Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 21. Avg 2025, 04:38:21
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kako srediti svekrvu  (Pročitano 53955 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Ima i OK svekrva ,,,, tamo negde ....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
Концерт за свекрву
...и оркестар плачљивих слушалаца!

Мајка, то је највећа мана сваког ожењеног човека!
Ову изреку жене не сматрају досетком пуном хумора (на одавно познату тему), већ суштом истином!
Узалудно су српски народни обичаји, такорећи из прикрајка, имали задатак да пре самог чина венчања допринесу успостављању пријатељских односа између два зараћена табора. Слаба вајда! Или – или. Или ће неко да буде мамин син, или нечији муж. Непријатељство између свекрве („све криве”, односно криве за све) и снахе у нашим крајевима постало је део историјског памћења с којим се рађа свака девојчица. Једноставно речено, архетип. И нема везе што је свекрва, на пример, у свадбени појас одвајкада снахи уплитала мирисни босиљак (за срећу). Тај се мирис нашим снахама углавном није допадао. А ко зна – можда су неке зле свекрве уплитале и коприву!? О размени поклона да и не говоримо. Ни једној ни другој поклон се не би допао.
Једна од легенди из ужичког краја на тему свекрва – снаха говори о догађају са омање свадбе. Иначе, омањом свадбом у том делу Србије сматра се свадбено весеље на које је позвано око пет стотина сватова. Јер, како се сматра, пет стотина душа је број испод кога је недопустиво приређивати свадбени ручак! Као што то обично бива, и димљено месо, и печење, као и кајмак, зимница и ракија били су нешто чега нигде на свету нема осим, наравно, у Ужицу, то јест на Златибору.

Битка тортама

Напослетку су на ред дошле и торте. Свекрва је секла, а снаха је уз помоћ рођака и пријатељица служила госте. Упозорена да је свекрва као звер која чува своје младунче и не да га никоме, снаха је за сваки случај детективским погледом „скенирала” шта свекрва ради.
А онда јој се смрачило пред очима!
– Матора, зашто вашој родбини сечеш веће парчиће него нашима? – зарежала је.
Свекрви није требало два пута да се каже. Следеће парче торте – бар петоструко веће од оних које је до тог тренутка секла – нашло се на невестином лицу. Ледена тишина трајала је тек десетак секунди, а онда су рузмарином окићени сватови почели да се макљају. Срећом, било их је само пет стотина! Свечана сала мотела била је уништена за тили час, а брак убрзо разведен. Тако то бива кад се карте одмах баце на сто!
Друга прича је новијег датума и реч је о догађају који се наводно збио пре само неколико недеља у Београду, а говори о сасвим другачијем поретку осећања. Зато је у причу безмало тешко поверовати будући да је реч о невероватној (те стога неки неће веровати) љубави снахе према – свекрви. Наиме, у овој причи  главна јунакиња је снаха која је иначе надалеко позната пијанисткиња. Одржала је концерте широм света. Аплаудирали су јој у Женеви, у њујоршком Карнеги холу, на Далеком истоку... Снаха, даћемо јој овога пута име Тања, упркос силним аплаузима и изразима дивљења, ипак никада није заборављала своју свекрву која је у међувремену загазила у озбиљне године...

Црв у срцу, девојка у глави

Пијанисткиња није осећала љубомору чак ни кад јој је муж рекао да се у њу заљубио управо захваљујући својој мамици. Како? Јер му је мама неком њему незнаном материнском вештином од најранијих дана усадила једног музичког црвића! И тај црв живео је у њему годинама, све док му једног дана није стигао до самог срца. А то је било баш у тренутку кад је угледао Тању. Дакле, чим је видео (и чуо), схватио је да је заљубљен за цео живот.
Пошто је свекрва ускоро пунила деведесет година, снаха је одлучила да јој покаже колико је воли. Било јој је јасно да ће то успети на начин који јој најбоље полази за руком. Решила је да свекрви приреди концерт! Да само за њу одсвира композиције које она највише воли. Закупила је једну београдску концертну салу средње величине, и о томе ништа није рекла свекрви (којој ћемо овом приликом такође дати лажно име – Душица).
И још нешто: снаха пијанисткиња није живела у Београду, већ далеко, иза седам мора и седам гора. У Београд је допутовала само с једним циљем – да кроз музику изрази захвалност свекрви што је родила човека њеног живота.
И, дошао је тај дан. Тања је рекла Душици да се свечано обуче јер је води на концерт. Кад су стигле у салу и кад је снаха стала поред клавира и поклонила се пред свекрвом, она је претрнула. Толика част! Прошло је деведесет година, а она је само неколико пута помислила да је заиста срећна. Сад је неопозиво схватила да је срећна као мало ко.
Потом су са снахине стране почела да пљуште осећања кроз тактове Листове „Мађарске рапсодије”, преливала се из Бетовенових најдубљих страсти описаних тоновима... Тања је имала утисак да је води нека невидљива али надахнута и снажна рука, а свекрва се кришом уштинула неколико пута кроз свој складни црно-бели комплет како би се уверила да јој се све заиста догађа. Да којим случајем није већ стигла у рај!? Рај се заиста, бар на један сат, спустио на земљу. Што се тиче одабраних званица, они су могли мирно да роне сузе. Наиме, сви су били ганути до те мере да се нису суздржавали.
Прича се да су се сви који су присуствовали овом необичном концерту, а посебно две главне јунакиње незабележеног догађаја у рођачким односима у српском народу, бар неколико дана осећали као да плове на облаку.
Легенде могу да буду и поучне. Осим што умемо да постављамо загонетке (као, на пример: Шта је то што дању лаје, а ноћу плива? Свекрвина вештачка вилица!), чији је задатак да направи шалу на рачун ледених односа према свекрвама, требало би да прихватимо да је искрена љубав могућа и у готово немогућим приликама. У ствари, тада је некако и најлепша.
Живела љубав.

Мирјана Огњановић

Илустровао Тихомир Челановић

Извор: Политикин забавник
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
mob
HTC Wildfire S
Moja svekrva je čudo od žene,prava aždaha
ima dvije snahe i ni jedna joj nevalja,Fala BOGU pa sam joj ja daleko inače bi mi razorila brak(što u ostalom njoj nije strano to je već prije radila)Ona mi se jetrva iako žive u istoj kući pametno distancirala i uopše ne komunicira nakon što joj je rovila po vešu i frižideru kad ova nije tu. Ljudi užas
Smile
Naila, teska srca ti ovo saopstavam ali... izgleda da ćeš morati da ubiješ svoju svekrvu.  Smile Znam da ti ovo zvuči malo rigorozno i prekstremno za jednu mirnu domaćicu, ali svekrva je to!  Smile Da nema njih i tašti, crna hronika bi se morala zadovoljiti ubistvima zbog mobilnih telefona. Smile Moze već sutra da ti zakuca na vrata s tepsijom proje i 2 kofera. Dobro, mogla bi i da kazeš svekrvi da malo odjebe ali nije lepo svadjati se sa članovima porodice i praviti neprijatnosti, posebno sto se približava vreme novogodišnjih praznika. Uostalom, ubistvo nekog člana familije je duboko ukorenjeno u tradiciji našeg naroda i nije loše u ovim globalizovanim vremenima podsetiti se nekih starih običaja.  A i ponovo bi bila cela porodica na okupu za ove praznične dane.  Smile
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
mob
Nokia 
It happens again

Ko je ubio Loru Palmer iliti ova sekira je moja.
« Poslednja izmena: 29. Nov 2008, 00:23:42 od simijon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
Ja baš gotivim moju potencijalnu svekrvu. Kad napravi one njene famozne sarme, volim je najviše na svetu. Smile  Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 361
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.62
daaaa dok se ne udas, interesantno ali uvek proradi (bar kod nas srba) onaj seljacki antagonizam izmedji svekrvi i snajki.. ona ce reci u sledecem postu da to nije tako bla bla.. ali tako je!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.52
mob
Apple 15
Ja baš gotivim moju potencijalnu svekrvu. Kad napravi one njene famozne sarme, volim je najviše na svetu. Smile  Smile

Pssst... nemoj to da govoris...
Sada je moderno da se porodica supruznika mrzi iz dna duse... Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4

Pssst... nemoj to da govoris...
Sada je moderno da se porodica supruznika mrzi iz dna duse... Smile
Ou, jes sir!
Ne znam kako bih podnela kad ne bih bila u trendu.  Smile Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.52
mob
Apple 15
Pa, ne... ozbiljno... bas sam pre neki dan razgovarala sa drugaricom koja je bila ... hm.. zgrozena nekim stvarima koje je procitala na slicnim temama...

Njoj nikako ne ide u glavu teza - on i ja se vencamo, on postane moj muz,ja njegova zena.. nikog drugog nema na svetu...
On prestaje da bude sin\unuk\brat\rodjak, a ona cerka\unuka\sestra\rodjaka... samo on i ja, a porodicu treba skartirati... Smiley

Mislim.. stvarno...  Smile
« Poslednja izmena: 29. Nov 2008, 14:23:12 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
Eh, znam i ja za razne slučajeve... Primer:
devojka i momak su tek na početku veze. Ona vrlo brzo postaje ljubomorna na svaku žensku osobu u njegovom okruženju, uključujući i majku, koja, defacto, zna svom sinu da ugodi bolje od nje, recimo, lazanjama.  Smile Nije ni on ništa bolji, jer sve muškarce u njenoj okolini doživljava kao pretnju.  Smile
(možda je primer malo prepatološki  Smile )
Nakon nekoliko meseci veza puca, iz razloga što se majka tog dečka prema devojci nije odnosila kao prema princezi. I nema šanse da ona misli drugačije.
''Njegova majka je za sve kriva''...  Smile
Nisam imala snage ni živaca čak ni da pričam sa njom o tome, prvenstveno da saznam da li me ona to zajebava, ili laže sebe zbog drugih stvari koje u vezi nisu funkcionisale.  Smile
Ponekad je ćutnje stvarno najpametnije.  Smile

Iz nekog mog ugla... Pod pretpostavkom da je odnos između majke i sina normalan...
Uvek ću imati poštovanja prema njoj... Ona je ta koja je rodila mog čoveka  Smile , ona i njegov otac su ga podigli i vaspitali, napravili ga onakvim kakav je danas, onakvim kakav meni odgovara.
Sa kojim pravom ja mogu njih da osuđujem radi bilo čega? Roditeljski odnosi su svetnja, alfa i omega nečijeg razvoja i života.

I šta mene košta da sa njom budem u prijatnim, korektnim odnosima? Da pohvalim kakav je ručak napravila (jer zaista žena fantastično kuva)?
Ili kad me pita kako je na fakultetu, da joj ljubazno ne odgovorim? I kada je dečko bolestan, kada ga zove da vidi kako mu je, šta, trebala bih da skačem okolo kao sumanuta što ga ona možda tretira kao da je još uvek mali?  Smile Normalno je da majka brine o svom detetu, i ona je bila tu pre mene, biće i posle, ma kako mi završili.

Ne znam, ali meni moje vaspitanje ne dozvoljava da se ponašam kao divljak, pa sve i da ima najgoru majku na svetu. Uostalom, ukoliko bi se zaista ispostavilo da imam dečka sa posesivnom majkom, uvek bih njemu ostavila u amanet da sa tim izađe na kraj, tek ako bi mene sve to ugrozilo, rekla bih šta imam... Ali ne bih ništa učinila. Prosto, ni meni ne bi bilo drago da se iko, bilo ko, meša u moje porodične odnose, pa ni ja to ne radim.

A možda samo imam sreće što nisam do sad bila izravni svedok tih patoloških majka - sin relacija...
I uvek bih, ma kakvo mišljenje imala o njima, sa njegovom porodicom bila u korektnim odnosima. Jer, nisam sa njima, nego sa njim. Dakle, ništa što par osmeha i koji ljubazni kompliment ne može da reši. Smile

Al' sam se raspisala!  Smile
« Poslednja izmena: 29. Nov 2008, 14:45:02 od B@mbin@ »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 21. Avg 2025, 04:38:21
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.141 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.