Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 31. Avg 2025, 16:29:22
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Коме смета Црква  (Pročitano 6232 puta)
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Postujem crkvu kao sakralni spomenik.
Danas, mi je malo tesko doci do ulaza, jer ne mogu proci kroz tezge na kojima se prodaju krstici, svece, kandila... (metafora) Al` mi danasnje porte sve vise lice na hram iz Novog Zaveta- gde je Isus razbacao novcice i raterao stoku...
Elem, poglavari SPC me svakako nece privuci- pozivom na glasanje za nov ustav ili izbore. Prosto mi je neverovatno, koliko je izjednaceno pitanje religioznosti i nacionalnosti. ( U vezi sa tim- slazem se sa decky999)
Hristove parabole o bludnom sinu i zeni koje je nasla izgubljen novcic, svakako su mi poznate... Neka, SPC prikuplja izgubljenu jagnjad. Pun je tor, onih od `90ih...
Nemam pretenzije da nekoga uvredim- ali koliko vas zaista veruje?
Navescu pr. Meni veoma bliska osoba posti, odlazi u crkvu, slavi slavu.. Sve regularno... I ja dodjem do nje na Badnje vece- posto su joj roditelji morali negde otputovati- kako ne bi bila sama... I, pre vecere ja predlozim da razgovaramo o Bogu, Isusu i da izmolimo "Oce nas", kada vec Bozic docekujemo u takvim okolnostima. Kad- ona ne zna! (osoba je starija od mene, 7 godina, a dogadjaj se zbio pre 4 god.) I moram se zapitati...
Da li je takva osoba bliza Bogu od mene, koja ne posecujem crkvu? (Posecujem, retko, Rusku, kod Tasa. Posto njihove svestenike, mnogo vise uvazavam i postujem. Nasi su, za moj ukus, previse politicki aktivni.)
Iz moga- svakako- nije, ali bih bas volela da mi odgovori Joca jox...
Hvala
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
@Tbptko

Svidja mi se kako razmisljas i dokle ti srze secanje. I moje ide cak i malo dalje od 80tih ( ne mnogo doduse). Sve to stoji sto si rekao cak i mnogo vishe od toga. Ali postavlja se pitanje onda sta je funkcija crkve - da pokaze ljudima put ka Bogu ili na podrzava drzavu i naciju?? Po meni su te dve stvari totalno nepovezane. Znaci stvar je prioriteta - licnih prioriteta. I odgovor na cuveno pitanje - sta mi radimo na Zemlji  koji nam je cilj.

Vecina aktivnosti crkve se svode na odrzanje porodice kao stuba nacije, promovisanje povecanja nataliteta - zbog odrzanja nacije, borbu protiv neprijatelja - zbog odrzanja nacije - sve to umotanu u oblandu cenzurisanih i izmenjenih Biblijskih legendi koje prenose neku kvazi-istinu o Bogu i negovom znacaju u nasim zivotima.

Sta onda sa ljudima koji zele vishe price o istini i Bogu a manje politike i odrzanje-nacije. Pravoslavlje je bas to koje promovise licni odnos coveka i Boga. Ne postoji papa, Janko ili Marko ko ce da bude posrednik. Pravoslavni svestenici su pastiri OK, a sta ako neko ne zeli da bude ovca i zeli da traga sam cak i u okvirima Pravoslavlja (na stranu sekte i gluposti). Licni put coveka ka Bogu - to je ono sto svaku crkvu treba da zanima - umesto toga oni se bave izborima, politikom, ko je na vlasti, da li ce biti na drzavnim jaslama kada drzava uvede veronauku u skole, da li ce se zabraniti abortus i ostale slicne stvari.

I na kraju ne bi se slozio da su Bogumili donosili haos sa sobom - donosili su vrednosti koje se nisu slagale sa tradicionalnim crkvenim. Porodica nije bila stozer vere jer je vera u svakom coveku i to im je bio primat. Isli su u extrem licnog opstenja sa Bogom. Proganjani su jer su bili jeretici prema kanonu crkve i zato sto su pretstavljali opasnost za mladu pravoslavnu crkvu na nasim prostorima - nudili su ljudima Boga van crkve i drzave, sto je i za popove i vlasteline tog doba bilo neprihvatljivo jer im se umanjivala licna vrednost. Al to je manje vazno. Zapadna strana Bogumila, Katari u Francuskoj su stradali mnogo gore od strane inkvizicije.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.0
mob
SonyEricsson k310i
euridicat*
Nemam sta da ti osporim sve je to tacno sto ti kazes.Sto puta sam vec citirao Dostojevskog koji je rekao svi smo za sve krivi da smo mi bolji bili bi bolji ljudi oko nas.
Nemam pretenzije da nekoga uvredim- ali koliko vas zaista veruje?
I ja bi to isto da pitam.Cak sam i temu o tome postavio.Mali broj nas zaista duboko verje i dobro ponaje svoju ver.A o delima i da ne govorim.Satarac Pajsije je rekao da nam nedostaju primeri sa cime se i ja slazem.Hristos je reko da smo mi so svetu.To jest da treba da budemo primeri.A jesmo li.Svaka vasa kritika je na mestu.Danasnji ljudi jesu pokajnici u Crkvi i jesu oni koji do juce nisu bili u njoj.Ali sam Bog zna zasto su oni tamo i koja ih je muka naterala.
Kad- ona ne zna! (osoba je starija od mene, 7 godina, a dogadjaj se zbio pre 4 god.) I moram se zapitati...
Da li je takva osoba bliza Bogu od mene, koja ne posecujem crkvu?
Naravno da nije.Niko nije ni rekao da ce mo se samo mi koji idemo u CRkvu spasiti,Opet ponavljam da ima vise primera i da smo mi koji u nju idemo bolji isli bi ste i vi.Hvla tebi na iskrenoj kritici.I neka se oni koji u nju idu zapitaju sta rade da sebe poprave.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Problem je sto se niko od njih nikada nece zapitati jer misle da je dovoljno drzati Bibliju na polici i ici u crkvu i vec na osnovu toga OCEKUJU bozije spasenje. Ni tvoja ni moja ni nicija prica nece takve ljude naterati da pogledaju u sebe - jer oni ne zele da vide ono sto je u njima - ne zele da vide mrznju, zavist i zlo koje je u njima i ne zale da sebe vide kao takve. Zele sebe da vide kao dobre i pomazane hriscane koji poste i mole se Bogu i OCEKUJU nagradu, i razocarani su kada nagrada ne dodje.

I mi koji pricamo protiv crkve - nemamo nista licno protiv crkve nego protiv ljudi koji su puni mrznje i zavisti a kriju se pod hriscanskom maskom pomazanika. Post ne znaci nista ako se ne posti u srcu, molitva ne znaci nista ako ne dolazi iz srca, knjiga ne znaci nista ako se znacenje reci ne oseti u srcu a ni crkva ne znaci nista ako je nemas u svom srcu.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.0
mob
SonyEricsson k310i
Problem je sto se niko od njih nikada nece zapitati jer misle da je dovoljno drzati Bibliju na polici i ici u crkvu i vec na osnovu toga OCEKUJU bozije spasenje. Ni tvoja ni moja ni nicija prica nece takve ljude naterati da pogledaju u sebe - jer oni ne zele da vide ono sto je u njima - ne zele da vide mrznju, zavist i zlo koje je u njima i ne zale da sebe vide kao takve. Zele sebe da vide kao dobre i pomazane hriscane koji poste i mole se Bogu i OCEKUJU nagradu, i razocarani su kada nagrada ne dodje.

I mi koji pricamo protiv crkve - nemamo nista licno protiv crkve nego protiv ljudi koji su puni mrznje i zavisti a kriju se pod hriscanskom maskom pomazanika. Post ne znaci nista ako se ne posti u srcu, molitva ne znaci nista ako ne dolazi iz srca, knjiga ne znaci nista ako se znacenje reci ne oseti u srcu a ni crkva ne znaci nista ako je nemas u svom srcu.
Неће сваки који ми говори: Господе! Господе; ући у царство небеско. (Мат.7,21)
Тумачење:
Језиком се,браћо,не осваја царство Божије него срцем.Какво срце онакве и речи.
Слажем се да је Црква пуна Фарисеја и оних који се моле као они.Зато све и иде како иде.
Ако дакле, каже, принесеш дар свој жртвенику... остави онде дар свој... и иди те се најпре измири (Мт. 5; 23-24).
 Јер ако се хоћеш − говори Он − да молиш ти дођи сам кад никог другог нема тј. срцем проговори не говорећи уснама. “Уђи у клијет своју, и затворивши врата своја, помоли се Оцу своме који је у тајности; и Отац твој који види тајно, вратиће теби јавно” (Мт. 6, 6).      Примети дакле колика је то част кад ти тако говори: да те нико не види кад се молиш, а кад те Ја будем удостојио части, цео свет ћу призвати за сведочанство Моје доброте.
"А ти кад чиниш милостињу да незна левица твоја шта чини десница твоја" Мт. 6,3.

То исто и ја говорим а ипак идем у Цркву.Мени није важно какви су они који тамо иду већ какав сам ја сам.Свако одговара пред Богом за себе.Појента код нас Хришћана јесте у покајању и да мислимо колико год да смо урадили да нисмо ништа урадили.

Светитељ не блиста спољашњошћу; Његово је све богатство унутра, у души. Неки сељак дође из далека у манастир, да види св. Сергија. Када упита монахе за игумана, они му рекоше, да је на раду у башти. Оде сељак у башту и виде тамо човека у одећи бедној и искрпљеној где копа као и сваки други тежак. Сељак се врати у манастир незадовољан мислећи у себи, да му се монаси подсмевају, и поново рече, да би јаснији био, да он жели видети прослављеног светог оца Сергија. У том и Сергије дође у манастир, и угости сељака служећи му сам око трпезе. Прозираше светац у срце свога госта и знађаше, како он о њему има сасвим ниско мишљење. Па га ублажаваше обећавајући му, да ако мало почека видеће Сергија. У том пристиже у манастир неки кнез са својим бољарима. И кнез и бољари дубоко се поклонише св. Сергију и потражише његов благослов. Тада монаси удаљише онога сељака из одаје, да би било места за нове госте. И сељак онај у чуду издалека гледаше и извириваше се да издалека види онога кога није хтео видети из близа. И укореваше самога себе због свог незнања, и стиђаше се веома. Када кнез оде, сељак брзо приђе к светитељу, паде пред ноге његове и поче молити за опроштај. А велики светитељ га помилова и рече: „не тугуј, сине, ти си једини истину помислио о мени сматрајући ме за ништа, док се други сви саблазнише сматрајући ме за нешто велико".

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Што се прогона тиче, само су терани богумили

Мислим да си заборавио пагане...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 36
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Али да би неко терао пагане, прво је морао да постане хришћанин  Smile
Словени када су дошли, нису одмах примили Христа, него тек после  рада св.браће Ћирила и Методија који су почели проповед на  њиховом језику. Када се види период од кнеза Мутимира до Св. Саве види се да је то био постепен процес, а не да је неко рекао : Од данас сте хришћани.

еуридикат

Ти мора да посећујеш неке цркве које опседају туристи 
 Smile Поменути Храм из НЗ је био стециште поклоника из целог света и фарисеји су донели пропис да се може дати прилог или принети жртва само у шекелима, тако да су поклоници морали да замене новац, наравно по курсу који су фарисеји одредили Smile, па је онда била општа гунгула и метеж, а нико није ни мислио на молитву. Христос и апостоли иако су објавили Јеванђеље целом свету нису заборавили народ из кога су потекли. Христос је плакао над Јерусалимом знајући које ће га пустошење снаћи, жени Самарјанки је рекао да је спасење од Јевреја; коментарисао је многе догађаје свог доба... Ап. Павле пише посланицу Јеврејима и каже " и ја сам Јеврејин "... Не може човек живети у једном народу, а да се не брине  о томе како то друштво функционише, нити да га не брине како брине његови ближњи. То може само да чини наркоман или особа ометена у развоју.
То су желели и комунисти који су делатност СПЦ хтели само да ограниче на црквену порту и гробље.

Народ је верски непросвећен и баш зато је потребна веронаука и зато је потребно да Црква више мисионари преко ТВ, радија, штампе, непосредног контакта са вернима, а не да седе у цркви као у неком сервису и чекају ко ће им доћи на ноге. Црква се активира у помоћи наркоманима, домовима за сирочад, народним кухињама, помоћи жртвама насиља....

Што се тиче твог пријатеља могао је наћи све оно што га интересује на нету,  купити одговарајућу књигу , а Оче наш има у сваком џепном календару. И на Бадње вече треба отићи у цркву.

Деки, свако има свој пут ка Богу и неко му само ту може помоћи или одмоћи али  нико се не може мимо своје воље водити. Свако друштво мора имати један ниво организације, и Христос када је оснивао Цркву дао је апостолима дужности , које није дао осталим верницима. Сад коме је више дато више ће му се и тражити. Smile

Богумили су веровали да је видљиви свет и све материјално створио ђаво и зато су презирали материју и тежили њеном уништењу. Чак су мрзили и своје тело и гледали да га униште, на разне начине. Smiley 1  Било их је свуда у Босни, Бугарској, али да су имали квалитета задржали би се макар негде у народу.

Тај лични пут је клизав, јер су тако почели протестанти, свако је себе проглашавао за пророка, непогрешиви ауторитет у тумачењу истина вере и тако су уместо папе и једне РКЦ , имали хиљаде папа и малих РКЦ  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Tvrtko- poznata mi je ta prica. Zato mi pomalo smeta osuda fariseja i knjiznika- posto sam, u danasnjem prevodu, to ja...   Smile Al` ja postujem ono u sta verujem i sta pripovedam. (Maliciozno? Nemam tendecije da postanem neki ucitelj. Posto sam dijak, mada malo vucem, ipak, ka daskalu...  Smile )
P.S. Po Konstantinu Porfirogenitu , Srbi su pokrsteni cim su stigli na Balkan- ali nije bas bilo tako... Car Iraklije je zapoceo, ali je do prave hristijanizacije doslo kasnije. Izmedju 870. i 875.  863. je zapocela moravska misija Cirila i Metodija- pismenost.( mada, koliko je bila uspesna, i danas posedujemo svedocanstva...  Smile )
I tako je slovenska liturgija i knjiz. jezik posle grckog iu latinskog- postao 3 liturgijski jezik u Evropi, tj. staroslovenski...
E, kada se samo setim, ucila ja to na prvoj g. i prof. mi dao 7! Mnogo sam tada zelela da ga  Smile  , al` nema veze...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Али да би неко терао пагане, прво је морао да постане хришћанин  Smile

Тачно. А када неко "на положају" постане залуђени хришћанин, онда се врло лоше заврши по пагане...

Словени када су дошли, нису одмах примили Христа, него тек после  рада св.браће Ћирила и Методија који су почели проповед на  њиховом језику. Када се види период од кнеза Мутимира до Св. Саве види се да је то био постепен процес, а не да је неко рекао : Од данас сте хришћани.

Словени су "примили Христа" тек кад је Стефан Немања потегао мач и кренуо да редом убија сваког ко му је изгледао као не-хришћанин... до тад је само пар стотина будала мислило да су открили топлу воду...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

System restore je moja profesija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ne gledajte veru samo kroz kroz crkvu zemaljsku(sveštenstvo),i meni dosta stvari nije jasno,al´pitajte i objasniće vam se Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 31. Avg 2025, 16:29:22
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.089 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.