Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Avg 2025, 01:37:40
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kad pokojnika podmlađuju  (Pročitano 2675 puta)
19. Jun 2007, 23:31:37
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
mob
Apple iPhone 6s
Kad pokojnika podmlađuju
Autor: I. Ivković | 19.06.2007 - 11:02

Ni sahrane nisu što su bile. Naročito u Pomoravlju, gde se od mrtvozornika ponekad traže i bizarni zahtevi. Ali ni oni nisu nespremni dočekali nove običaje.
- Vaše je samo da umrete, ostalo je naše - u šali kaže Gradimir Minić iz Ćuprije, vlasnik najpoznatijeg salona pogrebne opreme u južno od Beograda. Nema zahteva koji on i njegova ekipa ne mogu da ispune.
Svako selo ima svoje običaje oko sahrane pokojnika. U Pomoravlju ima mnogo radnika u inostranstvu pa i pomoravska sela su "razbacana" po evropskim državama. Kada se desi smrt nekog rođaka, onda se on odmah ne sahranjuje jer se čeka po desetak dana da se rodbina okupi.
- Tehnika održavanja tela pokojnika do desetak dana je posao patologa. Reč je o privremenom konzerviranju unutrašnjih organa i usporavanju procesa raspadanja. Mi radimo kupanje, oblačenje, šminkanje, papirologiju, konzerviranje, a u stanju smo i da podmladimo pokojnika. Ako ima 60 godina, možemo da učinimo da izgleda 20 godina mlađe. Najteže je uraditi osobe koje su preživele teške saobraćanje nesreće ili su upucane. Tu se traže specijalne usluge i mi uspevamo da odgovorimo zahtevima, kao što je recimo pravljenje frizura ili skupocena šminka - objašnjava Minić.
Sahrane koštaju od 20.000 do 200.000 dinara, zavisi ko šta traži. Cene su prilagođene džepu potrošača u Pomoravlju, dok su cene takvih usluga u Beogradu nekoliko puta više. Iako je stanovništvo siromašno, ipak postoje trendovi i moda i kada je reč o sahranama.
- Ljudi traže posebno dekorisane sanduke i mi ima ispunjavamo želje. Aktulna je bela boja, ali ima i onih koji traže da unutrašnjost sanduka bude bordo. To vam je kao krečenje stana. Ranije je bila popularna boja zlata. Zatezanje lica, šminkanje, kupanje, brijanje i oblačenje koštaju oko 100 evra. Konzerviranje je od 200 do 300 evra, prema veličini pokojnika. Naricanje na grobu je 15 evra po ženi. Može sa suzama ili bez suza. Sanduci i kovčezi su od 7.500 do 75.000 dinara, a ima i onih koji se posebno izrađuju i koštaju do 2.000 evra. Crni sarkofazi su od 2.500 do 3.500 evra. Te najskuplje traži isključivo rodbina pokojnika sumnjive prošlosti. Oni se nikada ne cenkaju i samo traže najbolje i najskuplje bez zakeranja. Cenkaju se novokomponovani bogataši.
Ježim se kada uđu u radnju. Kuckaju sanduke, zagledaju, satima listaju kataloge, mirišu cveće da vide da li je sveže, preturaju po ostaloj opremi - kaže Grada koji se polako priprema za penziju i sprema naslednika u pogrebnom biznisu. Ćerka ne voli njegov posao i više okrenuta holtikulturi, ali tu su unuci. On kaže da ima puno ispričanih i ne ispričanih priča, zgoda i nezgoda u njegovom poslu, te namerava da uskoro krene sa pisanjem filmskog scenarija za koji tvrdi da će biti mnogo duhovitiji i interesantniji od Kovačevićević "Maratonaca''.
Probe sanduka
- Neki ljudi pre smrti dolaze da kupe i probaju sanduk. Proba sanduka se sastaji u tome da oni legnu u sanduk i ja ih vozim kroz grad. Dešava mi se da čovek dođe kod mene i kaže taj sanduk je za mene kad umrem. I posle nekoliko dana stvarno žovek pogine i njegov otac poruči baš taj sanduk.
- Sanjao sam pokojnika zamašnih gabarita i posle dva dana zovu me i traže veliki sanduk i pogledam čoveka isti onaj iz sna, nikad ga ranije nisam video - priča Grada.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 25
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
neverovatno
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 110
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
auuuuuu Smile
IP sačuvana
social share
Oki doki
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 6496
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
 Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Deus non est

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 8798
Zastava Udaljen za debljinu senke
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia onaj zajebani
 Smiley 1
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Дог из д дог фор лајф

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 1165
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
SonyEricsson K750i
 Smile
IP sačuvana
social share
lakse je sa cetiri u rukama , nego s jednom u krevetu..
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Ko zadnji, ćelava mu keva!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 13104
Zastava Batajnica
OS
UNIX
Browser
Opera 9.21
mob
Samsung SGH-E630
Citat
Naricanje na grobu je 15 evra po ženi. Može sa suzama ili bez suza.
Smile

Citat
Proba sanduka se sastaji u tome da oni legnu u sanduk i ja ih vozim kroz grad.
Smile
IP sačuvana
social share

enaB <=> Bane, "Ena" nije moje ime                    f -1(Smile)= Smiley

Don't watch it, because we all know that a watched pot does not boil, and watched cake does not bake.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Riba ribi grize ribicu - 21. vek!

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 1553
Zastava Montenegro
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia N97 black
Citat
Naricanje na grobu je 15 evra po ženi. Može sa suzama ili bez suza.
Smile

Citat
Proba sanduka se sastaji u tome da oni legnu u sanduk i ja ih vozim kroz grad.
Smile

E kunem ti se...Sa suzama i bez suza Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Ko ponese kajace se a ko ne ponese kajace se vise!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 6301
Zastava Nis
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
Nokia E
Cudni su putevi gospodnji!
Citiracu Lakija Topalovica:
-Sve moze da propadne i da nestane jedino je smrt siguran posao!-
IP sačuvana
social share
„Tromo se vreme vuče i ničeg novog nema, danas sve ko juče sutra se isto sprema."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Who hesitates masturbates

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5514
Zastava Srbija,Sabac
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
mob
Nokia N85
 Smiley 1
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Avg 2025, 01:37:40
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.