Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 00:22:09
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Iran Launches 1st Mowj Class Frigate  (Pročitano 10975 puta)
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4005
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20

Fotke.

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

L00868099440.jpg
(94.65 KB, 630x442)
Mowj_Plan.jpg
(45.61 KB, 1000x229)
X00868099365.jpg
(194.05 KB, 1130x778)
X00868099371.jpg
(143.47 KB, 1130x778)
X00868099376.jpg
(163.08 KB, 1130x778)
X00868099382.jpg
(183.96 KB, 1130x778)
X00868099392.jpg
(170.16 KB, 1130x778)
X00868099403.jpg
(138.87 KB, 1130x778)
X00868099408.jpg
(171.85 KB, 1130x778)
X00868099429.jpg
(164.4 KB, 1130x778)
X00868099503.jpg
(210.68 KB, 1130x778)
IP sačuvana
social share
A nekad su proizvodili čelik, je li ? Iz dimnjaka se dimi, ali unutra. . .   Spiros 'Vondas' Vondopoulos

»Bogu hvala, vek i po poživeh, u zdravlju i radu. Slutim da mi je vreme umirati, te ove reči u pero govorim advokatu Nikoli Novakoviću, jer u vas, deco moja, sve zajedno, nemam ni malo poverenja ...« Dalje: »Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ne mora se bojati pakla; sa đavolima će mu biti lepše i prijatnije. Sto se tiče moje imovine, a to vas jedino zanima, mogu vam saopštiti sledeće: sve što imam OSTAVLJAM SAMOM SEBI, jer verujem u drugi život. Znači, neka sve ostane kako je bilo za moga života, dok se ne vratim. Vaš otac — Pantelija Topalović.«
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Ujkaalberte legendo! Smile Smile Smile Smile Smile Smile Eto, to je covek, stavlja fotke, istrazuje. Smile

A, bome, puca i onaj mali i onaj veliki topa - izgleda zvekecu samo tako! Smile
 Smile
« Poslednja izmena: 24. Feb 2010, 21:51:36 od Papalu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

No squealing remember "that it's all in your head"

Zodijak
Pol
Poruke 5365
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.18
Koja krsina od broda... uzas...
IP sačuvana
social share
I reach my peak, I can't speak,
call my nigga Chic, tell him that my will is weak.
I'm sick of niggas lyin', I'm sick of bitches hawkin'
matter of fact, I'm sick of talkin'.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Nije krsina - nov je! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ko uci znace,ko krade imace.

Zodijak Leo
Pol
Poruke 4294
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.18
mob
Nokia N70
Sto ja nisam kapetan na ovu ladju!?! Smile

Citat
Koja krsina od broda... uzas...

Jel mi to imamo nosac aviona pa si tako ravnodusan,ili.....!??! Smile
« Poslednja izmena: 24. Feb 2010, 23:46:49 od sasa92 »
IP sačuvana
social share
Ljudska glupost nema granice!

Na svedskoj motornoj testeri:
"Ne pokusavajte da zaustavite testeru rukama ili genitalijama."

-Na decijem kostimu "Supermen":
"Nosenje ovog kostima vam ne daje moc da letite.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4005
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
Ujkaalberte legendo! Smile Smile Smile Smile Smile Smile Eto, to je covek, stavlja fotke, istrazuje. Smile

A, bome, puca i onaj mali i onaj veliki topa - izgleda zvekecu samo tako! Smile
 Smile

Ma Iranci su cudo. Smile.Jos malo pa i nosac ima da sastave. Smile
IP sačuvana
social share
A nekad su proizvodili čelik, je li ? Iz dimnjaka se dimi, ali unutra. . .   Spiros 'Vondas' Vondopoulos

»Bogu hvala, vek i po poživeh, u zdravlju i radu. Slutim da mi je vreme umirati, te ove reči u pero govorim advokatu Nikoli Novakoviću, jer u vas, deco moja, sve zajedno, nemam ni malo poverenja ...« Dalje: »Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ne mora se bojati pakla; sa đavolima će mu biti lepše i prijatnije. Sto se tiče moje imovine, a to vas jedino zanima, mogu vam saopštiti sledeće: sve što imam OSTAVLJAM SAMOM SEBI, jer verujem u drugi život. Znači, neka sve ostane kako je bilo za moga života, dok se ne vratim. Vaš otac — Pantelija Topalović.«
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Just be what you are.....

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6424
Zastava Belgrade
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
mob
Samsung S7
Staromodno izgleda, mada ko ce ga znati sta sve moze.Interesuje me PVO koji je zastupljen na njemu.Da li neko ima blizih informacija?
IP sačuvana
social share

This is where we hold them!This is where we fight!! This is where they die !! King Leonidas
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
E upravo to Herrose. Smile Smile Smile Zastarelo izgleda sto jeste, jeste. Ali, da vidimo naoruzanje i performance, onda mozemo da ga bolje ocenimo. Potrazicu koliko stignem, ali ovih dana sam slabo za kompjuterom, tek na kratko da vidim sta se desava. Smile
« Poslednja izmena: 25. Feb 2010, 10:34:01 od Papalu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Od naoružanja ima artiljerijsko i raketno to je već rečeno. Očigledno je da ima kopiju topa Otto Melara 76mm. Ova kopija je možda dobra, a možda i ne, teško je proceniti, a na netu za sada nema snimka na kojem je moguće videti iransku kopiju kako puca rafalno, iako je projektovana brzina paljbe 85 granata u minuti. Moguće je da iranska kopija zahteva još malo inžinjerskog rada kako bi dostigla original.
Za blisku odbranu od protivbrodskih raketa, brod se oslanja na 2 topa 20mm i jedan 40mm. Ovo je loše rešenje i nedovoljno efikasno u poređenju sa modernim CIWS-ima, što znači da je brod izuzetno ranjiv na napade protivbrodskim raketama.
Za odbranu od aviona i helikoptera, brod je opremljen najverovatnije SM-1 sistemom koji je Iran uvezao još u vreme Šaha. Iako iranci tvrde da su modernizovali sistem, njegov domet je oko 32km i tešk da može da zapreti napdaču koji bi koristio protivbrodske rakete tipa Harpoon koji je daleko veći od 32km, tako da je brod izuzetno ranjiv na napade iz vazduha.
Što se tiče protivbrodske uloge, ovaj brod je naoružan iranskim kopijama kineskih raketa, najviše se pominje raketa C-802. Ova raketa ima domet oko 120km, ali iranci tvrde da njihova verzija sa motorom koji je kopija francuskog mikrotri turbomlaznogmotora, ima domet i do 200km. Problem je što se podaci o cilju zadaju raketi neposredno pred lansiranje, te se raketa lansira u zonu u kojoj se očekuje cilj, da bi zatim raketa po unapred zadatoj putanji došla u zonu cilja i onda uključila sopstveni radar za pretragu. Na velikim dometima (preko 70-80km), ovakav sistem vođenja je izuzetno nepouzdan ukoliko cilj često menja kurs. Ovo se donekle može rešiti tako što bi se radar na raketi ranije uključio ali to deluje demaskirajuće i daje dovoljno vremena PVO sistemima napadnutog broda da reaguju, pošto je u pitanju podzvučna raketa.

U regiji, druge mornarice imaju daleko sposobnije brodove slične klase i namene, sa boljim raketama i PVO i protivbrodskim. Doduše, treba reći i da je Iranski brod domaće proizvodnje, dok su druge mornarice kupovale svoje brodove. Međutim, krajnji efekat je da su druge mornarice bolje opremljene, a to je ono što se računa kada se podvuče crta, gledano sa strogo vojničke strane.
Ako pogledamo još i činjenicu da bi ovaj brod trebao da učestvuje u odbrani Irana od eventualnog američkog napada, jasno je da bi se njegova uloga svela na to da bude topovsko meso i samo još jedna recka ispod kabine nekog napaljenog pilota koji bi se hvalio "velikim uspehom" potapanja ovakvog broda.

Dugoročno gledano, ovo je dobar početak za dalji razvoj brodogradnje u Iranu, ali njima preti opasnost kratkoročno i trebalo bi da fokusiraju sredstva na modernizaciju pre svega PVO kapaciteta, i eventualno nabavku i razvoj nadzvučnih protivbrodskih raketa velikog dometa kojima bi kontrolisali zaliv bez problema. Takođe, kinezi su započeli razvoj balističkih protivbrodskih raketa, što bi i Iran mogao uzeti u obzir. Ovakvi projekti koji ne predstavljaju pretnju potencijalnom neprijatelju koji je pred vratima su samo rasipanje resursa kada su ti resursi neophodni na drugim mestima.

« Poslednja izmena: 26. Feb 2010, 00:20:35 od Herros »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Iako iranci tvrde da su modernizovali sistem, njegov domet je oko 32km i tešk da može da zapreti napdaču koji bi koristio protivbrodske rakete tipa Harpoon koji je daleko veći od 32km, tako da je brod izuzetno ranjiv na napade iz vazduha.

totalna glupost  Smile . pre svega , nijedan brod u klasi fregata (pogotovu lakih fregata kao ova)  ne nosi PVO rakete koje bi "zapretile" napadachu koji lansira projektil sa par stotina km ,pogotovu ako ovaj leti nisko a podatke o cilju dobija sa neke druge platforme .  njihova uloga je pre svega u anti-raketnoj odbrani i to ne protiv nekog masovnog napada .

doktrina iranske mornarice je da se protiv superiornih snaga (npr SAD ) primenjuju iznenadni napadi sa brodova i lansera blizu obale ,a da se dotle sopstvene snage kriju . uloga ove fregate je vishe u protivpodmornichkoj borbi (zato je tu ihelikopter) i to protiv jevrejskih podmornica  Smile koje u poslednje vreme patroliraju u blizini iranske obale .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 00:22:09
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 5.344 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.