Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Jul 2025, 20:15:38
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Moje grandiozno JA  (Pročitano 4042 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Samsung Galaxy SII
Ne, nego uskladiti ego sa realnošću. Odbacivanje ega je nemoguće, a i da je moguće, bilo bi vrlo nezdravo.

Smile Vrlo interesantne izjave. Objasnio bih ti da nisi u pravu, ali nemam zivaca.  Smile Odoh na apologetiku da komentarisem  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
Ne, nego uskladiti ego sa realnošću. Odbacivanje ega je nemoguće, a i da je moguće, bilo bi vrlo nezdravo.
Kojom realnoscu ?
Sigurna ?
Zasto i za koga ?

Smile
Socijalnom realnošću kao potkategorije objektivne realnosti u svesti čoveka.

(Sažetije ne umem.)  Smile

Kada govorimo o običnom, svakodnevnom čoveku - onda sam sigurna.
Međutim, ako govorimo o velikim ljudima, onda govorimo i o potpuno drugačijem egu. Ne znam koliko su slična pravila.

Ipak verujem da je u osnovi svake ličnosti ego, koji se na ovaj ili onaj način izražava, pa bi gašenje istog bilo kao gašenje čovekovog jezgra. Uostalom, ego nema nužno negativnu konotaciju.

Kao što rekoh, ego je jezgro čovekove ličnosti. Gašenje jedne takve instance bilo bi gašenje maltene celog čoveka. Ne verujem da je to dobro za njega (čoveka).

Smile Vrlo interesantne izjave. Objasnio bih ti da nisi u pravu, ali nemam zivaca.  Smile Odoh na apologetiku da komentarisem  Smile
To je stvar tvoje volje, mada je lepo videti razgrančavanje religije od psihologije, uvek me ispuni radošću.  Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
mob
Sony xperia
Zahvaljujem na odgovoru.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
Nema na čemu i drugi put.  Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Samsung Galaxy SII
Da, to je zanimljivo. I ja sam na to obratio pažnju.
Buda je bio realista. Ipak je svako od nas sam sebi najbolji prijatelj Smiley

mislim da to nije poenta . ovde se radi o cetiri stupnja uma :

1. onaj ko vidi sebe odvojenog od drugih - on ne vezba ni za sebe ni za druge .

2. onaj ko vidi sebe odvojenog od drugih ,ali shvata da su mu ti drugi naneki nacin bliski . on vezba da bi pomogao drugima . razne duhovne prakse u religijama sirom sveta se uglavnom svode na ovo.

3. onaj ko sebe smatra sirim od uskog poimanja "ja". za njega je ceo svet to ja . on dakle vezba samo za sebe .

4. onaj ko izgubi predstavu o ja i postaje apersonalan je doziveo najvishi stepen budistichke mudrosti . njegova vezba je i za sebe i za druge , ni za sebe ni za druge .

Malo da se poveze i sa drugim stvarima.
Interesantno je da svi nekako teze ka odbacivanju svog "ja " kol'ko-tol'ko i znanjem da je u tome mudrost.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows XP
Browser
Safari 4.1.249.1059
Stvar u tome sto veliki broj ljudi (i svakodnevna stampa) koriste ego svojevoljno tj. van konteksta psihologije ego-superego-id.

A kao takav nema puno smisla.

Tako oznacava uglavnom sujetu i sujetne ljude "egoiste", sto je dosta ogranicenije od pravog znacenja ega - kao dijela (pod)svijesti u stalnoj relacije sa jos ona 2.

-

"Osloboditi se ega" je teoretski nemoguce. Tj. kao osloboditi se malog mozga Smiley

Moze se covjek osloboditi i ponosa i sujete i zudnje (tj. ove pogresne ego upotrebe)...
po budistickom da "sva nesreca dolazi iz zudnje", (zudna je vise Id  Smile ).. ali ega u pravom smislu tesko.

Inace volim budisticku filozofiju, mislim da je genijalna ali svaki pokusaj spajanja sa zapadjackim vidjenjem svijeta rezultuje katastrofom. Nekompatibilne su.

Ipak neki mislioci kao sto je Nice su to nekako uklopili, ali je cika Nice prso Smiley
« Poslednja izmena: 21. Apr 2010, 22:05:49 od Slagvort »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zivot nam vraca ono sto drugima dajemo

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
mob
Nokia 
Citat
S obzirom na to da je narcističan partner veoma nesiguran u sebe, on nesvesno bira osobu koja će moći da mu pruži emocionalnu sigurnost

Ja jesam narcisoidna ali ne mislim da je to sto od partnera trazim emotivnu sigurnost nesto sto potvrdjuje tu moju osobinu tj veliki ego. Zar svi ljudi ne zele biti sigurni po tom pitanju ? Smile
IP sačuvana
social share

Kad pripadam tebi, tada pripadam sama sebi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Jul 2025, 20:15:38
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.082 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.