Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 06. Sep 2025, 01:29:42
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kako deca vide politiku?  (Pročitano 2348 puta)
27. Feb 2011, 13:29:43
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Deca ne znaju pravo značenje pojmova politika, izbori, parlament, vlast..., ali „upijaju" sve što odrasli kažu i, dajući tome sopstvenu interpretaciju, imaju definiciju za sve - za njih su političari “„ljudi koji prave politanke", skupština je predstava, a da bi postao političar „ne treba ići ni u jednu školu".

Psiholog u osnovnoj školi „20. oktobar" Vesna Janjević Popović rekla je da deca definišu pojmove ako ih podsećaju na nešto, iako ne znaju šta znače, a mnogi dečji „biseri" zabeleženi su u emisiji „Kefalica".

Shodno tom, komunizam je za njih „pusto ostrvo za neplivače", „nešto samo za odrasle", od „čega decu boli stomak".

„Deca su izložena mnogim informacijama koje njihov trenutni nivo intelektualnog razvoja ne može da obradi, jer nisu zrela za neka znanja i zato ona na drugačiji, ponekad smešan način razumeju pojedine pojmove", objašnjava Janjević Popović i dodaje da „dete ni ne može razumeti šta je parlament, kada se taj termin prvi put pominje tek u knjizi iz istorije u petom, šestom razredu".

Na pitanje šta je skupština, najmlađi su odgovorili da je to „kad se neko udaje", „kad neko po ceo dan radi samo da brzo završi", „kad nekog pitaju da li će da dođe, a on kaže - doći ću, nemam druge obaveze", „tu se ljudi dogovaraju šta će da poskupi i kolike će da budu plate". Na podpitanje kako se biraju ljudi za parlament, jedno dete je odgovorilo - „po dobroti". U skupštini se, kažu deca, zarađuju pare, priča telefonom, dogovora šta će čije da bude i ko će da bude glavni, a predsednik je „čovek koji ide prvi, a ostali za njim".

Najmlađi mišljenje o svetu oko sebe izgrađuju na osnovu prirodnog razvoja i kroz uticaj okoline. Starije doživljavaju kao ljude od poverenja, bliske osobe koje brinu o njima, pa zato „upijaju" sve što oni kažu dajući pojmovima sopstvenu interpretaciju, jer ih ne razumeju u pravom značenju, naglasila je Janjević Popović.

Odgovore kao što su „čovek koji je na vlasti se zove lopov, ne znam kako se stvarno zove i kako mu je pravo ime, ali se zove lopov", „politika je nešto što se stalno svađa", „Slobodana Milossevića su odveli, jer je tukao policiju ", najmlađi su, najverovatnije, čuli u svojoj najbližoj okolini, od roditelja i drugih članova porodice, dodala je psiholog.

Vlast je za mališane „sumnjiva", a doživljavaju je i kao „nešto što neko radi, a neko drugi ne može ništa tome što on radi", i kao „mogućnost da se uzme nešto i bude mnogo srećan".

Deca vrednosne stavove o tome šta je dobro i loše uče u porodici i na taj način dolaze i do prvih saznanja o politici. Porodica nešto prenosi namerno, nešto slučajno, ali svakako utiče na najmlađe, posebno ako su reakcije starijih dramatične, jer ih onda deca doživljavaju kao interesantnije, naglasila je Janjević Popović.

„Često se dogadja da porodica svoje političke stavove prenosi na svoju decu, a da li će to prenošenje biti jednoznačno zavisi od toga kako se dete razvija. Neka deca će postati buntovni odrasli, a neka će postati pasivni i poslušni odrasli", rekla je ona.

Deca kažu i da „politika može da bude jedna prodavnica" i „neke novine ili slikovnice i tu se onda nessto piše o tome". Političare vide kao drugačije od običnih ljudi i kao ljude koji „čudno pričaju da bi drugi mislili da su jako pametni".

Njihov posao je da „zarađuju pare, da pričaju kada će padati kiša ili neće", a njihovi odnosi su takvi da „neko voli nekog, drugi vole nekog i onda oni pričaju tako za nekog, a nikad ne mogu da se dogovore šta će da se desi, neko to neće, neko to hoće, pa se posvađaju".

Deca „upijaju" puno stvari iz svoje okoline, pa tako i političke stavove, jer su im stalno izloženi, a, prema rečima dečjeg psihologa, ona slušaju više od 90 % vesti, pa ne čudi što se posle toga u vrtiću igraju skupštine.

„Mi ne primećujemo da deca sede u prostoriji sa uključenim televizorom i slušaju ga, a pošto su mala, ne mogu da izaberu koje će signale pratiti, a koje neće. Zato na početku prate sve signale koji stižu iz okruženja", objasnila je Janjević Popović.

I dok odrasli mogu da se „isključe" kada im je uključen televizor i da ne slušaju šta je na programu, deca slušaju sve - i ono što ih interesuje i što ih ne interesuje, ako se nalaze u istoj sobi.

Izvor
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Nokia 
Citala sam ovo  Smile

Ne znam da li si video sta klinac kaze za skupstinu:" Moj tata kaze da su to budale koje se stalno svadjaju a ponekad i tuku"  Smile

Smejala sam se  kao blesava Smile

I ono :" Mama a kako bi bilo da progutas loptu da bata ima sa cime dase igra dok je u stomaku"  Smile
Znam da je off ali nisam odolela.
Decija percepcija je fascinantna. Moze covek da sedi citav dan i da ih posmatra...toliko su zabavni sa doskocicama.  Smile
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

volim mladena i bebana...

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 6202
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
tamo negdje oko 4, 5 godina treba im postavljati razna pitanja, priliku da oni objasne pojmove i situacije i to zapisivati...zaboravi se vremenom, ako se ne zapise...jer to je ludilo... Smile...oni bisere stancaju na pet minuta...

moja prijateljica sa faksa ima Ogija od skoro 4 godine i skoro svakoga dana na fejsbuku daje nam na uvid njegove " bisere"...a mali je cudovistance prvog reda...navuceni smo svi na njegovu filozofiju i pogled na svijet... Smile

kad mi je dan tuturutu..." citam" Ogija...to je ozbiljna literatura.
IP sačuvana
social share
" moja filozofija je jednostavna.                                 
  napuni prazno.
  isprazni puno.
  i pocesi tamo gdje svrbi "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Ma da...čovek da ne poveruje koliko deca upiju informacija i kad mislite da uopšte ne slušaju i ne gledaju.
Sad sam tražila odgovore koje je moje dete dalo sa 11 godina u školi nanekom testu opšte obaveštenosti.

Ko je predsednik države?
-Onaj koga pola države izabere, a druga polovina ga mrzi.(Trebalo je napisati ime i prezime)

Kako se bira predsednik?
-To još nije utvrđeno.Ali postoje neke sumnje.

Šta je inflacija?
-Kad za više novca možeš da kupiš manje stvari, to je inflacija.Kad ti kažu da za manje novca možeš da kupiš više stvari, to je laž.

Šta je terorizam?
Kad neko ne da svoje pare za koje mi tvrdimo da su naše...on je terorista.

IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80

Ne znam da li si video sta klinac kaze za skupstinu:" Moj tata kaze da su to budale koje se stalno svadjaju a ponekad i tuku"  Smile

Nisam  Smile

Decija percepcija je fascinantna. Moze covek da sedi citav dan i da ih posmatra...toliko su zabavni sa doskocicama.  Smile
Jeste. "Upijaju" mnogo i mogu da nauce mnogo stvari kroz to a izraze se na najneverovatnije nacine  Smile

Ovo ima veze sa stavovima koji se prenose preko porodice neki put svesno a neki put nesvesno. Zato se i treba pricati stovise sa decom o stvarima Smile
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 6202
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
Ma da...čovek da ne poveruje koliko deca upiju informacija i kad mislite da uopšte ne slušaju i ne gledaju.
Sad sam tražila odgovore koje je moje dete dalo sa 11 godina u školi nanekom testu opšte obaveštenosti.

Ko je predsednik države?
-Onaj koga pola države izabere, a druga polovina ga mrzi.(Trebalo je napisati ime i prezime)

Kako se bira predsednik?
-To još nije utvrđeno.Ali postoje neke sumnje.

Šta je inflacija?
-Kad za više novca možeš da kupiš manje stvari, to je inflacija.Kad ti kažu da za manje novca možeš da kupiš više stvari, to je laž.

Šta je terorizam?
Kad neko ne da svoje pare za koje mi tvrdimo da su naše...on je terorista.

ovo je totalni vrh Smile

znas sta mi se dopada kod klinaca...oni su duboki i skloni aforizmima od malih nogu...do trenutka dok vecinu ne unistimo vaspitanjem i socijalizacijom Smile

grubo receno..ali kad ih slusas i obratis paznju...toliko mudrosti i prirodno ubodu sutinu, jer su jos uvijek iskreni i i cisti.

i ono sto volim kod pametnih, malih ljudi je sklonost metaforama i pjesnickom poimanju stvarnosti.
ostao mi je u sjecanju razgovor izmedju mene i klinca d 5 godina.
pokazujem mu galebove na nebu i kazem da su one ptice i da lete i da je to vrsta koja se zove galeb.
i pitam ga , poslije mog dosadnog izlaganja, sta je to? ( ocekujuci da kaze GALEB)...
a on ce meni : " to je ptica, a ptice su sjekire za vjetar." Smile Smile

ptice su sjekire za vjetar!?
on je posmatrao kako lete, kako " sjeku" vjetar i bacaju se prema zemlji...bla, bla, bla...pa ljudi moji...pa to je Vasko Popa  u najavi... Smile

poklopio me i zamislio na trenutak...pa mali je skroz u pravu... Smile Smile
IP sačuvana
social share
  napuni prazno.
  isprazni puno.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Jeste, ali je dobila D- i morali smo u školu na razgovor.

"sekire za vetar"..genijalno..pure and simple.

Tih nekih godinu dana koje smo bili u Srbiji, ona je odlučila da bude narodni poslanik.
Neko je pitao koji fakultet za to treba...ona je rekla "Pa, uglavnom nijedan!"

Kad je bila predškolac bila je totalno urnebesna jer je još pride svom namćorskom umu mešala i jezike, malo srpski, malo engleski, malo ruski.

E, kad su trebali da napišu neki esej o multikulturalnosti, ona je napisala jednu rečenicu u kojoj je upotrebila ta tri jezika i još jednu špansku reč...pitao je nastavnik šta je to..ona lepo kaže:"Pa to vam je multikulturalnost, kako predajete nešto što ne razumete?"
« Poslednja izmena: 27. Feb 2011, 14:17:42 od Brana.M »
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Kao Milica iz ''Otvorenih vrata''.  Smile

« Poslednja izmena: 27. Feb 2011, 14:18:02 od B@mbin@ »
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 6202
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
sad sam se sjetila  bisera Ogijev na temu politike i obratite paznju da mali ima 4 godine Smile

seta gradom sa mamom i zastajkuje ispred svakog politickog postera i pamfleta ( a Bogu hvala...ima ih Smile) i zapitkuje sta je i sta pise.

i mama objasnjava da su to cike koje se bave politikom i tu oni obecavaju razne stvari.

" sta obecavaju?"- ne odustaje Ogi.

i mama crna...:" pa, svasta. ljepsi zivot, stanove, posao...ma ne znam, Ogi...svasta obecavaju".

sledeci dan seta Ogi sa mnom i staje kod jednog postera i ja ga pitam: " sta radis, Ogi? "

a Ogi : " pusti me. citam. "

ja: " a je l'...pa sta pise?"

Ogi : " ovaj cika je dobar. obecao je da ce da mi da pastetu."

srce malo... Smile
tacno tako, Ogi...pastetu ces da dobijes Smile
lik od 4 godine ih je provalio Smile
« Poslednja izmena: 27. Feb 2011, 16:09:39 od sesircic »
IP sačuvana
social share
  napuni prazno.
  isprazni puno.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 38
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
Kad sam bila mala, politika je mene bila sinonim za prekidanje crtaća i emitovanje skupštinskih prenosa  Smile Smile čime naravno nisam bila ni malo zadovoljna. Možda me zato i dan danas politka ne interesuje.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 06. Sep 2025, 01:29:42
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.05 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.