Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 02. Avg 2025, 02:44:39
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Konvertovanje vere  (Pročitano 18021 puta)
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
U prinicpu ja sam hteo da se krstim, ali sam skoro promenio misljenje.... ne mogu da verujem u nesto takvo ma koliko cak mozda ponekad i zeleo.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 191
Nemam nikakav stav prema ljudima koji su menjali veru. Svako bira prema svom osećaju. Oni koji su morai da to rade oni u stvari nisu je ni menjali jer sigurno nisu iskreno prihvatili tu u koju ih je muka naterala. Stoga mi je glupo isključivati takve ljude. Mislim da su Srbi Pravoslavci nekako namerno odbacivali ljude koji su prelazili na Islam ili Katoličanstvo, što je stvaralo probleme. Čak i da su neki radili to iz koristi to ne treba da znači da sada njihovi potomci treba da nose grehe svojih predaka i da im neko pominje vjeru prađedovsku!

I ne mislim da je neka vera bolja od druge. Svaka ima nešto u čemu je bolja ili gora. I svaka ima različite moduse upotrebe od umerenosti (tradicionalizma) do fanatizma.

@Ktantonet
Ne poznajem baš toliko Jevrejstvo. Možda formalno-pravno nije ni moguć brak jevreja sa nejevrejem (bar crkveni). Možda se to u Jevrejstvu smatra za greh. Uglavnom znam da se jevrejstvo prenosi po ženskoj liniji pa tvoj sin ne bi bio automatski Jevrejin. Možda zbog toga tvom dečku to predstavlja prblem. Možda je to njemu OK ali porodica vrši pritisak, ili ga možda brine to u koju veru će se deca primiti i obrazovati. Treba da popričaš sa njim. U svakom slučaju pošto si u Izraelu i verovatno se nećeš vratiti vamo prelazak u Jevrejsvo mi je sasvim prirodan. Naravno da će to biti više formalno nego stvarno. Ionako je to preteča Hrišćanstva, a šisto sumljam da će ti nametnuti neke posebne obaveze, a verujem da ni sad ne kršiš košer ishranu (čisto sumljam da negde ima da se kupi bilo šta od svinjetine u Izraelu).

Kad sam već pomenuo formalno-pravne zezancije poznato mi je da Islam svojim vernicima muškarcima dozvoljava da se žene sa jevrejkama i hrišćankama bez ikakvih problema. Ali ne dozvoljava da se muslimanka uda za nemuslimana (tuđe hoćemo svoje ne damo). Hrišćanstvo je još restriktivnije i nedovvoljava brak sa nehrišćaninom. Valjda je moguć brak između pravoslavca i katolika ali za protestante bi već bilo problematično.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 982
@Aurelije

Hvala na savetu/tekstu samo jedna mala ispravka u Izraelu verovao ili ne svinjetine nije bilo ni od s do 1991-2 kada se ovamo dovuklo skoro 2 miliona Rusa od kojih 70 % nisu nikakvi Jevreji vec su kupili papire zbog benificija koje Izrael daje za Olim Hadashim i od tada se ovamo donelo i pocelo gajiti svince po svince dok danas imas radnje i gde god procitas u naslovu radnje naziv na Ruskom jeziku znaj da ima i svinjetine.
IP sačuvana
social share
Marriages are made in heaven and consummated on Earth.
To love and be loved is to feel the sun from both sides.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Citat
Možda formalno-pravno nije ni moguć brak jevreja sa nejevrejem (bar crkveni).

PRAVNO - formalni brak u crkvi? Smiley  8O  Smile
Cudno to zvuci nekako...
To bi morala biti drzava u kojoj vlada crkva, u kojoj je samo jedna vera dozvoljena i zvanica... plasi me i kako to zvuci a kamoli dalje.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 982
Pa tako i jeste SF vlada "Crkva" ali ako pogledas u Pravoslavlje takodje ni jedan pop ne moze po zakonu vencati dvoje koji nisu Pravoslavne veroispovesti samo razlika je u tome sto ovde nema gradjanski brak vec samo Religiozni.  Kada sam se ja vencavala prvo sto je pop pitao je "Da li si Pravoslavne veroispovesti?"
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 191
Kad sam rekao formalno-pravno nisam mislio na pravo države nego na ono što je vera propisala ili organizacija koja se poziva da joj je Bog dao pravo nad narodom na Zemaljskom carstvu.

Npr. formalno-crkvenopravno žena koja izvrši abortus čini greh i nije pravoverna ni u jednoj veri (znači da u Srbiji vernice gotovo ni ne postoje). Muškarac ili žena koji masturbiraju takođe čine greh. Musliman koji popije pivo, muslimanka kojoj se vidi kosa, katolik koji koristi kondom... Sve greh do greha Smiley

Sad ono o čemu smo pričali. Ako hrišćanka ne želi da čini greh ona se mora udati za hrišćanina u crkvi. To znači da Ktantonet mora da nađe pravoslavca u Izraelu ili da preobrati jevreja ili muslimana. Ja joj u tome želim sreću ali mi to ne izgleda verovatno. Kad bi se čak i udala za nekog nehrišćanina kome ne smeta njena vera (npr. svaki musliman formalno-crkvenopravno može da se oženi hrišćankom i/ili jevrejkom) ona bi opet u očima pravoslavnih crkava živela u grešnoj vezi za sa njihovog stanovišta nevernika.

Sve u svemu čini mi se besmislenim slepo istrajavati na svojoj veri ako pronađeš čoveka svog srca. Pogotovo što će to biti samo konvertovanje pro forme i za spoljni svet, a šta ćeš ti privatno biti samo je tvoja stvar.

Kad smo kod odnosa verskog i državnog prava, tu su čudni odnosi. Kako je u Izraelu već smo pročitali. Saudiska Arabija je još gori primer, gde samo postoji versko pravo. Tu čovek nadrlja ako ima bombonjeru sa rumom jer je to alkohol. A npr. u Tunisu i Turskoj koje su većinski muslimanske situacija je obratna. Tu je državno pravo preče. Tako ti po veri imaš pravo na 4 žene ali ako to pokušaš ostvariti ideš pravo bajbok.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 982
Sve je to tako ali ja licno smatram da ako ti je srce cisto i ako ne gresis Bogu i za pogreske trazis oprostaj ipak nisi gresan, a to sto vere propisuju kojekakva pravila i sada mi kao moramo da ih se pridrzavamo mislim da ne znaci da ne verujes u Boga i da si gresan samo zato sto Crkvene zakone ne postujes. Oni koji su u tolikoj meri postovali i Crkvene i Bozije zakone su na kraju zivota proglaseni Svecima, a ocigledno mi svi nismo stvoreni da budemo Sveti/Sveci.
Za mene licno Religija ne predstavlja nikakvu prepreku za dvoje koji se vole ma sta njihove CRkve na to rekle sve dok oni istrajavaju u svom verovanju.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Citat
Pa tako i jeste SF vlada "Crkva" ali ako pogledas u Pravoslavlje takodje ni jedan pop ne moze po zakonu vencati dvoje koji nisu Pravoslavne veroispovesti samo razlika je u tome sto ovde nema gradjanski brak vec samo Religiozni. Kada sam se ja vencavala prvo sto je pop pitao je "Da li si Pravoslavne veroispovesti?"

Hm... crkveni zakoni te ne salju u zatvor Smiley ako ga prekrsis ogresila si se, ali nesto nisam siguran da ce ti to i najmanje zivot promeniti. Drzavni zakoni su oni koji su bitni.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 982
E da definitivno je tako, samo malo smo raspravljali o veri Smiley i njenim "zakonima"...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1404
Zastava tako blizu, a ipak tako daleko
Ono što ovdje moramo rastaviti je vjera u Boga i pripadanje instituciji. To su dvije različite dimenzije koje ne smijemo pomiješati. Vjera u Boga je tvoja privatna stvar kao i tvoj odnos s " tvojim" Bogom, no problem nastaje kad mi želimo unutar institucije progurati svoju viziju Boga. To ne ide. Ako želiš biti unutar institucije, bilo koje, moraš se pridržavati propisa i zakona koje ta institucija ima. Možeš ih kritizirati i pokušati mijenjati, no dok su u primjeni moraš ih izvršavati.
Što se tiče sklapanja brakova, u Zapadnoj Crkvi može se sklopiti brak s kim hoćeš, samo se moraju dobiti različiti oprosti.
IP sačuvana
social share
\" Brini se više za svoj karakter nego za svoj ugled. Karakter je ono što uistinu jesi, a ugled je ono što drugi misle da jesi.\"
* John Wooden *

\" Kad bi rajčice poželjele biti dinje pretvorile bi se u farsu.
Strašno me čudi što toliki ljudi tako silno žele biti netko tko nisu.
Ima li smisla pretvoriti se u farsu?\"

* Mitsuo Aide *
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 02. Avg 2025, 02:44:39
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.044 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.