Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Daniel Sikorskyi ~ Danijel Sikorski  (Pročitano 1088 puta)
06. Mar 2008, 21:24:01
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne tece to reka,nego voda!Ne prolazi vreme,već mi!

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9;M
Daniel Sikorskyi - Svetlost i senke

”Moj cilj jeste da sa svakom fotografijom uz mini¬mum vizuelnih informacija ostavim maksima¬lan utisak na gledaoca i da zabeležim ili obradim temu tako da ona prenese određenu poruku. Svejedno da li radim ko-mercijalnu fotografiju ili fotografiju za svoju ”dušu”, jednostavnost vizuelnog izražavanja za mene je krucijalna jer više volim da ostanem nedorečen nego da ”kažem” previše. Na taj način omogućavam gledaocu da fotografiju doživi kroz sopstveno iskustvo i maštu, dajući joj novo značenje i dubinu.”

Danijel Sikorski (Daniel Sikorskyi) je kanadski fotograf ukrajinskog porekla. Da li je važno isticati poreklo ili ne nisam sigurna jer mnogi tvrde da okruženje u kojem odrastamo, školujemo se i razvijamo presudno utiče na naš pristup, shvatanja i senzibilet. Drugi pak smatraju da se od gena ne može pobeći i da oni čine suštinsku strukturu našeg bića. Slažem se s obe teorije, s tim što mislim da jedna ne isključuje drugu, tj. paralelno koegzistiraju, smenjuju se i dopunjuju u različitim fazama našeg života i stvaralaštva. Danijela Sikorskog izdvojila bih kao tipičnog ”predstavnika” ove ”teorije” jer njegove fotografije odražavaju upravo tu mešavinu nasleđenog i stečenog, koja pokušava da ”pomiri” dve različite kulture, dva različita načina razmišljanja i shvatanja sveta i života oko nas, zapadnog i istočnog. Na prvi pogled odvažne i smele fotografije pune neobičnih kadrova (zapadna kultura) protkane su veoma suptilnim senzibilitetom koji svakako ”čitamo” kao istočno nasleđe. Ta protkanost dve kulture zaslužna je što žensko telo na Danijelovim fotografijama vidimo, u isto vreme, i kao izrazito erotizovano i kao veoma ženstveno i nežno. Taj utisak stvara lepo, difuzno svetlo koje ”nežno miluje baršunastu kožu” u kontrastu s izazovnim pozama ili smelim rešenjima u kompoziciji kadra.
Teško je odupreti se utisku da ove fotografije nose duh ”starog” vremena – sredine i druge polovine prošlog veka, pa stoga nose u sebi određenu dozu ¬romantizma, kao i sve drugo što budi sećanja i uspo¬mene. Iako je Danijel Sikorski odavno izgradio svoj ¬vizuelni pečat, neke od fotografija neodoljivo podsećaju na radove Bila Branta (Bill Brandt), Ralfa Gibsona (Ralph Gibson), Žanlua Sjefa (Jeanloup Sieff)... Jedno od najplodnijih doba u istoriji fotogra¬fije ostavilo je veliki trag na njegovom fotografskom putu, što je i definisalo vizuelni jezik kojim se služi. Ogoljene od suvišnih informacija i detalja, svedene na jasne forme precizno definisane odličnim kadrom i čistim svetlom fotografije Danijela Sikorskog ”govo¬re” klasičnim fotografskim jezikom koji je stekao svoju univerzalnost i čitljivost tokom kratke istorije fotografije.
Klasičan je i njegov odnos prema ženi, pre svega njenom telu, koje ne posmatra isključivo kao spoj estetskih formi, već kao jedno od sredstva izražavanja i komunikacije. Telo svojom erotičnošću, svakako, zavodi muškarca u njemu, ali mu i imponuje svojom snagom i izražajnošću koju on tako pokorno stavlja na pijedastal.
Skoro sve u pristupu Danijela Sikorskog je klasično, pa se tako i svetlo, bitan element njegovih¬ fotografija¬, zasniva na principu slikarske tehnik¬e iz sedamnaesto¬g veka poznate pod nazivom ”Chiaroscuro”. Tu tehniku najčešće su koristili slikar¬i Karavađo (Caravaggio) i Rembrant (Rembrandt), a karakteriše je igra svetla i senke i njihovo međusobno preplitanje koje kreira mističnu dubinu i osećaj delimične nedorečenosti, nešto kao prazan prostor koji mi, gledaoci, dopunjujemo svojom percepcijom.
Pored studijske fotografije (akt ili portret), Danijel se bavi i dokumentarnom fotografijom (lajf, reportaža), ali ključna tema njegovih fotografija uvek su ljudi. Kroz dokumentarnu fotografiju nastoji da ih prikaže kao indi-vidualce u kontekstu njihovog okruženja i kulture. U isto vreme to je jedan od načina da istraži i sopstveno nasleđe, što se najviše u ogleda u obimnoj reportaži o ”Narandžastoj revoluciji” u Ukrajini 2004. godine kada je snimio hiljade fotografija i postao zvanični fotograf studentske organizacije PORA koja je i organizovala proteste.
Njega, takođe, zanimaju i sasvim obične stvari koje čine deo našeg življenja kao što su: svadbe, automobili, život na ulici, kućni ljubimci...
Treba istaći da je Danijel Sikorski jedan od malobrojnih fotografa koji u potpunosti isključuje bilo kakvu ma-nipulaciju slike. Ipak, zanima ga rekreiranje stvarnosti koje se pre svega ogleda u insceniranim fotografijama koje liče na igru ili vizuelizaciju njegovih snova i maštanja.
Strast prema fotografiji odvela ga je na različite strane sveta i donela mu brojna priznanja, nagrade, izložbe i publikacije u Kanadi, SAD, Nemačkoj, Azerbejdžanu, a njegove fotografije deo su muzejskih, galerijskih i pri-vatnih zbirki.

Danielove fotografije možete pogledati na sajtu:
www.sikorskyi.ca.

I. Brezovac

Izvor: [http://www.refoto.co.yu/fotografi.php?archiveId=47]Refoto[/url]
« Poslednja izmena: 06. Mar 2008, 21:26:41 od Makišon »
IP sačuvana
social share
Ako je Supermen tako pametan zašto nosi donji veš preko odela??
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Faces

« Poslednja izmena: 06. Mar 2008, 21:46:41 od Makišon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Faces

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Figure - nude

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Figure - nude

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.058 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.