Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 61 62 64 65 ... 68
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ko je Srbin? (ili stepen povezanosti pravoslavlja i srpskog identita)  (Pročitano 104141 puta)
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1621
OS
Windows XP
Browser
Chrome 7.0.517.36
pripadati srpskoj naciji

Sto Nikola Tesla nije,

Dakle sa roditeljima srpskog porekla rodjen je na Teritoriji Hrvatske koja je pripadala Austro-Ugarskoj ,
ziveo je i skolovao se u Becu,Pragu nikada nije proveo nikakvo duze vreme i Srbiji da radi ili da zivi.
Promenio je drzavljanstvo i postao je Amerikanac,uvek je voleo svoj zavicaj al taj zavicaj to nije bila Srbija.
Mrzeo je pravoslavlje jer ga je otac koji je bio pravoslavni svestenik maltretirao i tukao redovno.
Nekoliko puta je izjavio u novinama u Americi da mu je filozofija Hinduizma najbliza srcu,i da kada bi bio religiozan to bi bio njegov prvi izbor.
Srpska vlada ga je nekoliko puta jurila da bude srpski poslanik u Americi za sta on nikada nije imao nikakva interesovanja.
I ako je po neki put pred nekom proslavom Tesla je vidjan sa nekim damama "visoke Klase"sumljivog porekla
on nije imao nikada stabilan odnos, u stvari on nikada nije imao nikakav sa bilo kakvom zenom ,niti su zene sa kojima je bio imale puno da kazu o njemu kao coveku ,osim toga da je bio interesantan ,gentlman i da je rucak bio lep.
Ako Tesla nije imao taj osecaj pripadnosti ,nije rodjen u Srbiji i nikad nije ziveo u Srbiji  i nije bio pravoslavan
i originalno je odbio Srpsko drzavljanstvo po cemu sad On ispade najveci Srbin.

Tako isto i za Milu Jovovic ,ako je pita bilo ko ona ce uvek da pomene svoju porodicu i poreklo iz Ukrajne ,
nikada nisim video da je bilo gde izjavila ili pomenula  svoje srpsko poreklo.

Kod Srba se gleda samo muska strana mada u nekim slucajevima gde su samo zenska deca  dozvoljeno je da najstarija prihvati slavu dok joj sin ne stasa u coveka.

A to sto je 270 hiljada Srba napravilo seobu bezeci ispred Turaka u 18 veku i sto se preselilo u Ukrajnu ne znaci nista,99% njih i njihovih potomaka se zove danas ukrajincima.

Dakle to sto Srbija pokusava da kaze da su ovi ljudi punopravni Srbi cak i ako oni sami to ne zele ,
je samo vrsta propagande upravo da bi se stvorio taj osecaj nacionalnosti ,indetiteta,ponosa . 

Smile

Мислим да човек објашњава како Тесла није имао осећај припадности српској нацији, што није далеко од истине, а не да није Србин пореклом.

i to da neki ljudi imaju dvostruke standarde. meni recimo pojedini forumaši osporavaju jevrejsko poreklo, nacionalnost šta god, jer sam JOVIĆ i zato što sam državljanin Srbije a ne Izraela. Ipak Tesli koji nije bio Teslić i sa svim gore navedenim karakteristikama niko ne osporaa srpstvo...  Smile

Moram ovde i nešto da objasnim onima koji mi šalju privatne poruke sa psovkama i pretnjama zbog fotomontaža i stavova o crkvi, a bio sam banovan par puta zbog toga.

Nemam nameru da se bilo kome izvinjavam zbog nečega što nisam uradio, a nisam nikada dao povoda da pomisle da mi je namera bila da vređam njihova verska osećanja. Želim ipak da razjasnim da se moja kritika odnosi samo na SPC i druge "verske" organizacije čije delovanje je političko pa utiče i na živote onih ljudi koji nisu vernici. Koliko svakog od vas poštujem ne zavisi od toga u šta verujete. SPC NIJE ni VERA ni zakonodavno telo! SPC je organizacija baš kao i "žene u crnom" ili "obraz". Bilo je Srba i pre nasilnog pokrštavanja pa ne vidim zašto ih ne bi bilo i nakon odricanja od vere u nekog jevrejskog boga. Drugim rečima, hrišćanstvo ima veze sa Srbijom koliko i rodnoverje sa Izraelom a SPC sa verom, koliko Seka Aleksić sa Jazzom. SPC je izgubila svoj legitimitet onog dana kada je počela da naplaćuje usluge čak i za sahrane. Materijalne i Hrišćanske vrednosti ne idu zajedno. Ako si Srbin Pravoslavac - odrekni se materijalnog i počeću ozbiljno da shvatam tvoja verska osećanja.

« Poslednja izmena: 11. Okt 2010, 01:17:26 od framling »
IP sačuvana
social share
@nikolajovic "People arguing over gods, religions, and national boundaries, which are absolutely imaginary." - Neil Gaiman

Očekivano, momci sa manjkom pameti i viškom adrenalina su iskorišćeni, ali #BGPride je protekao mirno a čuo sam i da žurka tek počinje. Wink
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

cu3 4 life

Zodijak Scorpio
Pol
Poruke 172
OS
Windows XP
Browser
Chrome 6.0.472.63
mob
Nokia jebemliga
Nacionalnost ili nacionalna pripadnost nema mnozo veze sa Srpstvom(po meni)
Mnogo je nacija "Nastalo" u proteklih nekoliko decenija
Neki ne zele da razumeju ono sto pokusavam da objasnim
POreklo se gleda po ocu. tacka. iz mnogo razloga (zato sto zivimo u 90% patrijahalnoj civilizaciji)
Ko ne postuje svoje poreklo neka je na njegovu cast. To je svaciji izbor.

Ja samo zelim da naglasim da ne mozes biti  Marokanac ako ti je tata bio Poljak
CAK i ako si ceo zivot proveo u Maroku
rodjen si tamo navijas zanjihovu reprenxetaciju
musliman si i mrzis Poljake.

Mozes jedino da se osecas kao marokanac i ako te marokanci prihhvate ko njihovog to je skroz kul ali

Ne mozes da iskocis iz svoje koze

U tome je i problem sa nama jer se neki ljudi stide svog porekla
A jos veci problem sto verovatno imaju razloga za to

Peace out
IP sačuvana
social share
Svaki covek, trenutno sada u Jugoslaviji, mislim, svaki mladic, svaki mladi covek, bi pozeleo da se, ovaj, da se bavi, razumes,
znaci... Da, da bude makar na 5 minuta. CVAAAAAKI ...
bi voleo da provoza neki dobar auto, sa nekom dobrom devojkom, sa malo zlata na sebi i tako...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1621
OS
Windows XP
Browser
Chrome 7.0.517.36
Kod Jevreja i Norvežana se gleda po majci npr.Ako ti je otac Jevrejin a majka nije, nisi ni ti. Ako ti je majka Jevrejka ili baba, onda si i ti. Isto je i kod Norvežana.
To nisu dakle prirodna pravila već ljudska izmišljotina i kao takva i nema neki značaj.

Inače ne razumem ni one koji se ponose svojim poreklom ni one koji se stide svog porekla. Nema razloga ni za jedno ni za drugo. U životu si odgovoran samo za svoje postupke i možeš se ponositi samo svojim delima. Ne čak ni svojim izgledom ili inteligencijom jer ni to nije tvoja zasluga a da ne govorim o onome što su uradili tvoji preci ili Nikola Tesla i Zdravko Čolić. Šta ti imaš s tim?  Smile

Bez obzira na moje Srpsko/Jevrejsko poreklo ili obrnuto, ja sebe ne smatram ni Srbinom ni Jevr. jer mi je to potpuno nebitno.
« Poslednja izmena: 11. Okt 2010, 03:31:58 od framling »
IP sačuvana
social share
@nikolajovic "People arguing over gods, religions, and national boundaries, which are absolutely imaginary." - Neil Gaiman

Očekivano, momci sa manjkom pameti i viškom adrenalina su iskorišćeni, ali #BGPride je protekao mirno a čuo sam i da žurka tek počinje. Wink
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

cu3 4 life

Zodijak Scorpio
Pol
Poruke 172
OS
Windows XP
Browser
Chrome 6.0.472.63
mob
Nokia jebemliga
Kod Jevreja i Norvežana se gleda po majci npr.Ako ti je otac Jevrejin a majka nije, nisi ni ti. Ako ti je majka Jevrejka ili baba, onda si i ti. Isto je i kod Norvežana.
To nisu dakle prirodna pravila već ljudska izmišljotina i kao takva i nema neki značaj.

Inače ne razumem ni one koji se ponose svojim poreklom ni one koji se stide svog porekla. Nema razloga ni za jedno ni za drugo. U životu si odgovoran samo za svoje postupke i možeš se ponositi samo svojim delima. Ne čak ni svojim izgledom ili inteligencijom jer ni to nije tvoja zasluga a da ne govorim o onome što su uradili tvoji preci ili Nikola Tesla i Zdravko Čolić. Šta ti imaš s tim?  Smile

Bez obzira na moje Srpsko/Jevrejsko poreklo ili obrnuto, ja sebe ne smatram ni Srbinom ni Jevr. jer mi je to potpuno nebitno.
prvo jevreji i norvezani spadaju u tih 10%
drugo logicno je da, ako se gleda po jednom od roditelja,da se gleda po ocu,
a ako tebi nije to logicnoonda gledaj po oba roditelja sto je jos logicnije a ne menja moju poentu.
O Jevrejima necu da pricam jer su oni prica za sebe
iz prostog razloga sto poistovecuju religiju sa etnickom pripadnoscu (ne ko mi nego tautoloski)
 U ostalom ne mogu da kazem da se slazem ali potpuno razumem tvoj stav
Ali  malo ljudi  i kod nas i svugde postize naekakve uspehe u odnosu na vecinu
Prirodno je da si ponosan na nekog sa kime delis isti osecaj pripadnosti bilo koje vrste
A svakom MALOM coveku je neophodno da oseca da negde pripada
Ti pricas o Velikim ljudima koji iza sebe imaju velika dela- da ne treba njima da se dicimo
Ali ja ti najiskrenije govorim da se najvise osecam ponosnim sto sam Srbin kada vidim da
nasi MALIi ljudi koji mozda iza sebe nemaju nista osim te inteligencije i lepote koja im je bogom dana
nose u sebi vrline i mentaliitet i vaspitanje koji se retko srecu bilo gde vani.
Zao mi je samo sto svakodnevno imam dosta povoda  da me bude sramota sto sam odavde

Ni meni nije bitno da li je neko drugi Srbin ili Jevrejin
Ali mi je jako bitno da za sebe znam ko sam i odakle sam
IP sačuvana
social share
Svaki covek, trenutno sada u Jugoslaviji, mislim, svaki mladic, svaki mladi covek, bi pozeleo da se, ovaj, da se bavi, razumes,
bi voleo da provoza neki dobar auto, sa nekom dobrom devojkom, sa malo zlata na sebi i tako...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1621
OS
Windows XP
Browser
Chrome 7.0.517.36

drugo logicno je da, ako se gleda po jednom od roditelja,da se gleda po ocu...

zašto je to logično?
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.62
mob
Nokia 
ako cemo pravo da bi neko bio Srbin oba roditelja treba da su Srbi po nacionalnosti , nema veze da li su krsteni i gde zive . Takodje kroz sva kolena unazad ne smeju biti pomesani ni sa jednom drugom nacionalnoscu (moze "nesto" da se zalomi tu i tamo -jedno eventualno dvoje i to sa vecim vremenskim razmacima kako bi se krv "iscistila" )

Ja sam cistokrvna Srpkinja (k'o vampir jbt ) jer nigde , koliko god duboko da sam kopala po svom "porodicnom drvetu " (a isla sam daleko ) nemam nikoga ko nije pripadao Srpskoj nacionalnosti .
Dakako , nisu svi krsteni , ne zive svi u Srbiji , neki nisu nikada ali su Srbi (tako su se izjasnjavali )
Moja porodica potice iz Hercegovine , a oni su poznati po tome da su sklapali ugovorene brakove kojima je glavna predispozicija bila Srpska nacionalnost i priblizan ili veci finansijski bilans  Smile
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

cu3 4 life

Zodijak Scorpio
Pol
Poruke 172
OS
Windows XP
Browser
Chrome 6.0.472.63
mob
Nokia jebemliga

drugo logicno je da, ako se gleda po jednom od roditelja,da se gleda po ocu...

zašto je to logično?

brateee reko sam ti da nije bitno
ako tebi nije logicno kako mogu da odgovorim zasto meni jeste i ne samo meni nego svima sem Norvezanima
ako to nije logicno onda nije logicno ni da zene uzimaju prezimena muzeva
da je dete bez oca bastard
da je otac glava porodice
brrate nemam pojma mozda je i ne logicno ali je cinjenica da je cale bitniji od keve
ne znam
sto bozic ne pada za novu godinu?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

"It is better to Burn Out then to Fade Awey "

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Apple 
Tako isto i za Milu Jovovic ,ako je pita bilo ko ona ce uvek da pomene svoju porodicu i poreklo iz Ukrajne ,
nikada nisim video da je bilo gde izjavila ili pomenula  svoje srpsko poreklo.

Пази сад.

Citat
Milla Jovovich (pronounced "mee-luh" "yo-vo-vitch") was born December 17, 1975 in Kyiv (Kiev), Ukraine to father Bogdan Jovovich (Serbian doctor) and mother Galina Loginova Jovovich  (Russian actress). In 1981, Milla and her family left the Soviet Union and moved to London, England and then to Sacramento, California, ultimately settling in Los Angeles.

Са њеног званичног сајта.  Smile

Dobro ajde Tata joj je srpskog porekla al koliko je on te ljubavi za Srbiju preneo na nju ,mislis li da oseca pripadnost ?
Dakle cale joj je bio doktor pa je radio kao cistac kod direktora Briana De Palme zajedno sa mamom glumicom
Sta ti je zivot a  takve kvalifikacije a malo je i tukao mamu pa je posle razvoda zavrsio je  u zatvoru,
Opet Mila samo redovno ide u Ukrajnu da vidi porodicu sa mamine strane,sta je sa tatinom stranom ?

She was born Milica Natasha Jovovich on December 17, 1975, in Kiev, Ukraine, Soviet Union (now Kiev, Ukraine). Her Serbian father, Bogdan Jovovich, was a medical doctor in Kiev. There he met her mother Galina Jovovich, a Russian actress. At the age of 5, in 1981, Milla with her parents emigrated from the Soviet Union, moving first to London, UK, then to Sacramento, California, and eventually settled in Los Angeles. There her parents worked as house-cleaners for the household of director Brian De Palma. Her parents separated, and eventually divorced, because her father was arrested and spent several years in prison.
« Poslednja izmena: 11. Okt 2010, 15:52:36 od Alex616 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.62
mob
Samsung 
Занимљива ствар је да на њеном сајту стоји да је украјинског или руског и српског порекла, али на FAQ страници, пише да је Црногорка.

When/where was Milla born? What is her sign?
December 17th, 1975, 5:15pm in Kyiv (Kiev), Ukraine
Milla is Montenegrian
Chinese Zodiac Sign: Rabbit
Western Zodiac Sign: Sagittarius

Има и ово:

Is Milla Serbian or Montenegrian?
Milla is Montenegrian.

Што се тиче гледања порекла и да ли је право оно по оцу или по мајци, то није никако тако једноставно.

Ето пример Јевреја и Срба рецимо. Они по мајци, ми по оцу. Ја креснем Јеврејку, добијем сина и шта је он онда? Србин или Јеврејин? И једно и друго? Грађанин света?

Па онда у целу једначину мораш убацити и фактор националног осећаја код родитеља, по ком ће се дете одгајати. Нека рецимо мени његова припадност и верска опредељеност не буде толико битна, а моја фикционална јеврејска жена притом много држи до свог порекла, онда ће га она углавном усмеравати и на крају ће ми син бити више Јеша него Србин, иако зна шта му је отац. Ако обрнемо и мајка му буде нека хипи Јеврејка, а ја скроз супротан, мали баш и неће бити поносан што носи крв "изабраних". Дакле одгој је битан, колико и порекло.

Још један пример. Ја се много напијем и креснем црнкињу или будем толико срећне руке, да наиђем на црнкињу која заправо личи на нешто (онда и не морам да будем пијан). Добијемо малог мешанца. Је ли он Србин?
« Poslednja izmena: 11. Okt 2010, 16:32:04 od DuKiM57 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

No squealing remember "that it's all in your head"

Zodijak
Pol
Poruke 5365
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.19
Nikola Tesla je ziveo u srpskom selu, a selo Gospic gde je rodjen nije pripadalo hrvatskoj, tako da je on ziveo na srpskoj teritoriji kojom su upravljali austro-ugari a ne hrvati.

Tacnije rodjen je u Krajini a ona je bila granica izmedju augarskog-carstva i otomanske imperije.

Hrvati su bili jako mala grupa pre 150 godina da bi mogli imati neki uticaj za vreme austro-ugarskve vladavine, hrvati tek posle I i II Svetskog rata dominiraju u sadasnjim hrvatskim granicama, znaci tek posle visegodisnjih pokrstanja, ubijanja i proterivanja srba, tako da nemoj da pricate nesto u sta se ne razumete.

Jos jednom razmislite ko je izvukao deblji kraj tokom I i II Svetskog rata na prostoru Jugoslavije, pa onda razmizlite koja grupacija je bila dominantnija i kome istinski pripada vecina teritorije.

Zakljucak je srbima, a to sto se ta zemlja zove Bosna ili Krajina to je totalno ne bitno, na tim teritorijama su srbi bili vecina.

framling

Ti nikako ne mzoes da budes jevrej, jer tvoji koreni ne vuku iz Izraela.
« Poslednja izmena: 11. Okt 2010, 17:18:45 od thug_life »
IP sačuvana
social share
I reach my peak, I can't speak,
call my nigga Chic, tell him that my will is weak.
I'm sick of niggas lyin', I'm sick of bitches hawkin'
matter of fact, I'm sick of talkin'.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 61 62 64 65 ... 68
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.