Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Sep 2025, 23:49:52
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Koji je krajnji cilj...  (Pročitano 19555 puta)
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
 Smile

Urose, nemoj vise pitati "jel ima nesto dobro na ovom svetu?", jer tako nigdje neces stici; jer ni jedna pojava na ovom svijetu ne pita to, kako ni sebe, tako ni ostale pojave oko sebe. Vec smo zakljucili da za dobrom tragaju najveci zlikovci ovog svijeta. Moralno je ono sto nudi priroda.

I nemoj vise ici u "potragu za mudroscu", odnosno smislom, jer, opet, tako nigdje neces stici, jer ni jedna pojava na ovom svijetu ne trazi smisao, kako ni u sebi, tako ni u ostalim pojavama oko sebe. Smisao ili bog su izmisljaji koji, pod zastavom dobrote, bivaju najveca zala srusena na covjeka.

Itd.

Kada pocnes uvidati da je ovo nase drustveno uredenje, kao i sva istorijski poznata drustvena uredenja, zasnovano na podlosti, i da sem podlosti nema nikakvu drugu "osobinu", tada ce klupko poceti da se razmotava.

Npr. Storija o bogu. Daklem.

Bog je uvijek, u svim drustvenim uredenjima, izgledao onako kako je to odgovaralo onima na vlasti. Faraon je predstavljan bogom licno. I onda se narod otrijeznjavao, pa se vise nije smjelo predstavljati tiranina kao bogom licno. Ali onda su ga predstavljali kao nekakvog bozjeg izaslanika, ili sina, ili tome slicno. A onda se narod opet otrijeznjavao, pa silnici vise nisu smjeli imati boga za sebe, no su ga morali dati i narodu.

Tako se stiglo do ovog nasega drustvenog uredenja u kojem je bog upravo narodni. Ali kako je to sada moguce da je bog u rukama naroda, a da je vlast ostala i dalje u rukama mocnika, ako je bog ona sifra kojom se vlada? Pa tako sto se isti taj bog u cjelokupnom ovom postupku "prebacivanja" na narod - transformisao!

Dok je bio njihov, on je bio silan, mocan, okrutan, spreman na sva ovozemna zadovoljstva, mogao je da pali i zari, siluje, itd.; a sada, kada je postao narodni, on je siromasan, ponizan, pognute glave, prezire sva ovozemna zadovoljstva, itd.

Dakle, bog je i dalje ona sifra kojom mocnici i dalje vladaju. Odnosno, nista se nije promijenilo. I dalje bog "radi" za svoje gospodare: "govori" narodu upravo ono sto mu mocnici "kazu".

Jesam li ja to govorio o bogu, ili o smislu? Nisam siguran. Jesam li ja to govorio o religiji, ili o filozofiji? Nisam siguran. Ali sam siguran da je - svejedno!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens m45
NIJE SVEJEDNO!!! Smile ( ovo nije reklama za sok )

U prva dva pasusa sve si samu istinu do istine rekao ali si jedno smetnuo sa uma.Ja nisam pojava u prirodi ( zapravo jesam ali mnogo komplikovanija od bilo koje druge tako da nemamo istu sustinu niti iste principe funkcionisanja ) .Ja smisao ne trazim posto sam vec zakljucio da ga nema (u temi "nasao sam smisao zivota") ali da bi to zakljucio morao sam da se bavim filozofijom.Svako razmisljanje je filozofija.Da bi ti dosao do zakljucaka do kojih si dosao morao si da tragas za mudroscu ili istinom ( poricao ti to ili ne ti jesi razmisljao dok si pisao ).

A oko boga mislio sam da smo se slozili da je podla i zla prevara...To ne poricem i to sam jos odavno shvatio ali ne zelim da kvarim srecu ljudima kad sam vec siguran da ih nista nece razuveriti.Ali filozfija je nesto individualno sto niko ne moze da ti diktira niti moze na bilo koji nacin da iskoristi.Kako se iskoriscava filozofija?
IP sačuvana
social share
Skromnost je moja vrlina!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 244
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
@dopud

Uopsteno si ti u pravu , ali ne kudi faraone jer niceg ne bi bilo u Egiptu da nije bilo faraona  , ni nepoznavanja gladi ,  ni hirurgije , ni asvalta , ni bezbednosti od Libijskih hordi .

Prve drzave nastaju u slivovima velikih reka da bi se obezbedila organizacija irigacionih radova sto je mogla samo centralisticka drzava . Ljudi su se spajali u razne oblike da bi opstali i uvek su oni bili hijerarhijski ustrojeni , bas kao i u prirodi medju zivotinjama . Otuda i drzava .
« Poslednja izmena: 29. Dec 2005, 21:46:36 od Desper »
IP sačuvana
social share
Maximalno!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Jet set burekdzija

Nisam zgodan,al sam zato nezgodan!

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6249
Zastava Konoba kod Goce i Renata
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Note 10+
Pazi njega,mi cemo resiti pitanji religije i Boga,da se nisi malo precenio?
Ko si ti da resavas takve dileme?
Zvucis mi kao vodja neke sekte!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens m45
@Dutch
Sto bi ti sta resavao?I
Imas vec gotove (netacne, apsurdne, glupe...)odgovore pa ih lepo nauci napamet.
Ne nisam se precenio svaki covek koji ume da misli treba da resi za sebe ova pitanja.Niko (osim crkve) ih tebi nisam ni resavao.
A ako te mrzi da razmisljas  idi bubaj negde bibliju i mozak na otavu...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
... bubaj bibliju i mozak na otavu...

Nije li to kontradikcija u terminima?
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
 Smile

Desper-u

Ja sam samo konstantovao. Ni iz cega ti nisi mogao zakljuciti kako ja "kudim faraone".

Uros-u

Sjecas se onog vidovnjaka koji je sa TV ekrana vikao: "dal me cujete!".
E, tako i ja tebi vicem: dal me cujes Urose: filozofija je jednako religija!!!

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens m45
@dopude A ja zavijam ko nenormalan "na osnovu cega tvrdis".
@ nemam pojma
Nema kontradikcije zato sto se mozak ne ukljucuje u radnju bubanja ( mozak je ukljucen u sve covekove radnje ako gledas bukvalno ).Koristi se prilikom razumnog ucenja a narocito prilikom razmisljanja.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Jet set burekdzija

Nisam zgodan,al sam zato nezgodan!

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6249
Zastava Konoba kod Goce i Renata
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Note 10+
Nemam ja sta tebi da odgovam ili da bubam,tema je jasna odgovaraj,a ne ulazi u dogmu vere i ne pljuj Boga.
Tema je jasna
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens m45
Ja nisam ni trazio da MI odgovaras niti da MI bubas bilo sta.
Ovo i jeste bilo u vezi teme, ti si pitao zasto blate religiju i bune se protiv svega svetog, a ja to kazem da oni to ne rade nego samo razmisljaju o zivotu i najvaznijim zivotnim pitanjima.Sad ako se tebi ne svidja da neko o tome razmislja zato sto se to suprotstavlja Bogu...
Kako da odgovorim na temu ako ne razmatram da li su dogma, vera, Bog pogresne stvari?Ako jesu onda eto odgovora zasto oni sve to mrze i unistavaju... 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Sep 2025, 23:49:52
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.