Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 16:30:31
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ко су Срби  (Pročitano 5622 puta)
01. Mar 2011, 20:45:05
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
mob
Nokia 
Ко су Срби?

Нема Срба више од петсто хиљада, говорио ми је Зоран Миладиновић, сликар. Висок, кратке, неговане браде, осмехнуо ми се као да делимо тајну постојања, па и будућности.
За мене су Срби, рекао је, витешки, правдољубив народ. Ко то није, није Србин, шта год му писало у крштеници!

Да није било овог рата, казао је, мислио бих да припадам једном давно изумрлом народу, бившем као Асирци, Патагонци, или Лелези!

Заиста, говорио је као да ми скида речи са душе, па и ума: Србин, сматрао сам и тада и данас, не може бити ни ћифта ни посредник, ни преливода ни кастрат, а понајмање пас, ичији.

Очигледно, Зораново и моје схватање српства одисало је, викало, идеализмом. Но, народ, знали смо, не одређује се статистиком већ духом, образом и тежњама. (”Не мери се човек пеђу већ памећу”, говорили су стари Црногорци, дајући речи свом осећању преваге стварног над видљивим, истинског над мерљивим.)

И, мада многи тврде да Срби нису крвна заједница већ духовна, истина не трпи сукоб супротности, већ тражи њихово надилажење. Другим речима, није случајно наш Бог баш Света Тројица, а западњачки монофизитски настао родоубиством Једног над Двојицом. Е плурибус унум, пише на америчком долару, а мало се људи пита зашто то тако добро описује Смрт. Јер, живот јесте многострукост: из Једног настаје мноштво, те су и Срби крвна, духовна и заветна заједница, и још понешто. То богатство нас повремено излуђује, али, ко пред Лицем Бога стоји сабран, више је или мање од човека.

Међутим, Срби, по мени, Зорану и сличнима, јесу пре свега Људи, пошто је Бог тако хтео, а једина имовина коју је, рецимо, један од највећих и најмање признатих српских сликара Зоран Миладиновић понео у гроб, била је његово дело, његов живот. Мада је иза њега остало око стотинак ренесансно исликаних, огромних платана, Зоран је на Онај свет понео само себе и свој усхит, родољубље и радост. Народни Музеј није прихватио његов легат, а критичари су наставили да га прећуткују у приказима српског сликарства прошлог века. Но, он је то трпео и за живота, знајући да су рачунxије. Презирући рачун, ћутао је и сликао и умро од рака, не напунивши шездесету, док су се мали сликари бунили због недодељивања атељеа и неприказивања њихових дела по Октобарским салонима и у медијима. Пред смрт се поздравио са нама, осмехнут као ахајски курос.

Тим осмехом и превладаном гордошћу, некадашњи силовити момак беше се потврдио као сој, дубоко свестан драгоцености свега земног и његовог краја. Њему није требало објашњавати ништа: ”ирационалност” га беше уздигла до монаштва усред београдске Варош Капије, где је живео и умро. Путен, борбен, страстан, јунак, свој живот понео је са собом, не наричући над ичим. Од Апокалипсе се није раздвајао за живота, а и Стварање му је рудило сваког освита, до смираја дана.

Одакле су његови потекли, као многи Срби, није знао, свестан да су се, опет као многи, пред Српску револуцију 1804. нашли у Шумадији, безмало опустелој после векова турског и швапског зулума. Можда му је неки предак био Ибер, па и Северњак, али је он себе нашао у равнотежи Европе, у њеној мркости. Схватио је, не размишљајући одвише, да су Срби духовно, умно и телесно, и амалгам и једињење, кадри да се преточе и у Немци и у Французе и Енглезе и Турке, будући дуб који дарује шуму семеном. И извор нараста у реку, али се ни једна није још вратила извору, мада се међу народима повремено јаве појединци који то као да потиру.

У Црној Гори и Крајинама Србин је, зато, могао постати сваки ускок, пребег, али избеглица од соја, ако нам је по Богу, а не само по крви брат. Да Србин није лако бити, није Зоран морао причати мени, нити ја њему. Наши преци, једна од најстаријих војних аристократија Европе, оставили су нам завештање које нам не допушта да данашње ”наше” полутане и лукавце, насилнике и преваранте држимо ичим до изродима. Наследници нечега што је ипак било Чеговић, не можемо се правити као да немамо дуг према соју. Ноблессе облиге, племство обавезује и не вреди нам залуђивати се да смо табула раса и да све зависи једино од наше добре или зле воље. Наиме, од измета се пита не прави, а од пите измет лако: лажне наше величине, вође и политичари јесу само именом Срби, а понижења каква нам управо приређују до сада нисмо искусили. Да нам страни амбасадори, њихове супруге, бесловесни службеници међународних организација, попују шта нам ваља чинити са сопственом државом, историјом и будућношћу, прави Срби нису хтели да трпе, по цену ратног пораза, па и окупације. Тај лудачки, полицијски плес ”топло-хладно” погрешно смо до сада приписивали комунизму, не схватајући да је Броз био само претеча Ричарда Холбрука и Сороша – а не неког новог Милоша Обреновића.

Наиме, Зоран Миладиновић није умро мучен толико сопственим усудом племића међу одродима, колико општом срамотом наше свакодневице. Ни он, ни његови преци, нису непријатеље молили ни за шта. Када му је једна галерија залупила врата, а отворила их једној недаровитој почетници, отишао је другде. Када ни тамо није имао прођу, седео је кући и сликао, знајући да то што ради, живи у вечности. Таман и осмехнут, смишљао је како да нађе зид од стотинак квадрата, не би ли насликао своју највећу слику, о Србима који са Памира долазе на Јадран, неповерљиви према његовој питомини.

Јер, марјани, Морлаци, Црногорци, Крајишници, Тимочани и Шумадинци су од противника, што им треба отимали, а са њима општили само по њиховом слому. Могао је Зоран Миладиновић, на Академију примљен са седамнаест година, да слика што су од њега тражили његови професори и асистенти. Могао је и да не дође у прилику да га колеге на крају студија питају зашто им се руга сликајући јасно и неумољиво. Наиме, док су сви мазали енформел, он је градио своја платна као стари мајстори, говорећи да жели да нам подари нашу Ренесансу, коју су Турци у повоју угушили. Но, знао је да нема приче док се ратује и да нас је, и са пола милиона, остало довољно. Јер, Срба који беху дигли буну под Карађорђем имаше мање, као и оних победних на Фундини, Вучјем долу, или Куманову, наспрам горих душмана од данашњих. Одлазећи у ликовну колонију Манастира Крке, није се бунио кад су му понудили да се испроба са аутоматском пушком на двеста метара. Од фронта се, међутим, ипак уздржавао, свестан да нико неће насликати његову Велику Слику, за коју су сви тврдили да не постоји и да је неће ни бити.

Јер, без узора, иконе, Божије слике о себи и у себи, нема живота, а камоли победе. За Зорана та икона беше Србин горштак, побуњен противу неправде, тлачења и подлости. Ћутке, гледао је слављење победа у Првом светском рату, док се капитулирало противу кудикамо нишчијих непријатеља. Војску, која се китила националним знамењима, повлачећи се пред Хрватима и муслиманима, с муком је сматрао својом. Да се супротстави Унпрофору и НАТО-у, био је спреман увек, макар и по цену губитка Велике Слике, никад започете. Стиснутих усана слушао је о генералу који ми је, на питање зашто је Превлака дата Хрватској, казао да би нас, иначе, ”Американци бомбардовали!”.

У историји, викао је, није Србин своју земљу уступао због претњи! У своје доба, говорио је потом тихо, сваког ко нам прети у нашој кући слали бисмо без главе наредбодавцима, коштало шта кошта! Може ли ишта бити скупље од образа, слике по којој се градимо? Коме је то обер-кнез Милош Обреновић још узор, мада је нама владао као Турчин? Није он Србији изборио ништа пославши супарникову главу у Стамбол, већ су нам сувереност признале Велике силе за дела јунака, и пре свега аристократе, Карађорђа!

Да га тешим, или смирујем, нисам имао ни воље ни намере. За њега, дилеме између Динараца и Мораваца, брђана или равничара, грађанина или сељака, није било. Знао је да нас има само једних: ратника, потомака ратника и очева будућих, још жешћих ратника. У нама је видео само народ коме су име дали Срби (најцењенији Лугии, бејах му рекао, звали су се Арии), а дух му умекшали Словени, сањари и песници, ратари и приповедачи. Тамних очију, благо насмешен, с болничких колица ми је говорио да су му, ипак, одобрили зид за Велику Слику. Затим му се поглед угасио и он се тек у смрти згрчио, као да се брани од звери, дотле немоћне да му се и приближи. Не схвативши, и сам беше постао Велика Слика, икона неким будућим Србима, мимо сина и ћерки који му не беху дорасли.

На београдском Новом гробљу неко му је, потом, ишчупао дрвени крст и бацио га, тако да му последње пребивалиште знају само ретки од неколико стотина хиљада сународника за које је живео и стварао, које се трудио да не разочара и којима није допуштао да разочарају њега, марјанина. Отишао је, сигуран у милионе и милионе Срба који су живели честито и јуначки пре нас, и који ће опет тако живети када и ова Апокалипса прође, а нама буде наложено да градимо Нови Свет, сличнији оном Првом, Божијем.

http://www.srpskilist.net/files/o-sopstvu.pdf
« Poslednja izmena: 01. Mar 2011, 21:47:59 od Nksamsj »
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.2
mob
Nokia 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.14
Citat
Нема Срба више од петсто хиљада, говорио ми је Зоран Миладиновић, сликар. Висок, кратке, неговане браде, осмехнуо ми се као да делимо тајну постојања, па и будућности.
За мене су Срби, рекао је, витешки, правдољубив народ. Ко то није, није Србин, шта год му писало у крштеници!

био паметан овај молер Smile

Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.112
mob
Nokia 
Младић на путу чојства

Прентина Главица је била зборно мјесто Бјелопавлића. Тако је једног дана за збор био повод измирења крви, послије свађе братстава Ђурановића и Брајовића. Окупили су се виђенији племеници да им помогну у измирењу.

Према обичају у таквим случајевима, отпочеше преговори. Била је велика затегнутост и са једне и са друге стране. Један Ђурановић одлучи да на истом мјесту освети крв свога брата. Тргне кубуру иза паса и опали на једног Брајовића. Скочише и једни и други на оружје и кад остали племеници сазнаше да Брајовић није страдао, навалише још већом жестином да их измире. Тако и би. Након извјесног времена сви се разиђоше.

Том приликом остало је ћутећи да сједи, не помичући се, голобради момак од петнаест година, по имену Блажо Радовић, пригрнут чобанском струком. Пришао му је отад Раде (који је био сиромах, али поштен човјек), и позвао Блажа да дођу кући. Он замоли оца да му приђе јер има нешто да му саопшти: „Ја сам рањен у прса, једва сам се до сада одржао да ми се не примијети”.

Тек тада се сазнало да је онај Ђурановић, који је пуцао у Брајовића, погодио Блажа. Он је ћутао за вријеме преговора јер би, да се сазна, било проливене братске крви.

Блажо је преболио. О овом случају се чуло у племену. То је сазнао и господар Црне Горе, владика Раде, који је желио сусрет са њим и одмах га примио за перјаника, а нешто касније постао је и сердар.

Постао је угледан и уважаван како на двору, тако и у својим Мартинићима, односно Бјелопавлићима.

http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/plemena/bjelopavlici_ljudi_dogadjaji.htm
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2834
OS
Windows 7
Browser
Chrome 12.0.742.112
mob
Nokia 
Citat
За мене су Срби, рекао је, витешки, правдољубив народ.
Jel to znaci da i kinez koji ima ove osobine moze biti Srbin?  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.112
mob
Nokia 
Citat
Jel to znaci da i kinez koji ima ove osobine moze biti Srbin?
Дa.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2834
OS
Windows 7
Browser
Chrome 12.0.742.112
mob
Nokia 
hahahahahaha  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.50
 Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.112
mob
HTC Wildfire S
Citat

био паметан овај молер Smile

Smile

Podseća me na jednog drugog molera. Smile
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.112
mob
Nokia 
Која количина расизма... Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 16:30:31
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: all srbi

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.105 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.