Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 02. Feb 2025, 14:45:28
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kad dete počne da psuje  (Pročitano 6155 puta)
23. Avg 2009, 07:24:35
Veteran foruma
Superstar foruma

Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
Bićete prilično iznenađeni kada jednog dana vaše lepo vaspitano dete izgovori prvu ružnu reč. Psovku je čulo negde na ulici i prihvatilo je kao način govora odraslih. I dok je, puno samopouzdanja, prenosi vama (jer, eto, naučilo je novi pojam iz sveta odraslih), prosto ste zabezeknuti. Ne znate kako da postupite?!

Prvo, nemojte da pređete preko toga i da se pretvarate da ništa niste čuli. "Loš jezik" se često koristi u nameri da se skrene pažnja na sebe, ili kao pokušaj testiranja vaše reakcije. Nemojte nikako na dečju psovku da odreagujete smehom, ma koliko vam smešno delovala.

Pitajte dete da li zna šta ta reč znači (većina dece uopšte ne zna). Na razumljiv način mu objasnite značenje reči i recite da takve reči nisu poželjne u vašem domu.

Neki roditelji i dalje praktikuju staromodan način "izlečenja" od "prljavog" jezika - brz i lagan udarac po detetovim usnama. Ako ste pristalica ove metode, onda to izvedite uz zagrljaj i poljubac.

Uvedite novčano kažnjavanje, po sistemu "jedna ružna reč, jedan dinar". Međutim, to je moguće u malo starijem uzrastu, kada dete već ima džeparac.

Možete da mu dozvolite da slobodno koristi ružne reči koje samo izabere, ali mu naredite da ih izgovara na mestu koje je prikladno za to - u kupatilu, na primer. Videćete kako će brzo odustati od prvobitne namere. Nije tako zabavno "šokirati" samog sebe, na tako dosadnom mestu.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
Kao mala sam strašno volela da psujem (a sad ne volim  Smile ), iako niko u mojoj porodici nije to radio, makar ne predamnom.
U to vreme sam mnogo vremena provodila sa tetkom, maminom mlađom sestrom, koja je dobila ovlašćenje od mame da me blago udari (ćušne) preko usta svaki put kad izgovorim psovku.
I zaista, ona je to radila - svaki put kad bih rekla nešto ružno, neku psovku, dobila bih packu preko usta, vaspitnu.

A onda sam se dosetila (bila sam antihrist kad sam bila mala  Smile ), da ću i za jednu psovku, ali i za više njih dobiti istu kaznu. Onda sam, inata radi, znala da u jednoj minuti kažem najgrdnije psovke koje mi padaju na pamet, i da sama odem do tetke - po kaznu.  Smile Ubrzo su uvideli da to kažnjavanje ne vodi nikuda, pa su prestali da obraćaju pažnju na to, a i ja sam vremenom prestala da psujem... ali ne zadugo.  Smile

Tako da se stvarno plašim šta ću činiti kad moje dete bude psovalo.  Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
e do ....  Smile
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zivot nam vraca ono sto drugima dajemo

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Nokia 
Citat
Onda sam, inata radi, znala da u jednoj minuti kažem najgrdnije psovke koje mi padaju na pamet, i da sama odem do tetke - po kaznu

Genijalno-cak ni ja se toga nisam setila  Smile
IP sačuvana
social share

Kad pripadam tebi, tada pripadam sama sebi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
HTC Wildfire S
Roditelji tu umeju dosta da budu krivi.

Kad su deca mala, sasvim mala... navode ih na psovke, forsiraju ih jer im bude tada slatko i zanimljivo... i kad dete opsuje svi se cerekaju ko nenormali.
Čak umeju i da ih nagrađuju slatkišima, parama i slično.

E onda jednog dana vrag odnese šalu pa im prestane biti slatko i zanimljivo, pa krenu da grde i biju decu što psuju.
To je vrlo nepošteno.

A opet, postoje roditelji koji su ekstremno netolerantni prema bilo kakvom vidu vulgarnosti.
S obzirom da će to dete jednog dana izaći na ulicu, jer nažalost ilegalno je vezati ga za radijator do osamnaeste (pokušao nedavno jedan Austrijanac, ali on je doduše imao još neke sporedne psihičke probleme pa nije baš najbolji primer ), gde ima svakavih... obično se ponaša ko ker pušten s lanca i radi, trudi se da nadoknadi sve ono što nije mog'o.

Treba naći neku sredinu.

A što se tiče samih psovki, ista je stvar kao i sa alkoholom, treba ga piti ili kad si sjajno raspoložen.... ili kad baš padneš na dno... i što kaže BG jedino ti preostaje da kažeš: "E do zelenog smajlija."
 Smile

Kad ti se alkohol i psovke uvuku u rutinu i svakodnevnicu... prestane da bude zanimljivo.
Tu bi trebalo izbegavati sredinu.  Smile
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

I sometimes wish I'd never been born at all

Zodijak Pisces
Pol
Poruke 14665
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
Evo da se pohvalim. I moj klinac je poceo da psuje. Smile
Naucila ga baba, doduse ne namerno. Psovala zena nesto za sebe, a on kao fino i pametno dete odmah poceo da ponavlja. Smile
IP sačuvana
social share
Uostalom, smatram da Kartaginu treba razoriti!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
HTC Wildfire S
E ljubi ga taja.  Smile
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Linux
Browser
Mozilla (jaunty)
mob
Ericsson T28
Sve do polaska u školu nisam psovao niti bogohulio, živio sam u jednom pristojnom predgrađu Sarajeva. A onda sam sa školom zakoračio u tu kolotečinu i počeo se uklapati, a ako se negdje hoćeš uklopiti moraš i uzeti neke vrijednosti te sredine.

Kada sam malo porastao i postao izbjeglica, situaciaj je bila još gora. Ljudi sa svih strana i iz različitih podneblja nisu bili rasadnik lijepog ponašanja i uzor po kome bih se mogao oblikovati.

Ne može tu roditelj ništa ako je i on takav ili ako sredina nije baš za živjeti i obrazovati djecu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
Ne može tu roditelj ništa ako je i on takav ili ako sredina nije baš za živjeti i obrazovati djecu.
Može tu roditelj da učini i te kako, samo ako ume i hoće.
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

high prudence

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9110
Zastava Amber
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
mob
Nokia 1800
Moj cale je voleo da opsuje "j*bo sliku svoju" kad god uradim nesto sto ne treba. I ja to ponovio jednom i dobio preko usta. Koja zbunjenost. On moze a ja ne mogu.  Smile

To je moja prva psovka.

Ali iako volim da se ispsujem posteno kad imam s kim, ne psujem cesto. Sta ce mi to koj' zeleni smajli.  Smile
IP sačuvana
social share
                                Someone stole my donuts, and now you're all gonna pay!                               
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 02. Feb 2025, 14:45:28
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.085 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.