Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 24. Jun 2025, 05:04:05
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kako biti „Žrtva“?  (Pročitano 12023 puta)
14. Feb 2011, 15:00:36
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Тekstovi koji opisuјu odnose među ljudima ukazuju na simptome u kojima prepoznajemo loše navike i preporučuju nam da ih menjamo, da radimo na sebi. Gotovo svaki od njih se može pročitati i kao uputstvo kako da napravimo, taj i takav, konkretan poremećen odnos sa nekim. Igrati žrtvu u odnosu s značajnim drugim je jedan takav model odnosa. U ovom članku se ne predlaže kako da promenite ovaj model, već kako da ga izgradite.

Ako Vam tako odgovara i ako Vam je pretvaranje ono što više volite od iskrenosti i komunikacije s partnerom, samo napred. Cela ova igra se oslanja na pretpostavku da, dok god igrate žrtvu, nećete zaista moći da budete žrtva, tj da budete povređeni! Ako poverujete da je to zaista tako, izvolite.

Evo ponešto od onoga što možete da radite:

Budite uvek nezadovoljni

Da bi ste dobro shvatili šta znači biti nezadovoljan – shvatite suštinu ove reči. Ona se oslanja na reč: dovoljno. Da stvari ne bi dosegle Vašu volju, uvek izmičite s njom, dalje i dalje, od onoga što dobijate i imate. Vaša volja treba da bude nedostižna. Ako se uvek s njome za malo izmaknete, ništa neće uspeti da dođe do nje i bude dovoljno.

A posebno pripazite da ne budete zahvalni. Zahvalnost ima čudnu osobinu da od sasvim malo napravi dovoljno. Zahvalnost je ono što će, na volšeban način, zaustaviti Vašu volju da uvek izmiče za malo i da je ništa nikada ne sustigne.

Ako Vam se i omakne neko hvala, neka to bude reč što udaljenija od svog značenja i smisla i popunite je samo publikom. Tako ćete imati svedoke da ste, bez obzira šta Vam se bude nekada zamerilo, ispravni.

Ako nemate neku stvarnu publiku pri ruci: prijatelja, poznanika, prolaznika, rodbinu; poslužite se imaginarnom publikom – to su one tako korisne poskočice: „Svi to rade“, „Niko se tako ne ponaša“, „Muškarci su…“, „Žene su…“ pa čak i ako nemate koga da Vas podrži, uspeli ste elegantno da izmaknete.

Obavezno koristite glagol morati

I u mislima i u rečima. Ovaj glagol će Vam omogućiti isključivost potrebnu da ostanete bezbedno zakucani u ulogu.

To što „mora“ znači i košmar nema baš nikakve veze sa ovom tehnikom igranja uloge.

Ne propustite nijednu priliku da prebacite loptu

Ako Vam neko nešto zameri, kaže da mu/joj se nešto ne sviđa kod Vas, ukaže na neki Vaš propust, neku svoju nezadovoljenu potrebu, odmah i kao iz topa odgovorite sa: „I ti si meni tako!“ ili sa „I ti si ____ .“ Nemojte dozvoliti sebi ni trenutak refleksije, druga strana može da pomisli da ste spremni da saslušate, a tu se krije opasan rizik.

Pred druge postavite nemoguće zahteve

Ono što Vama treba može da se dobije na samo jedan način. Nemojte biti fleksibilni, saradljivi, ponuditi opcije, ne; ponudite samo jedan put do onoga što drugi treba da učini za Vas. Ako drugi kojim slučajem ne uspe da potrefi način koji ste zamislili, obavezno to interpretirajte kao neoprostivu grešku drugog i zaćutite. Na bilo koje potpitanje saradljivog partnera da mu olakšate da pogodi šta Vam je i šta treba da uradi, na traženje pomoći u vidu nekih znakova, smernica, navođenja, koji bi mu pomogli da nađe put, odgovorite ćutanjem, sa „Ne znam“, ili besnim „Ako ne znaš šta meni treba i kako da mi to daš, onda zaista ne znam zašto sam se uopšte trudio/trudila oko tebe!“.

Zapamtite baš svaku grešku koju je drugi napravio prema Vama

Svaku i najsitniju uvredu, povredu, omašku… i iskoristite svaku priliku da je pomenete. Negujte ovaj temeljno osvetnički stav, mentalno knjigovodstvo o tuđim greškama. Svoje greške oprostite sebi i pre nego što Vam dođe do svesti da je nešto što ste učinili možda bila greška i zahtevajte od drugog da nikada ne pominje da ste možda nešto učinili loše. Tuđe greške, nemojte nikada oprostiti ili zaboraviti.

Ovo što je neko učinio nenamerno i shvativši to pokušao da popravi, shvatite kao da je ipak urađeno namerno i nemojte da prekinete da sumnjate, da je najverovatnije, to urađeno ne samo namerno nego i zlonamerno.

Flertujte s nasiljem

Svaku odlučnost drugog, svaku samouverenost koju pokaže drugi, svaki pokušaj iskazivanja osećanja, interpretirajte kao nasilan čin i napad na Vas. Osećajte se ugroženo i obavezno to pokažite.

Preuveličavajte

Preuveličajte svaki zahtev, ma ne zahtev, čak i molbu koja Vam je upućena i naglasite da je to baš mnogo što se traži od Vas i kako ćete Vi to učiniti za drugog, ali da će to Vas baš, baš koštati. Neka izgleda kao da kidate komade svoje duše radi dobrobiti drugog. Preuveličavajte sve što ste ikada samoinicijativno uradili za onog drugog. I još bolje, činite usluge koje Vam niko nije tražio i na način koji drugom nikako ne odgovara.

Svoja osećanja shvatajte kao odgovornost nekog drugog

"Ja tu ne mogu ništa, to je onako kako ja osećam." Kao konačni argument u svakoj raspravi moći ćete da se pozovete na svoja osećanja i na svoju nemoć da uticete na njih. Sasvim je svejedno koliko Vam je partner obrazovan, strpljiv, racionalan, saradljiv, Vaša osećanja će biti konačni argument koji će ubiti svaku mogućnost pregovora i biće po Vama. Svedite se na osećanja i delegirajte ih drugom da ih imenuje, da se nosi s njima, da bude odgovoran za njih.

Ne sumnjajte

Najvažnije, izbegnite po svaku cenu da Vas neko suoči s time da možda niste žrtva već zlostavljač.

Najbolji način da to uradite je da se beskompromisno držite uloge žrtve i nikad ne posumnjate u to da ste zaista žrtva. Sumnja je ono sto ce Vas dovesti u nepriliku.

Zaboravite na sve druge

Ako zaista hoćete da igrate ulogu žrtve, zapamtite da je to igra za jednu osobu! Vi određujete sva pravila! Drugi u njoj zaista i nepostoje. Oni se mogu upecati i pristati na odnos s Vama ili Vas izbegavati u širokom luku, ali Vi ste onaj koji u toj igri vuče sve konce ako se neko već u nju upecao.

Ako želi da izađe iz te igre, drugi mora da izađe iz odnosa sa Vama i eto sjajne prilike da imate dokaz kako ste zaista žrtva! Drugi Vas je napustio, ne želi da Vas vidi, Vi ste napušteni, povređeni, ostavljeni, a toliko toga ste dali i učinili za njega/nju! Divan, savršen mamac za sledeće trzanje i novog igrača [novu ribu] koji pristaje na ovu igru s Vama.

Brzo ćete ući u štos, ne brinite, praksa čini majstora i sve se može kad se hoće.

Izvor

Piše: Ratko Topalović, B92

________________________________________________________________________________________

Licno, mrzim takve ljude kojima je uvek neko drugi kriv. Imao sam i imam sijaset problema pa mi ne pada na okrivljujem uvek druge zbog njih. Tekst nisam stavio zbog toga da nauci nekoga da se ponasa na taj nacin vec da nauci ljude kako se takvi ljudi ponasaju tj da prepoznaju obrazac ponasanja takvih ljudi. Toliko od mene za sad, ajd sad vi kazite nesto na temu Smile
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 9.0.597.98
mob
Apple 15
Budite uvek pozitivni i svima zamerajte sto nisu kao vi, jer vas nacin je pravi nacin. Smiley
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
bolje da se drzim podalje ove teme  Smile Smile

ontopic
lako se prepoznaju takve osobe, i samim tim lako ih je i eliminisati iz zivota ... jedna od najgorih ljudskih osobina, posle licemerja i namernog bezobrazluka  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.2
mob
Nokia 
Konačno da me neki članak idobro nasmejao. Prilično jasna i oštra analiza koja mi se dopada.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zivot nam vraca ono sto drugima dajemo

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.16
mob
Nokia 

Bolje je biti nasilnik.
IP sačuvana
social share

Kad pripadam tebi, tada pripadam sama sebi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

I Templari c'entrano sempre.

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 32002
Zastava Младеновац
OS
Windows XP
Browser
Chrome 7.0.517.450
samo da se upisem, valjda bude nesto zanimljivo  Smile
IP sačuvana
social share
Let me tell you something you already know. The world ain't all sunshine and rainbows. It's a very mean and nasty place and I don't care how tough you are it will beat you to your knees and keep you there permanently if you let it. You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain't about how hard ya hit. It's about how hard you can get hit and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward. That's how winning is done! Now if you know what you're worth then go out and get what you're worth. But ya gotta be willing to take the hits, and not pointing fingers saying you ain't where you wanna be because of him, or her, or anybody! Cowards do that and that ain't you! You're better than that!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 1981
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
Ih bezveze. Voliki članak o Žrtvi a nigdje one rečenice:

"Kako nećeš da mi učiniš? Pa ja bih za tebe... I sjećaš li se kad sam ja za tebe..."
IP sačuvana
social share
'If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe." - Carl Sagan

I may be lazy, unmotivated and arrogant, but at least I'm good at it.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4025
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Budite uvek pozitivni i svima zamerajte sto nisu kao vi, jer vas nacin je pravi nacin. Smiley

Da. A ne da budu u depresiji ko ti... Smile
IP sačuvana
social share
Edit by cg_ac: Potpis uklonjen zbog uvredljive sadrzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 9.0.597.98
mob
Apple 15
Ih bezveze. Voliki članak o Žrtvi a nigdje one rečenice:

"Kako nećeš da mi učiniš? Pa ja bih za tebe... I sjećaš li se kad sam ja za tebe..."

Pa ima:

Ne propustite nijednu priliku da prebacite loptu

Mada... meni je licno najdraza - "Vise mi se ne obracaj!!!!"

Jbt. to je logika na nivou mladje grupe u vrticu...

"Neeeee oooobracaj mi se! Kmeeee... nastavnice... uzela\uzeo mi je loptu... Kmeeee!"

More... mrs! Smile

Da. A ne da budu u depresiji ko ti... Smile

Yep...

Kmeeee... Smile
« Poslednja izmena: 14. Feb 2011, 15:41:04 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

zvekete rodjaci

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 6155
Zastava Суботица
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
mob
Nokia 3220
Disturbing Smile
IP sačuvana
social share
“Before you diagnose yourself with depression or low self-esteem, first make sure that you are not, in fact, just surrounded by assholes.”

William Gibson
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 24. Jun 2025, 05:04:05
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.