Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 05. Avg 2025, 17:38:16
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Za sva pitanja u vezi kupovine novog hardware-a ili procene vrednosti i preporuke koristite - ovu temu

Spyware,sta je,kako radi,kako se zastititi? :: Kako rade mreze :: Burek Anti-virus software review :: Index tema koje ne treba propustiti

Idi dole
Stranice:
1  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: SATA2 HDD  (Pročitano 3851 puta)
Poznata licnost

Carpe diem

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 3413
Zastava Behind your back
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Jesi siguran ?? I od kada se sata hdd-ima ne skidaju jumper-i ??

Naravno da sam siguran. Montirao sam i ranije SATAII hardove na ploce sa SATAI konektorima. Jumper na SATAII hard diskovima i sluzi da bi se izabrao mod rada, SATAI (sa jumperom) ili SATAII (bez jumpera). To provereno radi. Ako nesto nije u redu onda je problem u podesavanju BIOS-a, kablovima ili samom HDD-u.

@svi ostali: Master i slave kao pojmovi ne postoje kod SATA HDD-ova. Imate SATA konektore oznacene brojevima, na primer SATA1, SATA2 itd. Tako ih BIOS i raspoznaje, a prilikom podesavanja boot prioriteta samo odaberete onaj koji zelite. Maksimalna realna brzina SATA hardova je oko 65, eventualno 70 Mb/s. Ni jedan ne moze da dostigne teorijskih 150Mb/s. U RAID stripe nizu moguce je dostici brzine preko 100Mb/s, ali to je vec druga prica.
IP sačuvana
social share
Have no fear, Harmon is here!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 3470
Zastava BG
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
mob
SonyEricsson K800i
Vecina Sata2 HD-ova ce normalno raditi na plocama koje podryavaju sata1! Ne mozes nista pokvariti!
U retkim situacijama, moguce je da dzamper treba promeniti da bi se spustila brzina, ali kazem, u vecini slucajeva mat. ploca i HD ce sve sami uraditi!

Samo pazi, pojedini Sata2 diskovi imaju mogucnost da napajas preko stare verzije napajanja (onaj 4-pinski kao za obicne diskove ili CD/DVD uredjaje), a imaju i noviji (tanak crni kabl)! Kada ga prikljucujes biraj ili jedan ili drugi! To zavisi i od vrste napajanja koje imas ili da li si uz disk/plocu dobio pretvarac za novi, ali nemoj nikako oba da ukljucujes!
IP sačuvana
social share
Ja volim samo sebe
Svog predivnog sebe
Ja volim samo sebe
Svog jedinog sebe
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 28
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.52
Sada sam totalno zbunjen! Smile
Po meni ima logike ovo sto je Harmon26 napisao, ali nisam toliko strucan da to i tvrdim
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
mob
Sony xperia
Citat
Naravno da sam siguran. Montirao sam i ranije SATAII hardove na ploce sa SATAI konektorima. Jumper na SATAII hard diskovima i sluzi da bi se izabrao mod rada, SATAI (sa jumperom) ili SATAII (bez jumpera). To provereno radi. Ako nesto nije u redu onda je problem u podesavanju BIOS-a, kablovima ili samom HDD-u.
Na ploci AN7, dva hdd-a sata1 u stripped modu, rade ali bez dzampera.

Oba harda su identicna, po oba kanala.

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

Graphic1.jpg
(107.03 KB, 698x766)
« Poslednja izmena: 23. Sep 2008, 23:06:26 od lightsoft »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Carpe diem

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 3413
Zastava Behind your back
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Evo sta treba konkretno da radis. Ako imas plocu sa SATA I konektorima i SATA II HDD onda nemoj da diras jumper koji se nalazi na njemu. Jumper si morao da dobijes uz HDD i ako ga nema trazi ga. Zatim prikljuci SATA kablove i na kraju napajanje. E, sad postoje dve verzije napajanja, klasican MOLEX konektor koji se koristi na starim IDE i optickim uredjajima i novi SATA konektor za napajanje koji je slican konektoru na SATA kablu samo duplo veci. Neki hardovi imaju prikljucke za oba tipa napajanja a neki HDD-ovi imaju samo jedan tip. Bitno je da ukljucis samo jedan kabel iz napajanja u HDD, nikako dva, ukoliko imas verziju harda sa oba prikljucka. I to je to. Uz pravilno podesavanje BIOSa sve to treba da radi.

@lightsoft: Naravno da radi. Ono sto sam napisao je fail safe i po teoriji. U praksi to bi trebalo da radi, ali ne uvek. Desavalo mi se da sam morao da ostavljam jumpere na diskovima da bi radili. Sve to zavisi od kontrolera iz cega proizilazi da treba uvek ostaviti jumper kada koristis SATAII disk na SATA I ploci cisto da budes siguran. Ima tu jos dosta teorije i prakse, ja sam naveo samo teorijske i one koji sigurno rade. Bez jumpera moze da radi ali ne uvek.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
mob
Sony xperia
Citat
@lightsoft: Naravno da radi. Ono sto sam napisao je fail safe i po teoriji. U praksi to bi trebalo da radi, ali ne uvek. Desavalo mi se da sam morao da ostavljam jumpere na diskovima da bi radili. Sve to zavisi od kontrolera iz cega proizilazi da treba uvek ostaviti jumper kada koristis SATAII disk na SATA I ploci cisto da budes siguran. Ima tu jos dosta teorije i prakse, ja sam naveo samo teorijske i one koji sigurno rade. Bez jumpera moze da radi ali ne uvek.
Sada te razumem .   Smile
« Poslednja izmena: 23. Sep 2008, 23:19:14 od lightsoft »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

MC- argus

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4467
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.2
mob
HTC 
Za tu plocu imas Chipset nForce_5.10_WinXP2K_WHQL_english. Pronadji ga u arhivi na Nvidia sajtu, jedan od najboljih (najbrzih) chipsetova koji su izbacili.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 28
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.52
Uzeo sam hdd sata2 od 320Gb, postavio ga, BIOS ga je prepoznao, u OS morao sam da restartujem sistem 2 puta, ali ipak je pronasao new hrdware, ali kroz win explorer nije se video hdd. Onda Partition magic resava i taj problem, formatizovao sam hdd i radi!
PS. Na novom hdd nema dzampera, tako i da sam hteo nisam mogao nista da diram. Stari sata1 hdd ima pinove za dzampere ali je prazan.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Carpe diem

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 3413
Zastava Behind your back
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.17
SATA1 nema jumper, sta ce mu, on uvek radi u SATA1 modu. SATA2 diskovi imaju jumper. To sto si video nisu pinovi za jumper. Ko zna sta je u pitanju. Uostalom sada nije ni bitno. Inace, kada stavis RAW disk u racunar Win Explorer i ne moze da ga vidi jer nema particija. Tek kada ih napravis pomocu Disk Managementa, ili Partition Magica u tvom slucaju, tek onda su vidljivi u Exploreru.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 05. Avg 2025, 17:38:16
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.205 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.