Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Avg 2025, 20:12:51
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 19 20 22 23 ... 25
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Jasenovac-Blajburg  (Pročitano 51978 puta)
Moderator
Krajnje beznadezan

Dolphins are gay Sharks!!!

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 11811
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12;
mob
Nokia E50
Komemoracija na Blajburškom polju
Subota, 17. maj 2008. 16:08    

U rejonu Maribora u Sloveniji i Blajburga u Austriji, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, održava se komemoracija pripadnicima kvislinških formacija u Jugoslaviji poginulim u maju 1945, posle okončanja Drugog svetskog rata u Evropi.

Na groblju u Dobravi kod Maribora položeni su venci kod spomenika i grobnice žrtava, a molitvu je održao hvarski biskup Slobodan Štambuk.

Potom je usledio verski obred na Blajburškom polju, uz granicu Austrije i Slovenije gde su početkom maja 1956. kvislinzi, pre svega ustaše, pružali poslednji otpor partizanima pre predaje, a u nekim slučajevima i samoubistva.

Pripadnici kvislinških formacija, pre svega ustaše i domobrani, ali i slovenački belogardejci i crnogorski četnici su iz tog dela Austrije bili prebačeni u Sloveniju gde su neki likvidirani, a drugi prebačeni u Hrvatsku, pa i u Vojvodinu, pri čemu je u transportu takođe stradao određen broj njih.

Zet poglavnika Nezavisne države hrvatske (NDH) Ante Pavelića, Srećko Pšeničnik je na prvoj komemoraciji 1990, govorio o 10.000 žrtava, koliko otprilike procenjuje i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

No, posle 1990-te i odcepljenja Hrvatske od Jugoslavije u Zagrebu je napravljen mit o broju likvidiranih kvislinga, pa se čak pominje i pola miliona pobijenih.

Procene po različitim izvorima poginulih ustaša, domobrana, belogardejaca, četnika i civila različitih nacionalnosti koji su se povlačili sa poraženim kolaboracijskim vojnim formacijama, kreću se od nešto preko 1.000 do 80.000.

Slovenačka komisija o tajnim masovnim grobnicama za sada ima listu od oko 570 potencijalnih masovnih grobnica iz vremena Drugog svetskog rata i posle njega, ali je njihovo istraživanje još uvek u početnoj fazi.

Komemoracija u Blajburgu na kojoj se deo učesnika pojavio u ustaškim uniformama ili bar kapama s ustaškim oznakama povod je da desničari, a sada i Katolička crkva u Hrvatskoj traže procesuiranje navodnih počinilaca počinjenih zločina.
Hrvatski predsednik Stjepan Mesič odbija da ide u Blajburg sve dok ne bude ustanovljeno koliiko je tačno ljudi pobijeno, dok Sabor svake godine mnogo više pomaže komemoraciju u Blajburgu nego komemoraciju ustaškim žrtvama u Jasenovcu.

U najvećem koncentracionom kampu koji je uspostavila, NDH kvislinška tvorena pod okriljem nacističke nemačke i fašističke Italije, likvidirala Srbe, ali i Rome, Jevreje i antifašiste tadašnjih jugosloslovenskih naroda.

Broj usmrćenih se prema različitim podacima, kreće od 70.000, u skladu sa listom imena žrtava u Memorijalnom području Jasenovac, do 800.000, shodno istraživanjima nekih domaćih antropologa.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
SonyEricsson k800i i D820
Slovenska vlada sama procjenjuje da u onih 570 grobnica lezi oko 100.000 ljudi a da je 90% toga hrvatske nacionalnosti bilo....

Meni je sramota onih ljudi koji idu na Bleiburg i oblace se u crno i nose U na kapici, to se vidi da taj covjek ne dolazi tu da zali za svojim djedom,stricem ili sta ja znam sta vec nego cisto da utvrdi svoju mrznju... fuj!!

Ne mogu da zamislim npr. nekog njemca da ide na logore gdje su drzani nacisti, i da uz to nosi kukasti kriz...ista paralela sa hrvatima na Bleiburgu...to je tuzno...takvi kretenim stvarno samo treba krizni put do zatvora...

Sve više ljudi u crnom 
17.05.08

Komemoracija povodom 63. obljetnice bleiburškog stradanja protekla je mirno, a austrijske vlasti nisu spriječile dolazak osoba u ustaškim odorama

BLEIBURG - Na komemoraciji pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora u Bleiburgu bilo je više od 9000 ljudi iz svih krajeva Hrvatske, Hercegovine i središnje Bosne, sudeći prema natpisima na zastavama i transparentima.

Unatoč najavama da će austrijske vlasti zabraniti nošenje crnih odora i vojno znakovlje iz 2. svjetskog rata, na komemoraciji su bili primijećeni oni koji su ih nosili, no prije i tijekom komemoracije osiguranje nije dopuštalo da osobe u crnim odorama polažu vijence ispred spomenika. Prema podacima austrijske policije, ove je godine u odnosu na 2007. bilo više onih koji su nosili crne odore i vojno znakovlje, ali taj broj ne prelazi jedan posto, što su ocijenili marginalnom pojavom.

Na komemoraciji su bili ministar Berislav Rončević u ime Vlade, Josip Friščić u ime Sabora, Zoran Jašić, veleposlanik RH u Austriji u ime predsjednika Stjepana Mesića, zatim Antun Drobnič, predsjednik Nove slovenske zveze, te Idriz Bešić u ime Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Komemoraciji su, među ostalima, službeno prisustvovali i hrvatski predstavnici Parlamenta BiH. Josip Friščić se u govoru založio za to da se saznaju pojedinosti o masovnim ubijanjima nakon 2. svjetskog rata.

Krvnici, budite hrabri, priznajte zlodjela i pokajte se kako bi narod doznao cijelu istinu

Biskup Štambuk
- Zemlja je bila natopljena krvlju nevinih u ona mračna vremena - rekao je Friščić.

Naglasio je kako je civilizacijska tekovina da zločinci trebaju biti kažnjeni, aludirajući na apologete partizanskih zločina, i rekao da ne stoji teza kako svaki zločin može imati opravdanje. U tom kontekstu usporedio je Bleiburg i Vukovar, budući da ni u ovom slučaju nisu kažnjeni zločinci.

- Bojimo se da i ovaj put pravi krvnici neće biti kažnjeni - rekao je Friščić.

U svom je govoru citirao Alojzija Stepinca, rekavši da je Hrvatska žrtva velikih zala. Friščić je zatražio procesuiranje zločina počinjenih krajem i nakon 2. svjetskog rata, budući da su žrtve pogubljene bez suđenja. Rekao je da vrijeme radi za počinitelje.

Rudolf Popović je u ime Počasnog bleiburškog voda najavio gradnju hrvatskog vojnog groblja na koje će biti preneseni posmrtni ostaci “naših sunarodnjaka s okolnih groblja”. Popović je, uz ostalo, pozvao da se prestane diskriminirati žrtve prema ideološkim kriterijima.

Na komemoraciji je govorio i Idriz efendija Bešić, predstavnik Mešihata Islamske zajednice u RH, koji je rekao da je Bleiburg najveća grobnica muslimana. Rekao je i to da dosadašnje brojke o broju ubijenih muslimana ne odgovaraju istini i da je prema istraživanjima taj broj mnogo veći.

Misno slavlje predvodio je msgr. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški. U uvodu svoje propovijedi on je rekao da ima dvije velike stranke, a to su Katolička crkva i Hrvatska. Naglasio je da postoji vapaj za istinom i da ne želi govoriti nepromišljeno o brojevima ubijenih. Upitao je gdje su grobnice i jame, tko je naređivao i tko je ubijao. Zatražio je od krvnika da budu hrabri te priznaju zlodjela i pokaju se kako bi narod doznao cjelovitu istinu. Rekao je i to da među ubojicama ima i onih koji su nagrađivani za zlodjela.

- Ne želim uspoređivati Bleiburg i Jasenovac. Zločin je zločin, i u Jasenovcu i u Bleiburgu, ali zbog Jasenovca su mnogi platili glavom, a žrtve su imale i imaju svoj cvijet, u doslovnom i u prenesenom smislu. Žrtve Bleiburga nije se smjelo ni spominjati jer se i sam spomen na njih tretirao zločinom - rekao je, među ostalim, biskup Štambuk te dodao da je to ogromna i konkretna razlika između žrtava u Jasenovcu i žrtava na križnim putevima.

Biskup Štambuk pozvao je pravnu državu Hrvatsku da se istraže zločini.

- Službe, dajte se na posao, povjesničari, istražite - rekao je Štambuk i naglasio da je posljedica križnih puteva 1300 masovnih grobnica u kojima su ubijeni hrvatski vojnici i civili bez suđenja.

Bleiburg je samo prva postaja križnog puta hrvatskog naroda. Biskup Štambuk je rekao da nam je danas poznata zapovjedna odgovornost, pa bi prema tome trebalo procesuirati nalogodavce i izvršitelje zločina.

- Reci, državo, je li grijeh biti Hrvat i biti katolik - upitao se, uz ostalo, biskup Štambuk.

Nakon misnog slavlja delegacije su položile vijence ispred spomenika bleiburškim žrtvama.

BROJ ŽRTAVA

Procjene broja  ubijenih na Bleiburgu:
• Milovan Đilas i Mate Meštrović: 20.000
• Franjo Tuđman: od 35 do 40.000
• Vladimir Žerjavić: oko 50.000
• Hrvoje Matković: deseci tisuća
• Ivan Mužič: 100.000
• Vinko Nikolić: Više od 200.000
• emigracija - ‘od 200 do 300 tisuća žrtava’
• Mate Šimundić: između 245.000 i 295.000
• Ivan pl. Jelačić: više od 294.000
• John Ivan Prcela: 600.000
• Jože Dežman: 100.000 (samo na području Slovenije )

Bleiburg kao simbol stradanja Hrvata ‘45.

U blizini austrijskog grada Bleiburga se 15. svibnja 1945. predala glavnina snaga vojske Nezavisne Države Hrvatske (95.000 vojnika i časnika), praćenih brojnim civilnim izbjeglicama.

Bleiburg je postao simbol i metafora hrvatskih stradanja od komunista 1945. iako je manji dio vojnika i civila ubijen na samoj Bleiburškoj poljani i u okolici. Većina zarobljenika ubijena je na marševima kroz Jugoslaviju i u zarobljeničkim logorima od svibnja do kolovoza 1945. To je u hrvatskoj emigrantskoj literaturi nazvano Križni put (ponekad u množini Križni putevi), pa je danas termin u općoj upotrebi u Hrvatskoj. (Ivica Radoš)

izvor: jutarnji.hr

IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
SonyEricsson k800i i D820
Pregled štampe | 20.08.2007
Masovne grobnice u Sloveniji - Ndrangeta u Nemačkoj
izvor: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,2744910,00.html?maca=ser-rss-ser-all-1494-rdf

Nedeljnik „Špigel“ piše dana o tome kako je do sada masakr u Srebrenici važio kao najveći ratni zločin posle 1945. godine u Evropi, te da je to prevaziđena informacija. Pozivajući se na Jože Dežmana, rukovodioca specijalne komisije vlade Slovenije za istragu žrtava komunističkog režima, ovaj časopis prenosi da mnogo više od 100.000 mrtvih leži u oko 540 masovnih grobnica otrkivenih u Sloveniji. Žrtve su, prenosi dalje „Špigel“, pretežno Hrvati koji su u Drugom svetskom ratu sarađivali sa nacistima, zatim, najmanje 15.000 Slovenaca i nekoliko hiljada folksdojčera. Njih sve su, kako prenosi Dežman, likvidirali Titovi komunisti. Slovenačka politička garnitura iz vremena komunizma je više od 40 godina sprečavala da se ovi zločini otkriju. „Špigel“ piše da je još 1999. godine u Težnom kod Maribora nađeno 1179 skeleta te da se samo na tom mestu očekuje da će biti nađena tela više od 15000 žrtava.

« Poslednja izmena: 18. Maj 2008, 10:52:02 od tiger2005 »
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 365
OS
Nepoznat
Browser
SAMSUNG-SGH-C160 1.0
Ako je u Blajburgu ubijeno 500 000 ljudi,onada je u Jasenovcu 10 000 000 Srba,jer je broj ubijenih u Jasenovcu  20 puta veci nego u Blajburgu.To se tacno krece u Jasenovcu 800 000 Srba i drugih,a u Blajburgu 40 000 ljudi(70%Hrvata) .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows NT 4.0
Browser
Mozilla Burek
mob
Nokia 
Mislim da je procene o 40 000 prilično dobra. Mitovi i prikrivanje podataka su služili za prikrivanje onih koji su pobegli Pacovskim kanalima.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 166
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
pricao sam sa jednim povjesnicarem i on mi je rekao da je za stradanje hrvata u Bleiburgu jedan od najvećih krivaca pavelić, jer je u koloni civila bilo i jaako veliki broj ustasa koji su cinili zlocine.
pa eto dokaza koliko su istase bili Hrvatski domoljubi!
Ali ipak ipak po meni najvecu krivicu imaju partizani jer nisu civili krivi za ustaske zlocine!!!
IP sačuvana
social share
ako volis svoj narod, daj mu sansu da zivi, a ne da mrzi!!!!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows NT 4.0
Browser
Mozilla Burek
mob
Nokia 
pricao sam sa jednim povjesnicarem i on mi je rekao da je za stradanje hrvata u Bleiburgu jedan od najvećih krivaca pavelić, jer je u koloni civila bilo i jaako veliki broj ustasa koji su cinili zlocine.
pa eto dokaza koliko su istase bili Hrvatski domoljubi!
Ali ipak ipak po meni najvecu krivicu imaju partizani jer nisu civili krivi za ustaske zlocine!!!

Osveta umesto pravde je i stvorila uslove za nove od ratove 91. Osveta na osvetu, pa osveta osvetnika na osvetu osvetnika. I tako 600 godina unazad.

Sviđa mi se tvoj potpis.  ako volis svoj narod, daj mu sansu da zivi, a ne da mrzi!!!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Iskreno potpis je krajnje zanimljiv ali da se vratim an temu
Mislim da bi sami Hrvati morali da obrade Pavelica i njegov pokret na nacin koji nece podilaziti ni jednoj politickij istorijskoj dogmi
Vec da se na njega osvrnu krajnje kriticki pa da vide sta je bio kako je nastao gdje  ko g aje finansiro zasto i tako dalje
Ja iskreno da imam u svojoj istoriji covjeka koji bi npr. KIM izuzeo iz Srpske drzave za mene nikada nikakav drzavnik ne bi bio a kamoli heroj ili ne znam sta
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 166
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
hvala vam, na pozitivnim komentarima za potpis  Smile .

ma ja razumijem ponasanje ljudi u ratnim situacijama, i znam da u tim situacijama nema bas puno razuma,ali ako vrijeda ona "vrijeme lijeci rane" onda stvarno ne razumijem ponasanje jednog broja radikalnih  Hrvata,Srba i Bosnjaka, zasto  da citav zivot mrze druge, pa bio je rat i u ljudi u ratu ginu, jer se svi nekako osjecaju napadnutima i jos kada na to se nadoda ratna propaganda dodje do onoga sto se svakih nekoliko godina desavalo na balkanu (zolcina).
pa zar smo mi stoka, zar je na svjetskom trzistu doslo do nestasice mesa???
pa narode mi smo ljudi, dakle urodjen nam je razum zato ukljucimo ga!!!!
sto su hrvati bolji od srba ili bosnjaka?odg. : ma uopce nisu, mi smo isti, ej isti smo!!!!!!!
IP sačuvana
social share
ako volis svoj narod, daj mu sansu da zivi, a ne da mrzi!!!!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Pst cuce te neko  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 19 20 22 23 ... 25
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Avg 2025, 20:12:51
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.