Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zašto je Homo sapiens jedina preživela vrsta ljudi?  (Pročitano 8079 puta)
09. Okt 2015, 15:53:01
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Safari 601.1.56
mob
Apple 15
Zašto je Homo sapiens jedina preživela vrsta ljudi?

Homo sapiens pojavio se pre oko 200.000 godina, kada je postojalo nekoliko vrsta hominida, ali danas smo na Zemlji samo mi. Zašto smo uspeli da preživimo, kada su svi naši najbliži rođaci izumrli?

Pre svega, važno je istaći da je istrebljenje pojedinih vrsta normalan deo evolucije. U tom smislu ne čudi što su druge čovekolike vrste izumrle, ali ne i zašto ovaj svet ima prostora za samo jednu vrstu čoveka.

Naši najbliži živi rođaci su majmuni i to oni iz grupe hominida (veliki čovekoliki majmuni), od kojih pored savremenog čoveka, danas postoje šimpanze, bonobo (Pan paniscus), dve vrste gorila i dve vrste orangutana.

Postoji i nekoliko tragova koji upućuju zašto su neki naši rođaci imali manje sreće od nas.

Pre nekoliko miliona godina kada je na Zemlji živelo mnogo vrsta hominina, oni su uglavnom jeli biljke. “Nema dokaza da su sistematski lovili veće životinje”, kaže Džon Ši sa Univerziteta Stouni Bruk u Njujorku.

Međutim, uslovi su se promenili i hominini su se preselili iz šuma u suve prostrane savane i postali mesožderi. Problem je u tome što su i životinje koje su lovili takođe imale manje biljaka za ishranu, pa je u celini uzev, hrane bilo premalo za sve. Zbog toga su mnoge vrste i istrebljene.

“Ljudska evolucija neke vrste je gurnula u mesožderstvo, pa bi bilo logično da ih ima manje”, kaže Ši. Međutim, iako je to svakako uticalo na smanjenje broja vrsta, ne može da objasni zašto je na svetu ostala samo jedna – Homo sapiens.

Pre 30.000 godina na zemlji su pored modernih ljudi živele još tri vrste: neandertalci u Evropi i na zapadu Azije, denisovijanci u Aziji i takozvani “hobiti” na indonežanskom ostrvu Flores.

Hobiti su verovatno živeli do pre 18.000 godina, a zbrisala ih je s lica Zemlje velika vulkanska erupcija. (Život u izolovanim sredinama, poput ostrva vrste čini podložnim istrebljenju usled prirodnih katastrofa).

Nije poznato zašto su denisovijanci istrebljeni. Od njih je ostao samo jedna kost malog prsta i dva zuba. Međutim, mnogo više znamo o neandertalcima zato što smo pronašli mnogo fosila ovih naših rođaka. Da bismo otkrili zašto na svetu postoji samo Homo sapiens, moramo otkriti zašto su druge vrste izumrle.

Arheološki dokazi sugerišu da su neandertalci jednostavno bili potisnuti rastom broja modernih ljudi, smatra Žan Žak Hablin sa Maks Plank instituta za evolucionu antropologiju u Lajpcigu.

Oni su živeli dugo pre nas i već bili u Evropi dok smo je mi naseljavali. Do vremena kad su se moderni ljudi smestili na Starom kontinentu pre oko 40.000 godina, neandertalci su tu živeli duže od 200.000 godina i uspeli da se prilagode hladnim klimamaa. Nosili su toplu odeću, bili odlični lovci i imali sofisticirane kamene alate.

Međutim, klimatske promene su zahvatile Evropu i neandertalci to nisu mogli da podnesu. Nije im toliko smetala temperatura, koliko promena okruženja i nestanak brojnih vrsta koje su lovili i od kojih su živeli. (Inače, lovili su uglavnom veće životinje, dok su moderni ljudi hvatali manje).

Osim toga, moderni ljudi imali su bolje alate, pa čak i simbolička umetnička dela, što ukazuje da su ljudi razmenjivali informacije među različitim kulturnim grupama i tako držali društva na okupu.

Desetinama hiljada godina pre nego što smo razvili sve te sposobnosti, moderni ljudi i drugi hominini imali su gotovo jednake šanse za opstanak. Međutim, nešto je dovelo do toga da baš Homo sapiens bude taj koji će zasnovati čvrsta društva i postati sposoban za apstraktno mišljenje, što mu je dalo prednost u odnosu na sve ostale.

Kako je populacija modernih ljudi rasla, za druge vrste je ostajalo sve manje mesta i na posletku su sasvim iščezli.

Dakle, iz tog ugla gledano, za opstanak možemo zahvaliti našoj kreativnosti. Ipak, postoji još jedna mogućnost koju ne možemo ignorisati – da je čovek preživeo sve te turbulencije pukom slučajnošću. Možda su neandertalci jednostavno izvukli deblji kraj.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Ne znam.

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 53
OS
Windows 7
Browser
Chrome 47.0.2526.111
mob
Nokia 3410
Tu je i Jeti, ono sto bi bili mi da nas nisu "unapredili"...
IP sačuvana
social share
Exit light, enter night.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 47.0.2526.111
nisu potpuno nestali. malo njihovog dnk je u nama. bilo je tu seksa, tako da denisovanci i neandertalci nisu potpuno razlicite vrste od danasnjih ljudi
« Poslednja izmena: 22. Jan 2016, 21:47:23 od dabisha »
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 43.0
Питам ко је ко кога ту присиљивао на односе.  Smile
« Poslednja izmena: 22. Jan 2016, 21:49:09 od Raven_Claw3190900 »
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 47.0.2526.111
jos zanimljivije - mozda su glumili prisiljavanje
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 43.0
Биће да су неандерталци заскакали нашу женскадију. Не бих реко да су њине даме биле по нашем укусу.  Smile
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 47.0.2526.111
ne znam. sto no kazu mozda je to bio acquired taste
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.11
nije dokazano da su  jedina ljudska vrsta na planeti....  Smile
niti je to  moguce dokazati....
iako toliko seru o amazoni...i td...ni 20 % tih sumetina nije istrazeno...
a da ne pricamo o sibirskim sumetinama... Smile
pa  tu su i oceani....istrazeno je navodno ..samo 2 %....a ni to nije moguce... Smile

zasto bi to... neka kopnena zivotinjska vrsta ...mogla da evoluira u vodenu zivinu
i da u vodi prezivi milione godina... Smile
a da pri tome.. neka ljudska vrsta... to isto ne bi mogla da postigne evolucijom... Smile

nije to nista istrazeno...
niti je to moguce istraziti do tih granica da bi se moglo tvrditi da ne postoje druge vrste ljudi....

tamo gdje moze da prezivi covjekoliki majmun...ili homo sapijens...tu  moze i bilo koja  vrsta ljudi da prezivi... Smile
posebno su mogli da prezive na nekim predjelima gdje se klima jako rijetko mijenjala..
kao sto su recimo amazona...ili sibir... Smile

homosapijensi su prezivjeli spletom srecnih okolnosti...i zbog dobrog migracijskog tajminga...

procitao sam tri kamare stiva... i odgledao sam dvije kamare dokumentaraca.. Smile
cak mislim da ne postoji stivo ili dokumentarac sa radnjom o ovoj temi...koji nisam "zakacio"....

od malih nogu me je zanimalo sve... od prvih  ljudi na planeti
pa sve do neandertalaca i homosapijensa... Smile

i vjerovatno kad bi se malo podsjetio....znao bih sve o toj temi..... Smile

navodno...stvar je u klimi...mnoge vrste ljudi su unistile klimatske promjene...
pa tako  i neandertalce...

a to klimatsko unistenje nase vrste...to nas svakako ceka... Smile

a tu je bio i lov....

neandertalci su lovili sasvim drugacijim metodama i oruzjima od homosapijensa...
homosapijensi su "iz afrike" ponijeli sa sobom oruzja koja su bila karakteristicna za lov po africkim lavojebinama...
koplja su im bila znatno duza..tanja  i laksa..
i samim tim su bila i brza....
i mogli su sa pristojne udaljenosti da gadjaju plijen...i samim tim mogli su cesce da ostanu nepovredjeni...

dok su neandertalci imali kraca i deblja i teza koplja...s kojima su direktno napadali plijen...bili su strasno hrabri....
i cesto su ginuli na licu mjesta... ili od zadobijenih povreda...
nalazene su kosti..ciji su lomovi...srasli...to su toliko brojne i strasne  povrede....
da moderno ljudsko bice..ne bi prezivjelo ni jednu takvu povredu...

postoji mnostvo dokaza da su neandertalci zivjeli zajedno sa homosapijensima...

cak se neki naucnici usudjuju reci... i da su se krvno mijesali...sa homosapijensima
i da je i to doprinjelo nestanku neandertalaca...

po nekim naucnicima neandertalci su bili poprilicno kultoroski osvjesteni..
imali su razne svoje ceremonije..pa cak su i crtali...iako su vecinu tih crteza "ljudi" sebi prisvojili...

navodno su imali i  sahrane i sl...nalazena su i groblja...u kojima su skeleti bili uredno polozeni....

imali su i muziku...

tj na predjelu danasnje slovenije...pronadjeni su neki duvacki instrumenti..izradjeni  od kostiju ..drveta i roga...koji dosta lice na nase frule...i koji nisu poznati "ljudima"
i datiraju iz vremena kad "ljudi" nisu bili na ovim predjelima...

navodno...neandertalac uopste nije bio inferiorno bice ...pred "ljudima" ....nit umno nit fizicki...
jesu bili znatno nizi...ali su bili nabijeni...zdepasti....i mnogo fizicki jaci.,,
stvoreni su bili za prezivljavanje nenormalno hladnih vremenskih uvjeta...

da nije bilo neanderatalaca na ovim prostorima... tu ne bi opstali ni homosapijensi...
homosapijen je ucio od neandertalca...
i "ljudi" su prisvojili neke nacine paljenja vatre.... i izrade sjeciva ....od nenadertalaca...
sto je bilo od velikog znacaja za opstanak...

Smile
« Poslednja izmena: 01. Feb 2016, 11:13:51 od bobaK_bl »
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.091 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.