Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 28. Mar 2024, 15:08:10
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kako su pare izvlacene iz Srbije?  (Pročitano 17767 puta)
11. Maj 2006, 09:48:46
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
mob
Apple iPhone SE 2020
Početak nelegalnog iznošenja novca iz Srbije bio i pre sankcija 1992. godine

Tajkuni se obogatili preko of-šor firmi


Vlast posle oktobarskih promena 2000. godine omogućila "biznismenima" da legalizuju novac stečen nezakonitim poslovima

BEOGRAD - Prema obimnoj sudskoj dokumentaciji, između ostalog i Haškog tribunala, koja je objavljena u feljtonu i knjizi "Demokratska pljačka Srbije", najveće nelegalno iznošenje novca iz Srbije dešavalo se u periodu od uvođenja sankcija protiv Jugoslavije, 31. maja 1992. godine do 2000. godine. Kako je glavna banka za legalno i ilegalno "isisavanje" novca iz Srbije bila Beogradska banka- filijala na Kipru, i to iznošenjem novca iz državnih fondova i devizne štednje građana, odmah po uvođenju sankcija ona je bila onemogućena da uopšte posluje sa Jugoslavijom. Zbog toga je čelnik te banke Borka Vučić, u dogovoru sa svojim savetnicima na Kipru - advokatskom kancelarijom sadašnjeg predsednika Kipra Tasosa Papadopulosa - pronašla način da problem sankcija zaobiđe. Tako su osnovane nelegalne of-šor kompanije sa sedištem na Kipru, koje su preuzele funkciju Beogradske banke na tom ostrvu, odnosno primanje novca iz Srbije.

Odlivanje para iz Srbije

Ova genijalna zamisao Vučićeve i Papadopulosa nikada ne bi mogla da bude ostvarena da nije imala potpunu podršku i asistenciju najviših državnih institucija Kipra - Centralne banke, policije, Ministarstva finansija... Već u drugoj polovini 92. godine ogromne svote novca u kešu, u koferima i džakovima, prebacivane su na račune novih "paravan" kompanija, među kojima glavnu ulogu ima Anteksol trejd ltd. Odmah po pooštravanju sankcija 1993. godine, rezolucijom SB UN 820, kiparska vlast donosi striktnu uredbu kojom se zabranjuje prijem gotovog novca i bilo kakve druge transakcije poreklom iz Srbije, koja je poslata svim bankarskim institucijama. I pored te zabrane, ilegalni transfer novca iz Srbije i dalje se odvijao nesmanjenim tempom. Te of-šor kompanije su novac primljen iz Srbije deponovale na račune Popular banke.

Pošto su te kompanije pod kontrolom stranaca, a bez znanja i učešća njihovih de-jure vlasnika, inače privatnih lica jugoslovenskog državljanstva, sva deponovanja novca na račune tih of-šor firmi bila su zabranjena po kiparskim i srpskim zakonima. Iako su te of-šor firme bile namenjene zaobilaženju sankcija, njihova aktivnost zloupotrebljena je i za najveću pljačku jednog naroda u istoriji. Dokaz da te firme u najvećoj meri nisu bile osnovane zbog sankcija je podatak da su njihove glavne i najveće aktivnosti bile posle ukidanja sankcija, odnosno u periodu od 1996. do 1999. godine.

Preko njih je "pran" novac od kriminalnih radnji, ali su one služile i za bogaćenje tajkuna koji su posle 2000. godine ugledni biznismeni. Privilegovani pojedinci, bliski prethodnoj, ali i sadašnjoj vlasti, koristili su mogućnost dobijanja kredita iz primarne emisije, kupovali devize po zvaničnom, nerealnom kursu, po povlašćenoj osnovi uvozili akciznu robu, naftu i struju..., i tako dobijen novac slali na račune Popular banke kiparskih, a srpskih of šor kompanija. U tom međusobnom poslu Anteksol, Braunkort i ostale nelegalne firme uzimale su provizije između tri i pet odsto od svakog transfera. Novac je iznošen specijalnim letovima do Larnake na Kipru.

Ostala "Ekonomija destrukcije"

U vreme sankcija, odlukom Savezne vlade, strogo je utvrđeno da svako plaćanje prema inostranstvu mora da bude odobreno od strane Narodne banke Jugoslavije, koja je izdavala saglasnosti. Međutim, Beogradska banka je na jednu saglasnost NBJ iznosila mnogo veće svote novca, obično veoma slične, kako bi se bivšim i sadašnjim tajkunima omogućio transfer para na Kipar bez ikakve opasnosti.

Ceo ovaj posao u potpunosti je bio poznat sadašnjem ministru finansija, bivšem guverneru NBJ, ali i autoru knjige "Ekonomija destrukcije" Mlađanu Dinkiću. Baš ovaj kriminalni finansijski posao poslužio je Dinkiću da se politički profiliše kao čovek koji će, kada dođe na vlast, a prema obećanjima, upravo to da ispravi i vrati nelegalno iznet novac naročito od "ratnih profitera - tajkuna".
G. J.

PREDRAG ĐORĐEVIĆ, PODNOSILAC KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV SEDAM FUNKCIONERA IZ I OKO STRANKE G17 PLUS, TVRDI "DINKIĆ NAJODGOVORNIJI ŠTO MILIJARDE DOLARA NISU VRAĆENE"

Zbog toga što je mu Narodna banka Jugoslavije oštetila kompaniju Genemp trejding time što je u kooperaciji sa Beogradskom bankom falsifikovala zvanične spise i dokumente koji se odnose na plaćanje prema inostranstvu, kao i zbog dokaza i saznanja da je u aktivnostima Srbija oštećena za milijarde dolara, Predrag Đorđević, odnosno njegova kompanija, je 17. februara ove godine podnela krivičnu prijavu protiv sedam sadašnjih i bivših funkcionera.

I to, protiv Mlađana Dinkića, ministra finansija, Miroljuba Labusa, bivšeg potpredsednik vlade, Vesne Džinić, pomoćnika ministra finansija, Dušana Lalića, direktora Direkcije za pravne i zakonodavne poslove Narodne banke Srbije, Nikole Živanovića, ranije vršioca dužnosti predsednika Beogradske banke Beograd, Mladena Spasića, šef Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Mire Erić Jović, viceguvernera NBS.

Đorđević tvrdi da je Mlađan Dinkić u svojstvu guvernera NBJ i šefa tima eksperata obrazovanog pri Komisiji za ispitivanje zloupotreba u oblasti privrede i finansijskog poslovanja, koji je ispitivao poslovanje Beogradske banke d.d. COBU iz Nikozije, došao do saznanja

- da je preko navedene banke vršen odliv novca iz Srbije u inostranstvo, zatim

- da je sredstvima te banke na ime LJiljane Radenković, Radmile Budišin i drugih lica, a bez njihovog znanja, otvoren lanac "off shore" firmi na Kipru, i to: Antedžol Trade Ltd, Bronjncourt Enterprises Ltd, Gabcom Marketing Ltd, Hillasau Marketing Ltd, Lamoral Trading Ltd, Southmed Holdings Ltd, Vericon Management Ltd, Vantervest Overseas Ltd...
- da su preko računa tih firmi u periodu od 1992. do 2003. godine vršena plaćanja po nalozima Beogradske banke d.d. COBU bez zakonskog osnova u milijardama dolara, i - da je značajan deo tog novca poticao iz vršenja krivičnih dela (trgovina drogom, nezakonita trgovina - šverc naftnim derivatima, cigaretama, alkoholnim pićem i drugim proizvodima, itd.)
Dinkić je, kako tvrdi Đorđević, na opisani način došao do saznanja o tokovima novca i odlivanju para iz Srbije na Kipar, i preko te zemlje u druge.

- Dinkić je, međutim, "propustio" da Vladu Srbije i druge nadležne organe obavesti o saznanjima do kojih je došao, kao i da obezbedi dokaze o tome na kojim računima u inostranstvu je završio deo novca koji je prebacivan iz Srbije. Dinkić, takođe, nije preduzeo pravne korake radi vraćanja novca, koji je bez pravnog osnova prenet na račune drugih lica. Dakle, neizvršavanjem svoje službene dužnosti, Dinkić je omogućio pribavljanje protivpravne imovinske koristi drugim licima, ali i prouzrokovao štetu imovini Srbije u iznosu od više milijardi dolara. On je prikrio nezakonito poreklo, odnosno lažno prikazao činjenice o imovini saznanjem da ta imovina potiče od krivičnog dela - tvrdi Đorđević.

Dinkić je time, dodaje on, počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja (član 359. stav 4. u vezi sa stavom 3. i 1. Krivičnog zakonika Srbije), što se odnosi na krivično delo pranja novca (člana 231. stav 2. KZS).



Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost


Zodijak
Pol
Poruke 4277
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
sta li ces nash vrli dobri ministar finansija da kaze?

sto nema nikog iz g17 na forumu, da pojasni 'de se dedoshe
one milijarde koje je dinkic bio otkrio,i koje ga bacishe u nashu politicku orbitu?

ili ih je toliko malo da ih cak ni na ovom gigntskom forumu nema
IP sačuvana
social share
I see through bitter eyes and
The fact still remains
I read between your lies
You got beat at your own game
Take a trip with me for soon
I will sin
Without one regret
The pain will begin
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.1
mob
Apple iPhone SE 2020
Biznismen Predrag Đorđević optužio predsednika Kipra i srpske zvaničnike
Sprečili vraćanje 1,5 milijarde dolara

BEOGRAD - Kiparski biznismen Predrag Đorđević optužio je predsednika te zemlje Tasosa Papadopulosa da je učestvovao u odnošenju srpskih para na Kipar, kao i da je u tome imao pomoć direktora sadašnje „Laiki banke“ Kikisa Lazaridijusa, guvernera centralne banke ove zemlje, ministarstava policije i finansija i tužilaštva.

Đorđević je pred kiparskim sudom pokrenuo postupak kako bi se otkrilo šta se desilo sa novcem koji je „Beogradska banka“ prebacila u tu zemlju.

On se juče pojavio na konferenciji Pokreta „5. oktobar“ kako bi se predstavio javnosti i pokazao ko je protiv čelnih ljudi u Srbiji pokrenuo krivičnu prijavu i onemogućio vraćanje novca u Srbiju.

Krivična prijava je podignuta protiv ministra finansija Mlađana Dinkića, bivšeg potpredsednika Vlade Miroljuba Labusa, funkcionera u Ministarstvu finansija Vesne Džinić, funkcionera NBS Dušana Lalića, bivšeg v.d. predsednika „Beogradske banke“ Nikole Živanovića, šefa UBPOK Mladena Spasića i bivšeg šefa kontrole NBJ Mire Erić-Jović.

Đorđević je rekao da se 5. oktobra 2000. godine obratio novim vlastima Srbije kako bi se Srbiji vratilo 1,5 milijardi dolara sa Kipra, ali da je jedino sluha imao bivši premijer Zoran Đinđić.

Krivična prijava je podneta protiv ljudi koji su u martu i aprilu 2000. godine sprečili da se 1,5 milijardi dolara vrati Srbiji, dodao je on.

Đorđević je istakao da je najveći tajkun u Srbiji dobio novac opljačkanih firmi, ali o tome će više govoriti u junu.

Bisnismen Predrag Đorđević se pominjao kao čovek čiji je račun u kiparskoj ekspozituri „Beogradske banke“ bez njegovog znanja korišćen za transferisanje novca koji je u vreme Miloševićevog režima iznošen iz zemlje.

Ovu mahinaciju Đorđević je otkrio slučajno, ali je dugo izbegavao da o tome javno govori.



Izvor: Blic \ Fonet - M. I.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 740
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.6
mob
Nokia 
sto nema nikog iz g17 na forumu, da pojasni 'de se dedoshe
one milijarde koje je dinkic bio otkrio,i koje ga bacishe u nashu politicku orbitu?

ili ih je toliko malo da ih cak ni na ovom gigntskom forumu nema

Toliko ih je mnogo da su svi sada na vaznim funkcijama i nemaju vremena za nas forumase...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Da li verujes sebi?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 24339
Zastava Novi Sad - Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.3
mob
HTC Touch HD, Luna
sta bi bilo da nemaju imunitete...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju


zvezdas, liberal, etf-ovac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 35
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.3
mob
Motorola v3i
To sto ih nema na forumu jel su svi na funkcijama ne znaci nuzno da ih je malo. Moze i da znaci da zauzimaju mlooooooogoooo funkcija.   Smile
IP sačuvana
social share
There's a boy, who's got to pay
for all he had done before
Right or wrong must be shared
but that boy was just sowing love
but his harvest
has become that he loves none

Milan Mumin
---------

One day when Alfred Hitchcock was still a churchgoing Catholic, he was driving
through a Swiss city when he suddenly pointed out of the car window and said "That
is the most frightening sight I have ever seen." His companion was surprised to
see nothing more alarming than a priest in conversation with a little boy, his
hand on the child's shoulder."Run, little boy," cried Hitchcock, leaning out of
the car. "Run for your life!"
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Da li verujes sebi?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 24339
Zastava Novi Sad - Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.3
mob
HTC Touch HD, Luna
ili da toliko se fatiraju da ih je blam da dodju
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
mob
Apple iPhone SE 2020
Biznismen Predrag Đorđević i Vladan Batić obelodanili krivičnu prijavu

Dinkić omogućio pljačku i kao guverner


Đorđević je otvorio Pandorinu kutiju došavši do informacija o umešanosti tajkuna i članova bivše i sadašnje vlasti u skrivanje i uzimanje odnetih milijardi, rekao je Batić

BEOGRAD - Na Kipru je nestalo više od milijardu i 500 miliona evra srpskog novca. Taj novac sigurno može da bude vraćen građanima Srbije - rekli su Predrag Đorđević, srpski biznismen sa Kipra koji je podneo krivičnu prijavu protiv sedam sadašnjih i bivših funkcionera Srbije povezanih sa strankom G17 plus, i Vladan Batić, predsednik Demohrišćanske stranke Srbije, na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Oni su najavili da će posle 6. juna otkriti kompletnu dokumentaciju i dokaze gde je završio novac i kod kojih ljudi iz Srbije.

- Đorđević otvorio Pandorinu kutiju došavši do informacija o umešanosti tajkuna i članova bivše i sadašnje vlasti u skrivanje i uzimanje odnetih milijardi. Prvi put se Đorđević, koji nije politički angažovan, sada pojavio u domaćoj javnosti - istakao je Batić. Đorđević je dodao da je u javnost izašao radi lične bezbednosti jer je saznao da je krivična prijava koju je podneo 17. februara 2006. godine dospela do Vlade Srbije. - Ni ja ni moj advokat nemamo nikakvu reakciju tužilaštva, niti informaciju o prijavi - rekao je Đorđević.

On, koji je sakupio obiman dokazni materijal, kako je rekao, najvećoj pljački Srbije, prezentovao je medijima mali deo tog materijala. Đorđević je prikazao dokument o tome kako je Narodna banka Jugoslavije nelegalno iznosila novac iz Srbije, zatim kako je nestalo 245 miliona maraka Fonda za razvoj Srbije. Đorđević je takođe pokazao dokument o plaćanju avansa za jahtu Marka Miloševića sa računa nelegalno osnovane firme Beogradske banke Braunkort, kao i kako su pojedini beogradski bankari podizali novac u kešu sa računa "fantomskih kompanija". Đorđević je ukratko i objasnio tehnologiju prenosa srpskog novca na Kipar. - Novac, umesto da je bio na računima beogradskih banaka, slat je na račune fantomskih kompanija, osnivanih od 1992. do 1995. godine, koje su se vodile na imena žena koje o tome ništa nisu znale - naglasio je Đorđević.

Batić je dodao da je reč Radmili Budišin i LJiljani Radenković, koje će pozvati da kažu istinu. - Više od 10 milijardi maraka pronevereno je preko računa kompanija koje otvorene na ime Budišinove i Radenkovićeve, ali i drugih osoba. Beogradskoj banci u Nikoziji oduzeta je licenca i pokrenut stečajni postupak još 2000. godine, ali banka do danas nije likvidirana jer ima preko 50 miliona dolara na svojim računima - naglasio je lider DHSS. Batić je objasnio da je kompanija Đorđevića za vreme sankcija pretrpela veliku materijalnu štetu i da je zbog toga pokrenuo postupak na kiparskom sudu u Nikoziji. Na suđenju Đorđevića protiv Popular banke, sada Laiki, dodao je Batić, pristao sam da svedočim, a ročište će biti održano 6. juna.

"Zahvaljujući Karli del Ponte došao sam do dokumenata o parama sa Kipra koje sam predao tužilaštvu 19. 2. 2003. godine, a potom i 2004. Postupak do sada nije pokrenut. Dinkić je omogućio da ti podaci budu zataškani. On je, takođe, omogućio da se skidanje novca sa računa fantomskih firmi nesmetano odvija čak i nekoliko godina po postavljenju na mesto guvernera NBJ - naglasio je Batić.

Đorđević se nadovezao tvrdnjom da su potpuno netačne izjave Dinkića da novac sa Kipra ne može biti vraćen u Srbiju zato što se nalazi u 52 države. On je zaključio da se novac otet od Jevreja za vreme Holokausta i dalje vraća od švajcarskih banaka.


Izvor: Glas Javnosti \ I. V.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost


Zodijak
Pol
Poruke 4277
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
djordervicu i baticu samo napred!

ko zna kolko je novca gamadija vec investirala ovde.

samo cekamo imena....ne bi bilo lose da neko pomene kakve biznise sve imaju
sadasnji/nekadasnji socijalisti, i kako lepo nove demokrate s njima zajedno
prave biznis planove

bljak

...cekam nemce i amere
IP sačuvana
social share
I see through bitter eyes and
The fact still remains
I read between your lies
You got beat at your own game
Take a trip with me for soon
I will sin
Without one regret
The pain will begin
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Apple iPhone SE 2020
Đorđević: Dinkić, Labus, Živanović i Spasić sakrili istinu i o 508 miliona maraka

Prikrili najveće pranje para u Evropi

Kao članovi tima eksperata Komisije za ispitivanje zloupotreba u oblasti privrede i finansijskog poslovanja oni su znali da je Mihalj Kertes preneo 508 miliona maraka na račun firme Bronjncourt Enterprises Ltd u Popular banci. To su prećutali, a pare nisu vratili u Srbiju, tvrdi Predrag Đorđević

Srpski biznismen sa Kipra Predrag Đorđević, koji je za više od 12 godina prikupio hiljade dokumenata kojima, kako kaže, dokazuje nelegalno iznošenje milijardi dolara iz Srbije na Kipar i krivicu sedam funkcionera novih vlasti iz i oko stranke G17 plus, u trećoj tački krivične prijave koja je obuhvatila - Mlađana Dinkića, ministra finansija, Miroljuba Labusa, bivšeg potpredsednika vlade, Vesnu Džinić, pomoćnika ministra finansija, Nikolu Živanovića, nekadašnjeg v. d. predsednika Beogradske banke a. d. Beograd, Dušana Lalića, direktora Direkcije za pravne i zakonodavne poslove NBS, Mladena Spasića, šefa SBPOK-a i Miru Erić Jović, viceguvernera NBS, iznosi nove tvrdnje.

Đorđević naglašava da sve što je naveo u krivičnoj prijavi lako može da dokaže jer, "pored znanja i iskustva", poseduje ključne dokaze na osnovu kojih se lako uočava da je Srbija posle demokratskih promena mogla da povrati najmanje 1,5 milijardu dolara sa Kipra."Međutim, to nisu učinili oni koji se sada nalaze u krivičnoj prijavi iz razloga koji će srpskoj javnosti biti poznati posle 6. juna, kada se završava deo sudskog procesa na Kipru", dodaje Đorđević.

Miroljub Labus, Mlađan Dinkić, Vesna Džinić i Nikola Živanović

- Labus je u svojstvu predsednika Saveta Agencije za osiguranje depozita, sanaciju, stečaj i likvidaciju banaka, Dinkić kao član tog Saveta, Džinićeva u svojstvu direktora te Agencije i Živanović kao vršilac dužnosti predsednika Beogradske banke a. d. Beograd, nisu napravili bilans Beogradske banke d. d. COBU iz Nikozije. Taj bilans Beogradske banke d. d. COBU bili su dužni da inkorporiraju u bilans Beogradske banke a. d. Beograd, nakon otvaranja postupka likvidacije Beogradske banke-Beograd.

   

   
   
Sutra: Znali da je Fond za razvoj oštećen za 89,2 miliona maraka, a ćutali
Ispravka: Ispod jučerašnje slike na kojoj su Mlađan Dinkić i gđa Vesna Arsić, nenamernom greškom redakcije potpisana je Vesna Džinić. Izvinjavamo se pomenutim gospođama i čitaocima Glasa.

   
   

   
   

   
   

   

To je dovelo do otvaranja postupka stečaja ove banke, čime su u velikoj meri oštetili poverioce Beogradske banke - Beograd, kao i akcionare. Zbog toga što to nisu uradili, Dinkić, Labus, Džinićeva i Živanović su omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi nepoznatim pravnim i fizičkim licima na čije su račune prenesena novčana sredstva sa računa "of-šor" firmi - Antedžol Trade Ltd, Bronjncourt Enterprises Ltd, Cabcom Marketing Ltd, Hillasay Marketing Ltd, Lamoral Trading Ltd, Southmed Holdings Ltd, Vericon Management Ltd, Vantervest Overseas Ltd i druge, vođenih kod Beogradske banke COBU, Nikozija - tvrdi Đorđević.

Dakle, nastavlja on, kao odgovorna lica u instituciji koja vrši privrednu delatnost, pomenuti funkcioneri su prikrili poslovne knjige u nameri da organizacija izbegne plaćanje svojih obaveza, čime su prouzrokovali stečaj banke prividnim umanjenjem njene imovine."Tako su nastupile velike posledice za poverioce, a Dinkić, Labus, Džinićeva i Živanović su drugim licima omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi i prouzrokovali veliku materijalnu štetu Srbiji. To je krivično delo prouzrokovanje lažnog stečaja (člana 137a stav 3 u vezi sa stavom 1 tačka 3 Krivičnog zakona Republike Srbije, u sticaju sa krivičnim delom zloupotrebe službenog položaja iz člana 242 stav 3 u vezi sa stav om 1. KZS) ", precizira Đorđević.

Tačkom četiri krivične prijave obuhvaćeni su Dinkić, Lalić, Živanović i Spasić

- Kao članovi tima eksperata obrazovanog pri Komisiji za ispitivanje zloupotreba u oblasti privrede i finansijskog poslovanja Vlade Srbije, oni su, počev od januara 2001. godine pa nadalje, u više navrata posetili Republiku Kipar. Uvidom u dokumentaciju i poslovanje Beogradske banke d. d. COBU i "of shor" firmi (Antedžol Trade Ltd, Bronjncourt Enterprises Ltd, Cabcom Marketing Ltd, Hillasay Marketing Ltd, Lamoral Trading Ltd, Southmed Holdings Ltd, Vericon Management Ltd, Vantervest Overseas Ltd...), oni su došli do saznanja da je Mihalj Kertes, tadašnji direktor Savezne uprave carina, u periodu od januara 1998. do juna 1999, preneo 508.569.995 nemačkih maraka, koje su bile u vlasništvu SUC, a koje je Kertes deponovao na račun firme Bronjncourt Enterprises Ltd.

Dinkić, Lalić, Živanović i Spasić su došli i do saznanja da je taj novac trošen bez zakonske osnove i bez kontrole vlasnika - SRJ i Republike Srbije. Taj kriminal otkrio je Morten Torkildsen, istražitelj Haškog tribunala. Međutim, o tom krivičnom delu oni su "propustili" da obaveste Vladu Srbije, odnosno Komisiju za ispitivanje zloupotreba u oblasti privrede i finansijskog poslovanja. Takođe, što je još zanimljivije, četvorica državnih funkcionera nisu obezbedili dokaze o raspolaganjima sa navedenim milionima maraka, kao i da traže njegov povraćaj vlasniku, odnosno Republici Srbiji - naglašava Đorđević.

Oni su, kaže podnosilac krivične prijave, time omogućili drugim licima sticanje protivpravne imovinske koristi i naneli štetu Srbiji u iznosu od više stotina miliona nemačkih maraka. Na osnovu toga, dodaje Đorđević, Dinkić, Lalić, Živanović i Spasić, počinili su krivično delo zloupotrebe službenog položaja (član 359 stav 4 u vezi sa stavom 3 i stavom 1 Krivičnog zakonika Republike Srbije).


Izvor: Glas Javnosti \ G. J.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 28. Mar 2024, 15:08:10
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.104 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.