Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kad završiš faks, postaješ nezaposlen  (Pročitano 2927 puta)
14. Jun 2008, 08:12:22
Veteran foruma
Legenda foruma

i sirom otvorenih ociju ne vidim nista...

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 35385
Zastava Tamo negde
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Nokia N95 8gb
Skoro dve decenije posle brutalnog gušenja prodemokratskih studentskih demonstracija na Trgu Tjenanmen u Pekingu, mladi u Kini se danas mnogo više interesuju za neke druge stvari, poput kupovine „aj poda“ ili prvog automobila, nego za političke reforme. Danas ih najviše brine kako da nađu dobro plaćen posao kojim bi sebi mogli da priušte kupovinu nečega što se do nedavno smatralo luksuzom.

Većina današnje mladeži nije se ni rodila 1989. godine kada je prethodna generacija studenata, nezadovoljna stanjem u zemlji i političkim slobodama, protestovala zahtevajući promene. Današnji diplomci, najčešće prvi u porodici sa fakultetskom diplomom, imaju velika očekivanja posle završetka studija, ali uprkos „bumu“ kineske privrede, događa se da se ona ne ostvare. Razlog je to što u Kini ima mnogo više diplomaca nego slobodnih radnih mesta. Prošlog leta na tržište rada stigao je talas od pet miliona diplomaca, a ove godine će više od 5,6 miliona mladih sa diplomom krenuti u potragu za prvim poslom.

- Postoji izreka „Kad završiš fakultet, postaješ nezaposlen“ - kaže Sja Ding koji je diplomirao 2007. godine, ali kako nije uspeo da nađe posao, rešio je da upiše postdiplomske studije.

Korenite ekonomske reforme koje se sprovode poslednjih 30 godina otvorile su kineskoj deci mogućnost da se opredeljuju za studije, a ne za poslove u fabrikama, gde nije potrebna stručna kvalifikacija. Ministarstvo obrazovanja pokušava da za veliki broj studenata koji traže posao, omogući da do njega i dođu kroz sajmove zapošljavanja koji se organizuju i preko interneta. Starije generacije studenata, međutim, nisu imale takvih teškoća. Sistem je njima garantovao da će, po završetku studija, imati obezbeđen posao. To je često značilo da će biti poslati u sela, gde postoji upražnjeno mesto i potreba za kadrovima. Samo oni koji su imali dobre veze, uspevali su da se snađu u gradskim sredinama. Ta praksa napuštena je tek krajem 90-ih godina. U današnjem mešovitom ekonomskom sistemu Kine, sve veći broj diplomaca znači i sve manju početnu platu, tako da mnoge muči da li će ikada biti u stanju da obezbede sebi dom.

- Danas je veliki je pritisak na diplomce - kaže zabrinuto Sjiova majka i dodaje da će njen sin morati da nađe posao s platom od najmanje 720 dolara mesečno jer je to minimum koji traže banke za odobravanje stambenog kredita.

- Oni moraju da imaju stan i automobil, inače kako drugačije da se ožene - kaže ona.

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
"Vlast i vlasnistvo se mogu razdovjiti na izvesno vreme, ali nikako zauvek jer ce vlasnistvo, shvativsi koliko je razdvajanje bolno, odmah kupiti vlast ili ce vlast osvojiti vlasnistvo a time i bogatstvo."
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Zajebano
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
koliko amerika izbaci godisnje diplomaca? Smile
ovo 5 miliona izgleda previshe Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
citao sam negdje da oni imaju oko 5 ili 7 miliona godisnje studenata e sad kolko ne znam stvarno a volio bih da znam
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mozda imaju 5 do 7 miliona studenata a ne diplomaca odnosno ljudi koji zavrsavaju fax Smiley

ako bi znao koliko ljudi prosecno ima u jednom godistu npr 85 onda bi mogli da nadjemo neki realan broj Smiley
IP sačuvana
social share
Que me gusta lo mejor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2227
OS
Linux
Browser
Konqueror 3.4
U Kini, jedino gradske oblasti mogu da pristojno zive ... ovo ostalo, je 10 puta gore od naseg Leskovca  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Interview - Bebi Dol: Skoro me je gospođa iz komšiluka koju stalno pozdravljam sa dobar dan pitala: „Je li, je l’ ti to mene provociraš?“
nidzo, svaka cast Smile
Edit by latifovich: Potpis uklonjen zbog duzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
A jebiga citao sam ima podavno i onom dodatku NINU  bas tema Amerik obrazovanje studje stipendije student ma bas onako detaljno sa podacima u zadnjih par  godina htjeo sam da to i kucam ali ima puno a reko sto cu i ovko ljudi citaju samo ono sto ima 5 redova
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
ja kad mi se svidi naslov procitam sve sto pise makar imalo 20 strana Smile
IP sačuvana
social share
Que me gusta lo mejor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Ma procitao sam i ja ali mi se nije dalo prekucavati ovde  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
 Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Que me gusta lo mejor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 6.338 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.