Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kako instalirati Windows XP na SATA hard disk  (Pročitano 106308 puta)
25. Jan 2008, 10:05:35
Supervizor foruma
Legenda foruma


Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33823
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
LG Nexus 5
Iako je Windows Vista već godinu dana prisutna na tržištu, mnogi i dalje više vole Windows XP. Nažalost, prateći trendove, a i pod pritiskom Microsofta, većina proizvođača uz svoje laptopove isporučuje Vistu. Novi modeli prenosnih računara uglavnom imaju SATA hard diskove pa instalacija Windowsa XP ne protiče glatko. Za sve one koji imaju problem sa instalacijom Windowsa XP na laptop sa SATA hard diskom pripremili smo ovo uputstvo za instalaciju.

Prošlo je nekoliko godina, otkako su se na tržištu pojavile i u međuvremenu ustalile matične ploče sa SATA priključcima. Ubrzo su ih sledili i laptopovi. Kao standard, SATA nije doneo ništa posebno novo u pogledu povećanja performansi. Naime, moderni SATAII hard diskovi u najvećem delu duguju svoje ubrzanje u odnosu na (P)ATA prethodnike, povećanju internog keša na danas čestih 16, pa i 32 MB, kao i raznim optimizacijama u pogledu gustine pakovanja. Ono što je SATA standard neosporno doneo su uži kablovi za povezivanje i problemi sa tadašnjim aktuelnim operativnim sistemima. Nijedna verzija Microsoft Windows operativnih sistema (prije Viste), pa tako ni Windows XP, kao ni njegove nadogradnje u vidu servisnih pack-ova, jednostavno ne poseduju ugrađenu podršku za SATA kontrolere, što znači da se, bez dodatne intervencije, ovi operativni sistemi ne mogu instalirati na HDD koji radi u „punom“, tzv. „native“ SATA modu. Ovaj problem je neko vreme „rešavan“ (bolje reći zaobilažen), tako što su matične ploče u desktop i laptop računarima, uglavnom, dolazile sa isključenom  AHCI (Advanced Host Control Interface) opcijom u BIOS-u, odnosno sa SATA kontrolerom koji je radio u tzv „compatibility“ (IDE) modu. Detaljnije o AHCI, možete pročitati na http://www.intel.com/technology/serialata/ahci.htm . Sa pojavom Viste, sve više laptopova dolazi sa preinstaliranim upravo ovim sistemom ili sa isključivom podrškom za njega. Proizvođači jednostavno u BIOS-u ostavljaju SATA u „native“ modu iz razloga što Vista nema problema sa SATA kontrolerima. Korisnici koji pokušaju na laptop sa preistaliranom Vistom instalirati Windows XP, suočavaju se sa neprepoznavanjem hard diska od strane instalacije. Postoji nekoliko načina zaobilaženja ili rešavanja ovog problema i svi su uglavnom primenjivi i na desktop i na laptop računare. Iako su često primenjivi i na 64-bitnu ediciju Windowsa XP, ona neće biti posebno pominjana iz razloga što je podrška za ovaj sistem od proizvođača laptopa izuzetno retka, pa bi SATA drajver u ovom slučaju bio najmanji problem.

Prvi način instalacije Windowsa XP na SATA hard disk

Ovaj način se zasniva na isključenju AHCI, odnosno  isključenju „native“ SATA moda u BIOS-u laptopa. Koja će od ove dve opcije biti navedena u BIOS-u i gde će se nalaziti, zavisi od konkretnog proizvođača laptopa, a nekad i od samog modela. Tačnu lokaciju i naziv najbolje je naći u uputstvu koje ste dobili uz svoj laptop. Ovaj metod ima dva nedostatka. Prvi je u tome što postoji izvestan broj laptopa koji u BIOS-u uopšte nemaju pomenutu mogućnost. Drugi je u tome što će vam HDD raditi u „starom“ IDE modu, bez AHCI i NCQ (http://en.wikipedia.org/wiki/Native_Command_Queuing) opcija, znači nešto malo sporije.

Drugi način instalacije Windowsa XP na SATA hard disk

Pre početka, pretpostavlja se da je AHCI ovaj put uključen u BIOS-u, odnosno da SATA kontroler radi u „native“ modu. Radi se o poznatom „F6+floppy“ postupku, koji je detaljnije objašnjen na http://support.microsoft.com/kb/314859/ . Sastoji se u pritisku na tipku F6 u momentu na početku instalacije Windowsa XP, kada ona na trenutak zastane sa porukom „Press F6 if you need to install a third party SCSI or RAID driver...“, u statusnoj liniji. Pri tome, naravno, treba imati i spremnu disketu sa SATA/RAID drajverima koju ćete ubaciti kada je instalacija zatraži. Često sam proizvođač laptopa nudi ove drajvere ili eventualno alatku koja pravi pomenutu disketu. Ako ovo nije slučaj, neki od linkova na kojima se mogu naći pomenuti drajveri, u zavisnosti čiji čipset imate u laptopu su:

Intel čipset: http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&ProductID=2800&DwnldID=14849&strOSs=44&OSFullName=Windows*%20XP%20Professional&lang=eng Ova alatka će napraviti disketu koju ćemo upotrebiti u „F6+floppy“ postupku. (Upozorenje: izgleda da ovaj ekstraktor ne radi kako treba na Visti.)

ATI/AMD čipset:
http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.aspx?p=xp/integratedip-xp Potreban je samo „South Bridge Driver“, a kada se on raspakuje (instalacija se pokrene, pa se zatim prekine nakon raspakivanja), potrebno je samo sadržaj RAID foldera smestiti na disketu.

Nvidia čipset:
http://www.nvidia.com/object/nforce_nf4_winxp32_8.26_11.09.html Nakon raspakivanja (sa Winrar-om), potrebno je sadržaj MCPxx\IDE\WinXP\SATARAID foldera smestiti na disketu. Pri tome se „xx“ u MCPxx, odnosi na čipset koji vaš laptop posjeduje.
Bitno je napomenuti da se u svim slučajevima u folderu čiji sadržaj kopiramo, nalazi fajl „txtsetup.oem“. Već verovatno vidite u čemu se sastoji nedostatak ovog načina. Danas već dosta desktop računara dolazi bez floppy drajva, a na laptopovima je on odavno prošlost. Problem se delimično rešava upotrebom USB floppy drajva, ali ovaj metod ne radi uvek, iz razloga što BIOS pojedinih laptopova ne odrađuje ispravno USB-floppy emulaciju, pa takav „floppy“ instalacija Windowsa XP jednostavno neće videti.

Treći način instalacije Windowsa XP na SATA hard disk

Ovaj način zapravo predstavlja integraciju drajvera za SATA kontrolere direktno u instalaciju Windowsa XP, tačnije u njen tekstualni deo. U ovom postupku upotrebljava se (već poznati) program pod nazivom Nlite, koji možete skinuti sa http://www.nliteos.com/. Pre postupka (kompletan) sadržaj instalacionog CD-a Windows-a XP treba kopirati u folder na HDD-u. CD može sadržavati i originalni Windows XP ali i verziju sa integrisanim SP1 ili SP2 (preporučljivo). Takođe, u ovom postupku će nam trebati i drajveri, koji su već pomenuti u prethodnom načinu (i koje smo tada kopirali na disketu). Naravno, biće nam potrebni samo folderi sa pomenutim drajverima (folderi koji sadrže „txtsetup.oem“), ne i sama disketa. U slučaju Intel čipseta, potreban će biti sadržaj diskete. Nakon instalacije, pokretanja Nlite i klika na „Next“, dočekaće nas sledeći prozor:
Kliknite na „Browse“ i nađite folder gde ste prethodno iskopirali sadržaj instalacionog CD-a. Nakon toga kliknite na „Next“. Na sledećem prozoru opet kliknite na „Next“. Dolazimo do prozora na slici:Označite opciju 3. („Integrate Drivers“) i zadnju („Create Bootable ISO“). Sad je prilika i za instalaciju Service Pack-a 2 za Windows XP (ako već nije integrisan, označite prvu opciju, „Integrate Service Pack“). Kliknite na „Next“. Ako ste na prethodnom prozoru označili opciju „Integrate Service Pack“, sada unesite putanju do instalacije SP1 ili SP2. Kliknite „Next“. Ako ste preskočili instalaciju service pack-ova, stižete direktno na sledeći prozor:
 Kliknite na „Insert“ i odaberite „Single Driver“. Unesite putanju do foldera gde su smešteni ranije pomenuti SATA/RAID drajveri (folder sa fajlom „txtsetup.oem“) i kliknite na bilo koji od .inf fajlova u njemu, osim u slučaju AMD čipseta, gde je potrebno odabrati direktorijum RAID/i386 i .inf fajl u njemu. Pojaviće se prozor kao na slici:


U primeru su korišćeni drajveri za Intel čipsetU gornjem delu prozora kao „Mode“ mora biti označen „Textmode driver“. U delu „Textmode integration options“ označite drajver za kontroler koji je ugrađen u vaš laptop. Ako niste sigurni o kom se kontroleru radi, držite CTRL i označite ih redom sve. Kliknite na „OK“, pa na „Next“. Kliknite na „Yes“ na dijalogu „Apply changes“. Kada program završi sa integracijom (što može potrajati, ako ste prethodno odabrali i integraciju service pack-ova), kliknite na „Next“. Pojaviće se prozor:
Kliknite na „Make ISO“, na sledećem dijalogu unesite lokaciju gde želite da .ISO bude snimljen i kliknite na „Save“. Kada program završi sa pravljenjem .iso fajla, kliknite na „Next“ i potom na „Finish“. Dobijeni .iso, potrebno je narezati sa Nero-om ili sličnim programom na CD, kao image fajl.

Bitno je napomenuti da je pre instalacije Windowsa XP, sa ovako integrisanim instalacionim CD-om, potrebno obavezno u BIOS-u uključiti AHCI, odnosno „Native“ SATA, inače ceo postupak neće imati smisla.

Autor teksta : Nenad Bošnjak 


Izvor: Laptop testovi
« Poslednja izmena: 22. Feb 2009, 14:39:09 od Filip93 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija


...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 167
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Samsung 
hvala puno za ovaj tekst!!!Pomogao mi je da isntaliram windows na laptop, posle 3 sata lupanja glavom.
Jedino sad kad vratim u biosu na AHCI nece da udje u windows.Kako da resim ovaj problem?
IP sačuvana
social share
Kada sam obavestio roditelje koliko mi treba za nov kompjuter rekli su mi : "Sine što se lepo nedrogiraš, ko sva druga deca! "
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu


Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 2195
Zastava Pirot,Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Samsung S8
joj ala je zajebano owo... :?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija


nemojte deci stavljati drogu u heroin opasno je!!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 6481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Samsung Galaxy J5
ovo je ozbiljan problem,ajde ako neko nadje jos neko lakse resenje neka napise   :help:
IP sačuvana
social shareKad svi misle isto,niko ne misli mnogo!!!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija


Zodijak
Pol
Poruke 93
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Nema lakšeg rešenja u AHCI modu,  ovo sa nLite-om je  jedini način za instaliranje xp-a na laptop (danima sam pokušavao da instaliran xp na moj hp6830s) :mrgreen:, ako nemaš externi fdd. Ako imaš onda može i solucija F6 pri instalaciji xp-a, ubaciš prethodno pripremljenu disketu sa SATA/RAID drajverima i bog te veselio

« Poslednja izmena: 07. Jul 2009, 13:52:02 od Balkanski špijun »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 336
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
da ne otvaram novu temu,pisacu ovde...

ovako,ja ne znam tacno koju vrstu HDD-a imam...da li neko moze da mi kaze da li postoji neki program preko koga bih to video ili cu morati to "rucno" da vidim...???

Hvala
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 330
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
Nokia 5800 XM
Ma vidi kakav je kabal sta ce ti program ;)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

MC- argus

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4467
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5
mob
HTC 
Ako je tanki zuti, ili narandzasti, onda je sata, ako je siroki onda je ata  :D
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma


Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 31625
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Nokia 6120
Ima i ljubicastih SATA... :)Levo SATA, desno PATA ;)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 336
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
evo ako nesto znaci,imam ovu maticnu ASUS A7S333 SIS745a da...moj sadasnji HDD je ovaj...ST320014A[Edit by filip93: Pisanje poruka zaredom je protiv pravila Burek Foruma, jer se na taj nacin narusava tok diskusije, a preglednost i kvalitet teme znacajno smanjuju.]
« Poslednja izmena: 24. Avg 2009, 02:36:07 od Filip93 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.