Ivana Španović (18), svetska juniorska šampionka u skoku udalj Život u pesku
Ivana Španović (18), svetska juniorska šampionka u skoku udalj, otvorila nam je porodični album i kroz priču o fotografijama pokazala kako je od dečjeg igranja u pesku u svom rodnom Zrenjaninu stigla do pobedničkog postolja u Bidgošću 2008. i titule svetske šampionke u juniorskoj konkurenciji.
- Odrasla sam sa majkom Vesnom, ocem Ljubišom i tri godine starijim bratom Nemanjom. Iako sam tek 10. maja prošle godine postala punoletna, na detinjstvo već gledam sa setom. Živeli smo u kući, sa velikim dvorištem kroz koje sam po ceo dan jurcala, kao i sva deca. Lopta me je oduvek privlačila, trenirala sam rukomet, ali igrala i fudbal sa bratom. Bavila sam se i karateom - otkriva nam Ivana. Kaže, atletiku je zavolela preko majke, kojoj je specijalnost bila disciplina u kojoj je već ona postala šampionka. - Zajedno imamo mnogo osvojenih medalja, a njen tadašnji trener Jani Hajdu je sada i moj trener.
Osim što voli da skače, Ivana obožava i rolere. - Na treninge sam, uglavnom, odlazila na rolerima. Ma, i u školu sam išla na točkićima. Uvek sam bila izgrebana, sva u krastama po kolenima, ali nikad nisam odustajala. Takva sam i sada. Kao mala, podjednako se družila i s devojčicama i s dečacima. - Igrala sam lastiš sa drugaricama, ali sam uživala i u fudbalu s ekipom mog brata. I, kažu, uopšte nisam bila loša. Svi zajedno smo igrali „između dve vatre“. O bratu Nemanji kaže: - Njega atletika i ne zanima baš previše. Odgleda nekada moje skokove i - to je to. Razumem, svako ima svoja interesovanja - zaključuje Ivana Španović.