Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Avg 2025, 00:53:31
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kako izdati knjigu  (Pročitano 5858 puta)
09. Avg 2013, 00:42:59
Hronicar svakodnevice

NIHIL in Sacculo quod non fuerit in Capite

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 602
Zastava
Browser
Opera 12.16
Nedavno sam počeo da pišem knjigu o najuticajnijim ljudima na planeti, i nakon što sam shvatio da takvo nešto već postoji (nisam ni sumnjao), rešio sam da moram da napišem nešto što će se razlikovati od klasičnih knjiga takvog tipa, što mislim da sam i uspeo.

Naime, reč je o 15-20 poznatih ličnosti koji su na dobar ili loš način uticali na društvo, okolinu, budućnost, ideje, svojim uticajem. U pitanju su biografije od nekih 7500 reči, sa raznim dodacima. Plan je da pišem samo o ljudima koji su najbolji u svojoj oblasti, tako da ne dupliram ličnosti iz jedne te iste oblasti, već da pokažem lepezu imena.

Već sam napisao biografije za nekoliko ličnosti, i usporio u cilju istraživanja materijala za druge ličnosti koje planiram da uvrstim u knjigu. Mislim da će knjiga biti komercijalni uspeh, pogotovu što je reč o zvučnim imenima i njihovim uspesima i padovima, a sve to na zanimljiv način prezentovano čitaocima.

Interesuje me sledeće: da li je moguće da takva knjiga nađe izdavača (mislim da to ne bi smeo da bude problem), i ako je odgovor potvrdan, na koji način? Mislim da izdavačke kuće treba da budu dosta transparentnije i otvorenije za projekte koji dolaze sa strane, odnosno, pisanje knjige nije tako komplikovan proces po izdavače, kao što je snimanje filmova od strane reditelja za producente, ili pravljenje gedžeta od strane inženjera za neku kompaniju...

Pozdrav narode! Smile
IP sačuvana
social share
"Da, istina je da ja uvek preduzmem više nego što mogu da ostvarim." - Nikola Tesla

"Nećete rešiti svoje probleme istim mislima kojim ste ih stvorili." - Albert Ajnštajn

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.07.0
Sto se tice izdavanja knjiga, ne-fikcija je sada u punom mahu, barem u USA, za Srbiju ne znam, ali mogu da pretpostavim da je vise Fikcija i prevodi istih to sto interesuje Srpske izdavacke kuce.
Sto se tice samog izdavanja, to je brate veoma tezak i mukotrpan posao (licno iskustvo). 

Prvo moras da nadjes dobrog editora koji ce dobro da proceslja knjigu i ispravi sve greske na koje naleti, a njih ima, u to sam ubedjen.  Onda kada to odradis (sto nije ni malo jeftino, ali mozda naletis na nekog profesora Srpskog koji bi to odradio za odredjenu sumu Evra), onda dolazi tezi posao, naci agenta.
U Americi su Agenti vecinom besplatni, ali veoma tesko pronalazis adekvatnog Agenta koji bi se borio da izvuces Sto bolji ugovor od izdavacke kuce, jer oni obicno uzimaju proviziju od sume koju ti kuca nudi.
U Srbiji nesto ne verujem da se tako sve to odvija, jer u Srbiji od vajkada je bilo da od pisanja nema leba, tako da ne mogu da zamislim da se neko iskreno bavi sa time punovremeno, i da je to uopste placeno kako treba.

Ako nekim cudom sve to postignes, dolazi mukotrpan deo revizije same knjige, jer izdavacke kuce obicno zele promene ako im se nesto ne svidja ili ako smatraju da bi se bolje prodalo, sto znaci opet moras da ponovis ceo proces prepravljanja i editovanja. Tek kada je to zavrseno tvoja knjiga ide na inspekciju ponovo, i ako im se svidi sve to 6-12 meseci mozes da ce da izadje knjiga u odredjenom tirazu (za Srbiju obicno prva izdanja su oko 1000 primeraka, osim ako nije u pitanju neki veci bestseller pa onda stampaju 5000+).  I kada se sve oduzme i sabere, ti dobijes neku crkavicu (daju ti depozit odredjene svote, ovde u Americi je to izmedju 1000-5000 dolara, a u retkim slucajevima vise od toga) i naravno dok platis sve dozvole, autorska prava, agenta, ostane ti nesto malo love.  I na kraju u prvih mesec dana ili vec koliko (zavisi od ugovora) dobijas proviziju od prodaje izmedju 25%-46%, a posle toga roka, to se spusta i onda dobijas manje. I sve u svemu nista, ako ne prodas neki tiraz u milion primeraka, sto se retko deshava prvim piscima, ali ima izuzetaka.

Druga opcija je samoizdavanje, ali kao sto samo ime kaze, ti snosis sve troskove, i na tebi je da guras prodaju knjige, to jest, ides od biblioteke do biblioteke, od knjizare do knjizare, i od sajma do sajma ne bi li postigao neku popularnost. I samo u slucajevima da prodas veliki tiraz ce neka veca izdavacka kuca da se zainteresuje, a ako ne prodas, tvoje shanse da ti daju ponudu su prepolovljene.

To ti je to brate.  Nadam se da sam ti objasnio neke stvari.  Srecno sa tim  Smile
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
CQ Moderator
Jet set burekdzija

Ja sam zvezde.

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 5594
Zastava ...
OS
Windows 7
Browser
Chrome 28.0.1500.95
mob
Qtek 666
Citat
Interesuje me sledeće: da li je moguće da takva knjiga nađe izdavača (mislim da to ne bi smeo da bude problem), i ako je odgovor potvrdan, na koji način?

Да, прво процуњај по конкурсима на нету, имаш неколико сваке године, омогућавају ти бесплатно издавање, поготово ако ти је књига првенац. Погледај Књижевну омладину Србије. Биће ти мало теже, с обзиром на то да је чисто историјска, како сам ја укапирала, али, верујем да ћеш наћи. Ако изабереш то, нећеш имати скоро никакву зараду, тј. биће минимална, али, имаћеш добру рекламу и нећеш се ти млатити са дистрибуцијом, па ако прође добро, све то можеш исправити са другом.
Оно што је исто опција је да издаш сам, пошто је то у Србији врло јефтино, знам из искуства. Прво, обавезно плати коректуру и припрему за штампу, да ти књига не би била неозбиљна. Ја сам  сама то радила, па ме је штампање коштало око 130 динара са колор пластифицираним корицама, за књигу од 118 страна у тиражу од 500 примерака. У зависности у коме граду живиш и од тиража књиге, може бити скупље и јефтиније. Не би било лоше да платиш или нађеш неког да ти напише рецензију. Ако сам издаш, мораћеш после да идеш од књижаре до књижаре и нудиш је, или да је продајеш на улици, по фирмама... Ипак, у том случају ћеш нешто и зарадити. Ако имаш још неко питање, пуцај, тога сам се засад сетила.
« Poslednja izmena: 10. Avg 2013, 09:57:09 od apstrahovana »
IP sačuvana
social share
Ako ništa ne tražiš, ono što ne tražiš, naći će tebe.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
mob
Nokia 
Лепо ти је @RavenDark овјаснио.

Да се надовежем.

ТЕМА.

Читам да си писао биографије знаменитих људи.
То, бре никог не занима!
Достојевски,Тесла,Моцарт,Наполеон,Форд,Јунг,Тито,Ајнштајн,Волтер...све је ту речено, да више никог ова имена не занимају!
Имају људи Википдију, и не пада има на памет да на то бацају паре.

Ако хоћеш занимљив живопис истражи живот нпр:

Академика Милоша С.Милојевића и устаничког комаданта,
Војводе Василија Трбића,
Србског добротвора Николе Спасића,
Србског задужбинара Луке Ћеловића,
др Милорада Гођевца,
Србског хероја Срђана Кнежевића,
Вукашина Шошкоћанина, хероја одбране Боровог Села,
Родољуба Анђића, победника с Купреса.

или питај:
 Пуковника Рају Божовића како је јуришао на напријатеља преко минског поља не страхујући од експлозија, непријатеље с преда, колико од ''сабораца''
или
 Генерала СДГ Борислава Пелевића како је се два пео на Тулове Греде, и како је два пута добио наредбу ''из команде'' да се повуче!

ИЗДАВАЧИ.

Да би ти неко издао књигу мораш да или будеш
или
курва: (Станија, Сања Маринковић, Јелена Бачић-Алимпић, Радусиновићка или Радосављевићка, Оливера Катарина, Сузана Манчић) уз коју иду спонзори
или
да постанеш део издајнучко-педерско-чивутског црноградског лобија:
Александар Јерков, Ћирилов, Филип Давид, Александар Гаталица, Хамовићи, Теофоб Панчић, брадати Марковић, Петра Луковића, Борке Павићевић, оног  Паковића и оног задриглог дебелог ''критичара'' од товара гована у себи ...
да попут: Марка Видојковића, Давида Албахарија, Пиштала, Арсенијевића, Великића, Сретена Угричића, бабе Виде Огњеновић, Басаре...пљујеш по Србима, Србији, Србству, Косову, Цркви, моралу, Принципу, четницима, Његошу...
« Poslednja izmena: 10. Avg 2013, 16:20:07 od Nksamsj »
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
CQ Moderator
Jet set burekdzija

Ja sam zvezde.

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 5594
Zastava ...
OS
Windows 7
Browser
Chrome 28.0.1500.95
mob
Qtek 666
Ништа то није тачно, скоро па никакав проблем је издати књигу, не слушај их.  Smile
« Poslednja izmena: 10. Avg 2013, 16:18:33 od apstrahovana »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 22.0
Ништа то није тачно, скоро па никакав проблем је издати књигу, не слушај их.  Smile
Sad zavisi sta ti smatras problemom?
Ako izdas sam to je i dobro i lose, isto kao i izdavanje kroz izdavacku kucu. A ako izdas sam, onda ti sve moras da uradis, to je problem.
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
CQ Moderator
Jet set burekdzija

Ja sam zvezde.

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 5594
Zastava ...
OS
Windows 7
Browser
Chrome 28.0.1500.95
mob
Qtek 666
Човек је питао како издати књигу... Нетачно је да се књиге издају само познатим личностима, може се наћи издавач прилично лако. Зараде готово да нема, у том случају. Ако сам уложиш паре, има, у зависности од тога колико си способан и колико је књига квалитетна, мања је или већа. Ја сам издавала, па знам. Додуше, непрофитну монографију, али сам упозната са издавањем свакаквих књига. Штампа је јефтина, добру припрему можеш и сам да одрадиш, имаш бесплатне програме на нету и уз мало времена и умешности, изгледаће одлично. Коректура се мора платити, и добра кошта око 2 евра по страни. Рецензија исто кошта, али, то може да му одради и неки друг, професор историје или сл., а и није обавезна. Дизајн корице исто може сам да уради, мада то издавачке куће раде и за џ. У принципу, вреди писати, јер ретко ко то ради да би зарадио, а да се обогатиш од једне књиге је свуда у свету скоро па немогуће.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows XP
Browser
Chrome 28.0.1500.95
mob
Samsung GT-S7580
Zašto me ne čudi da Nksamsj čita samo  o nekim teorijama zavere, pritajenim Ustašama, kao i Velikim Srbima.
Ok je to, ali ne možeš ti reći da ljude više zanimaju oni koji tebe više zanimaju. Jer isto tako mogu da kažem da me nijedan sa spiska ne bi privukao ni da pogledam naslov knjige, kamoli da istu pročitam.  Smile

Zato, što čovek ne može biti objektivan što se tiče tih stvari. Sto ljudi sto ćudi, sto žena.. dobro, aj sad.. Smile Smile

Nego, treba biti uporan. Ni Agata Kristi nije u startu bila uspešna, i onda izdaš jednu genijalnu knjigu, ili ta bude kao i sve prethodne, samo je medijski propraćena i puf, eto ti uspeha.

Ako si ubacio Agatu i Doktor Hua (  Smile ), eto mene u potrazi za tvojom knjigom.  Smile

I to ti ja savetujem kao neko ko nije izdao nijednu knjigu i baš me briga.  Smile

Ljudi valjda više toliko i ne čitaju. Kol'ko sam ljudi čuo da se hvale što nisu pročitali nijednu knjigu, ili dve ili tri, računajući Hajduke.

Tako da i ako ne uspeš, dao si sve od sebe.

Sto bi rekao Homer "Kids, you tried your best, and you failed miserably. The lesson is, never try." Smile

IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
mob
Nokia 
Није проблем издати једну књигу.
5-6000 јевра.
То свако има.
Проблем је како издати другу-трећу.
А књиге се не штанцују, осим ако си ''увек оспоравана'' и ''прећуткивана'' Изидора Бјелица!

Савети:

Направи сајт, не којем ћеш објавити пар страница књиге.
То условно, ако књига заиста вреди.
Ако не вреди, одмах иди у Лагуну.

Други савет:
Ако си из малог места у Србији, које нема, потражи локалног издавача.
Обично је то општински културни центар или библиотека.
Добар део њих се бави издаваштвом.
Можда тако твој првенац постане брига општинског буџета.

Трећи савет:
Нађи Духа секире и питај га како му иде продаја.
« Poslednja izmena: 11. Avg 2013, 09:03:56 od Nksamsj »
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 22.0
Човек је питао како издати књигу... Нетачно је да се књиге издају само познатим личностима, може се наћи издавач прилично лако. Зараде готово да нема, у том случају. Ако сам уложиш паре, има, у зависности од тога колико си способан и колико је књига квалитетна, мања је или већа. Ја сам издавала, па знам. Додуше, непрофитну монографију, али сам упозната са издавањем свакаквих књига. Штампа је јефтина, добру припрему можеш и сам да одрадиш, имаш бесплатне програме на нету и уз мало времена и умешности, изгледаће одлично. Коректура се мора платити, и добра кошта око 2 евра по страни. Рецензија исто кошта, али, то може да му одради и неки друг, професор историје или сл., а и није обавезна. Дизајн корице исто може сам да уради, мада то издавачке куће раде и за џ. У принципу, вреди писати, јер ретко ко то ради да би зарадио, а да се обогатиш од једне књиге је свуда у свету скоро па немогуће.
Ja kako razumem, on hoce da zaradi neku lovu od pisanja, tako da nije samo stampanje knjiga u pitanju. Ja sam lepo rekao da ja ne znam kakva je situacija u Srbiji, ali znam kakva je u Americi.  Ovde ako sam izdas knjigu, ili ne daj boze je izdas putem pojedine stamparije, stavaljas odredjen pecat na sebe, i nijedna izdavacka kuca nece da te uzme.
Pricao mi je prijatelj koji je izdao knjigu, i knjiga mu je bila odlicna, ali se zajebao i otisao u manju stampariju i izdao knjigu. Nazalost, ta stamparija je bila na losem glasu, da su bukvalno izdavali svaku knjigu koja je dosla do njih, cak i one koje nisu bile editovane ili sta ti ja znam, i sada zbog toga, ni jedna kuca nece da izda knjigu ponovo, niti on moze da se okoristi od toga sto je napisao.  Moze samo da promeni svoje ime, i izda nesto drugo, ali ovaj rad je kompletno unisten.

Ja o tome pricam.  Ja sam napisao knjigu pre 5 godina, i jos jurim izdavaca i agenta. Ali u tome je stvar, ja zelim da dobijem nesto od toga sto sam pisao, a da je izdam cisto onako, to ne ide.  Pravo da ti kazem, meni nije ni stalo do para, meni je vaznije da ta knjiga bude dostupna svuda, pa cemo posle lako.
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Avg 2025, 00:53:31
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: lako knjigu izdati

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.064 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.