Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Sep 2025, 18:34:25
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Je li važno ko plaća večeru?  (Pročitano 6560 puta)
25. Jun 2011, 16:58:42
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Chrome 12.0.742.100
mob
Apple 15
Je li važno tko plaća večeru?

Datum objave:
24.06.2011 08:00
Autor: Stribor Kevi

Što vam govori njegova ili njezina spremnost da plati večeru? Britanski su psiholozi istražili kako njezina, a kako njegova fizička atraktivnost utječu na spremnost dijeljenja računa

Michael Stirrat i njegovi suradnici sa Sveučilišta St. Andrews krenuli su od opće poznate činjenice da je pribavljanje hrane dio udvaranja kod mnogih životinjskih vrsta, od kukaca do čimpanzi, te da je kod većine tih vrsta mužjak taj koji pribavlja hranu za ženku. Međutim, pretpostavili su i da kvaliteta mužjaka, odnosno ženke u toj igri utječe na spremnost ulaganja u igru.

Stoga su organizirali hipotetske sudare na slijepo i pitali sudionike koliko bi oni bili spremni sudjelovati u plaćanju računa. U istraživanju je sudjelovalo 245 muškaraca i 171 žena. Oni su prvo procijenili koliko sami sebe smatraju atraktivnima, a zatim su im istraživači pokazali 12 fotografija lica osoba suprotnoga spola – koje su varirale od neatraktivnih do izrazito zgodnih. Ispitanici su morali zamisliti da su izašli na večeru s tom osobom te reći kako žele da se plati račun. Otprilike polovica žena (47 posto) i polovica muškaraca (50 posto) bila je spremna podijeliti trošak po pola. U skladu s društvenim normama, više je muškaraca nego žena reklo da su spremni platiti cijeli račun.

Međutim, oni pojedinci koji sebe smatraju vrlo atraktivnima, bili su manje spremni platiti išta – neovisno o spolu. Muškarci su bili spremniji platiti cijeli račun ako je žena bila izrazito atraktivna, ali zanimljivo je da su žene bile manje spremne platiti ako je muškarac bio atraktivan: na neki su način bile manje spremne ostati 'dužne' onim manje atraktivnima i time im se eventualno obvezati na vraćanje duga. Istraživači smatraju da prihvaćanjem plaćanja večere od najkvalitetnijeg muškarca u opticaju žene testiraju njegovu spremnost da vezu eventualno prošire i na drugi sastanak.

Izvor: Tportal
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 13.0.782.14
mob
I-mate 30 Pro
Treba covek da zna da se ponasa...i to je vrlo jednostavno...i isto tako retko.... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28353
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 12.0.742.100
mob
Nokia krntija
Lično, cenim taj njen gest - volja da ona plati račun ili da podeli trošak. Stvarno cenim. Jednom sam izašao sa drugaricom na kafu... u stvari, više je poznanica. Da smo se sreli u Lazarevcu verovatno bi se javili jedno drugome i produžili dalje, al eto sreli smo se u Beogradu  videli smo se na ulici i ono " Smile pa otkud ti, šta ćeš ovde..." i tako stojimo, a pored nas kafić i ja "aj bre da popijemo kafu ko ljudi i da se malo ispričamo, da ne stojimo bezveze na ulici".

I devojka na kraju zapela da plati račun i bog. I insistira i insistira, neće da se raspravlja. A račun da ne kažem mizeran... ni celih 500 dinara. Stvarno nisam nikad video da je neko toliko insistirao da plati račun, čak me uhvatila za ruke da me spreči da posegnem za parama.

Al naravno, nije ga platila  Smile No opet, stvarno mi je porasla u očima, čak iako je bila malo više navalentna.

IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
bookee

aj' sad ja lepo tebe kao zensko (posto nisam musko pa ne mogu da znam, a mozda i promenim orijentaciju, tko ce li ga znati  Smile)
da li je to (iz ovoga sto ti napisa ispada) tako retko da zena ponudi/plati/ucestvuje (kako god) u placanju ceha?
cista radoznalost  Smile

Licno volim (neka sad psihoanaliticari ili kako god da zovu tu svoju profesiju kazu na to sta god) da svoje lepo platim sto mi je ponekad i pravilo problem pa sam morala da naucim da prepoznam trenutak u kom bas i ne bih trebalo previse da insistiram na tome  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 13.0.782.14
mob
I-mate 30 Pro
Ima raznih ljudi...a ako ste prema svima isti...onda ste i vi isti....
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
LG Nexus 5
Placanje racuna pola-pola mi je uvek bilo nekako pickasto, u fazonu, plati ti svoje, ja cu moje. Zapadni debilizam po meni.

Ako devojka zeli da me casti iz bilo kog razloga, ok mi je kad ona plati. U svakoj drugoj situaciji ja placam i smatram da je to normalno, bilo da mi je drugarica, devojka ili nesto trece. Jednostavno ne volim da mi zensko placa. Nekako mi smesno da odem negde na veceru i ona celo vece guzvelja jedan list zelene salate i pije gusti sokic od breskve, a za to vreme ja sve okrenuo, od predjela, corbe, salate, mesista i jedno 3-4-5 piva. I ajd sad pola/pola.
« Poslednja izmena: 25. Jun 2011, 18:38:21 od Crowz »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 13.0.782.14
mob
I-mate 30 Pro
Svako svoje... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.11
Samo picke dozvoljavaju devojkama da plate veceru ili kafu ako prvi put izadju sa njima. Smile

Ni ja ne volim pola-pola. Platicu ja skoro uvek, ona bas ako je mnogo navalentna(obicno kaze "platio si nekoliko puta, sadcu ja") i ako zeli da me casti zbog necega. Nije mi tesko da platim da popijemo kafu ili sok ili da pojedemo nesto(pizza, palacinka), pa i da bude neka vecera u kafanici ili restoranu. Nije do ega ili bilo cega, cisto je do kavaljerstva.  Smile
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 13.0.782.14
mob
I-mate 30 Pro
I onda dodje ona koja kaze..."pa mogu ja sebi da platim veceru"...i onda si ugasio sa kavaljerstvom.... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.17
Malo su mi se popeli na qrac likovi koji UVEK placaju racun jer je to prirodno i normalno.. ako ja hocu da platim racun, ja cu da ga platim. Sigurnoimam dobar razlog za to.

Sve zavisi ko je u pitanju. Ako moj decko uvek placa racun i nikad mi ne da da platim, tu nesto nije u redu.

I s s u e s

Ista situacija sa prihvatanjem pica od ljudi u kafani/kaficu. Ako JA hocu da popijem pice koje si mi ti posla, ja cu to uraditi, ako necu da ga prihvatim znaci da imam razlog za to. Ne mora da znaci da sam neminovno feministkinja koja kuci pujukom kopa kanal za septicku jamu ...

Ljudi treba da se dogovaraju i da dozvoljavaju jedni drugima sitne radosti koje cesto podrazumevaju i placanje jebenog racuna za kafu ili vino.

A vecera ...

Ja kuvam.. i kuvam jako dobro. Meni restoran i vecera u istom ne znaci nista. Ja cu kod kuce napraviti isto to i jos lepse. Ali ako insistiras, platices racun za veceru ti, jer meni taj obrok ne znaci nista...

Vise mi znaci da pozoves majtora da ishobluje parket koji skripi deset godina  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Sep 2025, 18:34:25
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.051 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.