preuranjena".
"Uvek samo najavljivali da ćemo bez odlaganja doći u Srbiju posle izbora. Nismo pominjali da mora da postoji vlada", rekao je on, kao i da su komentari iz Beograda "zasnovani na premijerovoj proceni ustava".
"Ne praviti od Ahtisarija neprijatelja"
Šef Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović je izjavio da postoji verovatnoća da se beogradski pregovarački tim neće sresti sa Ahtisarijem, a da je to posledica vakuuma koji je nastao od izbora do formiranja nove vlade.
On je upozorio da to neće sprečiti Ahtisarija da Prištini preda plan i smatraće se da od tog trenutka teče vreme kada srpska strana treba da odgovori na taj plan.
"Mislim da bi o svemu tome trebalo dobro razmisliti, jer nama u ovoj fazi sigurno nije u interesu da od Ahtisarija pravimo većeg neprijatelja nego što jeste", rekao je Ivanović.
"Vlada legalna, ali bez legitimiteta"
Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić kaže da je Vlada i dalje legalna, ali da je izgubila legitimitet.
"Vladi Srbije nije prestao mandat, ali izbori su održani i konačni rezultati su saopšteni. U toku su procedura konstituisanja Skupštine i konsultacije o formiranju Vlade. Zbog toga se može reći da Vlada nema legitimitet za obavljanje svih redovnih funkcija i da bi u aktuelnoj situaciji trebalo da se ponaša kao da joj je prestao mandat, tj. da obavlja samo tekuće poslove", rekao je Vučetić.
Što mi ovi iz DSS-a idu na živce.. Našli da nešto presuđuju i da govore o tome, a prvi nisu želeli da prime Ahtisarija...
Izvini, ali gde si ti sta tako procitala, mozda si sanjala nesto.......
Citat
Portparol DSS-a Andreja Mladenović je izjavio da je "sramno i za osudu" to što specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari ne želi da sačeka konstituisanje nove vlade Srbije pre nego što predstavi predlog rešenja za pitanje statusa Kosova.
"Sve ovo liči na tretiranje Srbije kao kolonijalne države koja će da uradi sve što joj se naloži. Mi ne možemo da komuniciramo na taj način. Pitanje je da li bi se Ahtisari usudio da se ovako ophodi prema nekoj drugoj evropskoj državi - mislimo da ne bi", rekao je Mladenović.
Ovo je potpuno u pravu i potpuno ih podrzavam sto nece da ga prime...... Samo im je malo providan izgovor.....
Ja bih ga proglasio personom non grata, i ne bih mu ni dozvolio ulazak u zemlju, a ne da ga jos i primam kao nekog zvanicnika, siptarski placenik
Kako ja vidim ode KiM u nezavisnost i cak ce i vojsku imati i pravo na medjunarodne institucije i svijetsku banku,cak i putovnicu ce imati svoju ali eto i Srbima se daje velika Autonomija...ipak su nesto za Srbe uradili...
Autonomija za Srbe u Srbiji??? Pa da li iko normalan moze reci da to ima smisla i da je to normalno?!!!
Pa prijatelju jos malo pa to nece biti Srbija nego Drzava Kosovo...zar nisi cuo da ce drzavljani te iste autonomije moci imati dvojno drzavljanstvo...Kosovsko i Srpsko...