Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 03. Dec 2023, 03:09:17
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Umro poznati dečji pisac Dragan Lukić  (Pročitano 13602 puta)
02. Jan 2006, 15:03:15
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
Umro poznati dečji pisac Dragan Lukić

Istaknuti pisac za decu Dragan Lukić, posle duže i teške bolesti, preminuo je juče u Beogradu u 78. godini, saopštilo je Udruženje književnika Srbije. Lukić je rođen 1928. u Beogradu, gde se školovao i završio studije književnosti na Filološkom fakultetu. Bio je profesor u Školi za vaspitače, urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik časopisa „Zmaj”, redovni učesnik najznačajnijih manifestacija za najmlađe na prostorima nekadašnje Jugoslavije. U stvaralačkom veku, dugom punih šest decenija, Dragan Lukić objavio je oko 100 knjiga poezije i proze za najmlađe. Pisao je pesme, priče, romane, dramske tekstove, teorijske rasprave o literaturi, vodio emisije na radiju i televiziji. Celokupnim svojim delom, za koje je dobio najviše nagrade i priznanja, bio je i ostao u samom vrhu jugoslovenske i srpske književnosti namenjene mladim naraštajima. Datum i mesto sahrane dečjeg pisca Dragana Lukića biće naknadno saopšteni. (RTS)

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

2006_01_02_lukic.jpg
(3.69 KB, 120x90)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Blago kuci koju zaobidjem :D

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5996
Zastava Tako blizu a tako daleko
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
mob
Nokia 6130

DRA­GAN Lu­kić je bio ve­li­ki pri­ja­telj de­ce, ro­di­te­lja, uče­ni­ka, či­ta­la­ca svih ko­ji se ra­du­ju stva­ra­la­štvu i ži­vo­tu. Pri­rod­ni osmeh ko­ji ga je kra­sio spon­ta­no je pre­no­sio na dru­ge. Iz te ži­vot­ne ra­do­sti na­sta­ja­la je ra­dost stva­ra­la­štva, a oda­tle je ma­li ko­rak za ra­do­sti dru­že­nja. Za­to ni­je čud­no što je jed­na od naj­o­mi­lje­ni­jih nje­go­vih pe­sa­ma "Sme­ha de­ci", ko­ja je mo­to Lu­ki­će­vog stva­ra­la­štva.
Sve je po­če­lo da­le­ke 1949. ka­da je Lu­kić po­čeo da sa­ra­đu­je sa ta­da po­zna­tim deč­jim li­sto­vi­ma "Pi­o­ni­ri" i "Po­le­ta­rac". Ova sa­rad­nja bi­la je pod­sti­caj mno­gim knji­ga­ma: "Ve­li­ka tr­ka", "Zve­ri kao fud­ba­le­ri", "Iz jed­nog dže­pa", "Ov­de sta­nu­ju pe­sme", "Moj tro­lej­bus", i ta­ko re­dom sve do sto­ti­nu ob­ja­vlje­nih iz­da­nja.
Pi­sao je naj­vi­še na urba­ne te­me, ne za­po­sta­vlja­ju­ći pri­tom le­po­te pri­ro­de, bilj­nog i ži­vo­tinj­skog sve­ta, pi­šu­ći za­tim o ško­li, uči­te­lji­ma, o po­ro­di­ci, ro­do­lju­blju...
Uz po­e­zi­ju uspe­šno se ogle­dao i u pro­zi, ob­ja­vlju­ju­ći na­dah­nu­te i du­ho­vi­te zbir­ke pri­ča ("Cr­na mač­ka u le­vom tu­ne­lu") i us­pe­le ro­ma­ne ("Bom­ba u be­loj ka­fi", "Ro­vinj Hud" itd).
Dr Vo­ja Mar­ja­no­vić je za Lu­ki­ća re­kao da je "je­din­stve­na sim­fo­ni­ja ži­vot­ne ra­do­sti, de­tinj­stva i igre". To je pe­sma ko­ja go­vo­ri iz ži­vo­ta, o ži­vo­tu, to je pe­sma ko­ja is­po­ve­da sun­ča­ni svet de­tinj­stva...

Tro­lej­bus me­đu ne­bo­de­ri­ma

PO­ZNA­TI de­či­ji pe­snik, ured­nik ča­so­pi­sa "Zmaj" i Pro­gram za de­cu Ra­dio Be­o­gra­da, Dra­gan Lu­kić (1928.) umro je pre­kju­če po­sle du­že bo­le­sti. Pi­sac sto­ti­nak knji­ga za de­cu, me­đu ko­ji­ma su zbi­r­ke pe­sa­ma "Iz jed­nog dže­pa" (1957), "Ka­ko se ko­me či­ni" (1958), "De­ča­ci, de­voj­ke i od­ra­sli" (1960), "Moj tro­le­jubs" (1962). Na­pi­sao je, iz­me­đu osta­log i ro­ma­ne "Tri gu­ske­ta­ra" i "Ne­bo­der".
Na vest o smr­ti ovog knji­žev­ni­ka, nje­gov ko­le­ga po pe­ru Lju­bi­vo­je Ršu­mo­vić je iz­ja­vio za "No­vo­sti": "Dra­gan Lu­kić je sa Mi­rom Aleč­ko­vić, je­dan od po­sled­njih kla­si­ka knji­žev­no­sti za de­cu. On je bio po­seb­na po­ja­va u sve­tu umet­no­sti za naj­mla­đe. Bio je pe­snik ko­ji je ro­đen u gra­du, ži­veo u nje­mu i na pra­vi na­čin ope­vao svo­je de­tinj­stvo".
A spi­sa­te­lji­ca Gro­da­na Olu­jić ka­za­la je za naš list:
- Oti­šao je od nas di­van čo­vek i pe­snik Dra­gan Lu­kić, ali osta­lo je da tra­je nje­go­vo de­lo ko­je je ge­ne­ra­ci­ja­ma ma­li­ša­na do­ne­lo ra­dost i le­po­tu ka­kva se u knji­žev­no­sti ret­ko ra­đa. "Sme­ha, i sme­ha, i sme­ha de­ci" za­be­le­žio je ve­li­ki na­sta­vljač Jo­va­na Jo­va­no­vi­ća Zma­ja, ple­di­ra­ju­ći za ne­žnost i do­bro­tu u od­no­si­ma pre­ma de­ci. "Otac je otac, a ne su­di­ja za pre­kr­ša­je" opo­me­nuo je ro­di­te­lje, za­la­žu­ći se za od­bra­nu sve­ta de­tinj­stva od mra­ka i na­si­lja. U knji­ga­ma "Iz jed­nog dže­pa", "Ov­de sta­nu­ju pe­sme", "Fi­fi", "Tri gu­ske­ta­ra", "Cvet­kov­ci" i ni­zom dru­gih on je u pot­pu­no­sti ostva­rio svoj

Stanisic
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Dragan Lukić (30. novembar 1928 - 1. januar 2006), dečji pisac

Rođen je u Beogradu 1928. od oca Aleksandra i majke Tomanije. Otac mu je bio štamparski mašinista, pa se Dragan već od najranijeg doba družio sa sveže odštampanim knjigama.

U jesen 1946. već počinje da objavljuje prve radove, a početkom pedesetih već je postao afirmisani dečji pesnik i 1952. objavljuje svoje prve knjige (poeme-slikovnice): Velika trka i Zveri kao futbaleri.

1954. je završio studije književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, a zatim počeo da predaje dečju književnost u Školi za vaspitače. Posle osam godina zaposlio se kao urednik programa za decu na Radio Beogradu i tu je radio sve do penzionisanja.

Pisao je pesme, priče, romane, dramske tekstove, teorijske rasprave o literaturi, vodio emisije na radiju i televiziji. Uređivao je časopis "Zmaj". Bio je redovni učesnik najznačajnijih manifestacija za decu na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Njegovi saputnici u tom misionarenju najčešće su bili: Desanka Maksimović, Branko Ćopić, Duško Radović, Arsen Diklić, Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Dobrica Erić i drugi.

Objavio je preko stotinu knjiga, među kojima su najpoznatije: Kako se kome čini, Moj praded i ja, Ovde stanuju pesme, Vagon prve klase, Fifi, Kako rastu nogavice, Šta tata kaže, Od kuće do škole, Lovac Joca, Vožnja po gradu. Objavio je romane: Neboder C17, Tri gusketara, Bomba u kafi itd. Poznat je i po lektiri za 3. razred učenika osnovne škole, "Nebom grada".

Celokupnim svojim delom, za koje je dobio najviše nagrade i priznanja, bio je i ostao u samom vrhu jugoslovenske i srpske književnosti namenjene mladim naraštajima.

Dobio je veliki broj nagrada: Neven, Zmajeva nagrada, Kurirček, Mlado pokolenje, Nagrada Politikinog zabavnika itd. Bio je počasni predsednik Zmajevih dečjih igara od 1993. pa do smrti, pre njega bili su to Veljko Petrović u periodu 1964-1967 i Desanka Maksimović u periodu 1967-1993.

Posle duže i teške bolesti preminuo je u Beogradu 1. januara 2006.

Izvor: Wikipedia
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 03. Dec 2023, 03:09:17
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.113 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.