Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kako nas prijatelji određuju: Zanimljive činjenice o prijateljstvu  (Pročitano 2281 puta)
05. Mar 2013, 13:17:30
Jet set burekdzija

I Am My Own Savior!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 8650
Zastava Vrčin
Browser
Chrome 25.0.1364.97
mob
Alcatel One Touch
Prijateljstva čine važan element sreće u životu svakog čoveka. Oni koji su svesni važnosti prijateljstva te odnose cene, neguju i razvijaju. Ali, postoji puno činjenica o prijateljstvu koje većina ljudi ne zna.

Upravo njih u svojoj knjizi "Friendfluence, The Surprising Ways Friends Make Us Who We Are" otkriva Karlin Flora. Evo, nekih od zanimljivih činjenica.

Prijatelji bolje procenjuju naš IQ
Psiholozi tvrde da naši prijatelji bolje znaju da opišu naše ponašanje, ali i naše mentalne sposobnosti. Oni su ti koji će znati da kažu da li smo duhoviti, šarmantni ili pametni. Najverovatniji razlog za to je što nas oni bolje vide nego što se sami vidimo i mogu objektivnije to da prosude.

Prijatelji postaju poznanici
Sociolog G.W. Molenhorst sproveo je istraživanje koje je pokazalo da gubimo polovinu dobrih prijatelja svakih sedam godina. Ne govorimo o najboljim prijateljima, jer oni nam najčešće ostaju za ceo život. Reč je o ljudima koji su nam iz nekog razloga (recimo dok studiramo) izuzetno bliski, ali životi nas vode na različite strane pa se udaljimo, odnosno postajemo više poznanici, a manje prijatelji.

Od ambivalentnih prijateljstava raste krvni pritisak
Ambivalentni prijatelji opasni su za naše zdravlje. Naime, jedno kanadsko istraživanje pokazalo je da nam u njihovom društvu raste pritisak. Reč je o onim prijateljima koji u nama izazivaju u isto vreme suprotna osećanja - i ljubav i mržnju, ali i bliskost i udaljenost. Zapravo ni sami ne možemo da odredimo da li volimo tu osobu ili ne. Na trenutke nam je draga, a na trenutke ne želimo da je vidimo. Upravo zbog takvih okolnosti reaguje i pritisak.

Prijatelji najbolje oslobađaju od osećaja samoće
Stručnjaci Džejms Fovler i Nikolas Kristakis sproveli su opsežno istraživanje koje je dokazalo da osećaj samoće najbolje uklanjaju prijatelji. Čak ni supružnici ili bliski porodice nisu uspešni u tome kao prijatelji. Razlog za to je verovatno činjenica da je većina ljudi pred pravim prijateljima ono što jeste, odnosno ne glume i ne pretvaraju se da su nešto što nisu. Uostalom, prijatelje smo sami izabrali i s nama su ne zbog neke porodične obaveze, nego zato što želimo da ih imamo u životu.

Prijatelji podstiču i duhovne dimenzije
Jedno sociološko istraživanje pokazalo je da su mnogi ljudi duhovni samo zato što su okruženi duhovnim prijateljima, odnosno onim ljudima koji neguju svoju duhovnost. Takvi prijatelji zaslužni su i za naša nastojanja da postanemo bolje osobe u svakom smislu, a posebno duhovnom. Zaključak istraživanja je da se sami nikada ne bismo odlučili na duhovne korake da nas prijatelji ne podstiču na to svojim ponašanjem.

Prijateljstva nas čine zdravijima
Brojna istraživanja pokazala su da nas prijateljstva čine zdravijima. I ne samo to! Ljudi koji obole od opasnih bolesti, poput karcinoma, lakše pobeđuju bolest ako sa njima kroz sve prolaze bliski prijatelji. Stručnjaci su čak uočili da takav efekt nemaju ni roditelji, a ni supružnici bolesnih osoba. Osim toga, uz prijatelje češće vežbamo, zdravije se hranimo (ako nas podstiču na to).

Sa nekim stvarima ovde se ne bih složio. A vi? Smile

24 Sata
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Often Wrong, Never In Doubt

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 18420
Zastava Обреж
OS
Windows 7
Browser
Chrome 25.0.1364.97

IP sačuvana
social share
Nismo višestruke ličnosti. Mi smo mnogo ličnosti.
A jedna od mojih ličnosti je slučajno višestruka ličnost,
ali me to ne čini višestrukom ličnošću. Primeti nijansu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.60
prijatelji ne mogu da postanu poznanici iz navedenog razloga... Smile
prijatelj moze da ti postane poznanik ako si suga..ili ako je on suga prema tebi ispao....

ljudi koji stvaraju ovakve tekstove.-.,pocev od profesora...nemaju prijatelja...ako neko ima prijatelja dvadest pet godina mladjeg a nema prijatelja iz generacije...svasko pametnom moze da kaze mnogo..o tome...
da se ne lazemo..ljufdi koji prave i stvraju ovakva sranja... nemaju skoro nikakav drusrtveni zivot...
niti su ga kad imali..i sve su "studije" previse licne..dosezu duboko u njihove zivote...

to ti je isto sto imas na forumima..i ovdje... Smile
da ti dodju ljdi i sole mozak o zivotu.-..a matere im gace peru... Smile
aimaju po 45 godina  Smile
sine da ti necemu vredis..pa jbg za tih 45 godina valjda bi nasao sebi
osobu suprotnog spola koja moze da te trpi... Smile

e to ti se radi i u ovakvim tekstovima..kazu ..profesor napisao... Smile
pa sta ako je on zvanjem profa  Smile daj prijatelje svoje mi pokazi... Smile

mojne da me asocijalne osobe uce drustvenom zivotu  Smile
i moje da mi  krezavi ljudi daju savjete za uspjesan brak dok su pri tome uspjesno razvedeni  Smile

sranje golemo..

poremecene vrednostoi..
gdje je radan i postenm covjek srozan..
covjek koji hrani porodicu..i grabi i rukama i nogama da je odrzi..je srozan i prozvan nepisemenim..
a dzabalebaros...krezavi..koji studira do 30.godina i drka kurac...koji zivi od  nerada i tudje muke..prozvan magom...i pomaze ljudima... Smile
alo...pa koji vam je kurac.... Smile

znas kako se pomaze ljudima
odes svaka 3 mjseca pa doniras...450 g krvi..ili postanes drot..stitis slabe od
predatora i pretvatas ih u plijen..
postanes vatrogasac,..postenes vojnik... pa cuvas strazu...postnes ljekar... pa lijecis..tako se pomaze ljudima...
a ne,...palumud...
koji vozika bendju od 250 milja maraka a pri tome krezav i razveden
i jos da on takav... Smile dijeli savjete za uspjesan brak..
mojne sine meni to...pa sine ja nisam odrasto na njivi sa paradajzom i onom repom..ja sa rajom odrasto i glave i saka po citav dan razbijenih bio... Smile

ajde....ba....
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 19906
Zastava Šabac , Srbija
OS
Windows 7
Browser
Chrome 25.0.1364.152
mob
Sony 
Interesantan tekst, čini mi se dosta i tačan, možda je bolje da je ova tema išla na psihologiju.. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.14
Ima istine u tekstu...

prijatelji ne mogu da postanu poznanici iz navedenog razloga... Smile
prijatelj moze da ti postane poznanik ako si suga..ili ako je on suga prema tebi ispao....

Mogu i od ovoga iz teksta. Realno, ako se iz nekog razloga ne druzis sa istima duze vreme gubis tu neku bliskost pa tako postanete vise poznanici. Ciklus zivota, neki odu, dodju neki novi itd...

možda je bolje da je ova tema išla na psihologiju.. Smile
+1

Imalo je par tema gde je moglo da se stavi a moglo je i kao zasebna...
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.60
ja imam prijatelje koje sam stekao..kao klinac...ali i kao tek punoljetna osoba od 18/19 godine...
i prisutan sam u njihovom zivotu kao i oni u mom...vazni datumi...su mi svi u glavi...
prijateljstvo traje...bez obzirea sto (neki od njih)= zive na drugim kontinentima...
i ucinio bi sve da im pomognem kad im moja pomoc zatreba ne samo njima..nego i njihovim porodicama...
a znam da bi i oni uradili to za mene..desavalo se...tokom zivota da smo valjali jedni drugima...

svi prolaze ...samo pravi prijatelji nam ostaju prijatelji ...do kraja zivota.....

oni koji prolaze oni nisu prijatelji
nego prolaznici...u nasim fazama zivota....ili mi u njihovim...

ovo moze da prodje kao drugarstvo...

ja  imam i desetine drugara...svugjde u bivsoj jugi...pa i malo sire i dalje Smile
nalazio sam ih na raznim mjestima... Smile
druzili se ...dok sam ja bio tu ili oni...izlazili..pili..."ganjali" cure...i svasta radili...

kako je ko od nas odlazio...
posle se nikad vise nismo ni culi ni vidjeli...jer to je sve sto bi s njima i radio...
nismo nikad bili prijatelji...niti bi kome od njih dao moje dijete da drzi u rukama...ili bez mene odvede u prodavnicu..ili bilo gdje...
ili zenu/djvojku lkolima da odbaci bilo gdje...
ne sto su zli ili losi..ngo sto mi nisu prijatelji...i nisu mi bliski toliko...
s njima sam se samo druzio...i boli me uvo za njih..ne pitam se nikad sta je s njima...
takvih imam u svom gradu...s kojim mogu i da popijem...i pojedem..i odem na utakmicu...
i tu se domet..naseg drugarstva...prekida...nikad ih ne bi doveo kuci..
ili pozvao na rostilj...lad se skupe prijatelji i porodica...

i takve ovaj tekst provlaci kao prijateljae..nisu to prijatelji...to su poznanici uvijek bili...
da bi izgubio prijatelja moras...da zaseres dobro..ili priijatelj tebe da izgubi mora takodje nesto zestoko da zasere.......ako si mu prijatelj...
a u bilo kojem drugom slucaju..ostajete do kraja zivota...bliski...
tako je kod mene...

ljudi ba ne znaju sta je prijatelj..sta drugar..a sta onaj ----zdravo sta ima....
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.14
Pa pazi, ja imam odlicnog drugara i drugaricu sa faksa. I sa jednim i sa drugim sam bio nerazdvojan i culi smo se i vidjali dok sam bio na faksu skoro svakodnevno. Posto zivimo geografski bas odvojeno sa drugarom se ne vidjam cesto a drugarica se udala i sada je u Svajcarskoj. Cujem se i sa jednim i sa drugim i bas pricamo, samo sto, nije to to. Tako da shvatam taj deo price o odvajanju. Mada ih jos uvek ne smatram poznanicima, jos uvek su prijatelji.  Smile
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 19.0

Плата мора да се заради некако.  Smile
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol Žena
Poruke 16
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
Svidja mi se tekst i smatram da je u velikoj meri tacan.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.078 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.