Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Jugoslavija je bila prava mera slobode  (Pročitano 4904 puta)
06. Feb 2006, 13:00:46
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
mob
Apple 15
Jugoslavija je bila prava mera slobode

"Onome ko ne zna kako je dobro živeo pod Titom ja ne mogu da pomognem", poručio je na kraju svoje knjige "Titov prevodilac" Ivan Ivanji

Književnik Ivan Ivanji bio je, između ostalog, preko 20 godina prevodilac za nemački jezik Josipu Brozu Titu. Svoja iskustva sa putovanja, susrete sa nemačkim političarima i umetnicima i sve ono što se dešavalo oko Tita od početka šezdesetih do kraja sedamdesetih, a čemu je prisustvovao, duhovito i precizno je opisao u svojoj knjizi "Titov prevodilac". Ivanji knjigu završava rečenicom Radeta Šerbedžije - "Onome ko ne zna kako je dobro živeo pod Titom ja ne mogu da pomognem", i upravo to dosledno "držanje strane" tom sada tako prezrenom vremenu čini ovu knjigu zanimljivom.

Da li je Titova Jugoslavija bila zemlja levičarskih (u najboljem smislu te reči, u smislu solidarnosti, jednakosti) ideja ili, što se oseća iz vaše knjige, jedna obična, dobrostojeća zemlja u kojoj ste, eto, imali sreću da živite?

- Ideje koje su vladale u Jugoslaviji nesumnjivo su se zasnivale na solidarnosti. Socijalne razlike bile su mnogo manje nego danas u Srbiji ili ostalim zemljama nastalim iz Jugoslavije, manje nego u istočnoevropskim zemljama pod patronatom Moskve, manje nego u zapadnim zemljama tržišne privrede. Te ideje nisu uvek perfektno sprovedene u stvarnost, ali šta je gde savršeno?

Preterivalo se s ljubavlju, preteruje se s mržnjom

Zašto sada vlada pomama mržnje prema tom vremenu? Zašto se tek poneko usudi da kaže da je u toj zemlji dosta toga dobro funkcionisalo, bez obzira na to šta je bilo "iza toga", (krediti sa Zapada, Titova umešnost, srećne okolnosti)?
- Na početku mala ispravka: jednostavno nije tačno da je Jugoslavija u Titovo vreme bila prezadužena. Zaduživanje je počelo tek koju godinu pred njegovu smrt, a još nije bilo kritično, posle toga se zahuktalo. Teško je shvatiti neopravdano, često lažno diskreditiranje četvrt stoleća, naročito od 1955. do 1980. godine. Verujem u neku vrstu teorije klatna. Preterivalo se - preterivali smo - sa suvišnim i glupim kultom ličnosti, pa se "otklatilo" u drugu krajnost. Vratiće se na istinu, o tome svedoči sve veće interesovanje mlađih ljudi koji pitaju kako je bilo moguće da se sa jugoslovenskim pasošem bez vize putovalo u gotovo sve zemlje sveta, moguće da je i radnik kupovao fiću i sa porodicom išao na letovanje i zimovanje, da su zdravstvene usluge za svakog bile dostupne i besplatne, penzije sigurne, nikom na pamet ne bi padalo da se za školovanje plaća, itd.

Da li je u toj zemlji bilo ugroženih intelektualaca, kako su i zašto bili ugroženi? (Ne mislim na period Golog otoka, već kasnije, u vreme šezdesetih, sedamdesetih)?
- Brana Crnčević, čovek sa čijim stavovima se najčešće ne slažem, napisao je jedan odličan aforizam, koji otprilike glasi: "Ova revolucija ne jede svoju decu, ali odrasli bolje neka se popričuvaju". Bio je "protiv" onog režima, a nikad mu se ništa strašno nije dogodilo. Sjajan slikar, pisac, filmski reditelj Mića Popović često je imao probleme, ali je izlagao, objavljivao, snimao, zasluženo se proslavio u svojoj zemlji i u svetu. Da ne nabrajam, slično je bilo sa mnogim drugima. Lik u jednom mom romanu kaže da nigde na Zapadu nije bilo takve socijalne sigurnosti, a nigde na Istoku takve lične slobode kao u Jugoslaviji onog vremena. Naravno, ne i obrnuto! Bilo je i intelektualaca koji su stradali "na pravdi Boga", mislim na Milovana Đilasa ili, na primer, Mihajla Mihajlova. Što reče Fuše Napoleonu, to je bilo više od greha, to je bila greška. Znači, jeste, bilo je i ugroženih intelektualaca, ali ne bih generalisao da su intelektualci bili ugroženi zato što su intelektualci.

Da li je bilo moguće raditi i biti na položaju u Titovo vreme, u njegovoj blizini, a u isto vreme biti moralan i delikatan čovek? Ili, jednostavnije, u kojoj je meri poniznost i čitanje sa usana bilo povezano sa napredovanjem.
- Nisam bio na nekakvom položaju, ali jesam ponekad u Titovoj blizini. Ipak bih za sebe rekao da sam bio "moralan", ne uvek "delikatan", nego ponekad i drzak. Što se samog Tita tiče, jedna od njegovih taktičkih vrlina bila je da pusti druge da govore, da sasluša razna mišljenja. Nije voleo da mu se "čita sa usana", on je "čitao sa tuđih usana" pre nego što bi donosio odluke. Nekih anegdota o tome ima u knjizi "Titov prevodilac".

Kakav i ko je bio Josip Broz Tito? Diktator, naručilac ubistava, odličan đak Kominterne, svetski talentovani političar ili - sve to. Da li bi nam bio potreban opet jedan takav ili je to mnogo glupa ideja?
- Da počnemo od toga šta sigurno nije bio. Sigurno nije bio naručilac ubistava. Sigurno nije bio "odličan" đak Kominterne, jer je već od 1938. godine počeo da preseca i ubrzo je presekao sve veze KPJ sa Kominternom. Diktator? Meni se više sviđa termin "prosvećeni apsolutista". Da nije bio takav, možda bi se ona Jugoslavija koju sam voleo mnogo brže raspala.

Bio je mnogo bolji kozer u manjem krugu, nego govornik pred masama. Čini mi se da nema spora da nikada državnik iz jedne male zemlje nije uživao takav respekt i simpatije celog sveta, pa i velikih sila, kao on. Da li nam je potreban "jedan takav"? Nažalost, takvih nema. Ali nema ni novih Ruzvelta u Americi, nema Čerčila u Velikoj Britaniji, nema Krajskog u Austriji, nema Branta u Nemačkoj, nema De Gola u Francuskoj.

Šta mislite o otvaranju dosijea i arhiva tajne policije? Da li bi i u Srbiji bilo iznenađenja kao u nekim drugim bivšim komunističkim zemljama?
- Ja, naravno, nemam pojma šta je u tim arhivama, šta je poništeno, a šta falsifikovano, dopunjavano, ispravljeno... Arhive iz Titovog vremena prvo su dopale u ruke Miloševićeve službe bezbednosti, posle su prošle kroz toliko ruku da ja u verodostojnost onog što je ostalo ne verujem. Svakom se moglo "napakovati" koliko je ko hteo. Imam primedbu na deo vašeg pitanja koji Jugoslaviju dovodi u vezu sa "drugim bivšim komunističkim zemljama". Jugoslavija nije bila članica ni Varšavskog pakta, ni ekonomskog saveza tih država, nikad nije stajala pod kontrolom Moskve. Između Zapada i Istoka Jugoslavija je za Titova života nesumnjivo je bila "nešto treće".

Izvor: Glas Javnosti \ Tatjana Čanak

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Tito je bio "prosveceni diktator" koji je siromasnu, nepismenu zemlju podigao u rang srednje razvijenih zemalja, sto je svakako veliki uspeh. Prava kriza Jugoslavije se odvijala osamdesetih, kad je na vlast dosla nesposobna i kradljiva garnitura. Veliki macor krepao, misevi podivljali!! Onda je devedesetih dosao rasplet po sistemu - spasavaj se kako znas i umes! Repovi tih miseva se vuku do danasnjih dana, pogotovu u SCG.

Jugoslavija je bila prava mera slobode???? Sta ce mi sloboda kad zivim u bedi i nemam nikoju perspektivu, a tako danas zivimo!!!
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 3
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.2
mob
Siemens cx70
To je bila sloboda na kredit, a posledice osećamo danas.
Mnogi i dalje ne shvataju šta se ustvari zbivalo tada.
IP sačuvana
social share
MB
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 53
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Da, mnogo se bolje zivelo, jedino je to sto je taj zivot imao rok trajanja, a taj rok trajanja istice onda kad prestanu da postoje dva suprotstavljena bloka, jedino je tako mogla da bude "nesto trece", jedino je tako titova Jugoslavija mogla da ima tako privilegovanu poziciju u medjunarodnim odnosima, medjutim pokazalo se fatalno to sto se nije vezala ni za jedan blok, sada su nas pretekle mnoge nekadasnje clanice Varsavskog pakta, a zemlje zapada su mnogo svetlosnih godina ispred nas. Sto se tice samog Tita i to sto je on po anketama jos uvek jedna od najpopularnijih licnosti srpske istorije, bez obzira na to sta je Srbija danas posle njega, to samo govori o gluposti sirokih narodnih masa. Ja tom sistemu ne dugujem nista i ne pada mi na pamet po bilo cemu da ga cenim, to mogu samo matori, pod uslovom da zaborave posledice i povrsnost tog "boljeg zivota", ako cemo o kreditima sa zapada, jedno je izvesno: Isti oni koji su Jugoslaviji davali milijarde i desetine milijardi dolara i maraka su je rasturili i to ne spolja nego iznutra, eto nam bratstva i jedinstva, blago receno tragikomicno. Smatram da je Tito bio odlican politicar i jos bolji manipultor i demagog, ali to sto je tako dugo i uspesno vladao je vise posledica medjunarodnih odnosa i okolnosti nego njegove neke politicke mudrosti. Svima bi porucio da ne mudruju mnogo sto se Jugo-nostalgije tice i da ne izjednacavaju tu zemlju sa svojim tadasnjim zivotom, neka samo vide posledice Jugoslavije oko sebe (medju kojima je i Kosovo). Neki misle da je sve bilo dobro pod Titom i onda cap: Dosli nacionalisti, dosao Sloba i sve otislo u 3 p... njima je sve crno-belo, sve je valjalo ranije i onda se odjednom pojavilo to celo s(r)tanje, kako da ne... Vec sam puno napisao mislim da je dosta, ako nekog zanima i ima drugacije misljenje neka napise koju
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

seti se da zaboraviš...

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 1734
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.1
mob
Nokia 
Mislim da si tii taj koji gleda stvari crno-belo. Niko ne kaže da je sve bilo savršeno, ali se barem znao neki red, ko kosi ko vodu nosi. Nije Tile kriv što je posle njega nastao potop, tj  otimačina oko plena.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 161
Zastava hr.png
mob
SonyEricsson 
Svi mi živimo u određenom trenutku. U Titovo vrijeme je bio ternutak dva bloka, danas nije ali to neznači da je taj trenutak bio bolj ili lošiji. jedino što znam je da je Tito svoj trnutak iskoristion po meni njbolje što se moglo tada.

Svaka mu čast na tome a na nama (našim političarima) je da iskoristimo svoj trenutak.

IP sačuvana
social share
E moj druže Beogradski...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 461
Zastava Bihac
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.6
mob
Motorola V3
eh da je tito ziv,nebi bilo ni slobe,alije ni tudjimana...P*zda im matarna nacionalisticka!
IP sačuvana
social share
Aman,Bosno moja,zemljo ponosna,zemljo mojih djedova...
Aman,Hercegovino rijeko Neretvo,kraj tebe sam rastao...
Aman,moj SANDZAKU,zeljo velika,u tebi je ljubav moja....
Aman,Sarajevo,Dzenet seheru,budis snove,budis utjehu..
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Just be what you are.....

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6424
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.1
mob
Samsung S7
Kad mi neko kaze "ziveli smo na kreditima" ....bivsa Jugoslavija je 1983 godine za 40 godina zaduzivanja imala ukupno spoljasnjeg duga 2 i po milijarde dolara,a ovi sadasnji kretenu kucaju vec cifru od 11 milijardi za par godina.Jeste Tile je sjebao Srbiju maksimalno,sto nije kumovao Srpskim porodicama nego je dovlacio siptare da se kote ko svinje ,a ostatk drzave da ih placa.
IP sačuvana
social share

This is where we hold them!This is where we fight!! This is where they die !! King Leonidas
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Хрїстóсъ воскрéсе! Воистину воскресе!

Zodijak
Pol
Poruke 1619
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.52
To ti je k'o narkoman u pocetnim fazama kad se "pukne" u venu pa misli da nema lepseg stanja od onog u kome se on nalazi.Tako su se osecali i oni koji su "ziveli na kreditima",isli na more svake godine(pa jos i nisu uspeli da potrose sve pare koje su poneli),mogli da kupe sta su 'teli...Sad,kad je lazni raj prosao,"kriziraju" i deca i unucici nasih nesrecnih zabludelih otaca.Ne meri se sloboda dubinom dzepa-a to je upravo mera kojom sad premeravaju prosle decenije oni koji ih se secaju sa setom-vec sirinom duha,duha u dusi narodnoj koja je spremna i da potrpi i pretrpi i nemastinu i rat i pritiske spolja i iznutra kako bi ostala istinski slobodna,srpska i pravoslavna...(izvinite svi na dozi patetike,al' ja rek'o sto rek'o...) :srbija:
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svakodnevni prolaznik

dajte da uploadamo svoje avatare

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 312
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6630
Dobra bila juga ko je znao upravit,moji starci od 2 plaće i krediti napravili kuću koja sad može da se proda za milion eura sad pa sad.A neki njihovi kolege su danas gladni,ali su u ona vremene putovali,folirali dok je moj stari vuko cement.danas je teže,ali jedna stvar je uvijek ista:čovjek treba radit i borit se,čupat i kad je najteže.
IP sačuvana
social share
I'm going to make him an offer he can't refuse...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.