Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kažnjavanje dece utiče na inteligenciju  (Pročitano 29271 puta)
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Tvoji primeri su svakako jezivi.   Smile
Citat
Tako da jednostavno te price da djetetu ma kako malo bilo sve moze da se fino objasni, jednostavno ne piju vode.
Naravno da detetu ne može da se objasni na način na koji može odraslom.
Dete tek u periodu nakon 7-e godine stupa u fazu kada može neke stvari bolje razumeti, ali tek oko 11. ono može milsliti i apstraktno (da ne smaram sad o Pijažeovim stadijumima razvoja).
To su fakti koji se znaju u razvojoj psihologiji, a mislim da je jako veliki problem što su ova znanja rezervisana za malo broj psihologa i pedagoga koji se bave decom.
Roditelji često o tome nemaju pojma, a ta su znanja dragocena.

S druge strane, sve zavisi i od same ličnosti deteta (pod pretpostavkom da je roditelj normalan, razuman).
Ima dece koja zaista mogu da shvate (ne, ne da shvate, ali da prihvate), da je nešto nedopustivo, samo zato jer roditelj tako kaže.
Ima, s druge strane, dece koja će namerno da urade to što roditelj kaže da nikako ne sme.

I da li će se na ovo dvoje dece moći primeniti isti vaspitni postupci?
Ne, nikako.

Roditelji (posebno mi koji to još nismo) često u glavi imaju sliku o tome kako će jednog dana vaspitavati dete.
I misle (a to nije ništa čudno, svojstveno je čoveku) da za to postoji nekakav recept, tipa - puno razgovora, malo autoriteta, ljubav, zabrane, kazne i nagrade.
Da je to tako jednostavno... eh...

Ali nije... ne samo da je svaki roditelj priča za sebe, nego je i dete... Dodajmo još onog jednog roditelja, i eto neponovljive trijade.

Da postoji jedan, svemogući recept, zar ga ne bi psiholozi, pedagozi i ostali zi već napravili?
Napišemo spisak pravila na frižider, pa ga sledimo u procesu vaspitanja.
Baš lepo zvuči, zar ne? Ali ne mere... ne postoji... Smile

Inače, što se tvoje (@Patak) priče tiče - ona prva - postupak oca potpuno podržavam, jer je očigledno da drugog načina nije bilo, Bf je spomenuo da je otac mogao da pokaže mrtvu mačku. Da li je dete u stanju da uoči takvu analogiju? Mislim da ne - jer već rekoh - dete prosto nije na tom stupnju kognitivnog razvoja.

Druga Patkina priča mi je jeziva, neobjašnjivo strašna.  Smile
Kako je, po vama, ta majka trebala da postupi?  Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4025
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
Nista lakse: Macak se izgubio i sad ga ne meremo nac. Sutra cemo da ga trazimo i ako ga ne nadjemo kupicemo novo mace + uzicu koju cemo da mu vezemo oko vrata pa da vidimo onda kako ce, kurva, da skoci kroz balkon a da se ne obesi?! Smile
IP sačuvana
social share
Edit by cg_ac: Potpis uklonjen zbog uvredljive sadrzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Sviđa mi se tvoj pristup.  Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 105
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
Citat
Ne, nisu sve batine iste. Ne može se upoređivati to sa nekim porocima kao što je droga, alkohol i slično.
Odnosno, dete (poput psa Smile ) mora da zna zašto je dobilo batine.
Batine moraju biti opravdane.
A tu je problem do roditelja.
Jedno je kad ga opizdiš po dupetu jer je krenulo prstima ka štekeru... a drugo je kad mu zviznete šamarčinu zato što su mama i tata imali naporan dan na poslu pa im je muka da slušaju vrisku i izvoljevanje od sopstvenog deteta.
Ako izostane razlog i ako se detetu ne da do znanja zašto je dobilo batina, džaba sve. Pravi se od njega nasilnik koji će sve svoje probleme rešavati na isti način.
Potpuno si u pravu, ja i nisam govorila o tome da nikad nisam šljapnula dete po guzi, poenta moje priče je da to nije i ne treba da bude način vaspitavanja deteta. Ali da li trebas da čekaš da krene pstima ka štekeru? Da li si siguran da ćeš to uspeti da vidiš?

Citat
Ostali deo post-a je lep... ali koristan u nekom idealnom svetu. Smile
Deca su povodljiva, a njihovom svetu će biti i drugih ljudi koji će uticati na njihovo odrastanje.
Ono što je lepo i dobro... jednostavno ne vuče za rukav. Nije toliko interesantno koliko ono loše.
Meseci teškog rada na njivi može da ode za manje od sat vremena sa samo jednom malom vatricom.
Isto tako, za čas dete bude povučeno u ono loše ako ga samo malo pustite.
Potpuno si u pravu, zato i mislim da treba biti prijatelj svom detetu, napraviti takav odnos da ti dete veruje i na taj način uvek imati uvid u sve ono loše što će ga povući za rukav. Ako dete ima saznanje da ga ti shvataš i kad je krivo i kad krivo razmišlja poveriće ti se. A da li će ako očekuje ćušku? Tek će tada dopustiti sebi taj luksuz da samo odlučuje šta je dobro.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 105
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
Citat
Poenta ovih mojih prica, nazalost istinitih, je da klinci do 7 godina uopste nemaju svjest o svojoj smrti, bolesti ili teskoj povredi - kod njih akcija obicno ide prije razmisljanja, a ako joj i predhodi razmisljanje, onda njihova logika veze nema sa onom nasom. Tako da jednostavno te price da djetetu ma kako malo bilo sve moze da se fino objasni, jednostavno ne piju vode.

Naravno da ne pije vodu priča da se sve detetu moze objasniti fino i jednostavno kao odraslom čoveku, ali svi se slažemo da dete svakako u tom najranijem uzrastu ima veoma jake emocije i moze da razume zbog kojih stvari je jako tužno i suprotno... šta ga čini jako srećnim .... Na tu kartu ja igram u svim svojim "slučajnim pričicama"

Inače, slažem se sa onim što je Bamby rekla, nema jedinstvenog recepta, svako dete je drugačije, postoji tu i niz drugih okolnosti koje, hteli mi to ili ne, utiču na naše dete. Naravno ne postoji jedinstveni recept i svi mi koji smo roditelji znamo kako je teško biti roditelj. Ono što mi možemo da uradimo je da radimo na sebi kao roditeljima, da se što više edukujemo i da iz svega ponuđenog procenimo u datoj situaciji šta je najbolje za naše dete i šta od toga može piti vodu kod njega.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Žena
Poruke 17676
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Citat
Potpuno si u pravu, ja i nisam govorila o tome da nikad nisam šljapnula dete po guzi, poenta moje priče je da to nije i ne treba da bude način vaspitavanja deteta. Ali da li trebas da čekaš da krene pstima ka štekeru? Da li si siguran da ćeš to uspeti da vidiš?

I ako meni nije pitanje postavljeno, ja nisam chekala da vidim, i, nisam apsolutno nichim zatvarala te utikache, jednostavno, radila sam sa decom uz knjigu "Vasha beba i vi" i detetu sam objasnila da je to 'pec' Danima sam prichala o utikachu, danima o shopretu, i deca, josh kao bebe su znala shta znachi 'pec'..znachi dodje do utikacha, shporeta...i samo sebi kazhe 'pec'

Mislim da to sada ne bih mogla...verovatno zato shto sam sve to proshla.

Batine...nikako...razgovori, i autoritet roditelja. Sa detetom se pricha o svemu, nema tabu teme.

Kazne, daju kontraefekat...znam, ne pricham napamet.Imam u komshiluju decu(sad su to momci i devojke) koji su stalno bili pod nekim kaznama...shta se deshavalo, deci chim istekne ta neka kazna, oni naprave vecu glupost, i onda su opet kazhnjena...i, sve tako dok nisu otishli od kuce,jako mladi, i nazhalost nisu nashli pravi put.

Negde sam prochitala da postoji Shkola o roditeljstvu...ne verujem da je to kod nas, ne secam se gde...ali mislim da bi trebala da ta shkola postoji i kod nas.
 Jer mnogi roditelji se ne snadju...nazhalost.

Apsolutno sam sigurna, da roditelj, koji je imao teshko detinjstvo,i uspeo da odraste u zdravu, i normalnu osobu, bice odlichan roditelj, pravi roditelj, kome nece nishta promaci,i koji ce decu izvesti na pravi put, bez batina, i kazni!

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Sreca je jedini udarac koji me je promasio...

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 10305
Zastava u mom svetu bez patnji,lazi i bola....
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.63
mob
SonyEricsson w350
I ako meni nije pitanje postavljeno, ja nisam chekala da vidim, i, nisam apsolutno nichim zatvarala te utikache, jednostavno, radila sam sa decom uz knjigu "Vasha beba i vi" i detetu sam objasnila da je to 'pec' Danima sam prichala o utikachu, danima o shopretu, i deca, josh kao bebe su znala shta znachi 'pec'..znachi dodje do utikacha, shporeta...i samo sebi kazhe 'pec'

enigma, dobar nacin da se deca nauce. Ali danasnje majke imaju sve manje vremena za svoju decu, zbog obaveza, posla itd, i mislis li da ce imati vremena da po 200 puta na dan detetu ponavljaju pec? O vaspitacicama u vrticu da i ne govorimo...

Jeste da je ovo neka druga tema, ali evo posto si ti vec napisala...  Smile
IP sačuvana
social share
I sve sto mogu i znam i kada osetim kraj iz sebe bar imam to sto bi svako pozeleo. I svaki svoj dan ja dobro pamticu znam, jer znam da prosla sam i sada spavam mirnim snom...
Pogledaj profil WWW GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Žena
Poruke 17676
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Citat
. Ali danasnje majke imaju sve manje vremena za svoju decu, zbog obaveza, posla itd, i mislis li da ce imati vremena da po 200 puta na dan detetu ponavljaju pec? O vaspitacicama u vrticu da i ne govorimo...

Naravno, zato sam se ja maximalno posvetila deci!

Shto ne opravdava roditelja,koji kazhe da je 'batina iz raja izashla' da tom istom batinom, ili ne znam chime maltretira dete!

Posle se pitamo shto su nam deca agresivna, shto ne poshtuju strarije, shto nemaju osnovno vaspitanje itd...

Mene nije mrzelo da posetim sajtove na kojima su moja deca, mene nije mrzelo da im uzmem mob (sad ce me mladi osuditi) i prelistam poruke, i proveim, dal mi neshto nije promaklo, naravno, oni to i dan danas nemaju pojma!
 Mene nishta nije mrzelo, nikad nisam legla, dok nisu doshli,nikad nisam kaznila, nikad nisam tukla, uvek sam imala zhivaca  ze sve.
 Kad je starije dete nashlo neki novac(mali je bio imao je samo 5.godina)a, ja 24. Ja sam zajedno sa njim, ishla da mi poakazhe gde je nashao novac, i na kraju se ispostavilo, da je nashao novac kod druga na rodjenan, znachi,ukrako je!
 Shta smo uradili, zajedno, on i ja(pazi dete od 5.godina) za ruchicu, i na vrata,pozvonili, i vratili novac, i rekli da je Marko nashao novac ispod stola, (tako je meni rekao) i da mi sad vracamo novac.Nema batina, nema kazne, ako ovo nije kazna, jer to pamti Smile, i vishe mu nikada nije palo na pamet!

...mozhda sam ja takva upravo zato shto sam kao dete svashta videla,ne znam, samo znam, da nisam pogreshila do sada, i nedam da na senku neko stane mojoj deci.

A, da....i, ovog puta se zahvaljujem Burek timu jer sam noci, i noci, provela ovde, i sachekala moje andjele!

Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Sreca je jedini udarac koji me je promasio...

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 10305
Zastava u mom svetu bez patnji,lazi i bola....
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.63
mob
SonyEricsson w350
Divno je kad se vidi da je majka toliko posvecena deci...  Smile
IP sačuvana
social share
I sve sto mogu i znam i kada osetim kraj iz sebe bar imam to sto bi svako pozeleo. I svaki svoj dan ja dobro pamticu znam, jer znam da prosla sam i sada spavam mirnim snom...
Pogledaj profil WWW GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Записи из подземља

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 15650
Zastava Београд
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.21
mob
Samsung S8
A jel uticu batine ovako na nas?  Smile
IP sačuvana
social share
Ako je nesto ocigledno, ne mora biti istinito.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.