Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 16. Jun 2025, 16:35:43
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: interes  (Pročitano 8655 puta)
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
Interes je širok pojam, i prijateljstvo je širok pojam pa mošda treba ovaj valer segmentirati.

Dakle ako posmatramo čoveka kao društveno biće onda je interes svakog pojedinca da ima svoje društvo, okruženje drugih pojedinaca. Znači u najopštijem smislu svako druženje je posledica interesa.

Idemo li malo u finije definisanje odnosa, mi se družimo sa osobama koje su nam zanimljive i prijatne. Neki ljudi nalaze se u našem okruženju, obično je to 200-300 osoba i mi među njima formiramo svoja prijateljstva izimajući u obzir oba ova kriteriuma.
Zašto nam je neko zanimljiv? Zato što delimo ista interesovanja, sličan sistem vrednost. Zato što je ta osoba inteligentna, obrazovana, delimo afinitete prema sličnoj umetnosti ili sportu.
Zašto nam je neko prijatan? Jer ima razvijenu socijalnu inteligenciju. Ume da se ponaša u sličnom kodeksu, da vodi razgovor, možda i da flertuje ili se svađa. Zato što postoji nešto kod te osobe u čemu je bolja mnogo toga u čemu je slična i nešto u čemu nije bolja od nas.

Naravno postoji još mnogo osobina koje podpadaju u jednu od dve gornje kategorije zbog kojih se vremenom zbližimo sa nekom osobama, a sa drugima iako ih možda cenimo ne možemo da se zbližimo.

To su uglavnom nesebični interesi i sami po sebi nisu negativni. Počinje da se razvija osećaj poverenja, emocionalno vezivanje i skidanje nekog našeg duševnog zaštitnog sloja. Postajemo otvoreni i prisni sa tom osobom pružajući joj uvid u svoj intimni život čak i u one delove našeg života za koje ne želimo da svi znaju.

E međutim u razlozima za druženje sa nekim mogu da leže i sebični interesi. Neka osoba može da bude zainteresovana za korišćenje našeg položaja u društvu (poltron), ili naše ekonomske situacije (parazit), ili za ulazak u krug ljudi u kojem se mi krećemo. Takva osoba iako nas koristi oseća se inferiorno i glumeći prijateljstvo sigurno će u sebi razviti mržnju i zluradost. A kad pomisli da je njen interes iscrpljen iskoristiće to naše poverenje da je pustimo u svoj prisni svet i razotkriće neke naše slabosti drugima tako da nas povredi.

Važno je da procenimo dobro kako ta neka osoba koju smatramo svojim prijateljem vrednuje nas i gde se mi nalazimo u njenom okruženju. Da li su razlozi zbog kojih je ta osoba bliska sa nama prisne prirode ili je u pitanju neki sebičan interes.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
E međutim u razlozima za druženje sa nekim mogu da leže i sebični interesi. Neka osoba može da bude zainteresovana za korišćenje našeg položaja u društvu (poltron), ili naše ekonomske situacije (parazit), ili za ulazak u krug ljudi u kojem se mi krećemo. Takva osoba iako nas koristi oseća se inferiorno i glumeći prijateljstvo sigurno će u sebi razviti mržnju i zluradost. A kad pomisli da je njen interes iscrpljen iskoristiće to naše poverenje da je pustimo u svoj prisni svet i razotkriće neke naše slabosti drugima tako da nas povredi.

Važno je da procenimo dobro kako ta neka osoba koju smatramo svojim prijateljem vrednuje nas i gde se mi nalazimo u njenom okruženju. Da li su razlozi zbog kojih je ta osoba bliska sa nama prisne prirode ili je u pitanju neki sebičan interes.

sve mi se cini, mozda gresim, da je iva negde imala na umu ove sebicne interese... govoreci o interesu, uopsteno  Smile
u tom smislu je i Svetlost Uma debelo u pravu kada kaze da blagodarnost (zahvalnost) cesto biva mac sa dve ostrice...
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
Da i meni se učinilo da je Iva imala tako nešto u vidu, samo nije se potpuno iskazala. Ivo dođi da nam pričaš malo više.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Kul fraza na latinskom! :)

Zodijak
Pol
Poruke 10007
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
Laku noc, Paki !
Odoh ja sada malo na moju temu zvanu "ludilo" da pogledam sta sam ja tamo sve pisala.  Smile
Smile Smile

Nije sve u interesu , koliko puta sam cinio usluge bez interesa i mogu reci da se nisam dobro osecao ... ( par puta barem ) ... tako da nije sve u interesu iako moze tako da deluje ...
Mnogo puta sam i ja cinio usluge drugim ljudima, isluge koje mi se nisu ni malo cinile, ali sam ih ipak ucinio.
Zasto? Da se ne bi osecao lose, sebicno, itd... itd...   Interes? Smile

Simi... machakz...
Mislim da ste u pravu... mozda sam ja malo vise zasluzan za to tj. sto sam skren'o temu... necu vise....
Nije mi u interesu da me manje obozavate nego sad Smile Smile Smile Smile

Ivaaaaaaaaaaa!!!!     Cekamo te da nas prosvetlis Smile Smile Smile

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
mob
Apple 15
Citat
Ipak je jedno nepobitno: nema prijateljsva bez srodnosti medju dusama. Jedno su lepe veze, a drugo su intimna prijateljstva. Ne vezuju se ljudi samo zajednicom osecanja i ideja, nego i zajednicom ukusa i navika.

Pa i to je interes...
Ljubav je verovatno najskuplji interes... svi volimo da budemo voljeni i da volimo druge... Smiley
Znaci... kada volimo prijatelje... delimo osecanja... zadovoljavamo obostrane interese... Smiley
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 10007
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
Eto... Anea i ja smo sve rekli... Sad jos samo da ćebujemo Ivu sto je otvorila temu i gotovo Smile

Enivejz....

Ne bi bilo lose da porazgovaramo o interesu i moralnim normama kao celini Smile

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 12613
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
a sto da me cebujete bwe  Smile
ma malo mi guzvaja neka bila, ne stigoh....

elem, macka jeste u pravu (i svi ostali)
jeste me pokrenulo da otvorim temu upravo to, sto sam izgubila drugaricu zbog njenih licnih interesa.
zapravo, nisam ja nju izgubila, ona je mene....
ali mi je krivo zbog toga.
krivo mi je sto nisam na vreme shvatila da je njoj druzenje samnom bio cisti interes.
a kad se to promenilo, tj kad se pojavio interes jaci od ovoga, ona je mene bez razmisljanja povredila. duboko.

zato pitam, treba li stvarno verovati da ce se ljudi druziti sa vama sve dok ima dajete mogucnost da imaju interes od toga? i da im verujete, bez trunke rezerve?
ako ne, koje je onda svrha prijateljstva?
da izvlacim i ja interes od toga? ja od toga jos uvek ne zivim  Smile

sustinski, svetlost uma jeste bila u pravu. bar po mom misljenju.
ako dajes nesto i za to ocekujes feedback, to je losa varijanta.
nema tu srece.

davanje je samo po sebi satisfakcija. tako ja gledam na stvari.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 10007
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
a sto da me cebujete bwe  Smile
Ma... to ja samo koristim kao izgovor da se nadjem ispod cebeta sa tobom... da vidimo imamo li zajednickih interesa Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12846
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
Citat
Mnogo puta sam i ja cinio usluge drugim ljudima, isluge koje mi se nisu ni malo cinile, ali sam ih ipak ucinio.
Zasto? Da se ne bi osecao lose, sebicno, itd... itd...   Interes?

Pa upravo ti to kazem, cinio sam usluge zbog kojih sam se lose osecao i apsolutno su mi bile nepozeljne .. nisam ni morao ali eto ljudski je pomoci ... isto kao sto bih pomogao i najgorem neprijatelju na samrti , sto znaci apsolutno bez interesa ...

Mozda je vecina vas u pravu ali ja odbijam da obracunavam i racionalizujem ono sto osecam ... pogotovo ljubav , sta ja imam od ljubavi prema nekoj slici na primer ? A opet covek moze i to da voli .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 10007
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
isto kao sto bih pomogao i najgorem neprijatelju na samrti , sto znaci apsolutno bez interesa ...

Pa ne znam... ja to gledam drugacije... Verovatno bi mu pomogao i ja...
Zasto? Jer ne bi mogao da zivim od krivice i znanja da sam mogao nekom da spasem zivot, a nisam.

Dakle... meni je u interesu da mi savest bude cista.. i zato to radim...
« Poslednja izmena: 22. Okt 2007, 17:55:52 od pakiman »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 16. Jun 2025, 16:35:43
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: interes

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.