Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Josipović: Svaka žrtva ratnog zločina zaslužuje poštovanje  (Pročitano 19307 puta)
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.60
mob
Samsung 
Ко више мрзи, ко дуже мрзи, су питања на која ће свако уперити прстом на другу страну. Оно што је битно је схватање државе у којој живиш и онога са киме је делиш. Поређења са неким мањинама у Србији, на први поглед, могу деловати слично, али опет има доста разлика.

Рецимо да су овдашњи Муслимани и Шиптари били део окупационог система, који је држао Србе, као и све друге хришћанске народе широм турске царевине у подређеном и врло лошем положају. Кад су Срби ослободили своје земље, много муслимана (а то су били углавном Срби исламсе вероисповести, док је правих Турака овде било врло мало) се иселило, јер уопште нису желели да живе у хришћанској земљи, нити су осећали икакву блискост са Србима. Ближи су им били Турци. Јован Цвијић је, путујући по грчком делу Македоније, тада још увек делом турског царства, затекао много тих избеглица, од којих су се многи кајали што су отишли, јер се нису сналазили међу правим Турцима, а наравно нико од њих није ни знао турски језик. Да не дужим, њихова улога је била осигуравање турске власти.

С друге стране, Срби у Хрватској су били задужени за спречавање турских упада. Први су дошли још на позив хрватсог племства (Франкопана). Касније су добијали дозволу од Беча. Систем је био једноставан: земља, слобода испољавања своје (православне) вере у изразито католичкој монархији, ослобођење плаћања пореза локалном племству, у замену за војничку дужност. Све је то познато из историје. Шиптари никад нису ни учили српски, потурчени Срби су свој језик "обогатили" са хиљадама турцизама, док су Срби по Хрватској прихватили хрватски говор, односно оно што се назива данас хрватским језиком. Ваљда су то урадили, јер им је сметала земља у којој живе и тамошњи народ, је ли? Smile Доста хрватске елите је Србе капирало, као малтене исти народ, али онда на сцену ступа отац нације, са својим ужасно србофобичним ставовима, па његови наследници попут Јосипа Франка и др. праваша и постепено све више људи, гледа на Србе као сметњу у Хрватској, а не као на њене грађане.

Проблем је што и данас много људи у Хрватској мисли исто. Добри су Срби, само да нису Срби. Ништа не фали Радету Шербеџији и сл. који се или изјашњавају као Хрвати или су скроз анационални или врло ретко истичу да су Срби. Моја кева има брата од стрица у Загребу (Србин по пореклу наравно), који је ожењен Муслиманком, а деца су Хрвати. Smile Не само то, него је и он у ХДЗ-у. Питам кеву, зашто је то тако, а она ми одговори: "Па где ћаш као Србин?" У целој породици се једино деда изјашњава као Србин. Нема он за шта више да брине уосталом.

А стварно ми никад неће бити јасно, зашто толика фобија од сопствених грађана, који нису попут Шиптара? Неко ће већ рећи да смо вас јебавали за време краљевине. Па нисмо сигурно више, него што су вас Мађари пре тога, а све и да јесмо, па није те опљачкао или обесправио српски сељак из неког далматинског крша. Први и једини пут да су устали против своје државе је било '91. Да је отцепљење Хрватске спровео неки нормалан човек, а не Туђман, верујем да би све прошло другачије. Овако је уследило деградирање, све уз присећање на стара добра времена '41-45.

Да се не лажемо, одбијање српске стране, односно њиховог полуписменог руководства, плана Z4, је неопростива грешка, коју су они сами скупо платили. Ако су до тада имали разлога за побуну, после тога је њихов циљ изгубио сваку смисао и оправданост. Опет понављам да се у то време уместо Туђмана, на челу Хрватске налазио човек склон компромису и неко ко није марио за мишљење усташке дијаспоре, другачије би данас било. Временом би Хрвате прошао национални занос и србофобичност, а Срби би већ некако прихватили да Југославије нема више.
« Poslednja izmena: 09. Avg 2010, 15:48:43 od DuKiM57 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9557
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
mob
Samsung S500
O jebote irud, Duje, koliki tekst...  Smile satralo me dok sam ga pročitao...

Ono, masu si pojednostavnio 500 godina prošlosti, a to nikad nije dobro jer nužno dovodi do (nekih) pogrešnih zaključaka.

Ali:

А стварно ми никад неће бити јасно, зашто толика фобија од сопствених грађана, који нису попут Шиптара?

Kad netko apriorno negira tebe kao narod, tvoj jezik, tvoju državnost, tvoje pravo da živiš tu gdje živiš, šta ti drugo preostaje nego da prema tome nekome razviješ "fobiju" (kako ti to kažeš, iako mislim da to nije baš najprikladniji izraz)?

Да је отцепљење Хрватске спровео неки нормалан човек, а не Туђман, верујем да би све прошло другачије. Овако је уследило деградирање, све уз присећање на стара добра времена '41-45.

Ovo je potpuno točno. Iako treba dodat da je Tuđman samo polovično doprinio svemu tome. Drugu polovinu posla odradio je Slobo. Jedno bez drugog ne ide.

Да се не лажемо, одбијање српске стране, односно њиховог полуписменог руководства, плана Z4, је неопростива грешка, коју су они сами скупо платили. Ако су до тада имали разлога за побуну, после тога је њихов циљ изгубио сваку смисао и оправданост. Опет понављам да се у то време уместо Туђмана, на челу Хрватске налазио човек склон компромису и неко ко није марио за мишљење усташке дијаспоре, другачије би данас било. Временом би Хрвате прошао национални занос и србофобичност, а Срби би већ некако прихватили да Југославије нема више.

I opet - Franjo je tu "zakuhao" 50%. A netko u Beogradu je morao odradit drugu polovinu posla.
IP sačuvana
social share

I am not a complete idiot.
Some parts of me are still missing.

America is the only nation in history which miraculously has gone directly from barbarism to degeneration without the usual interval of civilization (Georges Clémenceau)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1014
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 8.0

Odlican ti je post (pri cemu ono za Shiptare sto nisu hteli da uce srpski, a jesu,znali su ga odlicno
za razliku od Srba kojima nije padalo na pamet da i dobar dan kazu na albanskom ne bih da
prihvatim zdravo za gotovo). Ali kao sto rece drug iz Hrvatske postojao je i Milosevic
i on i njegova kamarila su zapravo unistili te ljude obecavajuci im Bog te pita sta.

I jos nesto. Kada je pocela ta bezanija iz Krajine, srpska televizija se nije ubila od prenosenja
tih tuznih zbegova,hteli su to nekako da zabasure,kao da to nije bas tako strasno.

Za tu srpsku tragediju u Krajini krivi su i sami stanovnici Krajine(Srbi) jer su
beskrajno verovali tim svojim,kako ti lepo rece,polupismenim vodjama,ali
i ovima kultirolozima iz Srbije koji su ih verbalno podrzavali da istraju ne govoreci im
da je njihova sudbina zapecacena i da mogu da biraju samo izmedju Sr5bije
i Hrvatske. Nekog treceg puta za njih nije bilo.
IP sačuvana
social share
Srbi  pripovedaju da tice na Cirilovdan traze druga svaka sebi da
gradi gnijezdo i da nose jaja;pa koja koja ga ne nadje,ona se obijesi.

Ciriil,filosof
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.60
mob
Samsung 
А стварно ми никад неће бити јасно, зашто толика фобија од сопствених грађана, који нису попут Шиптара?

Kad netko apriorno negira tebe kao narod, tvoj jezik, tvoju državnost, tvoje pravo da živiš tu gdje živiš, šta ti drugo preostaje nego da prema tome nekome razviješ "fobiju" (kako ti to kažeš, iako mislim da to nije baš najprikladniji izraz)?

Одакле долази та негација? Ако је и постојало мишљење да су Хрвати уствари Срби католичке вероисповести, то је био углавном појединачан став неких у скорије време, али никад део званичне историје. Питање је, кад смо ми то вама могли наметати? У Краљевини је Србија била доминантна, али тад је била политика (боље речено догма) да смо сви ми један троимен народ, Југословени, а не Срби православне или католичке вероисповести. Нико тада није негирао хрватску посебност, хрватску историју и културу. Проблем тада је било политичко уређење (које је разултирало стварањем Бановине Хрватске). У комунистичком периоду је тек било немогуће наметати, негирати, отети и сл. од вас. Чак смо ми ту искусили негирање српске историје на историјски српској земљи, а последица тога је данашња неовисна држава Монтенегро.

Опет сам се зајебао и расписао, а могао сам све врло да поједноставим овако: И да је све тако као што ти кажеш, то је опет морало долазити искључиво из Београда, од неког ко је имао моћ, утицај и силу, да ради такве ствари. Срби из Хрватске, ваши грађани неколико векова уназад, тешко да имају ишта с тим. Они живе са вама, они знају ко сте и шта сте и тешко да вам они могу негирати и одузети било шта.

Да је отцепљење Хрватске спровео неки нормалан човек, а не Туђман, верујем да би све прошло другачије. Овако је уследило деградирање, све уз присећање на стара добра времена '41-45.

Ovo je potpuno točno. Iako treba dodat da je Tuđman samo polovično doprinio svemu tome. Drugu polovinu posla odradio je Slobo. Jedno bez drugog ne ide.

Наравно да Слоба има своју одговорност. Он је вероватно највећи промашај од политичара у историји света.
« Poslednja izmena: 09. Avg 2010, 16:21:03 od DuKiM57 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9557
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
mob
Samsung S500
Одакле долази та негација? Ако је и постојало мишљење да су Хрвати уствари Срби католичке вероисповести, то је био углавном појединачан став неких у скорије време, али никад део званичне историје. Питање је, кад смо ми то вама могли наметати? У Краљевини је Србија била доминантна, али тад је била политика (боље речено догма) да смо сви ми један троимен народ, Југословени, а не Срби православне или католичке вероисповести. Нико тада није негирао хрватску посебност, хрватску историју и културу. Проблем тада је било политичко уређење (које је разултирало стварањем Бановине Хрватске). У комунистичком периоду је тек било немогуће наметати, негирати, отети и сл. од вас. Чак смо ми ту искусили негирање српске историје на историјски српској земљи, а последица тога је данашња неовисна држава Монтенегро.

Čuj, nisam ja izmislio tu negaciju. Niti je ona od jučer. Ta "teorija" o nepostojanju Hrvata i Hrvatske postoji duže vrijeme. U tu "teoriju" vjeruju (ili je barem propagiraju) Srbi.

Uostalom, na ovom sam forumu pročitao barem pedeset citata raznoraznih poznatih i manje poznatih srpskih poltičara, vojnika, kulturnih i vjerskih persona, koji su u skladu sa tom "teorijom". A riječ je o ljudima koji su živjeli u 19. stoljeću.

Prema tome, ta "teorija" nije ništa novo, ništa novokomponirano priej 20 godina za potrebe aktualne politike. To je nešto šta postoji odavno, i šta traje.

Uostalom - ovdje, na ovom podforumu, imaš temu naslovljenu "Postoji li hrvatska nacija?" u kojoj se može pročitat čitava gomila citata na tragu te "teorije", a koji citati su barem 100 godina stari.

Pa sad... Ti sam izvedi svoje zaključke.

Опет сам се зајебао и расписао, а могао сам све врло да поједноставим овако: И да је све тако као што ти кажеш, то је опет морало долазити искључиво из Београда, од неког ко је имао моћ, утицај и силу, да ради такве ствари. Срби из Хрватске, ваши грађани неколико векова уназад, тешко да имају ишта с тим. Они живе са вама, они знају ко сте и шта сте и тешко да вам они могу негирати и одузети било шта.

To je potpuno točno šta ti kažeš. Potpuno točno.

Ali, i sam znaš kako je jednostavno manipulirat masama, pogotovo u takvim pitanjima.

Pa ajde ti onda objasni nekoem da tajitaj Srbin iz Gline/Gospića/Benkovca u stvari ne negira Hrvate i Hrvatsku, nego to čini tajitaj Srbin iz Beograda/Čačka/Valjeva.

Pogotov kad i Srbin iz Benkovca i Srbin iz Valjeva noste istu šubaru, pjevaju istu pjesmu i podržavaju istog Slobodana Miloševića.

Nemoj me krivo shvatit, ne opravdavam ja ovdje ništa. Strašne su se stvari dogodile, strašne i nepravedne, i najdeblji su kraj u cijeloj priči izvukli upravu Srbi iz Hrvatske, koji su ostali bez doma u kojem su živjeli stotinama godina.

Da, narod je bio instrumentaliziran, zloupotrijebljen i (oprostićeš na izrazu) zajeban.

Ali, ono šta želim reć jest: za mržnju, za rat (baš kao i za mir i ljubav) je uvijek potrebno dvoje. Svaka akcija ima reakciju, i obrnuto.

Kužiš?

Наравно да Слоба има своју одговорност. Он је вероватно највећи промашај од политичара у историји света.

Kao šta već gore rekoh, potrebno je dvoje. Da je bio samo jedan od njih dvojice, slobodno se može pretpostavit kako bi sve bilo puno puno drugačije.

Nažalost, nađoše se njih dvojica na istom mjestu u isto vrijeme. I jebi ga...
« Poslednja izmena: 09. Avg 2010, 16:58:15 od st_faca »
IP sačuvana
social share

America is the only nation in history which miraculously has gone directly from barbarism to degeneration without the usual interval of civilization (Georges Clémenceau)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Ja tvrdim da Srbi u Hrvatskoj ne bi prihvatili nikakvu samostalnu državu Hrvatsku 1991 bez obzira koja vlast bila i koja osoba bila.Željeli su živjeti u zajedničkoj državi sa ostalim Srbim ma kako se ona zvala.
Molio bih da pojedinačno napišete koji su to Tuđmanovi grijesi tamo 1990 i 91 koji su Srbe natjerali na pobunu.
Mitinzi su održani na Petrovoj Gori i još nekim mjestim prije dolaska Tuđmana na vlast.Na mitinzima se klicalo "ovo je Srbija"(mart,1990),nosile četničke kape i sl.Zašto se kronočoški ne pođe po redu.Srbi su huškani protiv bilo kakvog ostanka u bilo kakvoj Hrvatskoj i prij edolaska Tuđmana na vlast.
Smetala im "šahovnica".Neje ju crtao Tuđman već je to stari hrvatski grb i normalno je da je na zastavi.Pa ta šahovnica je bila i n agrbu SR Hrvatske pa nije smetala.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Подавите либерале

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 3937
Zastava Србија,Београд,Звездара
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
mob
SonyEricsson k530i
Ja tvrdim da Srbi u Hrvatskoj ne bi prihvatili nikakvu samostalnu državu Hrvatsku 1991 bez obzira koja vlast bila i koja osoba bila.

независну
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9557
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
mob
Samsung S500
Samostalnu i neovisnu, dragi.

Nikakve to veze sa NDH nema niti će imat. Osim u nečijoj blesavoj glavi.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Možda je trebalo izbaciti slovo u iz abecede.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Подавите либерале

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 3937
Zastava Србија,Београд,Звездара
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
mob
SonyEricsson k530i
Samostalnu i neovisnu, dragi.

пуса и теби

Nikakve to veze sa NDH nema niti će imat. Osim u nečijoj blesavoj glavi.

Ма какви.Људи се баш брзо мењају на овим просторима(важи и за вас и за нас),појео вук магарца и тако то.

Možda je trebalo izbaciti slovo u iz abecede.

Нема то везе,ти га ионако држиш на челу,или макар зиду,ако си умерен  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.