Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 31. Avg 2025, 09:39:53
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Jaka, crna, jutarnja...  (Pročitano 1586 puta)
25. Jun 2007, 12:18:12
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
mob
Apple iPhone 6s
Jaka, crna, jutarnja...

prof. fizičke kulture Aleksandar Mihailović, instruktor aerobika (Musculus Lux)

Možete li da zamislite svet bez kafe, omiljene jutarnje rutine milijardu ljudi? Šta bi bilo da je nema, bila ona nes, s mlekom ili bez njega, turska ili grčka, irska, espreso, kratka ili produžena, bela, "razgovoruša", "sikter" itd. Zajednički globalni imenitelj naše civilizacije u ranim jutarnjim časovima i pauzama rada, kafa je postala tvrdo ukorenjena navika, kao da su ljudi postali zavisnici, ili, možda, stvarno to jesu. Kako biti nepristrastan prema sopstvenoj navici ili poroku? Da li se prikloniti kritičarima ili tražiti samo afirmativne informacije o kafi?

Ljubav prema kafi može se opisati ovako: kafa je kofein, tj. za najveći deo farmakološkog delovanja kafe zaslužan je upravo kofein. Ukus kafe smo verovatno zavoleli samo zbog onoga što kofein čini za naše telo i pre svega um. Kofein je psihoaktivna supstanca (zlobnici bi rekli droga), najzastupljenija upravo zbog svoje popularnosti, ali ništa manje jaka.

Koliko jaka? Pa, jednokratna doza od 10 grama može i da usmrti, dok nešto manje doze imaju jak toksičan efekat, ali, budimo realni, šolja kafe ima samo 0,065 do 0,08 grama (65 do 80 miligrama) kofeina, tako da je samoubistvo sa 150 kafa praktično nemoguće. Ipak, 65 do 80 miligrama prilično je jaka doza koja deluje direktno na nervni sistem. Umor se smanjuje, misli bistre, rezerve šećera u jetri oslobađaju i novi dan može da počne.

Kofein, međutim, stvara i blagu zavisnost. To je činjenica koju svi nerado priznaju, jer je kafa praktično legalna droga koja se reklamira u medijima i niko za to ne mari. Sa druge strane, urađena su opsežna istraživanja o uticaju umerenih doza kofeina koja su nedvosmisleno pokazala da opasnosti po zdravlje ljudi nema.

Kafa je, dakle, dozvoljena, samo treba znati meru. Mera je postavljena na četiri šolje crne kafe, što iznosi 260 do 320 miligrama kofeina dnevno. Gornja granica nije oštra, ali ni svi konsumenti kafe nisu isti. Računicu izraženu u kafama moramo najčešće smanjiti na račun drugih supstanci koje u sebi imaju znatnu količinu kofeina.

Izvor: Krstarica

Obavestenje: Poruka je preseljena od strane moderatora SerbianFighter (Vreme: 25. Jun 2007, 12:18:36)
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
 Takodje umereno pijenje i pušenje trave kažu-blagotvorno utiče na organizam..Ali ko će ga više znati..
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Дог из д дог фор лајф

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 1165
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
SonyEricsson K750i
Takodje umereno pijenje i pušenje trave kažu-blagotvorno utiče na organizam..Ali ko će ga više znati..

bas tako
IP sačuvana
social share
lakse je sa cetiri u rukama , nego s jednom u krevetu..
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Bez kafe ne bi bilo života na Zemlji...  Smile

Ali, kao i sve dobre stvari bez kojih se ne može, ona je štetna. Mada mislim da bi mnogo veća šteta nastala kad bi ljudi nervozni i nenaspavani bauljali ulicama. Ura za kafu!
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1842
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
kafa je cudo Smile
IP sačuvana
social share
So I say live and let live. That's my motto. Live and let live. Anyone who can't go along with that, take him outside and shoot the motherfucker. It's a simple philosophy, but it's always worked in our family...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Everything I touched was golden

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 1169
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.53
mob
Nokia N82
ma sta blagu zavistnost, ako ne popijem kafu ceo dan uvece me obavezno zaboli glava. Nekad ne sto mi se pije,mogao bih bez ukusa kafe ( mada ga obozavam ), nego jednostavno treba mi, trazi oragnizam jaku, crnu, tursku, bez secera
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1842
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
ma sta blagu zavistnost, ako ne popijem kafu ceo dan uvece me obavezno zaboli glava. Nekad ne sto mi se pije,mogao bih bez ukusa kafe ( mada ga obozavam ), nego jednostavno treba mi, trazi oragnizam jaku, crnu, tursku, bez secera

navuko si se, a!? Smile

salim se... jos jedan pozdrav za kafu Smile
IP sačuvana
social share
So I say live and let live. That's my motto. Live and let live. Anyone who can't go along with that, take him outside and shoot the motherfucker. It's a simple philosophy, but it's always worked in our family...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 1169
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.53
mob
Nokia N82
ma nije zezanje u vojsku prva tri dana nisam pio kafu, manje- vise sto mi se pala, ajd'prvi dan , al drugi i treci kao da nosim zaboden noz u glavu i idem kao zombi. treci ili cetvrti dan povedu nas da se javimo kuci , ja pobegnem u kantinu i tako narednih par dana dok me ne nahvataju. Ja pojma nemam sta se desava ulazi neki mladji covek nemam pojma ni ko je ni sta je i pocinje da histerise. ja mu kazem pustite vi mene da popijem kafu , a posle me vodite i na streljanje ako hocete. I on covek video da stvar ozbiljna i da mi 3 min.
meni sasvim dovoljno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
 Vrh! Smiley
I ja sam u vijsci crkavao bez kafe a posle se odvikao.Sada ne mogu da zamislim jutro isto bez jake kafe bez šećera a kad je popijem iz velike šolje-ostane mi pola soc  Smile Neznam koliko je ovo normalno-ja stavljam dve pune supene ali tako sam navikao i našao meru pravu.
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
LG 4X HD
Citat
Možete li da zamislite svet bez kafe

teshko.

a shto se vojske tiche,uz dobru organizaciju popije se jutarnja kafa i u vojsci.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 31. Avg 2025, 09:39:53
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: jutarnja Jaka

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.051 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.