Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Сарина борба са немаштином  (Pročitano 182 puta)
29. Avg 2014, 20:45:27
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Chrome 36.0.1985.143
mob
Apple 15
Сарина борба са немаштином

Док се већина деце лагано припрема за школу, за неке је то огроман терет. Тако је и Сари Недељковић, која још увек није успела да обезбеди потребне књиге за предстојећу наставу. Борба с немаштином је њена стварност.

Сваког септембра Сару Недељковић, сада већ ученицу трећег разреда гимназије, муче исти проблеми - како набавити опрему, гардеробу и обућу за почетак школске године. Од социјалне помоћи коју добија њена самохрана мајка не може да се састави крај с крајем. И поред свега она не одустаје, јер жели да једног дана постане форензичар или лекар.

Sara.jpg
"По природи сам доста амбициозна, верујем да ће у будућности бити боље, просто желим да нешто постигнем у животу и то ме гура", каже Сара.

Три оброка у овој породици права су реткост. Често је Сара ишла гладна у школу. Ипак, то јој не пада најтеже.

"Њене другарице су јако дивне и прихватили су је без обзира на све. Јако је воле, цене и поштују. Њу највише убија то што њене другарице не могу да дођу овде", прича Сарина мајка Биљана.

"Просто није било неких потреба да они дођу, али опет, волела бих да их ја сама доведем", каже Сара.

Улегнут кров, закрпљен са свих страна прети да се обруши сваког трена. У једној просторији се спава, једе и учи.

"Не могу нормално да похађам школу, што се тиче учења веома је тешко, пре свега немам своју собу, немам где ни да седнем, немам ни компјутер који би ми много олакшао, ето то су нормалнији услови живота који сва друга деца имају", каже Сара.

За све ове године Сара од државе није добила никакав вид помоћи за школовање.

"Страшно је да мала Сара упадне у трећу гимназију без афирмативних бодова, да нема стипендију, да нема основних услова за живот, а ми имамо да афирмативне мере за оне који се уписују на факултете, у средње школе и добијају студентске стипендије и студентски домови. А, шта ћемо радити са оваквом децом као што је Сара, ко ће њој помоћи и другим ученицима и студентима Ромима", упитао је Иван Васић, портпарол Националног савета Рома.

Чак и мали знак пажње седамнаестогодишњој девојчици враћа осмех на лице.

"Донела сам школски прибор да би на неки начин, најмањи начин, помогла Сари да се обрадује и да иде даље, јер само тако може да се бори против дискриминисаности. Затим сам донела још нешто мало гардаробе", каже Драгана Вујасиновић из хуманитарнае организације "Дах".

Међутим, породица Недељковић не жели да, како каже, живи од милостиње.

"Тражим посао јер сматрам да сам довољно зрела, имам девет година школе да бих могла да опстанем са ово двоје моје деце, са Саром која се школује, иде у трећу годину гимназије која је тешка школа", каже мајка Биљана.

Ни празан стомак, а ни празна школска торба за ову девојчицу нису препрека ка њеном циљу. Ипак, уколико се нешто не промени питање је колико ће још Сарина воља бити овако јака.

Izvor: RTS
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 36.0.1985.143
Citat
да се бори против дискриминисаности.

Где је овде дискриминација? Smile

Да су јој рецимо забранили да иде у школу иако је положила испит е то би била дискриминација.
Бити сиромашан не значи аутоматски да си и дискриминисан.
IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."

Неки лик са Твитера  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.107 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.