Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kako prepoznati jesu li bolovi u grudima srčani udar?  (Pročitano 5234 puta)
04. Feb 2010, 14:05:24
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Naučite da prepoznate simptome srčanog udara kako biste znali pravilno da reagujete



Najveći zdravstveni rizik za žene predstavljaju bolesti srca, tako svaka treća žena u Hrvatskoj umire od bolesti srca i krvožilnog sustava. Simptomi infarkta nisu tako očiti u žena kao u muškaraca, zato je dobro točno znati koji su to simptomi kako biste znali pravilno reagirati.

Koronarna bolest nastaje kao posljedica taloženja masnih tvari (plak), kao što je kolesterol, u stijenku koronarne krvne žile. Kako taloženje s vremenom napreduje, unutrašnja stijenka žile zadebljava, krvna žila se sužava, a protok iza suženja se smanjuje. Nakupljanje plaka naziva se ateroskleroza. Ova kronična bolest pogađa ljude s rizičnim faktorima kao što su ti dijabetes, pretilost, pušenje, visoke razine masnoće u krvi, visoki krvni tlak, povijest te bolesti u obitelji...

Prsnućem plaka koronarne krvne žile pojavljuje se ugrušak koji ometa protok krvi i može dovesti do potpunog prekida protoka krvi i do propadanja mišićnih srčanih stanica u onom području koje opskrbljuje dotična krvna žila. Ako se to dogodi u srčanoj arteriji rezultat je infarkt. Ovo je akutni koronarni sindrom (AKS) i pravilno reagiranje unutar prvih 30 minuta od udara je veoma važno za sprečavanja oštećenja srca ili smrti.

Simptomi

Intenzivna bol u prsima i otežano disanje su simptomi kojima tijelo „reagira“ i u slučaju napadaja panike, infarkta ali i ishemije, nedovoljnog protoka krvi u srce. Ostali česti simptomi su produžena bol u prsima koja se širi kroz ruke, leđa, trbuh, grlo i čeljust, ubrzano lupanje srca, vrtoglavica, nesvjestica i strah. Neki od pokazatelja su bol u gornjem dijelu trbuha, mučnina, povraćanje, otežano disanje, bol u leđima i neuobičajen umor. Ako simptomi traju više od 2-3 minute, ili ako bol prestane pa se onda vrati, to je moguć znak srčanog oboljenja s AKS-om i trebate pozvati Hitnu pomoć.

U nedavnom istraživanju otkriveno je kako su samo 30 posto žena koje su doživjele infarkt rekle da su osjetile bol u prsima. Ovo nam govori da pozornost treba obratiti na sve neuobičajene simptome. Oni su obično puno suptilniji nego kod muškaraca, pa treba više pažnje obratiti na nekoliko simptoma istovremeno.

Svi se mi ponekad osjećamo umorno, zadihano i osjećamo vrtoglavicu. Kada biste se onda trebali zabrinuti? Ako vam se vrti i zadihani ste nakon što ste se nekoliko katova popeli po stepenicama, to nije problem. No kada se ovo dogodi jednom tjedno a prije se nije dešavalo, pa se počne dešavati tri puta tjedno ili češće, vrijeme je da odete na kontrolu kod liječnika. Znak upozorenja može biti i ponavljajuća bol u prsima koja se javlja u naporu i popušta nakon odmora. Ako počnete osjećati simptome kada se odmarate, moguće je da doživljavate srčani udar ili da ste na „rubu“ da ga doživite. U tom slučaju se zaputite na Hitnu pomoć ili pozovite 94, odnosno 112.

Prva pomoć

Pri pojavi simptoma srčanog udara najvažnije je ostati priseban i na vrijeme poduzeti određene radnje:

1. Ako se bolesnik s bolom u prsnome košu ruši na pod i gubi svijest, odmah ustanovite diše li i radi li mu srce.
2. Ako je samo bez svijesti osigurajte prohodnost dišnih putova i postavite ga u bočni položaj. Pozovite hitnu medicinsku pomoć.
3. Ako ne diše i ne radi mu srce, odmah započnite s postupcima oživljavanja, tj. umjetnim disanjem i masažom srca (dva udaha pa 15 pritisaka na donju trećinu prsne kosti), a netko od prisutnih treba odmah pozvati hitnu medicinsku pomoć.
4. Ako je bolesnik sa simptomima srčana udara pri svijesti, umirite ga, ohrabrite i pozovite hitnu medicinsku pomoć. Tamo gdje ne postoji mogućnost brza dolaska liječnika, prevezite bolesnika u sjedećem položaju privatnim vozilom u najbližu bolnicu. Bolesnik ne smije hodati do vozila već ga morate nositi.
5. Bolesnik mora mirovati u sjedećem ili polusjedećem položaju.
6. Dajte bolesniku aspirin (acetilsalicilnu kiselinu) da sažvače ili popije sa što manje tekućine.
7. Ako povraća pridržite ga i nastojte mu pomoći da se pritom što manje napreže.
8. Bolesnik koji boluje od angine pektoris može do dolaska liječnika uzeti uobičajenu dozu lijeka (nitroglicerin i sl.), no bolesnicima ne smijete davati nikakve druge lijekove.

Zena.hr
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.