Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Avg 2025, 00:20:18
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 28
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Istina o Luciferu  (Pročitano 52974 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

volim mladena i bebana...

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 6202
OS
Linux
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
ono sto ja znam o djavolu(knjisko znanje...i opazajno,ako podjemo od pretpostavke da je djavo otelotvorenje zla)je to da djavola opazamo kao natprirodno bice,ili silu koja se javlja u nesvjesnom i koja se ne moze nadzirati,ili kao opsti vid ljudske prirode i mislim da je to od manje znacaja nego sustina samog opazanja: da nama prijete tudje ili neprijateljske sile.ta cinjenica apsolutno moze da se objasni raciom,tu mozemo da se slozimo,ne?

"zlo je za svakog pojedinca stravicno stvarno",rekao je From,"ako nacelo zla posmatrate kao stvarnost ,onda ga slobodno mozete nazvati djavolom."(mislim da je citat prigodan za pokusaj definicije djavola)...

zasto govorim o djavolu,a vrlo malo o luciferu?prosto jer se tu javlja mala teskoca u terminologiji,koju imaju i mnogo veci poznavaoci ove tematike.

ono sto ja znam o genezi misli o djavolu jeste da je lucifer,satana....pojmovno samo manifestacije davola,a ne djavo po susastvu.naime,priznacete da postoji realna opasnost da satana bude izjednacen iskljucivo sa jevrejsko- hriscaniskim satanom.zato i kazem djavo,a ne satana,jer govorimo o princu tame kroz mnoga vjerovanja i kulture,a ne samo sa aspekta hriscanstva,zar ne? Smile

drugo,ono sto ja znam o luciferu vezano je za mit o padu izazvanom oholoscu.
u Knjizi proroka Isaije jasno pise o padu zvjezde Danice koja je,parafraziram,govorila kako ce isjednaciti sa visnjim i ici u visine vise Bozijeg prijestola...(vazan element-oholost)...e sad,interesantno je odakle je ova metafora i kojem obliku stigla obucena u hriscansko ruho,ali to bi bilo preveliko skretanje sa teme...

znate i sami da se andjeli cesto poistovjecuju sa zvjezdama,a to nije nepoznato i Starom zavjetu.dakle,andjeli padaju sa neba...(predivna slika Smile).Buntovnici silaze na zemlju sa namjerom da zgrijese. zvjezda koja pada ili zgasne,izjednacena sa satanom,daje djavolu novo ime- Lucifer i omogucuje sustinu mita. u Novom zavjetu(mislim da je u pitanju jevandjelje po Luki,ali ispit mi je bio,zaista davno,pa se izvinjavam ukoliko nisam precizna)satana sa neba pada kao munja.

cini se da je Luka(sve vise ubjedjenija da se o njemu radi Smile)ideju o palim andjelima spojio sa luciferom i tako satanu,vodju upropascenih andjela,poistovjetio sa onim jednim andjelom,koji je zbacen sa neba Smile
otuda metafora o luconosi,svjetlonoscu...itd.

elem,zeljela bih da nasa rasprava ide u pravcu toga da se ne bavimo samo jevrejsko- hriscanskim poimanjem zla,vec da zaronimo dublje u istoriju,pa vidimo gdje su korijeni gospodina lucifera...kojeg ja,naglasavam,dozivljavam samo kao jednu od manifestacija djavola licno Smile
« Poslednja izmena: 01. Jul 2008, 18:33:56 od sesircic »
IP sačuvana
social share
" moja filozofija je jednostavna.                                 
  napuni prazno.
  isprazni puno.
  i pocesi tamo gdje svrbi "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
mob
Nokia 
istina o Djavolu da stvarno je štetan, koji veruju da postoji postaju još više ćaknuti. Inače je izmišljen ličnost ko je potrebno pored , ispod Boga da bude jače beda i patnja. i društveno i lično
IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
Obicno smatram Lucifera kao Prometeja, davaoca necega ljudima. Zbog toga je bio nazvan svetlonosa, ja kako sam shvatio on se nije spominjao u kontekstu da je Andjeo sve negde do dolaska hriscanstva, ovako je bio samo manje bozanstvo, i pojedine afinitete koje je posedovao su prebacili Isusu a njemu su dali Satanine jer bio je opasan za Crkvene misli tada. Prometej je ako se secate podario vatru ljudima zbog cega je bio kaznjen, tako da Prometej i Lucifer imaju nesto zajednicko.
Lucifer je zajedno sa Belialom, Baphometom, Baalom i sa jos nekoliko manjih bozanstava spojen u jedno, otuda postoji princip legija. Jer umesto da se bore protiv 15 razlicitih bogova sve su strpali u jednog. Treba da se napomene da pojedine karakteristike dobrih bozanstava nose karakteristike i losih sto je iz hriscanstva izbaceno. Odin je bio Bog mudrosti, sa Bragijem poezije, ali je bio i Bog rata i bio je varalica. Na mnogo mesta zlo i dobro su bili u jednom istom bozanstvu, tako da smatram da je vecina karakteristika koju poseduje Satana pa onda Lucifer preuzeta od Boga, jer Iver ne pada daleko od klade.
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.26
 meni je lucifer pre svega (ni kriv ni duzan   Smile ) simbol snage ljudske gluposti .

naime  kako je ovaj (manji) rimski bog svetlosti ,postao zamenjen sa jevrejskim demonom - to moze samo da se objasni nepismenoscu ranih hriscanskih "knjizevnika" ...  Smile

za ravena jedna poslastica   Smile - luciferova planeta je bila venera , poznata i kao jutarnja zvezda , odnosno zvezda- danica . a pazi sad ovo :

otkrovenje 22:6   16. Ја, Исус, послах анђела својега да вам посвједочи ово у Црквама. Ја сам Изданак и Род Давидов, сјајна Звијезда Даница.   Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1214
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Nokia 3200
@ anea Mislio sam da se na mene odnosi, pa zato... Smiley To ti misliš da se svet ne vrti oko mene.. Za par godina ćete mene imati ovde za topic Smile:D:D Smile Smile Smile

@bf-109 Mislim da se ovde Isus poistovećuje sa Luciferom jer on (isus) donosi svetlost u veru tadašnjih Jevreja i drugih naroda... Mada mislim da nije u pitanju Lucifer... Pitanje od milion dolara: Ko je egipatski bog svetlosti? Ne sunca, već svetlosti, prosvetljenja...

NOVO: upravo sam pročitao ovo: U gnostičkim jevanđeljima (onimkoja nisu ušla u bibliju) Isus mariju naziva Marija Lucifer,odnosno ona koja je "apostol apostola" i " žena koja zna sve"... Eto nam još jedne teme za razmišljanje...
« Poslednja izmena: 03. Jul 2008, 01:05:07 od mrvica »
IP sačuvana
social share
Love is love
Two wrongs won't make it right
So let's make love in the dark
Till we break daylight!!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
BF onda znas i da je Venera cerka Jupitera i Boginje ljubavi. Planeta Venera je izbacila Lucifer kao ime i dobila novo ime Venera.
Ja znam zasto je toliko gluposti bilo dozvoljeno vezano za Lucifera.
Slusajte ovo.

Svestenik pod imenom Origenes Adamantius 185-254 CE u ranoj Grckoj Crkvi je bio prvi koji je pogresno preveo stihove iz biblije povezujuci Navuhodonosora kralja Vavilona sa padom Satane sa neba. Mnogo biblijskih istrazivaca je prevelo ove stihove u kontextu kako ego moze da uzrokuje pada tako mocnog kralja.

Ideja do koje je doshao Adamantius da je Lucifer djavo je bila stovorena i bazirana po ucenjima Augustina od Kanterberija tokom 7-og veka u Engleskoj. Sveti Jerem je pogorsao stvari kada je poistovetio Lucifera sa Satanom u njegovoj knjizi Vulgate. Bio je prvi koji je tvrdio da je Lucifer bio zmija iz edenskog vrta zbog koje su Adam i Eva zgresili.

Razlozi Svetog Jerema za tako pogresan i netacan prevod je bila mrznja koju je gajio prema Pravoslavnom pokretu koji je zapocet u 4-om veku od strane nabiskupa od Kaglijerija. Njegovo ime "slucajno" je bio Lucifer Calaritanus i grupa koju je osnovao se nazivala Luciferijanci koja nije imala nista sa Satanom. Sveti Jerem se nadao da tako sto ce poistovetiti Lucifera sa Satanom, Luciferijanci bi bili smatrani jereticima i bili bi ugaseni.
U stvarnosti ne postoji ikakvo pismo koje definise Lucifera kao Satanu. Textovi vezani za Navuhodonosora su bili pogresno prevedin i Lucifer je ispao Andjeo koji je bio zbacen sa neba. Uz pomoc filmova, poezije i knjiga koji su usledili ova zabluda se zadrzala do dana danasnjeg i jos uvek stoji.
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1214
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Nokia 3200
Propaganda je cudo... narocito kad nemas mas medije Smile
IP sačuvana
social share
Love is love
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
Ma ovo je jedna od najvecih obmana posle...
Cudo je da se provlaci toliko dugo.
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1214
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Nokia 3200
posle... ??? "Malih zelenih"??? Pa provlaci se jer u vreme kada je nastala, nije bilo mogucnosti da se sazna mnogo stvari kao danas, preko tv-a, interneta, knjiga i sl...  a nepiismenima i neukima je lako dati veru, i te mase takvih ljudi su rasirile hriscanstvo... a tradicija i vera su cudo... kaoi cuveno: "sta ce reci komsije" Smile
« Poslednja izmena: 04. Jul 2008, 01:14:51 od mrvica »
IP sačuvana
social share
Love is love
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
Jer ima jos nekom da nije jasno nesto vezano za Lucifera, mislim pronasao sam ono najvaznije vezano za ovu licnost. Objasnjenje stoji tu tako da ako ima neko pitanje pa pitajte lebac vam vas.
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 28
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Avg 2025, 00:20:18
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.