Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 13. Jun 2024, 08:45:25
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Komandosi uvek spremni za žestoku akciju  (Pročitano 3219 puta)
10. Avg 2011, 15:07:18
Veteran foruma
Superstar foruma


Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
Browser
Mozilla Firefox 5.0.1
U Srbiji trenutno postoje četiri specijalne jedinice, i to tri policijske i jedna vojna. U Vojsci Srbije deluje Specijalna brigada, dok se u sastavu MUP-a nalaze Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ), Protivteroristička jedinica (PTJ) i Žandarmerija. U serijalu predstavljamo specijalne policijske jedinice.

Na test za specijalce mogu samo pripadnici MUP-a

Slavoluk na skretanju sa glavnog puta ka bazi u Batajnici i impozantne figure vitezova sa mačevima na ulazu u bazu Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije nagoveštavaju očekivani, ali i opravdani ekskluzivitet ove policijske formacije. I letimičan pogled na momke koji na poligonu izvode zahtevne vežbe koje običan čovek jedva i okom može pratiti na oružje koje koriste i izrešetane mete na strelištu sa milimetarskom preciznošću pojačavaju respekt prema ovim specijalcima koje retko imate prilike da vidite. A najbolje je da to tako i ostane, s obzirom na vrstu njihovog posla.


SAJ je formirana pre 33 godine u vreme kada se svet suočavao s talasom terorističkih napada i aktivnostima raznih terorističkih grupa i organizacija i svrstava se u red najstarijih antiterorističkih jedinica u Evropi. Za to vreme izvedeno je na stotine akcija: od hapšenja opasnih i naoružanih kriminalaca spremnih da ubiju, preko rešavanja složenih situacija sa taocima do neutralisanja diverzantsko-terorističkih grupa. Pripadnici ove jedinice uspešno su obezbeđivali najviše državne rukovodioce i strane državnike, skupove i objekte od posebnog značaja, što rade i danas. Od svog osnivanja SAJ je nekoliko puta menjala naziv i unutrašnju organizaciju, ali se vrhunska obučenost pripadnika, opremljenost i mobilnost nikad nisu dovodili u pitanje.- Mi smo spremni za dejstvo svih 365 dana u godini, 24 sata dnevno. Postoji takozvana aktivna i pasivna pripravnost. Prva podrazumeva konstantno prisustvo u bazi, a u drugom režimu su pripadnici koji su završili radni dan, ali su u obavezi da u slučaju potrebe u roku od pola sata budu ovde na raspolaganju! - kaže vođa A-tima ove jedinice koju isključivo može angažovati direktor policije uz prethodnu saglasnost resornog ministra.


Imena sagovornika ostaju u novinarskoj beležnici, a lica ovih momaka prekrivena fantomkama iz opravdanih razloga. Oni na koje ovi momci idu spadaju u red najopasnijih kriminalaca i ne bi bilo zgodno da ih prepoznaju. Dovoljno je reći da su pripadnici SAJ hapsili i sprovodili neke od najzloglasnijih pripadnika zemunskog klana, čuvenu kriminalnu grupu Darka Eleza, do hapšenja kriminalca koji su pružali otpor pucajući na policiju.
 
Potencijalni kandidati moraju da prođu i snalaženje u talačkim situacijama

Koliko se visoko kotiraju u svetu bezbednosnih struktura, govori i podatak da „sajovci“ obezbeđuju i američku ambasadu, što je redak slučaj da Amerikanci taj zadatak prepuste službama zemlje domaćina, a ranije su obezbeđivali i ambasadu Izraela. Nedavno je u poseti SAJ-u bio i ministar unutrašnjih poslova Izraela Jicak Aharonovic koji je bio impresioniran izgledom i opremljenošću baze, kao i visokim nivoom uvežbanosti pripadnika.


Inače, jedinica ima veoma uspešnu saradnju s kolegama iz drugih zemalja: francuskom specijalnom jedinicom RAID, italijanskim NOKS, američkim FBI (HRT) i US Maršal u čijim bazama je nekoliko pripadnika SAJ-a pohađalo kurseve.
I komandant ove jedinice Spasoje Vulević jedini je policijski oficir iz Srbije koji je završio prestižnu akademiju FBI u bazi Kvantiko. Redovni kontakti i saradnja održavaju se i sa srodnim jedinicama u regionu, a do sada je 14 pripadnika SAJ-a obučeno za u učešće u međunarodnim mirovnim misijama.


Kandidati za SAJ mogu biti isključivo pripadnici redovnog sastava policije, ne stariji od 27 godina i sa najmanje dve godine staža. I to oni najspremniji, jer je prvo provera sposobnosti, a potom i obuka, tako zahtevna da je mogu proći samo najbolji i po fizičkim i po psihološkim karakteristikama. Oni koji prođu te prve faze i bezbednosnu proveru privremeno se raspoređuju u SAJ na selektivnu obuku od 30 dana i tek oni koji ovo prođu polažu završni test i postaju pripadnici jedinice.

 

Selektivna obuka je svojevrsna trijaža kandidata i sprovodi se u tri faze: faza prilagođavanja, temeljni trening, a krunu ovog dela obuke čini „paklena nedelja” u kojoj kandidati pokazuju svoje krajnje domete u psihofizičkoj izdržljivosti.


- Za sve je ključan trening. Što više znoja na obuci, to manje krvi na terenu! Kad si početnik, svakako je prisutna veća doza adrenalina, s iskustvom se to smanjuje - zaključuje vođa A-tima.


Mnogi od ovih specijalaca su vrhunski alpinisti, padobranci, ronioci, majstori borilačkih veština i u svakom pogledu kompletne ličnosti koji su često na iskušenjima koje običan čovek ne može ni da zamisli.


Kao što nam reče vođa ronilačke grupe koji je pre nekoliko dana u prljavim vodama kanala kod Obrenovca pronašao pištolj kojim je izvršeno ubistvo.


- Ne može da se bira šta će da se radi. Ako je zima, macolom napraviš rupu u ledu, pa pod led!


Sve uz osmeh, kao da nam je pričao o ronjenju na Žanjicama usred jula!

 

Najpoznatije akcije


Jedna od najpoznatijih operacija ove jedinice odigrala se 27. februara 1989. godine kada se tokom štrajka u kosovskom rudniku Stari trg 50 najupornijih štrajkača zabarikadiralo na devetom horizontu jame (850 m pod zemljom). Akcija je krenula u ponoć, a pošto su liftovi onesposobljeni, specijalci su se spustili kroz protivpožarne otvore i iznenadili štrajkače. Prva grupa od 15 uhapšenih izvedena je tek ujutro nešto pre osam časova.
„Sajovci” su pre četiri godine uspešno savladali i masovnog ubicu iz Jabukovca Nikolu Radosavljevića koji je ubio devotoro ljudi, a prekinuli su i krvavi pir Slobodana Lukovića, penzionisanog policajca koji je u selu kod Mionice ranio nevenčanu suprugu, ubio njenog brata, da bi nakon što je u bekstvu otvorio vatru na policajce bio smrtno ranjen.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 13.0.782.14
mob
I-mate 30 Pro
Srce kao okean.... :flower:
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu


Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1661
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.18
mob
Motorola 
Zna li neko da li su imali neke akcije za vreme rata u bivsoj Jugoslaviji i na Kosovu i Metohiji?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma


Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 5.0.1
Obuku prođe svaki pedeseti


Onaj ko je za zaštitni znak Protivterorističke jedinice (PTJ) uzeo mitsko biće grifona, koje u srpskoj tradiciji predstavlja čuvara i zaštitnika, dobro je odabrao. Ne samo u smislu označavanja osnovne svrhe jedinice već je time obuhvaćen i sistem unutrašnjeg ustrojstva, načina rada, snage i mogućnosti momaka iz Lipovice. Telo lava, glava orla, krila zmaja, štit i mač objedinjuju i simbolizuju spoj različitih sposobnosti koje odlikuju specijalca u crnoj uniformi i čine ga pozvanim da rešava situacije za koje su sva ostala rešenja iscrpljena.

Bogato borbeno iskustvo jedinice

Po obučenosti, zadacima i nameni ova jedinica je slična SAJ-u, a razliku između njih objašnjava komandant PTJ, pukovnik Spasoje Dragović:


- I jedni i drugi smo antiterorističke jedinice, s tim što je možda okrug našeg delovanja malo širi: mi pokrivamo celu teritoriju Srbije i angažovaniji smo za delovanje u ruralnim uslovima - kaže Dragović.


PTJ je formirana 2003. godine kao jedna od jedinica Žandarmerije u okviru koje je izvršavala najsloženije bezbednosne zadatke, da bi četiri godine kasnije bila izdvojena kao posebna jedinica u sastavu Direkcije policije. Deo pripadnika čine i članovi bivše Jedinice za specijalne operacije koji nisu bili upleteni u kriminalne radnje. PTJ angažuje direktor policije uz obaveznu saglasnost ministra.


- Ova jedinica se ne pokreće tek tako i naše delovanje na terenu je vrlo delikatno s obzirom na snagu, naoružanje i način rada. Nekad je dovoljno samo da se pojavimo, ali ako smo prinuđeni da reagujemo, onda to nije nimalo naivno - navodi pukovnik Dragović.

 
Težišni zadaci PTJ su, pre svega, borba protiv svih vidova terorizma, rešavanje situacija s taocima, hapšenje opasnih naoružanih lica i teških kriminalaca.
Na zidu kancelarije komandanta primećujemo mnoge fotografije tenisera Novaka Đokovića, kao i reket koji im je slavni as poklonio.


- Da, mi obezbeđujemo Novaka kada je u zemlji, ali i kad igra s reprezentacijom. Poseti nas kad god mu se ukaže prilika, inače, svraćaju nam i drugi sportisti kao Vanja Grbić, Savo Milošević, Marko Kešelj, Nikola Rađen, Raduljica...


Uslovi za prijem u jedinicu podrazumevaju pozitivnu bezbednosnu proveru, odgovarajuće psihofizičke sposobnosti, kao i adekvatan nivo motivacije, koji ovim momcima očigledno nije falio. Budući pripadnici se regrutuju iz sastava MUP, a poželjno je da to budu pripadnici Žandarmerije ili Interventne jedinice, da imaju najmanje tri godine staža i vrlo dobre i odlične godišnje ocene. Sledi inicijalno testiranje, gde kandidati počnu da otpadaju, detaljni lekarski pregledi i selektivna obuka, dril, u trajanju od 45 dana, koja ima za cilj sagledavanje psihofizičkih sposobnosti kandidata u različitim stresnim i frustrirajućim situacijama. Potom sledi šestomesečna osnovna obuka, koja je takođe selektivna i samo najuspešniji kandidati se raspoređuju u timove ove jedinice. Poslednji put su od pedesetak kandidata prošla samo dvojica, i to oba oficiri policije koji su se dobrovoljno odrekli činova i krenuli od nule u ovoj jedinici.

Jedan od onih koji je imao sreću ali i sposobnosti da prođe je i N. R (34), član Prvog tima, po specijalnosti alpinista, s petogodišnjim stažom u ovoj jedinici. Prethodno se okušao i u JSO i SAJ i odavno je prestao da broji akcije u kojima je učestvovao.


- Ostaću dok god budem zadovoljavao uslove. Ovaj posao mi se uvukao pod kožu i teško mogu sebe da zamislim van jedinice, niti mi svakodnevni dril i zahtevni treninzi padaju teško - kaže ovaj momak.


- Ljubav je čudo! - šali se ovaj krim-tehničar Prvog tima i kaže da je to mala žrtva za osećaj koji ga ispunjava u izvršavanju zadataka. Akcije ovih momaka ne traju više od četrdesetak sekundi u kojih je često zbijeno najteže pitanje života i smrti. I nekad mora da se aktivira šifra „crveno“, koja povlači oroz na oružju.


- Nije lako, ali mora se i to. Imali smo situaciju u Despotovcu, gde je čovek pod pretnjom oružja držao porodicu. Pošto pregovori nisu uspeli, a on je sve nervoznije pritiskao pištolj na slepoočnicu taoca, snajperisti su ga ubili - seća se Dragović.

 

„Hameri“


Najprepoznatljivije obeležje ove jedinice jesu čuveni „hameri“, vozila ogromne snage (zapremina motora 6.500 kubika) koja su uvezena kao civilna, a u Institutu „Lola“ prepravljeni u borbene varijante. Jedinstveni su u svetu. Operativni su u svim terenskim uslovima.


OrganizacijaSrce ove jedinice, koja broji ukupno 216 ljudi, s logistikom, čine četiri tima od kojih su dva specijalizovana za dejstva u urbanim, a dva u ruralnim uslovima. U okviru svakog tima deluju četiri grupe za blisku borbu, od kojih je ona četvrta sastavljena od momaka s dodatnom specijalnošću (alpinisti, ronioci, padobranci), a tu su i snajperisti, stručnjaci za minsko-eksplozivna sredstva...
PTJ je jedina policijska jedinica gde se i dalje praktikuje postrojavanje i pozdrav zastavi. Svako jutro dežurni tim podiže državnu zastavu Srbije, koja se, uz zastavu jedinice, obavezno nosi i kad krenu u neku akciju.


Pohapsili naoružane vehabije
Jedan od najsvežijih ali i najzahtevnijih zadataka ove jedinice koji je bio i u najužem opisu njihovog posla jeste akcija protiv vehabija u okolini Novog Pazara. Tada je likvidiran vođa ekstremista, a ostali su pohapšeni.
Od svog nastanka uhapsili su preko 150 opasnih kriminalaca, rešili nekoliko složenih talačkih situacija kao kad su Novom Sadu oslobodili taoca kidnapovanog od osmočlane naoružane grupe, realizovali veći broj ekstradicija visokog rizika kao što su one Sretena Jocića, Dejana Milenkovića Bagzija, hrvatskog ubice Roberta Matanića, člana Al Kaide Abdela Madžida Bušara... Intervenisali su ispred američke i hrvatske ambasade, koje su paljene tokom protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, zatim na Paradi ponosa, obezbeđivali predsednika Rusije Medvedeva prilikom njegove posete Srbiji.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 13. Jun 2024, 08:45:25
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.093 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.