Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 11. Sep 2025, 15:46:34
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Izabran novi patrijarh SPC  (Pročitano 29973 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 467
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
ne znam da li je masonski znak ali novog patrijarha u Nisu mnogi povezuju da je mason. Postoji jedan klub u Nisu (nije bitno ime) u kome je on clan, a vezuje se za masone. Sto se mene tice zadovoljan sam izborom jer sam mlad, dok su moje starije komsije (zivim prekoputa Saborne crkve inace) razocarane jer pamte njegovo sluzbovanje u mom gradu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 684
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
inace nije se proslavio ni na ustolicenju, davao je populisticke izjave tipa - kosovo je nas jerusalim, oteto je i ostale mantre
Cuj, populisticke izjave Smile KiM je prvorazredno crkveno pitanje jer se upravo tu nalaze najugrozenije crkve i manastiri kao i najugrozeniji vernici SPC. Ako je KiM crna rupa cele Evrope u pogledu ljudskih pa i verskih prava onda je logicno da KiM bude glavna briga i za SPC koja pokriva tu teritoriju. Jedini koji bi mu na ovome mogli zameriti su LDP-ovci posto se zalazu za nezavisno KiM i valjda shodno tome i za neku zasebnu "kosovsku pravoslanu crkvu", ali LDP-ovci ionako nisu pravoslavci tako da se njih govor srpskog patrijarha ne tice (kao sto recimo nije ni na pravoslavcima da komentarisu izbor pape, itd)...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3133
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
pa pazi, ne znam da li episkopi uopste po pravilima crkve mogu da budu clanovi nekih udruzenja, tako da je pitanje da li je Irinej... ali ne treba to previse mistifikovati tu celu pricu oko slobodnog zidarstva, takvu organizaciju moze da osnuje kome god padne na pamet, a i nisu nesto znacajne, bar ne vise od crkava, politickih partija, lobi grupa i slicnog

inace nije se proslavio ni na ustolicenju, davao je populisticke izjave tipa - kosovo je nas jerusalim, oteto je i ostale mantre
Cuj, populisticke izjave Smile KiM je prvorazredno crkveno pitanje jer se upravo tu nalaze najugrozenije crkve i manastiri kao i najugrozeniji vernici SPC. Ako je KiM crna rupa cele Evrope u pogledu ljudskih pa i verskih prava onda je logicno da KiM bude glavna briga i za SPC koja pokriva tu teritoriju. Jedini koji bi mu na ovome mogli zameriti su LDP-ovci posto se zalazu za nezavisno KiM i valjda shodno tome i za neku zasebnu "kosovsku pravoslanu crkvu", ali LDP-ovci ionako nisu pravoslavci tako da se njih govor srpskog patrijarha ne tice (kao sto recimo nije ni na pravoslavcima da komentarisu izbor pape, itd)...

KiM jeste prvorazredno pitanje za crkvu i to je nazalost tako. Njima nije prvorazredno pitanje na primer sirenje hriscanstva ili tolerancije, sto bi po bibliji trebala da bude njihova osnovna misija, nego je njihov cilj borba za teritoriju.

Svako i te kako treba da kaze sta misli o izboru patrijarha ili pape, pogotovo sto se radi o licnostima koje imaju politicki uticaj. Isto svako moze da kaze sta misli i o izborima u nekoj recimo baptistickoj crkvi, ali jednostavno ljudi to ne komentarisu jer znaju da je uticaj baptisticke ili neke druge crkve na politiku nikakav. zato je to briga samo njihove vernike i vernice.

zasto se Irinej ne obrati albancima, pa evo ne mora svima, moze i samo onima pravoslavne vere? to su isto vernici pravoslavne crkve, jer moguce da za njega oni ne postoje?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Apple 15
Zasto je ta izjava populisticka.
Ona je sasvim na mestu.
Jevreji su vekovima jedni druge pozdravljali sa: "Vidimo se sledece godine u Jerusalimu."

Ah, da... tada nije bilo tih novih naziva kao sto su nacionalizam, populizam, politicka korektnost... Smiley
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Apple 15
Patrijarh Irinej:
Srce mi je puno zbog toliko mladih u crkvi

Ž. Jevtić | 25. 01. 2010. - 00:02h | Foto: A. Isaković | Komentara: 38

Svaki dan dok je bio vladika niški, gospodin Irinej bio je dostupan za narod, javnost. Bilo je tako i juče posle prve nedeljne liturgije sada već patrijarha srpskog. „Halo, pomaže Bog”, čujemo s druge strane telefona glas Njegove svetosti Irineja. Svoj telefon nije isključio i ne želi.

Kaže, jer toliko naroda zna godinama taj njegov broj. Ni po dobijenoj upravi nad Crkvom, časti u bogosluženju, tituli pred kojom ponizno stoje političari, nije se promenio. I pored moći, patrijarh srpski Irinej ostao je isti baš kao što je i bio do pre neki dan - skroman i otvoren za ljude.

U Sabornoj crkvi posle ustoličenja govorio je bez unapred napisanog i iskreno. A juče nam je dodao: „Srce mi je bilo puno što je u crkvi bilo toliko mladih”. Pozdravio je sa balkona Patrijaršije narod, baš kao što je to činio u svoje vreme patrijarh German.
Prvi radni dan ujedno i prve nedelje na tronu Svetog Save patrijarh Irinej provešće radno. Predsedavaće sednici crkvene vlade čiji je bio član do izbora za patrijarha. Kako je sada upražnjena Eparhija niška u kojoj je stolovao patrijarh, Njegova svetost će biti na relaciji Beograd-Niš.
I to je već jedan od zadataka koji čekaju 45. patrijarha srpskog za koga se veruje da će Crkvu voditi uspešno i da će ostaviti trag baš kao i njegovi prethodnici poput patrijarha Pavla ili patrijarha Varnave. Predsedavaće redovnom zasedanju Sabora u maju kada će biti izabran novi vladika niški.

Već godinama u SPC živi ideja da se pojedine eparhije podele na manje, ali to nije bilo moguće jer patrijarh nije bio aktivan, pa Sabor nije mogao donositi takvu odluku. Takozvana arondacija eparhija neophodna je jer su neke od njih teritorijalno prevelike. Otuda se smatra da su neophodne manje eparhije kako bi duhovni život mogao biti kvalitetniji i kako bi se intenzivirao duhovni rad.
Najveći akcenat očekuje se upravo na teritoriji Beograda gde ima i najviše vernika. Još odranije razmišljalo se da se Beogradsko-karlovačka eparhija podeli na tri manje. Prema zamisli od pre nekoliko godina, uz patrijarha koji je i mitropolit beogradsko-karlovački, bila bi još dva ili tri episkopa. Beograd bi se podelio na centralni deo, Zemun i ostatak.
Značajna uloga patrijarha u Crkvi jeste upravo u činjenici da je sabornost nezamisliva bez njega. A na sabornost, na zajednički rad, patrijarh je pozvao u svom prvom govoru. Dobro upućeni krugovi unutar SPC ističu da je gotovo sigurno da će patrijarh Irinej postići ono što je sada bilo pomalo narušeno - usklađenost stavova svih episkopa sa prvim.
U vreme patrijarha Pavla, tada vladika niški najaktivnije je učestvovao u rešavanju raskola u Crkvi u Americi. Putovao je čak 22 puta. Pitanje raskola je rešeno, a zbog bolesti patrijarha Pavla ostalo je da dovrši posao. Reč je o nerešenim administrativnim pitanjima koja su ostala kao posledica raskola.
Patrijaršija je dobila domaćina. A započeto bi se trebalo nastaviti - kurs uspostavljanja dijaloga sa svim verskim zajednicama i ne samo u Srbiji. Ovaj deo posla patrijarha bitan je i za stabilnost države i kako bi sve verske zajednice živele u toleranciji i međusobnom poštovanju. Za novog, 45. patrijarha se procenjuje da će poput patrijarha Pavla nastaviti da jača moral kao temelj društva. I ono što i pojedine vladike već sada ističu - patrijarh Irinej neće nastupati sa stanovišta bilo koje ideologije.

Nišlije prezadovoljne izborom novog patrijarha

Građani Niša sa kojima smo razgovarali bili su zadovoljni što je izabran "proevropski čovek" koji je za saradnju sa drugim verama. Nadaju se da će i kao patrijarh nastaviti da pomaže Nišu i njegovim stanovnicima

Dejan Đorđević, privatnik
- Drago mi je što je naš vladika izabran za patrijarha, ne samo zato što je iz Niša nego što sam video u nekim izjavama da je proevropski orijentisan čovek. Drago mi je i što je za saradnju sa drugim verama, a karakteriše ga i tolerancija.
Miodrag Miljković, profesor srpskog
- Nadam se da će novi patrijarh biti od koristi gradu Nišu koji se priprema za generalnu proslavu priznavanja hrišćanstva 2013. godine. Nadam da ćemo uz pomoć Boga prebroditi ove privredne i kulturne krize.
Vladica Maksimović, student istorije
- Bog je is­­pravno po­­vukao konce. On je jedini mogući dostojni na­­slednik sveca patrijarha Pavla. Vladika niški je u duhovnom smislu najdostojniji uloge patrijarha. Naš vladika nije bio ni u jednom klanu.
Oliver Injac, advokat i književnik
- Prvo delo "Knjiga beseda" koju sam napisao blagoslovio je vladika niški, a sada patrijarh. Vladika je dostojan zvanja patrijarha i nadam se da će obavljati dužnost kao patrijarh Pavle.
Dragana Taušanović, turizmolog
- Pamtim vladiku još iz osamdesetih godina i mislim da je pravo rešenje za to mesto jer je uvek ulivao strahopoštovanje. Takav je čovek potreban ovom narodu.

Vladika Grigorije o izboru patrijarha
Dobili smo mudrog, odlučnog i skromnog poglavara

Izbor patrijarha Irineja je najbolji mogući. Izabran je po Božjoj volji, dopuštenju i promisli. Osetio sam veliku radost da imamo patrijarha koji je simbol, faktor i garant jedinstva, ali je i mudar čovek, odlučan i jako prijatan, kaže u intervjuu za "Blic" vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

Vladika Grigorije kaže da mu je osim radosti zbog izbora patrijarha prva pomisao kada je čuo ime novog poglavara bila da je "važno da je za patrijarha izabran vladika iz srca Srbije".
- Za sve nas koji živimo izvan tih državnih granica Srbija je matična zemlja, a dobili smo patrijarha koji oseća i Srbe izvan Srbije. Međutim, poseban osećaj koji ima za narod i stradanje pokazao je i u prvom javnom obraćanju čiji je deo posvetio Kosovu i Metohiji, prostoru koji je tako bitan za sve nas.

Kakva su vaša iskustva u radu sa patrijarhom. Dok je bio vladika niški, zajedno ste bili članovi Sinoda?
- Moje iskustvo mi govori da je reč o mudrom čoveku. Mudrom i koji sluša argumente drugih. Ono što je meni bitno jeste da naš patrijarh nije neodlučan čovek. To je jako značajna, korisna osobina, bitna za zajednički rad na dobrobit Crkve i naroda. Takođe, iz dosadašnjeg iskustva mogu reći da je prijatan, smiren i skroman.

Šta očekujete?
- Već prva obraćanja patrijarha Irineja govore o čoveku svesnom da u Crkvi ima mnogo posla. Koliko ga poznajem, ono što je dobro jeste činjenica da neće bežati od razrešavanja problema. Pozvao je na sabornost, a njegovo ogromno iskustvo i energija mlađih doprineće da se na opštu radost jedna po jedna stvar razrešava.

Pojedine vladike koje su slovile za jake kandidate ostale su bez glasova. Vi ste u prvom krugu glasanja bili treći. Da li ste zadovoljni brojem glasova koje ste dobili?
- Moram da priznam da sam iznenađen tolikom podrškom. To nisam očekivao jer znam da ima mnogo boljih od mene u Saboru.

Pred Sabor se govorilo o klanovima. Da li to može koristiti nekome u uticaju?
- Ne. A ispostavilo se i da je svako ko je imao neki pristup klanovski doživeo debakl. Crkva nije partija već zajednica koja podrazumeva slobodu, odgovornost i ljubav. - Ž. Jevtić

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1739
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Mislim da nije moglo da bude bolje!  Smile A jos mi je draze sto je "Risto" izvisio.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3133
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Zasto je ta izjava populisticka.
Ona je sasvim na mestu.
Jevreji su vekovima jedni druge pozdravljali sa: "Vidimo se sledece godine u Jerusalimu."

Ah, da... tada nije bilo tih novih naziva kao sto su nacionalizam, populizam, politicka korektnost... Smiley

pa dobro ti pozdravi komsiju sa "vidimo se na kosovu". kada on kaze dobro jutro ti mu tako odgovori  Smile

ne brini nece komsija to shvatiti kao nacionalizam ili populizam, nego kao neku... hmmm.... malo zeznutiju stvar

hehe ajde uzivaj i vidimo se sledece godine na kosovu  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
maslina sledece godine u prizrenu Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.38
mob
Nokia 
Citat
pa izjavio je da su stanovnici jednog niskog naselja doziveli kastene bombe 99. zato sto nisu dozvolili izgradnju crkve
,а знаш шта Бог мисли,па нам само преносиш? Smile

sta lupetas bre,kakve veze ima bog sa ovom izjavom,sta bi irinej rekao na to da u centru nisa postoji crkva pa su ljudi ipak ginuli od kasetnih bombi
Твоја порука:
Citat
pa izjavio je da su stanovnici jednog niskog naselja doziveli kastene bombe 99. zato sto nisu dozvolili izgradnju crkve
То што је ''рекао'' нисам нигде прочитао пре овога,али немам разлога да ти не верујем!
Патријарх Иринеј,је одређен (од Бога,својим образовањем и својом човечношћу) да тумачи ''Божија дела и речи''? Да ли ти на неки начин стекао то право? И где? Па сад имаш допуштење да тумачих речи једног теолога?????? Ко ти је дао ту ''лиценцу''?
Не само твој проблем,него проблем највећег дела човечанства и највећег дела овог народа је:''што не жели да зна да Бога има!Да је Бог-Љубав,али Бог је и-Казна''!!! Да Бог није створио лош-свет,него је створио добар-свет!А да то што нас кажњава није зато што је Он,зао,него зато што смо ми(овде убрајам и себе)-лоши!!!!!!И да можда разлог наше палости,лежи у нама,а не у нато-у,јудео-масонској завери,комитерни,комитету 300,римском клубу,ротаријанцима,фан клубу јелене карлеуше или удружењу играча јамб-а!Ал' то овај народ нежели да чује!!!А неко треба да им каже!!!! Smile
''Не искушавај Господа, Бога свога'',каже Свето Писмо!Јер ако вековима у свим Србским земљама од Сушка до Ђевђелије,генерације Срби одвајају од уста да се изгради Храм,Црква,Капела на гробљу...и при томе то нису сујеверне будале,и ако ту и тамо нађеш по којег који се позива на ''очевину,дедовину,да му син нема посао,а да му унук не прима дечији додатак'' па да се тако понесе,као најпаметнији па се позове на аргументе који сви падају у воду пред ''одговарајућом'' материјалном(душевном) накнадом(за деду,оца,сина,унука...)!То није особина Човека!!!!
 Smile
Citat
maslina sledece godine u Prizrenu
,па у Книну!!!! Smile Smile
Citat
Quod licet Iovi, non licet bovi. Smile Smile Smile Smile
« Poslednja izmena: 25. Jan 2010, 18:07:39 od Nksamsj »
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37017
Zastava Antofagasta
OS
Windows 7
Browser
Safari 3.0.195.38
nksamj@ pa jel u skradu sa jevandjeljskim i hriscanskim duhom da se ad hok prihvata neciji autoritet bez obzira na svoj cin u crkvenoj hijerarhiji ,pa i  katolici proglasise papu za bezgresnog,tvoja greska lezi u tome sto kao i vecina pravoslavnih vernika tezis laznoj poniznosti,naravno da je vecina ljudi gresna ali to ne znaci  da ne treba da se borimo protiv zla olicenog u raznim tajnim drustvima koje spominjes,pa sami citati u bibliji govore da treba da se borimo protiv zlih i okolih i sveti oci su puno govorili o tome

takodje bih te pitao zasto spc i ostale pravoslavne crkve govore o tome da se bogu mora pristupiti samo kroz crkvene institucije a ne individualno kao pojedinac "ostvariti" kontakt sa njim?

ako hoces da se upoznas sa neizvitopernim pravoslavljem procitaj  "besede propovedi i cuda" od svetog jovana sangajskog  i pogotovu "moj zivot u hristu" sv. jovan kronstadski
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 11. Sep 2025, 15:46:34
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.144 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.