Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3 4 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Кићење јелке, Деда Мраз и остали католички обичаји  (Pročitano 21625 puta)
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.38
mob
Apple 15
Koji bre pravoslavni obicaji?
99% obicaja je preuzeto iz Jevrejske ili tzv. paganske, da ne kazem narodne tradicije...
Eto... pocnimo od samog Bozica...
Sva je prilika da je Isus rodjen u prolece ili ranu jesen, ali je taj dan pomeren na Rimljanima prihvatljiviji 25. decembar kada se slavio zimski solsticij..
Dalje... na pitanje "Kada pada Bozic?", 99% Srbalja ce reci 07. januara, sto jednostavno nije tacno, jer uvek pada 25. decembra, po zvanicnom kalendaru koji postuje SPC, a to je Julijanski.. .
Da stvar bude jos jadnija, razlika se zbog neuskladjenosti ova dva kalendara povecava, tako da cemo u os-sledecem veku da ga slavimo 08. januara, kao sto smo ga slavili 06. u proslom...

A i sam badnjak.. hrast... prf... sveto drvo Slovena, ne hriscana... Slovena...
Nesto se ne secam da raste u Vitlejemu...
Bor i jelka su bili sveto drvece Germana i Nordijaca... pa se u zavisnosti od mesta pokrstavanja koristilo hrastovo ili zimzeleno drvece za proslavu...

Slave su tek posebna prica... Svetac zastitnik koji nije nista nego duh zastitnik porodice...
« Poslednja izmena: 26. Dec 2009, 23:32:05 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Иначе на енглеском говорном подручју се Деда Мраз зове Santa Claus што је скраћено од Saint Nicolas, а тако се често и данас зове(иначе је био црвен пре кока-коле). А Дед Мороз је у Русији и тај назив постоји од 19 века, мада је порекло паганско (као и оно о чему Анеа прича), а не комунистичко. Мада га је комунистичка власт у Југославији "увела" као замену Светог Николу, то не мења његово порекло у руској култури, само у нашој.

Тако да аутор горе стандардно нема појма о чему прича (што је јелте одлика свих новокомпонованих верника) Smile

Е, да и каже се срПски, а не срБски, али знам да ВЕЛИКИ СРБИ™ из Образа имају проблема са граматиком. Smile
« Poslednja izmena: 27. Dec 2009, 00:02:10 od Ghost »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.38
mob
Apple 15
Jos nesto, vezano za kalendar...
Milankovic je svoj "veciti kalendar" napravio upravo po nalogu SPC za Svepravoslavni sabor 1923.godine, ali su nasi po navici to zeznuli i ostali pri odluci da koriste netacni julijanski... Dobra stara paranoja o unijacenju...

Meni je jaaako zao sto sam zagubila broj Galaksije u kojoj se nalazila sema tog kalendara... mislim da je bila neka fora sa dlanom... pa ako neka dobra dusa to ima, molim je da skenira...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
mob
HTC Wildfire S
Ja nikad nisam mario za jelku i njeno kićenje, čak ni kao dete. I inače ne podnosim 95 posto ljudskih običaja, za razliku od moje porodice. (iako, ruku na srce, ne glumim crnu ovcu u porodici i ne ističem se, gde ja tu i oni, ali u sebi... nije mi bitno...)

Ali danas, recimo, kad vidim osmeh i radost na licima dece mojih starijih prijatelja kad treba da se kiti jelka i sve one sitne radosti koje donosi ovo vreme praznika, sve to pobije one gluposti kojima se bave odrasli.

Milankovic je svoj "veciti kalendar" napravio upravo po nalogu SPC za Svepravoslavni sabor 1923.godine, ali su nasi po navici to zeznuli i ostali pri odluci da koriste netacni julijanski... Dobra stara paranoja o unijacenju...

Meni je jaaako zao sto sam zagubila broj Galaksije u kojoj se nalazila sema tog kalendara... mislim da je bila neka fora sa dlanom... pa ako neka dobra dusa to ima, molim je da skenira...

Pitaću oca da ti pomogne ako je u mogućnosti.
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.16
imam ja svaki broj galaksije negde na gajbi Smile reci mi koji je broj pa cu potraziti Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.38
mob
Apple 15
hvala.. u pitanju je broj iz ranih 90~ih... cak se secam i naslovnice...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Citat
По мени једна велика грешка, мораће га једном увести, јер ће колико знам јулијански постајати све нетачнији.
« Poslednja izmena: 27. Dec 2009, 00:11:53 od Ghost »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.16
Vec par godina kitim malu vestacku jelku sto zbog prostora, sto zbog vremena i to je obicaj koji sam stekla jos kao dete i ne zelim da ga se odricem makar ga proglasili i obicajem masovnih ubica motornim testerama.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
mob
Qtek 小米
Citat
По мени једна велика грешка, мораће га једном увести, јер ће колико знам јулијански постајати све нетачнији. Мислим, они су сами тражили да им изради, није неко други. Он није само тај календар израдио за СПЦ, већ и за многе друге православне цркве, од којих већина је прихватила (Грчка, на пример).
Србија односно СПЦ никада неће променити календар. Пре је могуће да се подели СПЦ него да се то деси.

Citat
Tebi je to cudno, zbog svog nacina razmisljanja. Meni jelka nije odrednica religije vec neke tradicije uz koju sam se veselio od kada sam dete, uz nakit, lampione, svetlece sijalice i poklone ispod iste. Novogodisnja dekoracija, nesto sto jednostavno ide uz NG, kao i ruska salata, pecenje, sarma, oblande, torta.

Neko previse paznje pridaje nekim stvarima, neko ne. Par dana veselja, okitis, raskitis, nikome ne smeta niti cini zlo. Deca joj se raduju, odraslim ljudima razbije malo svakodnevni izgled kuce. To je ustvari sasvim jednostavna prica od koje se bespotrebno pravi neka teska filozofija.
Па да, није ти кићење јелке симбол католичанства, није ни св.валентин, ни ноћ вештица, ни деда мраз ... и онда нас Оли Рен позива да 25. децембра Божић прославимо код њих, зато што су укинуте визе.

Citat
Koji bre pravoslavni obicaji?
99% obicaja je preuzeto iz Jevrejske ili tzv. paganske, da ne kazem narodne tradicije...
То су обичаји који су старији од Православља и који  се преплићу са нашом вером.
Неки обичаји су нестали, нећи ће можда нестати сутра, али то не значи да ћемо прихватити католичке.

Само један родитељ је довољан да целом одељењу од тридесетак малишана забрани пропагирање католичких ''вредности'', јер васпитачи/учитељи не смеју да деле децу, па ће морати да се придржавају наших обичаја или ће ову тематику игнорисати ... из оба угла.

Citat
Vec par godina kitim malu vestacku jelku sto zbog prostora, sto zbog vremena i to je obicaj koji sam stekla jos kao dete i ne zelim da ga se odricem makar ga proglasili i obicajem masovnih ubica motornim testerama.
Тај глупи обичај ће и нестати са нашом генерацијом.  Smile

IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.16
a i mi cemo nestati svi kolektivno za par stotina godina, tako da ti dodje isto dal ces da kitis jelku ili svinjski but sa kostima  Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3 4 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.