Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Avg 2025, 23:10:04
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Koliko Srbi veruju u boga?  (Pročitano 29109 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat
Crkva se ne trudi da obrazuje narod u veri niti da ga pouci dok je kod rimokatolika slika mnogo drugacija a da ne pricam kako je to dobro ustrojeno kod muslimana.
istina je da vecina vernika svoju veru nasledjuje od predaka a ne trudi se da sazna nesto vise o istoj a to je zalosno.zato srbi i jesu losi vernici.
dakle da rezimiram: srbi jesu vernici ali su neuki u veri i izgubili su "strah Gospodnji".to je nesto dakle kao kada neuki seljak sedne u direktorsku fotelju.

Potpuno tačno.
Crkva se ne trudi, i što je još gore koliko bar ja primećujem, nema ni nameru.
To što se vera nasleđuje je ništa.
Veru imaš ili nemaš.Put ili sam nađeš, ili ti ga neko pokaže.
Nemoj ti crkvu da napadas-crkva je telo Hristovo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Namćor&Namćor&Namćor

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1330
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat

Ne nego ću da hvalim pasivnost Crkve.
Samo što nisam, sprečava me zdrav razum.
Da se SPC uključila u probleme svog naroda , pojedinaca bili ili ne bili njeni pripadnici ( ne samo na  političkom nivou  ) i pokušala da pomogne ,pravih vernika bi  bilo da ni u crkveno dvorište ne mogu da stanu, ovako sve to postaje velika šminka.
Reci mi da li je Crkva otvorila manastire za bolesne, umiruće,nepokretne.
Što manastiri na Fruškoj gori ne dovedu na letovanje decu čiji roditelji nemaju mogućnosti da im to priušte, bolesne , siročad.

Što se ne uključe sa centrima za brigu o bolesnim i starim???
Navedi mi jedan valjan razlog.

Samo znaju da plaše paklom i paklenim mukama.
I naravno da prepričavaju učenja svetih otaca.
Ajde pročitaj žitije Serafima Sarovskog ili Jovana Kronštatskog, pa da pričamo i o drugim aspektima hrišćanstva.
Gde su dobra dela, ono čemu uči hrišćanstvo.
Mnogo su se ovi naši  pogordili.
« Poslednja izmena: 19. Mar 2007, 21:48:22 od MarMargita »
IP sačuvana
social share
Ne volem,
nikog, lutko, takva mi je narav
kao odžak star i garav
puno dima je kroz mene proslo.
Ne volem,
ujne, strine, šogore, komšiluk,
nataknem ih na čiviluk
od njih ništa dobro nije došlo
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

ljubav,cvece,drvece...

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 4109
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Kako je u poslednjih 15-stak godina u Srba "moderno" biti vernik, logicno se namece pitanje da li su Srbi iskreni u ispovedanju vere i koliko je vera pomodarstvo.
Inace Srbi kao narod nikada nisu bili veliki vernici (mnogi se nece sloziti sa mnom) dokaze o ovome imamo u svedocanstvima (pisanim) iz raznih epoha nase istorije. Ako se pokaze zainteresovanost za ovu temu bice mi drago da vam predocim i neka od njih.
Inace kao Srbin i vernik (pravoslavac, mislim da ima i srba drugih vera) voleo bih da se moj narod iskrenije posveti veri, jer ona je siguran put u spoznavanju samoga sebe i drugih ljudi.

Kao i u svemu,uvek ima pomodarstva,ali ovde je najvise u pitanju *dozvoljeno*,a ne *moderno*.
Do pre 15-ak godina uposte nije bilo pozeljno iskazivati naklonost ka svojoj veri,a da nemas posledice razne vrste,a sve zarad ljubavi prema bratstvu i jedinstvu.
Posvecenost veri ne znaci konstantan odlazak u crkvu,mnogo je bitnije ziveti u skladu sa propisima vere,odn. razmisljati i ponasati se kao vernik.
U katolicanstvu je izrazeno (ono sto sam ja primetila) da mnogo vise posvecuju paznju odlasku u crkvu,ali ako ubijes coveka i ispovedis se i pokajes-opet si cist.
Nisam se,doduse,puno zamajavala filozofskim razmisljanjem o ovoj temi,vise sam posvecena da delujem lokalno,odn. da pocnem od sebe i da sebe uskladim sa tim nekim pravilima,a kada bi svi tako radili,dosli bi do globalnog i sve bi bilo o.k.
IP sačuvana
social share

Sve sto se jednom desi
ne mora se nikad vise desiti.
Sve sto se desi dva puta,
desice se sigurno i treci put!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.11
mob
SonyEricsson k310i
Citat
Kao Hriscanin ne mogu a da ne pohvalim ovo sto si pitala a sto se tice onih koji nesto rade ne mogu a da ne pomognem i one koji nesto rade i koji imaju svoja dela.Ali nih ce svakako Bog otkriti i objaviti a mi neka se opametimo i dozovemo pomati... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Маргарита,могу с тобом да се сложим у свему томе што си написала.
Да црква непомаже тим убогим колико би требало и тако даље.
Ја би волео да ти неко званично лице испред цркве одговори на то питање.
Мада вероватно би ти рекли да они нису дужни да воде на море децу
а нису ни социјална установа.Црква је заједница верника са Христом,пре свега.
Ја сам верник из хобија(изван цркве),али то помагање је вероватно посао пре свега политичара и државе.Црква је нешто друго.
Ипак свиђа ми се твој критички начин на који интерпретираш ствари.
Мислим паметница си.Вероватно би се напричали да се сретнемо уживо.
« Poslednja izmena: 22. Mar 2007, 23:12:22 od bantu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
nismo mi bezboznici nego smo bezobrazni i bezobzirni.
Браво,свака част.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Namćor&Namćor&Namćor

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1330
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0

Ја би волео да ти неко званично лице испред цркве одговори на то питање.
Мада вероватно би ти рекли да они нису дужни да воде на море децу
а нису ни социјална установа.Црква је заједница верника са Христом,пре свега.
Ја сам верник из хобија(изван цркве),али то помагање је вероватно посао пре свега политичара и државе.Црква је нешто друго.

Iskrena da budem najpametnije je izgrati crkvu u sebi.

Zajednica sa Hristom znači, iskrenost i istrajnost u veri  ( ne kalkulaciju ) ljubav prema drugim ljudim , žrtvu ( pomaganje - ne licemerje ).

Nema potrebe da mi bilo ko objašnjava šta čiini Crkva i da nije socijalna ustanova, lično sam se uverila u razumevanje i spremnost u momentu kad sam tražila pomoć za jednu nesrećnu, usamljenu i bolesnu ženu, i naravno ništa nisam uradila.

Apsurd da bude veći, pomogli su mi ateisti, ali veliki ljudi. Zapravo pomogli su njoj.
Naravno iz ovog pasaža ne treba izvlačiti pravilo.
IP sačuvana
social share
Ne volem,
nikog, lutko, takva mi je narav
kao odžak star i garav
puno dima je kroz mene proslo.
Ne volem,
ujne, strine, šogore, komšiluk,
nataknem ih na čiviluk
od njih ništa dobro nije došlo
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson k310i
Citat
Nema potrebe da mi bilo ko objašnjava šta čiini Crkva i da nije socijalna ustanova, lično sam se uverila u razumevanje i spremnost u momentu kad sam tražila pomoć za jednu nesrećnu, usamljenu i bolesnu ženu, i naravno ništa nisam uradila.
Kakvi ljudi takva Crka.Crkvu cine ljudi i oni koji u nju idu.Kada bi mi vise davali svojoj Crkvi onda bi ona imala da pomogne onima koji nemaju.Crkva je zajednica  i svi zajedno treba da radimo na tome da pomognemo jedni drugima.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Никако не треба извлачити правило.Пошто ја знам супротно,да се црква укључила у скупљање прилога за неку операцију у иностранству једног дечка(трансплантација срца).Значи помаже црква - није тачно да непомаже ако није помогла твојој  жени.
Додуше они су прикупљали тај новац на више страна-не само у цркви.
Треба свако лично некоме да помогне -тј.да уради нешто за Христа.
Једино тако нешто чиниш,ако хоћеш неку правду пођи од себе.
Доведи ту жену код себе па је храни,лечи и прави јој друштво.
То онда не чиниш жени него Христу.
Господ Бог воли оне који тако раде.
Христ је рекао: Кад позивате на вечеру,позовите убоге,слепе,сиромашне..оне који то немогу да вам врате,јер ако позовете пријатеље,од њих очекујете да вам врате.То раде и грешници.Воле оне који  воле њих.Ви онда чините исто као и грешници.У чему је  награда?

« Poslednja izmena: 24. Mar 2007, 16:47:52 od bantu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

hehe

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 98
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
SonyEricsson K800i
Citat

Ne nego ću da hvalim pasivnost Crkve.
Samo što nisam, sprečava me zdrav razum.
Da se SPC uključila u probleme svog naroda , pojedinaca bili ili ne bili njeni pripadnici ( ne samo na  političkom nivou  ) i pokušala da pomogne ,pravih vernika bi  bilo da ni u crkveno dvorište ne mogu da stanu, ovako sve to postaje velika šminka.
Reci mi da li je Crkva otvorila manastire za bolesne, umiruće,nepokretne.
Što manastiri na Fruškoj gori ne dovedu na letovanje decu čiji roditelji nemaju mogućnosti da im to priušte, bolesne , siročad.

Što se ne uključe sa centrima za brigu o bolesnim i starim???
Navedi mi jedan valjan razlog.

Samo znaju da plaše paklom i paklenim mukama.
I naravno da prepričavaju učenja svetih otaca.
Ajde pročitaj žitije Serafima Sarovskog ili Jovana Kronštatskog, pa da pričamo i o drugim aspektima hrišćanstva.

Iz licnog iskustva mogu ti samo reci da (mislim na Srpsku pravoslavnu crkvu) ipak pomaze , da li je to dovoljno sto ona radi i u kojoj meri to radi ne znam. Moramo ipak shvatiti da je crkva jedna strogo hijerarhiska organizacija, kruta u prihvatanju nekih stvari i da je na njoj da se reformise i ide u korak sa vremenom. Mnogi se ovde na forumu i uopste u Srbije nece sloziti samnom da je i crkvi potrebno da se reformise. Vecina ljudi sa kojima sam diskutovao na ovu temu shvataju modernizaciju crkve kao nesto gresno. Ali kako je nasa crkva opstala tolike godine tj. vekove verujem da ce u buducnosti naci nacina da se vise priblizi obicnim ljudima i da ce njena uloga u buduce biti cisto duhovne prirode. Dakle drzava je drzava a crkva crkva.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Avg 2025, 23:10:04
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.046 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.