Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kako da pomognete voljenoj osobi da smrša  (Pročitano 732 puta)
18. Sep 2008, 09:21:02
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0

Nije uvek lako biti neopterećujuća podrška. U ovom tekstu istražujemo neke načine za to.

Sigurno vam se nekada desilo da je vaša draga osoba na dijeti i s teškoćom se bori sa suvišnim kilogramima, a vi ne znate kako da je na pravi način posavetujete i olakšate joj situaciju. Ili ste vi na dijeti, a vaša porodica, partner ili prijatelji nemaju dovoljno razumevanja za to kroz šta prolazite. U oba slučaja, niste usamljeni, jer su mnogi u takvoj situaciji.

Uvek je teška situacija kada osoba koja je deo porodice ili emotivne veze želi da napravi neku krupnu promenu. Tada se dinamika emotivnog odnosa menja, jer teško je tačno pretpostaviti nečije nove želje i potrebe i dati odgovarajuću vrstu podrške.

Ako niste sigurni šta u datoj situaciji treba da uradite, onda pitajte dragu osobu. Nekim osobama, na primer, odgovara da ste stalno u toku sa njihovim preživljavanjima i da vam se poveravaju o teškoćama dijete. Drugima je lakše ako se držite po strani. Obično je pomoć najpotrebnija u prvom periodu dijete.

Kako biti dobra podrška? Evo nekih generalnih saveta koji se mogu primeniti na većinu situacija:

Budite "navijačica", a ne "trener"!

Nije potrebno da nalazite greške u dijeti osobe kojoj pomažete. Umesto toga, treba da istaknete i podržite one stvari koje ona radi pravilno. Cenite ciljeve koje postiže, čak i ako su mali.

Postanite aktivni deo programa voljene osobe!

Dobrovoljno se prijavite da zajedno jedete neke namirnice koje su njoj propisane. Pridružite joj se u sportskoj aktivnosti kojom se bavi. To će vam koristiti višestruko i podržaćete njene zdrave navike.

Budite pozitivni!

Ako draga osoba postigne cilj koji je odredila za nedelju ili mesec dana, smislite neku zajedničku aktivnost kojom ćete to proslaviti.

Pokažite da vam je stalo do osobe, a ne do dijete!

Pokažite brigu i bliskost, ali ne samo kada je reč o dijeti. Osoba treba da shvati, iako joj pomažete da smrša, da je volite bez obzira na višak ili manjak kilograma.

Ako je imala loš dan, saslušajte je, ali bez pridika!

Neka zna da kada ima problem, može da se okrene ka vama, a ne da utehu potraži u hrani.

Budite "agresivna podrška"!

A to znači - nemojte čekati da vam se draga osoba obrati i zatraži pomoć, već pomoć prvi ponudite.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 40
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Izgleda da je lakse promeniti voljenu osobu Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
mob
Nokia the best
ako je ko moj muz, nikako mu ne mogu  pomoci, kad covek nema volju Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.