Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: IstraŽivanje - Kako srednjoŠkolci u Srbiji provode slobodno vreme  (Pročitano 29117 puta)
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Chrome 17.0.963.79
mob
HTC One
Ni cunami ni nesto slicno vec i snalazljiv i nacitan.  Smile

Ko je rekao da iko bez obzira na stavove nema pravo glasa? Ali kao sto smatras da ga imaju oni koji ne citaju, dozvoli ga i onima koji citaju. Teme uvek odu u ovom pravcu kada neko krene da se brani od nepostojeceg napada, ne ova tema nego sve.  Smile

Ajde da budemo iskreni i prisetimo se pocetka teme. Sustina je u najkracem da mladi ljudi danas pre sede za racunaro nego sto trce za loptom, pre gledaju film nego sto procitaju knjigu, pre izadju u kafic nego u pozoriste. I podelise se ljudi k'o nozem na dve polovine i zadjose u pricu o citanju knjiga. Ja citam dosta ali obozavam da gledam filmove i pogledao sam ih mnogo vise nego sto sam procitao knjiga. Slazem se da je bez obzira na vreme i tehnoloski napredak i dalje korisnije i zdravije izaci ispred zgrade na fudbal ili kosarku nego provoditi vreme na FB ili Bureku. Sto ne znaci da jedno iskljucuje drugo. E sad, kako se doslo do ovakve ostre podele i sve svelo na "il' citas il' si glup", nemam pojma. Znam samo da je krenulo od toga sto se neko sam nasao pogodjen delom necijeg komentara o citanju i krenuli su napadi i odbrane, filozofije nauke protivu filozofije zivota i ostala verbalna nadjebavanja i dijareje.

Na kraju krajeva, ako je neko zadovoljan sobom sta ga briga sta drugi pricaju? Zna da mu je dobro, a ako je tako, tudje reci ga nece doticati.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows 7
Browser
Chrome 17.0.963.79
Moja filozofija o čitanju je jednostavna:

IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Chrome 17.0.963.79
mob
Apple 15
Citat
"il' citas il' si glup"

A ko je to rekao? Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

pĆelica

Zodijak
Pol Žena
Poruke 49554
OS
Windows 7
Browser
Chrome 17.0.963.79
mob
Nokia 
Ništa novo nije rečeno samim tekstom. Djeca/srednjoškolci već duugo žive ovako.
Kako to manje-više ide: kao otac i majka,vi ste tom djetetu najsavršenija bića jedan period. Sve što radite valja,dobro je,tako treba. Sve je više trudnoća medju tinejdžerima koji su i dalje djeca,a njihove navike kao roditelja/djece su tema priče.

Vidi to dijete majku/tatu kako kucka stalno nešto,čuje svakakve zvuke iz tog telefona/TV-a i svakakvih drugih uredjaja. mali je,sve što sija i svira zabavno mu je. sa te strane-nikad u potpunosti ne odrastemo.
Razlog zašto roditelji uopšte koriste telefone  i TV je isti što djecu navuku na salamu i čips.
I onda,korak po korak...navuku se na net i ostala pomagala. Sa društvom se čuješ preko fb ili skajpa,nemate para za kafu i onda eto-mlatite nešto preko žice. a zapravo je glupo-idite na koš,na trčanje,dodjite jedni kod drugih i igrajte neku igru sa kartama recimo..

Prošlog mjeseca silazim niz stepenice i vidim na dnu 7-8 momaka,od nekih 16-17 godina. sjede,pričaju,jedan je imao psa...teme im normalne,nikom ne vidiš telefon u ruci..a onda se sjetim milion i jednog mjesta na kojima se osjećam staro jer su ih zaposjeli maloljetnici koji se ubijaju od alkohola i imaju separe ,pa makar leba ne jeli mjesec dana. iskompleksirana gomila koja pojma ni o čemu nema.
I opet je i jedne i druge neko uputio,neko im odobrio..
novac jeste problem ali postoji gomila alternativa.

Na konto knjiga,neću pričati ko je glup ko pametan jer je inteligencija precijenjena. ko god je pametan-blago njemu,ja od toga nemam ništa ako tim znanjem i meni nešto ne promijeni,ali ako je taj lik dobar-e tad ima sve što mi treba-ima ljudskost.
Čitaš za svoj merak,ne čitaš jer si tako odlučio,merak ti je nešto drugo. mene je sramota koliko sad malo čitam mimo faxa,a koliko sam mnogo čitala ranije,dubila o svakoj knjizi..

Zaključak je sledeći:
Biraju se više filmovi i skraćene verzije nego knjige,sjedi se više nego što se kreće,ljudi se  deformišu i dolazi do jednog apsurda: Ideja neta je da olakša život,da skrati vrijeme pretrage,da informiše,zabavi..cilj tehnike isto tako. Ali ne da te odvoji od realnog života,da te ulijeni k'o džak brašna.
Danas, kad su informacije na izvol'te-sramotno malo znamo.
Danas, kad bismo trebali biti efikasniji,štedjeti vrijeme i provoditi ga kvalitetnije-mi se gubimo,ni za šta nemamo vremena.
otudjujemo se i zaglupljujemo,a nešto ne vidim da će skoro biti bolje,već mi je po tom pitanju pred očima silazna kriva
« Poslednja izmena: 20. Mar 2012, 00:16:29 od Sofija 753 »
IP sačuvana
social share
Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Chrome 17.0.963.79
mob
HTC One
Citat
"il' citas il' si glup"

A ko je to rekao? Smile

Procitaj temu od pocetka, bilo je i takvih komentara, ne otvoreno vec indirektno. A takodje su i ljudi koji nisu ljubitelji knjige zauzeli i sami stav "ma nemoj, sad smo mi koji ne citamo glupi?".

Nisam govorio konkretno o pojedincima, sto je jasno iz mog komentara, vec u kom smeru je tema u jednom trenutku otisla.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.28

od kad imam HBO paket, moram da priznam da verovatno nema potrebe da vise citam ikada  Smile

srecom pa ne gledam televiziju.. ili bar ne cesto  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Blejac u kraju!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26936
Zastava Vozdovac
OS
Windows 7
Browser
Chrome 17.0.963.79
mob
Samsung SGH-E590
Hvala bogu da je citanje kvalitetnih knjiga jedan ogroman plus. Ja bih voleo da je mene malo vise zanimalo citanje, ali jbg uvek je nesto drugo izgledalo zanimljivije. Ja realno nisam procitao 70% lektire, ali sam citao Hari Potera(pre izlaska filmova), par Tolkinovih knjiga, neke kaubojske(zaboravih autora), cak sam citao i knjige Vuka Draskovica  Smile itd.

Lepo je citati knjige, ali ko ce to raditi pored neke serije, filma , utakmice itd. na TV-u kojima mozes lakse ubiti vreme...
IP sačuvana
social share

Realnost je iluzija koja nastaje usled nedostatka alkohola.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28353
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 17.0.963.79
mob
Nokia krntija
Moze i Hari Poter... moze i Rani jadi Adriana Mola... svejedno... nesto sto je savremeno i s cim klinci mogu da se povezu...

Bas sam pre neku nedelju slusala emisiju na Radio Beogradu u kojoj je gostovala profesorka srpskog jezika koja je govorila upravo bas o tome... u citankama i lektirama se nalaze dela koja deca ne shvataju, jer su arhaicna... jednostavno, nije im jasno o cemu se radi i onda odbijaju dalje citanje... sta vise... zamrze citanje...

OK... to ne znaci da Dostojevski ne moze da se proucava... treba i mora, ali im treba pruziti priliku da citaju nesto sto mogu da razumeju i sto moze da im pomogne na neki nacin... eto.. taj jadni Adrian Mol se bakce sa svim mogucim problemima sa kojima se susrecu tinejdzeri... bubuljice, problematicni odnosi u porodici, besparica, budjenje seksualnosti... hromoni koji pice 300 na sat..ne shvacenost od strane okoline i tako dalje...

Isti slucaj je i sa udzbenicima i gradivom koje su ... ma, daj...

Cim otvoris bilo koju knjigu, prodje te zelja da ista u zivotu naucis sem 30 slova, 10 cifara i 4 osnovne racunske operacije... Sta vise.. vecini nista vise i ne treba u zivotu...

I naravno.. cinjenica da se klincima ne nudi bilo kakva aktivnost van skole... nema vise izvidjaca... retko ko ide u muzicku skolu... jedino.. eto... ostao je taj sport... i kafici...
Mislim... nije ni normalno da klinci budu stalno u nekom rasporedu, ali... treba im pruziti bilo kakvu alternativu besciljnom lutanju po soping centrima... a ta alternativa puno ne kosta... samo drzava nece... a oni koji hoce, opet su ograniceni tom istom drzavom i propisima...

Anea,

apsolutno si u pravu...

lektira kroz osnovnu i srednju školu je takva da mene ni najmanje ne čudi što klinci vrlo brzo odustaju od čitanja i sticanja navike da se okreću literaturi.

ne znam zbog čega se toliko insistira na određenoj literaturi, a vidi se već izvjesno vrijeme da '' ne dopire'' do mladog čovjeka, kao da je nekom u interesu da štancuje generacije sa averzijom spram pisane riječi.

daleko bilo da imam nešto protiv većine knjiga u planu i programu, među njima se nalazi literatura od vanvremenskog značaja, ali nikada mi neće biti jasno da u tim godinama oni moraju da se suoče sa nečim sa čim ni pod razno ne mogu da se identifikuju, ne mogu da imaju opšte znanje za prihvatanje iste i tvrdim odgovorno da ne postoji ta metodika koja njima može tu literaturu približiti.

cilj književnosti kroz obrazovni sistem je da približi pisanu riječ, da se stekne opšte znanje o književnosti i svijetu generalno, da iskristališu sopstvenu misao i nauče pravilnu upotrebu riječi...

tvrdim da većina lektire koja se nalazi u planu i programu...treba da se nalazi na specijalističkim studijama ili treba biti ''otkrivena'' u sopstvenoj režiji...nikako nametnuta od strane osnovnih i srednjih škola.

jer kada se razvije ljubav i navika čitanja...Dostojevski, recimo....biće '' otkriven'' sigurno...i pročitan.

duboko se ne slažem sa konstatacijama bilo koje vrste koja počinje sa : '' današnje generacije...bla, bla, bla...'', pa obavezno nešto negativno Smile

jer, problem je u tome što mi...generalno ne pratimo duh vremena, očigledno ga ne razumijemo...i opiremo se saznanju da se čovjek mjenja, evoluira...i da idu generacije sa drugačijim poimanjem stvarnosti, potrebama i percepcijom.

niti umijemo da im pročitamo potrebe, niti umijemo da im ponudimo sadržaje, niti umijemo da iskoristimo njihove potencijale.

oni su prirodno nosioci promjena i svijeta koji poprima oblike koje očigledno '' starije'' samo plaše ili zbunjuju...

ja ovdje i dalje kroz kulturu, kad već o njoj i pričamo, osjećam zadah socrealizma....jednu učmalu zamrznutost u mišljenju i hvatanje za vrijednosti koje na takav način, grčevitog držanja za iste, postaju svoja suprotnost.

Да се сложим са шеширчићем и Анеом по овом питању у потпуности.

Што се тиче питања културе (не)читања... са срећом. Ја у тај воз док су Џонсони у њему не улазим.  Smile
IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Scorpio
Pol
Poruke 10671
OS
Windows XP
Browser
Chrome 17.0.963.79
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28353
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 17.0.963.79
mob
Nokia krntija
Е да, сад се сетих...  Smile

Трибина коју је одржао необразован човек. Можете чути и глупости али исто тако и пуно паметних и генијалних ствари. Између осталог у једном тренутку ће се дотаћи и самог читања - од 21.15 па наредних десетак минута.

Ако ништа друго - "Мора се чита. Јер ако зависиш од екрана, награбусио си. Нестане струје, шта ћеш да радиш?"

Smile

IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.085 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.