Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Jul 2025, 23:58:06
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 30 31 33 34 ... 52
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kaznjava li Bog?  (Pročitano 59428 puta)
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows XP
Browser
Safari 2.0.172.43
Kaznjava one koji u njega vjeruju Wink
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49629
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
mob
Samsung Galaxy S24

Хвала Му на томе.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

ONAJ KOJI JE SPOZNAO SEBE!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke leet
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Верујте у Господа Бога и чините морална добра,уз покајање за све грехе из прошлих живота,стићи ће заслужена награда - Рај.
То је једини исправан начин.Други не постоје.
IP sačuvana
social share
Могу и мене да убију као ХРИСТОСА,али слободну мисао никада!
КО ГОД ЈЕ СПОЗНАО ОВАЈ СВЕТ ПРОНАШАО ЈЕ ТЕЛО,А КО ГОД ЈЕ ПРОНАШАО ТЕЛО,ЊЕГА ОВАЈ СВЕТ НИЈЕ ДОСТОЈАН!!!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows XP
Browser
Safari 2.0.172.43
@MM

Postujem.
Malo ja filozofiram... Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zivot nam vraca ono sto drugima dajemo

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Nokia 

Хвала Му на томе. Smile

Bitno je da se covek pokaje pa nebitno ko ga je kaznio .Bitno je da je svestan da je radio kako ne treba .
IP sačuvana
social share

Kad pripadam tebi, tada pripadam sama sebi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
mob
HTC One
Верујте у Господа Бога и чините морална добра,уз покајање за све грехе из прошлих живота,стићи ће заслужена награда - Рај.

Ako bog tolerise iskljucivost i greh gordosti koji tvoje apsolutne istine povlace sa sobom, onda se slazem da bi ti isao u raj.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla desktopsmiley_1_1
mob
HTC Wildfire S
Sačekao sam da se strasti malo smire na ovoj temi, da se vratimo gde smo stali.

Pa to što je Boža napumpao neku ribu pre 2000 godina, nećemo valjda sad svaki sex da mu pripisujemo, nije baš toliki jebač... ili jeste...  Smile

Sram da te bude!!! 
Ne znam zasto ovo dozvoljavas Silvanuse...
Kada citam ovakve teme stalo mi je da se neke stvari postuju

Smile

Ili nađi smisao za humor ili prestani da čitaš ovakve teme.  Smile

А што је контрадикторан? Smile Зато што даје живот блудницима, убицама итд.? Шта је ту контрадикторно?
Pa je l' to bog ljubavi, kako se tvrdi?  Smile

Бог јесте пун Љубави. Сви грешници, убице блудници и остали грешници могу искрено да се покају и пораве. Зар није управо то покајања, које се састоји од признавања погрешног пута и прихватања новог који води Богу, нешто најрадосније што је Бог омогућио људима ? Предпостављам да си читао Нови Завјет. Он је препун алегорија о покајању: прича о заблудјелом сину, о залуталој овци итд...

I? Šta imaju žrtve i porodice i prijatelji žrtava od njihovog pokajanja? Smiley
Hoće li to nešto promeniti?
Inače, kako se meri količina iskrenosti u tom pokajanju?
Kako bi BF to stručno rekao.
"koncept koji ti pominjesh je semitski a ne arijevski  . to otprilike ide ovako : ja napravim greh (greshku) i onda treba da platim za nju . kad je isplatim , ona se brishe . ali ,postoje tezi i lakshi nachini da se greshka plati  ,pa ako se iskreno pokajem mogu proci jeftinije . "

Što me podseti na ogomni apsurd u američkom pravu.
Postoje advokati u Americi koji nisu videli sudnicu, oni pre suđenja vode dogovor između dve strane i forsiraju da se njih dve nagode.
Da li je tebi normalno da se nečiji život procenjuje u novcu i time umanjuje nečija kazna za ubistvo?  Smile
Potpuno bolesno.
Odnosno, na konto ovoga:
Da li je tebi normalno da neko prvo napravi sranje, sranje koje je moglo da se izbegne ili umanji, i onda mu dozvoliš da se iskupi za to i samim tim svaki sledeći zna moći će da se ispravi i da ne misli više na svoje postupke ma kakvi oni bili?

To može samo kod judohrišćanskog boga...  Smile

Svako normalan će reći da riba smrdi od glave, i da se prljava voda čisti od izvora... odnosno da se kreće od uzroka.
Po meni je bolje sprečiti nego lečiti.

I kad već navodiš bibliju nije li taj bog isterao Adama i Evu iz vrta jer su uzeli jabuku?
Zašto im nije oprostio?
Zašto im nije pomogao da isprave svoju grešku?
Zašto im nije dozvolio da se pokaju?
Zar on nije milostiv i pun ljubavi... zašto ih je odma' žestoko i rigorozno kaznio?
Izgleda da je tražio povod da istera čoveka iz raja i da ga ponizi i da od njega napravi svog roba i da mu se sadistički ruga a da čovek konstatno misli o svojoj grešnosti.
A nama je šatro "poklonio" pokajanje.

licemerno

Toliko puta sam diskutovao na ovoj temi da sada ide jednostavan odgovor:

Kada bi postojao, odgovor je - ne, ne kaznjava.

Hipotetički Cool, hipotetički.  Smile Znamo već da ga nema... al' pravimo se malo da je tu i da nas čita.  Smile
Ajde u kratkim crtama, verujem da ti je muka da se ponavljaš ali samo kratko objašnjenje:
Zašto ne kažnjava?

Pa je l' to bog ljubavi, kako se tvrdi?  Smile
Да. И Бог жели човекову љубав. Smile

Kako to znaš? Smiley  (Osim biblije koju su pisali ljudi.)

Ako ti navodno osećaš tog boga i znaš šta on želi, hipotetički, da li bi osetio kad bi on jednostavno... nestao? Smiley
Bez nekog posebnog razloga, čisto hipotetički, prosto nestane.
On je svemoguć, on je omnipotentan... i recimo jednog dana na mestu... gde god da se nalazi... odluči da ispari.
Da li bi ti to znao?
Da li bi ti to osetio u sebi?
Da li na putu do posla, recimo u autobusu, kolima šta već... voziš voziš i samo odjednom - U jbt nema više boga.  Smile
Ili ne bi ni znao? I nastavio bi sa svojim dnevnim aktivnostima kao da se ništa nije desilo?
 Smile

Prva kontradiktoronost je jasna. "Ко даје живот, тај га и узима" to takođe znači da recimo roditelji koji daju život imaju pravo i da ga oduzmu, abortus recimo (ili kroz ceo život da ga eksploatišu, ko zna možda postane slavan nekad... dobra je to investicija Smile )
Ја стварно не видим шта је ту контрадикторно, али добро, то је мој проблем. Smile
"Ко даје живот, тај га и узима" се односи на Бога, а не на људе родитеље, тако да не бих могао да се сложим да "такође значи" то што си рекао да значи. Не спроводе људи природне законе.
А пре бих рекао да родитељи учествују у процесу давања живота, јер ћале даје семе, а кева га прима, али не руководе самим процесом стварања живота. Тиме управља Онај који спроводи природне законе.

Smile

Znači moji dobri prijatelji, muž i žena... vernici nisu extremno pobožni ali jesu u većoj meri... ne mogu da imaju decu, pokušavali i pokušavali, odnosno "učestvuju u procesu davanja života" kako bi ti to rekao.  Smile ... ali "ne rukovode samim procesom stvaranje života". šta god to značilo.  Smile ne znam dal' si se zbunio, al' valjda si hteo da kažeš da im ne dozvoljava dete... a sa druge strane dozvoljava ateistima, lopovima, ubicama,  bludnicima itd itd...

Šta ti to govori?  Smile

Citat
Satanojle... heh...

Ovo kao da ja imam fabriku, recimo, čipseva.... i u svaku desetu kesicu čipsa ja u proizvodnji umesto čipsa stavim žilete. I kažem, hvala što obožavate moj predivni čips a ko se se iseče na desetu, iseče se... jebiga, dešava se.  Imao je svoj izbor da l' da otvori kesicu ili ne.
Šta ćeš.
I onda kad me, naravno, upitaju šta će koji kurac žileti u svakoj desetoj kesici ja optužim lika koji je radio kod mene pre godinu dana i dobio otkaz jer je krao na poslu.
I tako se on svake noći ušeta kod mene u fabriku i podmetne svoje žilete. Eto. 

I kako bi ti okarakterisao i opisao vlasnika fabrike?
Али није адекватно поређење.
Бог је дозволио Сатанојлеу да искушава и не вади се на њега. Smile

Nije 100% adekvatno ali je u većoj meri.  Smile

Prvo. Бог је дозволио Сатанојлеу да искушава
Bog je dozvolio Satanojlu da iskušava?  Smile
Pa to je strašno.
Kao da je policija dozvolila lopovima da kradu da bi proverila efikasnost alarma i bezbednosnih brava građana kao i njihovu snalažljivost sa lopovima.

Drugo. и не вади се на њега.
Taj bog večito traži žrtvenog jarca i izbegava odgovornost za svoj rad i nepravedno prenosi krivicu na drugoga.
Za početak, zmaja je prokleo jer je Evu naučio da otkine plod sa "magičnog drveta". A šta je loše uradio zmaj? Samo je rekao istinu odnosno da od tog ploda neće umreti i razotkrio božju laž. I zbog toga je kriv. Zbog istine? Smile
Hmm.
Inače ceo koncept hrišćanstva se bazira na tome da je neko drugi preuzeo odgovornost za sve grehove ljudi. (čak i onih koji još nisu rođeni.  Smile ). Sama ta ideja preuzimanja odgovornosti i žrtvenog jarca odvratno zvuči i nepravedno.
Posebno što se ništa nije izmenilo ali se zato konstantno poziva na tu žrtvu.
S druge strane, ako se manemo te biblijske priče... ljudi se vade na njega, na Satanojla.... oni isti ljudi koji su pisali bibliju.
Meni je to dovoljno.

Šta god je loše, što se određenih ljudi tiče... aaa to su đavolja posla.
Pa što bog ne reši situaciju sa đavolom? Što dopušta da povređuje one koje navodno voli?

ja bi ga okarakteriosao kao satanojla  Smile pazi ovo je jako zanimljivo poredjenje, ali, ja mislim da mora da postoji neki balans u svetu, da imamo i dobre i lose ljude, jer kako bi svet izgledao kada bi svi bili dobri, fini, ljubazni...mislim ne podrzavam ubistva kradje i slicno, ja sam cak stavise tehnicar vazdusnog saobracaja za bezbednost, mislim idem u vazduhoplovnu akademiju, moj posao je da lovim teroriste na aerodromu, obezbedjujem putnike i sl. I da nije tih terorista ni ja ne bi imao posla. Ali ja ne mislim da bog daje zivot ljudima da bi oni bili ubice, ja mislim da to je njihov izbor. Oni padaju pod udicaj doticnog  Smile jer afterall, ima i on nazalost neku moc...ali sada vec odlazimo dalje od ove teme, i ponavljam pitanja je da li bog kaznjava? a moje misljenje je da kaaznjava ali da ne vidim nista lose u tome..

Da ima tog boga, tvoj posao ne bi postojao. Realno. Smiley Prosto ne bi imalo potrebe za tim.
No dobro.
Prvo, ne verujem u utopiju a sa druge strane verujem da su ljudi kvarljiva roba... ali takođe verujem da može biti mnogo bolje nego što je danas. Ne idealno ali mnogo bolje.
Samim tim što šačica ljudi poseduje 80% celokupnog ljudskog bogatstva na planeti natera čoveka da pomisli da nešto debelo ne valja s ovim svetom.
Tako da... priznaćeš (ili uvidećeš nadam se)... uopšte nije izbalansirano.  Smile
Barem da je izblansirano.
Idemo dalje.
Anea je napisala jedan sjajan post za pamćenje.... tako jednostavan i očigledan a opet tako genijalan jer shvati čovek koliko stvari uzmemo zdravo za gotovo i koliko se gađamo sa jeftinim rečima.
Pitanje je, šta kada upadneš u krizu i sve ti je crno?
Za pocetak, ziv si.. Smiley
Imas pun stomak, garderobu i krov nad glavom, sve ono sto veci deo ljudske populacije nema... nesto od ta tri ili sva tri...

E, sad... posto si vec ziv i materijalno zbrinut, znas da citas i pises, sto te, opet, stavlja u povoljniji polozaj od velikog dela populacije...

Ides u skolu ili si zavrsio skolu, sto znaci da si uspesniji od istog onog dela populacije koji zna da se potpise i to je to...

Imas pristup najnovijim tehnologima, slobodan si da izrazis svoje misljenje, ne plasis se da ce neko da te upuca ili digne u vazhuh kad izadjes iz koce, pa si i sa te strane u bolje polozaju od dobro dela ljudske populacije...

Mogla bih dalje, ali mi se spava... i to mene stavlja u bolji polozaj od veceg dela ljudske populacije, jer se ne plasim ko ce da mi upadne na vrata i da li cu se probuditi ujutro jer u mojoj zemlji ne besni rat, ne postoji represivni sistem ili se nalazimo na podrucju sklonom zemljotresima\erupcijama vulkana\naletima tajfuna...

Sve u svemu.. naspram ostalih 6,5 milijardi ljudi... ti i ja smo veoma srecne osobe, jer ne moramo da brinemo o pukom opstanku, vec mozemo da brinemo i o nasem duhovnom razvoju tipa: sta je to pozitivno u zivotu...

I onda neko napiše ovde... bitna je ljubav. I bog je pun ljubavi. itd itd.
Pazi. Ja stvarno ne kažem da je sve u novcu, niti pređašnji primer (80 bogatstva) treba da bude krucijalni dokaz da smo sjebani... ali neće nam ljubav plaćati stan, neće nam ljubav donositi hleb na sto... ja verujem da sad da nazovem svog profesora na faxu i kažem mu: "E izvinite, ja nemam dovoljno para da vam platim ispit... jel' mogu da vam platim u ljubavi?   Smile Ne ne ne... niste me razumeli profesore, ne zezam vas... negu su mi rekli da je najbitnija ljubav... znate. " Smile
Verujem da bi oterao u qrac.  Smile
Znači... lako je nama pričati o nekoj ljubav i finoći i kako nas bog voli pa samim tim ima pravo i da nas kazni kad zaslužimo i da tu nema ničeg lošeg.
Zapravo, lako je nama da pričamo o bilo kakvim božjim principima kad mi u suštini, kad se sve sabere i oduzme živimo relativno dobro.
Zaboravljaš na ostalih 5 milijardi ljudi na ovom svetu.
Zar ne bi trebao taj tvoj bog i njih da voli i da im pomaže? Zar nije i njih stvorio?
Ako uzmeš činjenicu da hrišćanstvo više nije vodeća religija (prevaziđena prošle i pretprošle godine sa islamom) automatski valjda znači da je više od polovine stanvništva pod uticajem đavola (samim tim što nije pod uticajem (tvog) boga).

Kakav to bog dozvoljava da mu je maltene ceo rad otišao u propast i ništa ne čini povodom toga?
Zašto ne spreči onog ko mu kvari robu?

To nije više "balansirano", to nije više manji broj ubica, pljačkaša i sličnih... to je više od polovine ljudske populacije.   Koju je on navodno stvorio.

Ако је мени неко или нешто светиња, то не значи да и је и другоме светиња и да ће се према томе односити са поштовањем.
Silvanuse
Vidi, ja nisam otišao na politiku, blablaonicu ili sex forum ili šta ja znam i vređao tvoju svetinju.  Smile
Ja sam na mestu gde je tvoja svetinja predmet diskusije.  Smile
To je bitna razlika.  Smile
I pored toga ja nisam vređao samog čoveka (niti sam bilo šta vređao) ja sam se podsmevao onome što on govori.
Doduše, vulgarnost čini da deluje malo zlonamerno, priznajem... ali više je ono "tz, ma daaaj "     Smile Smile

Kako ne postoje?  Smile

Iskeširaj koju mečku ili audi... i eto karte za raj u prvom redu. Smile
Ili se digni u vazduh među nevernicima.   Smile

Nego... jel' to jedini razlog zašto čovek treba da bude čovek?
Ako je jedini razlog zašto me ti ne opljačkaš, ubiješ i slično zato što nećeš biti u raju jeba ti tu tvoju moralnu dobrotu.

Kao i većina stvari u životu.  Smile

Naravno, postoji deo stvari koji ne zavisi od nas... ali generalno, loše stvari se dešavaju samo ako dozvoliš to.

Prevarila te devojka?
Nisi položio ispit?
Nasamario te trgovac?

Samo ako dozvoliš. Smile

Ljudi obično traže krivca u drugome zbog sopstvene lenjosti.
Znam to jer sam i saam takav.... mislim, ne tražim krivca u drugom već znam da sam saam kriv zbog svojih postupaka.

Kriv je bog, kriv je Sloba, kriva je ova stranka, kriv je ovaj jer me nije zvao na vreme... itd itd...
... hmm, neće biti.  Smile
« Poslednja izmena: 28. Sep 2009, 18:11:37 od WhiteGoa »
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49629
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
mob
Samsung Galaxy S24
Прво похвала за толико написаног текста. Smile А затим одговори на питања.  Smile

I? Šta imaju žrtve i porodice i prijatelji žrtava od njihovog pokajanja?

Породица и пријатељи убијеног такође требају да се моле Богу. Молитва за настрадалог сигурно може помоћи. Мржња према зликовцу не да не олакшава патњу, већ и вуче у све дубљи јад те увећава тугу.

Hoće li to nešto promeniti?

Заиста ће се промјенити и више него што можемо замислити.

Inače, kako se meri količina iskrenosti u tom pokajanju?

Чим постоји јака жеља и уложен напор да се човјек покаје, он то заиста може и учинити. Не постоји мање или више искрено покајање. Постоји стварно покајање и заваравање. Код заваравања човјек можда и увиђа грешку али се не каје. Није се лако тек тако покајати, и да је лако не би толике странице Библије биле исписане том темом. Али уз уложен труд, уз снажан мотив, може се наћи снага да се покаје и извуче из најпрљавијег блата и понора.

Kako bi BF to stručno rekao.
"koncept koji ti pominjesh je semitski a ne arijevski  . to otprilike ide ovako : ja napravim greh (greshku) i onda treba da platim za nju . kad je isplatim , ona se brishe . ali ,postoje tezi i lakshi nachini da se greshka plati  ,pa ako se iskreno pokajem mogu proci jeftinije . "

Знам бф-а од прије три године. Био је сигурно највећи критичар хришћанства на форуму. Отворио је неколико тема наслова типа "монотеистичке религије су највеће зло"... итд Много је нападо и пљувао религију. Међутим, сада видим да се промјенио. Није постао вјерник, али је осјетио да су хришћанске вриједности потпуно здраве и природне, и да изопачене аждаје модерног времена опасно стежу данашњег човјека. У сваком случају кајање није нешто што иде тако лако, јер гријех није само "грешка" па тако ни за њега није довољно тек тако платити рачун. Искрено покајање је једини излаз и пут, гомилање гријеха је само вртење у кругу патње.

Što me podseti na ogomni apsurd u američkom pravu.
Postoje advokati u Americi koji nisu videli sudnicu, oni pre suđenja vode dogovor između dve strane i forsiraju da se njih dve nagode.
Da li je tebi normalno da se nečiji život procenjuje u novcu i time umanjuje nečija kazna za ubistvo?  Smile
Potpuno bolesno.

Наравно да ми није нормално. Убиство мора да се казни на начин прописан законом. Стварно не знам законе, али не сјећам се да сам чуо како се убиство може "платити". Звучи одвратно.       

Odnosno, na konto ovoga:
Da li je tebi normalno da neko prvo napravi sranje, sranje koje je moglo da se izbegne ili umanji, i onda mu dozvoliš da se iskupi za to i samim tim svaki sledeći zna moći će da se ispravi i da ne misli više na svoje postupke ma kakvi oni bili?

To može samo kod judohrišćanskog boga...

"Јудеохришћански" Smile

Зликовцу свакако треба допустити шансу да се искупи. Али такође он треба да сноси и пристојну санкцију за учињено дјело. Ако је казнена мјера одговарајућа, може га чак подстаћи и помоћи му да поради на себи.

Odnosno, na konto ovoga:
Svako normalan će reći da riba smrdi od glave, i da se prljava voda čisti od izvora... odnosno da se kreće od uzroka.
Po meni je bolje sprečiti nego lečiti.

Ја сам одувијек био за то да се бавимо стваим узроком проблема, а не само посљедицама. У том случају не требамо се заваравати. Свако људско понашање води поријекло од нечега. Човјек углавном није довољно свијестан онога што чини... Он се понаша онако како је научен, формиран и према емоцијама које су убризгане у њега. Тако да би стварна превенција злочина била правилно одгајање генерација првенствено засновано на стварним вриједностима а не илузијама. Ако одгајаш дјецу без принципа рада и одоворности, њима ће се сутра чинити да је лакше нешто украсти или опљачкати него зарадити. Ако се дјеци у школи не дозвољава да уче вјеронауку, сутра ће им далеко лакше доћи било какво оружје под руке, и неће се либити да убију као што би се либили да су хришћански васпитани... Мислим да акценат мора бити у лијечењу душе, јер се из здраве душе рађа здрава личност. Нико не би чинио зло када би могао отворити очи, а не може отворити очи јер је везан личношћу каквом као човјек не заслужује да се представља и у дубини срца не жели то бити.     

I kad već navodiš bibliju nije li taj bog isterao Adama i Evu iz vrta jer su uzeli jabuku?
Zašto im nije oprostio?
Zašto im nije pomogao da isprave svoju grešku?
Zašto im nije dozvolio da se pokaju?
Zar on nije milostiv i pun ljubavi... zašto ih je odma' žestoko i rigorozno kaznio?
Izgleda da je tražio povod da istera čoveka iz raja i da ga ponizi i da od njega napravi svog roba i da mu se sadistički ruga a da čovek konstatno misli o svojoj grešnosti.
A nama je šatro "poklonio" pokajanje.

licemerno

Превише буквално схваташ Библију. Можда је то и препрека да јој се приближиш. Ова прича о Адаму и Еви може се на више начина тумачити. Доста се тога писало на форуму...издвојићу два поста од прије 3 године:

decky999 је 31. ОКТ. 2006.-е написао:

"Aman zaman - bukve biblijske - simbolika, simbolika i simbolika  Smile Citaj izmedju redova i sa strane i izokola ali nikada bukvalno. Ali ajde da malo raskrinkamo tu simboliku (ovo ce potrajati).

Biblija pominje coveka u dva stadijuma - savrsen covek u raju i pali covek (posle probanja voca znanja). Ako odemo na pocetak knjige, ona kaze, i stvori Bog nebo i zemlju i coveka po svom liku. Lik Boziji je njegova spirtualna-duhovna-sustina, savrsenost. Znaci covek je stvoren kao savrsen, ceo, jedan, po ugledu na svog stvoritelja, van vremena i materijalnog prostora - u tkz. raju. Raj je simbol kompletnosti i chovekovog jedinstva, harmonije muskog i zenskog polariteta (Adam i Eva prim prev) koji postoje u savrsenom coveku. Samim tim savrsen covek nema jedan pol, vec oba polariteta, jer je ceo, jedan i kompletan i u harmoniji sa sobom, svetom oko sebe i energijom koja ga je stvorila (Bog). On ima slobodnu volju ali ima i potpunu svesnost o posledicama slobodne volje. Ipak zivot u harmoniji - znaci zivot gde slobodna volja prestaje da ima znacenje koje ima nama na zemlji - gde prevedena znaci "radi sta hoces". Ona znaci radim u skladu sa Bogom, sa zakonom koji me je stvorio.

Dolazimo do voca. Voce znanja, je voce logosa, spoznaje materijalnog, zudnja za moci, aktivnost tamo gde u harmoniji vlada pasivnost. Zato je to Evin greh, u inicijativi, jer je zenski polaritet iskazao zelju za znanjem i za aktivnim delanjem bez obzira sto je to bilo u suprotnosti sa zakonom harmonije. Tako crkva kaze i proklinje sve zene na ovoj planeti - ali zaboravlja da je Eva samo deo savrsenog coveka - samim tim je greh i Adamov jer umesto da preuzme aktivnu ulogu zuzeo je pasivnu i dozvolio pasivnom da postane aktivno. Tako dolazi do inverzije polariteta i covekovog odvajanja (svesnog) od harmonije, posledica je potpuno odvajanje polariteta i njihova materijalizacija u zemaljskom muskom i zenskom telu, gde oba odvojen apolariteta imaju slobodnu volju da budu aktivni i pasivni (jer zive u svetu dualizma van harmonije) ali i potpunu nesvest o posledicama slobodne volje (cena koja je bila placena zbog duhovnog pada u materijalno). Zasto jabuka - srz jabuke ima oblik pentagrama - simbola covaka na zemlji - simbola covekovog traganjem za vecnim znanjem - to je simbol svetlosti nad zemljom (1 nad 4, gde je 1 simbol Boga a 4 simbol zemlje) i veze duhovnog i materijalnog - samim tim je ismbol covekovog pada iz savrsenstva i put njegovog vracanja u savrsenstvo.

Put povratka je put svesnosti o istini i put spajanja dva polariteta u jedno neraskidivo i vecno savrsenstvo. Otuda dolazi brak kao primarna veza dvoje ljudi i otuda sveta i uzvisena vaznost ljubavi jer je to energija koja spaja dva polariteta u jedno. Pali covek i zena se kroz to vracaju u savrsenog coveka koji zivi u Bogu i za Boga, kao i Bog u njemu, jer ga on nikada nije napustio."

Ево и једно моје интересантно тумачење, инспирисано руском литературом, 1. ОКТ 2006-е:

Nije vocka direktno povezana nego ovako ide:

a) plod koga je milina gledati privlaci prvo culo vida, zatim okusa i mirisa
b) u zeni se javlja jaka zelja da okusi plod koji je mami, zelja da uziva u njemu
c) sa jedne strane je ljubav prema Bogu, sa druge prepustanje culima  Smile
d) culnost odnosi prevagu nad ljubavlju

Postavljanje zelje iznad ljubavi predstavlja grijeh, i on nije vezan samo za Evu vec za cjelokupnu zensku orjentaciju. Zelja za uzivanjem nas veze za ziviot kao sto rekoh, jer uzivati u ukusnoj hrani ili u seksu na duhovnom planu je jedno te isto. Seksualna osjecanja, to je nasa zelja da produzimo zivot, da kroz potomke ostane nesto od nas u zivotu. Glavni problem koji implicira vezanost za zelje ( za uzivanjem )  jeste ljubomora  Smile

Istina je da je zmija nagovorila Evu da to ucini jer ce joj se otovriti oci i dostupno joj biti znanje Bozije, ali Eva sigurno nije plod probala zbog potrebe zmije, vec zbog svoje nesavladive zelje da proba to sto je milina gledati, da okusi, uziva u okusu... ljubomora   je praroditeljski grijeh po zenskoj liniji.

Zmija je slika muskog gresnika, u njoj je bila potreba da upravlja, da vlada. Kad sam vec kod zmije, djavo je bio u zmiji a o djavolu postoji prica kako je nastao. On je bio andjeo kao i svi ostali koje je Bog stvorio, ali se pobunio protiv Boga jer je zelio da on bud kao Bog. Tu se vidi ogromna kolicina neobuzdane volje. To je isto zelja, ali totalno drugacija od zelje za uzivanjem, to poriv za upravljanjem. Prekomjerna vezanost za volju dovodi do
gordosti i to je praroditeljski grijeh po muskoj liniji. Karakteristicno za volju, a sto je razlikuje od svih drugih zelja je to sto iako nikakvih uslova nema za njihovo ispunjenje one i dalje nastavljaju teznju da se ostvare. I tako je Lucifer, kako se zvao taj andjeo protjeran iz raja kao sto se desilo i sa Adamom i Evom. Dakle, Lucifer je imao nesavladivu zelju da upravlja, da potcinjava ostale sebi, da kriticki procjenjuje. Bog nije nista zasesbno, on je u svima nama. Ovakvo uzdizanje se kobno zavrsava jer nasu «vaznost» postavljamo iznad drugih. U zmiji nije morao biti Lucifer kako crkva nagadja, ali je sigurno da je bio ovaj destruktivni poriv koji i danas ljude dosta muci.

Ovim sam zelio naglasiti da bibliske price treba prvo shvatiti, a zatim znacajno smanjivati i suzavati poruku na osnovno, na sustinu koja se zeli prenjeti a to su u ovom slucaju  gordost  i  ljubomora . Baviti se detaljima  ( da li je vocka zelena ili sarena )  koje je odavno trebalo izbaciti u traganju za smislom po mom misljenju je bespredmetno i samo zatupljuje Ometa nas u traganju za ozbiljnim znanjima koja su nam jako potrebna.

П.С. Знам ко је Луцифер. Нема потребе да ме исправљате. Ово сам писао док Бурек још није утицао на мене.

За крај клип посвећен Европској Унији:

« Poslednja izmena: 29. Sep 2009, 00:19:55 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

i'll make him an offer he can't refuse!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 808
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
Mene je mrzelo da citam kako vas ne mrzi da PISETE?!?   Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

ONAJ KOJI JE SPOZNAO SEBE!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke leet
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11

Ako bog tolerise iskljucivost i greh gordosti koji tvoje apsolutne istine povlace sa sobom, onda se slazem da bi ti isao u raj.  Smile

Треба човек да размисли,пријатељу мој,па тек онда да изнесе констатацију - шта је гордост?
Заблуделе синове треба вратити на прави пут и рећи им истину.
Ако је то гордост по теби....
Господ Бог Исус Христос је рекао "...само кроз мене ћете доспети у Рај...",да ли је то гордост или истина?!
Ја понављам његове речи ... само кроз истину коју вам износим,ви ћете се искупити и доспети у Рај јер ја сам онај који јесам,а слобода је живот и слободан у животу је онај који верује у Господа Бога и чини морална добра!
Ко има очи видеће,ко има уши чуће.
IP sačuvana
social share
Могу и мене да убију као ХРИСТОСА,али слободну мисао никада!
КО ГОД ЈЕ СПОЗНАО ОВАЈ СВЕТ ПРОНАШАО ЈЕ ТЕЛО,А КО ГОД ЈЕ ПРОНАШАО ТЕЛО,ЊЕГА ОВАЈ СВЕТ НИЈЕ ДОСТОЈАН!!!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 30 31 33 34 ... 52
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Jul 2025, 23:58:06
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.086 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.