Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Nov 2024, 06:44:00
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Izgladnjivanje do bolesti  (Pročitano 2260 puta)
06. Avg 2005, 01:34:09
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Izgladnjivanje do bolesti

Sa dijetama sam počela u sedmom razredu osnovne škole. U 23. godini prvi put sam morala da ostanem u bolnici na lečenju. Tada sam imala samo 32 kilograma. Zdravlje mi je bilo potpuno uništeno - priča za „Blic“ 26-godišnja J.K., koja se i danas bori sa poremećajem ishrane.

J.K. je samo jedna od sve većeg broja devojaka koje se zbog drastičnog mršavljenja obraćaju za pomoć lekarima Klinike za psihijatriju u KBC „Dr Dragiša Mišović“. Iako se broj ovih pacijenata drastično povećao, psihijatar dr Marija Đurović i njene kolege nisu sigurni da li je to objektivna slika ili je reč o činjenici da se devojke danas lakše i češće odlučuju da zatraže profesionalnu pomoć.

U našoj zemlji još se ne vodi statistika o poremećajima u ishrani. Svetski podaci, međutim, govore da se na 100.000 stanovnika registruje 20 bolesnih. Žene su te koje češće nego muškarci pate od tih poremećaja. Sve su to posledice sociokulturološkog stava koji je zavladao od sredine 60-ih godina prošlog veka od kada je kao po pravilu većina ljudi opterećena težinom i izgledom.

Uzroci za pojavu poremećaja u ishrani su višestruki. Pre svega, potrebna je određena struktura ličnosti, zatim tu su biološki uzroci - postojanje neke bolesti u porodici, depresija, alkoholizam, bolest zavisnosti i drugi poremećaji.

- U treću grupu uzroka ulaze interpersonalni uzroci - porodica i socijalni, društveni faktori - stav društva prema fizičkom izgledu. Kad se sve to u izvesnoj meri poklopi pod pravim okolnostima, dobijete poremećaj u ishrani - kaže dr Đurović.

Teški poremećaji u ishrani, anoreksija i bulimija, psihičke su prirode. Od ovih poremećaja najčešće obolevaju žene, i to u dobi između 13. i 20. godine.

- Četvrtina slučajeva može da završi smrtnim ishodom, ali 50 odsto pacijentkinja ima šanse da se izleči bez posledica - kaže za „Blic“ pukovnik, doc. dr Radomir Samardžić iz Dnevne bolnice Klinike za psihijatriju VMA.

Oboleli od anoreksije ili bulimije su opterećeni hranom i strahom od debljine.

- Devojke ne poznaju dovoljno sebe i ono što nose u sebi - ko su one, šta žele, šta treba a šta ne treba da rade. Roditelji su im po pravilu prezahtevni, nameću svoje želje i potrebe, a zanemaruju njihove. U pubertetu se sve još dodatno komplikuje - kaže dr Đurović i dodaje:

- One sa bolešću dobijaju nov identitet. Mogu da kažu: ja sam anoreksična, a i to je bolje nego ništa. Tako se izdvajaju iz prosečnosti, mada na jedan patološki način.

Pre tri godine dijagnoza kod J.K. bila je anoreksija. Bila je na lečenju. Danas, ona je suočena sa problemima koje sa sobom nosi bulimija. J.K. je četvrti put u bolnici i kaže da danas ima strah od hrane, jer joj se čini da se sa svakim zalogajem goji po kilogram.

- Kad upadnem u bulimičnu krizu, mogu da pojedem 400 grama čokolade, kutiju keksa i da popijem litar soka odjednom. Onda osetim strašnu grižu savesti, pa gurnem prst i ispovraćam sve. U početku sam se osećala super - jedem, a ne gojim se. Ali kasnije je počeo da se javlja osećaj krivice i zbog povraćanja - priznaje J.K.

Ona kaže da joj je terapija pomogla da shvati da ima problem sa izražavanjem emocija. Kada se iznervira, umesto da se izvuče, ona jede. Tvrdi da je roditelji ne razumeju i da misle da je razmažena, pa iz inata njima neće da jede.

- Ne znam više ni ko sam, ni šta volim, a šta ne volim, čak ni koju muziku volim da slušam. Roditelji me ne razumeju. Misle da sam razmažena. Ne znam kako da im dokažem da to nije tako - priča J.K.

Lečenje devojaka obolelih od anoreksije i bulimije je dugotrajno i podrazumeva i dobijanje na kilaži i psihoterapiju. Ukoliko devojka izgubi više od 25 odsto od normalne težine, neophodna je hospitalizacija. Dužina trajanja lečenja zavisi od toga koliko je bolest trajala pre nego što je pacijentkinja zatražila pomoć lekara, a može potrajati godinama.

Međutim, problem sa ishranom imaju i teški bolesnici. Stručnjaci kažu da oko 80 odsto bolničkih pacijenata ima problem sa pothranjenošću, koja je postala svetski neprijatelj broj jedan kod lečenja. S obzirom na to da se pacijenti ne hrane normalno, sve češće se i kod nas primenjuje svetski metod nutritivnog lečenja. Pacijentu se direktno u krvotok ubrizgava potpuno razložena hrana. Iako je mnogo primera koji su na ovakav način za dlaku izbegli „smrt od gladi“, ne treba zaboraviti da je reč o izuzetno skupom metodu. Jedna kesa za takvu ishranu košta od 7.000 do 11.000 dinara.

Blic \ Jovana Subotić
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Nov 2024, 06:44:00
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.