Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
banner
Trenutno vreme je: 05. Avg 2020, 10:11:45
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Ovo je forum u kome se postavljaju tekstovi i pesme nasih omiljenih pisaca.
Pre nego sto postavite neki sadrzaj obavezno proverite da li postoji tema sa tim piscem.

Idi dole
Stranice:
1 2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sun Tzu ~ Sun Cu  (Pročitano 22098 puta)
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Pod dobrim i lošim stranama sabijanja i širenja trupa podrazumeva se da ljudi obično menjaju svoje raspoloženje u zavisnosti od konfiguracije terena.

Osnovno je pravilo da vojska koja prodre duboko u teritoriju neprijatelja objedinjuje svoje redove, dok vojska koja tek pređe granicu neprijateljske zemlje lako pada u rasulo. Kada u ratnom pohodu pređete granicu neprijateljske zemlje, nalazite se na graničnom području. Kada je zemljište na kojem se nalazite pristupačno sa svih strana, to je otvoreno područje. Kada uđete duboko u teritoriju neprijatelja, to je teško zemljište. Kada zađete plitko u neprijateljsku zemlju, nalazite se na lakom zemljištu. Kada ne postoji mogućnost povlačenja a pred vama su uski tesnaci, nalazite se na zatvorenom zemljištu. Kada su vam svi putevi zatvoreni, nalazite se na smrtonosnom zemljištu.Ja bih na raštrkanom zemljištu ujedinio trupe. Na lakom zemljištu bih održavao vezu među jedinicama. Na ključnom terenu bih ubrzao njihovo kretanje. Na raskršćima bih vodio računa o odbrani. Na otvorenom terenu bih stupio u čvrste saveze. Na teškom terenu bih obezbedio neprekidni dotok snabdevanja. Na iscrpljujućem zemljištu bih ih terao da što brže idu napred. Na zatvorenom zemljištu blokirao bih prolaze. Na smrtonosnom zemljištu rekao bih im da nema nade u spas.Prema tome, psihologija vojnika je takva da se brane kad su opkoljeni, da se bore ako se borba ne može izbeći i da slušaju naređenja u ekstremnim situacijama.

Tek kad ih neprijatelj opkoli, vojnici pokazuju spremnost da se brane i bore za pobedu. Kada se nađu u bezizlaznoj situaciji, oni se složno brane.

Stoga oni koji ne poznaju planove svojih suseda, ne mogu pravovremeno stupiti u saveze. Oni koji ne poznaju odlike terena, ne mogu voditi svoje trupe. Oni koji ne koriste pomoć lokalnih vodiča, ne mogu iskoristiti prednosti zemljišta. Sposobni generali moraju dobro poznavati sve ove uslove.Kada vojska koju predvode sposobni generali napadne jaku državu, ona sprečava neprijatelja da okupi svoje snage. Ona svojom silom nadvladava protivnika i sprečava njegove saveznike da mu priskoče u pomoć.

Ako ste sposobni da otkrijete planove svoga neprijatelja, iskoristite prednosti koje vam pruža teren i protivnika dovedete u bezizlaznu situaciju, čak ni snažna država neće moći okupiti dovoljno veliku vojsku da bi vas zaustavila.

Prema tome, ako ne istupate protiv saveznika niti idete u prilog razvoju tuđe moći, već vodite računa samo o tome kako da sami zadobijete što veći uticaj, zastrašujući svoje protivnike, možete da zauzmete neprijateljske gradove i porazite neprijatelja.Delite nagrade mimo uobičajenih pravila, izdajte naređenja koja još niste izdavali.

Delite nagrade prema zasluzi, a ne na osnovu već donetih pravila. Iznosite svoja predviđanja tek pošto dobro osmotrite neprijatelja, ne rukovodeći se nekim ustaljenim sistemom.

Neka vaša vojska bude poput jednog čoveka. Dajte vašim vojnicima konkretne zadatke i ne držite im govore. Predočite im prednosti, ali im ne okrivajte moguće opasnosti.

Povedite ih u borbu ne govoreći im o svojoj strategiji. Recite im ono što je za njih povoljno, a prećutite moguće opasnosti. Ako se istina sazna, vaša strategija će doživeti neuspeh. Ako je vojska zabrinuta, u njene redove će se uvući neodlučnost i strah.

Suočite ih s potpunom propašću i oni će preživeti; dovedite ih na smrtonosno zemljište i oni će ostati živi. U takvim okolnostima vojnici su sposobni da pretvore poraz u pobedu.U ratu morate ubediti neprijatelja kako idete naruku njegovim planovima. Ako koncentrišete svoje snage protiv neprijatelja, možete ubiti njihovog vojskovođu i s udaljenosti od hiljadu kilometara. Na ovaj način uspešno ćete ostvariti svoj cilj.

Prvo ispunite njihova očekivanja, a potom im pobijte vojskovođe – tako ćete uspešno postići svoj cilj.

Na dan objave rata, zatvorite granice, proglasite sve pasoše nevažećima i ne primajte izaslanike.Od vojne komande zahteva se najveća moguća ozbiljnost.

U pripremnoj fazi pod ozbiljnošću se podrazumeva da vojna komanda svoje planove mora držati u strogoj tajnosti.

Kada protivnik otkrije svoje rupe, napadnite bez oklevanja. Zauzmite prvi ono do čega je njemu stalo, i vešto preduhitrite njegove namere. Održavajte disciplinu i prilagodite se neprijatelju da biste osigurali pobedu u ratu. Zato u početku morate biti stidljivi kao devojke da bi vam neprijatelj pokazao svoje slabosti, a potom krenuti brže od zeca tako da vam protivnik ne može odoleti.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
XII NAPAD VATROM

Postoji pet načina napada vatrom: spaljivanje ljudstva, spaljivanje zaliha, spaljivanje opreme, spaljivanje skladišta i spaljivanje zapaljivim projektilima.Za napad vatrom moraju postojati odgovarajući uslovi i određena sredstva. Pogodni uslovi za podmetanje požara su kada je vreme toplo i suvo i duva jak vetar.Prilikom napada vatrom najvažnije je iskoristiti pometnju koja nastaje u takvim situacijama. Kad podmetnete požar unutar neprijateljskog logora, odmah dejstvujte i spolja. Ako prilikom izbijanja požara neprijateljski vojnici ostanu prisebni, sačekajte – nipošto ne krećite u napad. Kada se požar rasplamsa, krenite u napad ako je to izvodljivo, a ako nije, sačekajte.

Požar se obično podmeće da bi se izazvala pometnja u neprijateljskim redovima i tako stvorila mogućnost za napad.

Kada možete podmetnuti požar i izvan logora, ne morate čekati povoljnu priliku da ga podmetnete iznutra – podmetnite požar kada vama to odgovara.Ako se požar širi u pravcu duvanja vetra, ne napadajte uz vetar.

Nije dobro napadati u pravcu iz kojeg dolazi vatra, jer se neprijatelj u takvim okolnostima bori do poslednjeg čoveka.

Ako vetar duva tokom dana, stišava se tokom noći.

Vetar koji duva danju ne duva noću, a vetar koji duva noću ne duva danju.

Vojska mora znati koji od pet napada vatrom može da se izvede u određenoj situaciji, i da se toga znalački pridržava.

Nije dovoljno samo znati kako se neprijatelj napada vatrom, mora se poznavati i način odbrane od napada vatrom.

Dakle, onaj ko napada uz pomoć vatre je inteligentan, a onaj ko napada uz pomoć vode je jak. Voda može neprijatelja razdvojiti, ali mu ne može uništiti zalihe i sredstva.

Vodom možete rascepkati redove neprijateljske vojske, tako da ona bude razdeljena po manjim grupama i slaba, a vi na okupu i jaki.

Dobiti bitku ili uspešno osvojiti neko neprijateljsko uporište a ne nagraditi one koji su za to zaslužni, vodi lošoj sreći i znak je uskogrudosti. Stoga se kaže da prosvećeni vladari cene zaslugu, a dobri generali je nagrađuju. Oni ne okupljaju vojsku bez dobrih izgleda za pobedu, ne kreću u rat ako to ne ide u prilog njihovoj državi, ne bore se ako nisu ugroženi.

Oružana borba ima loš predznak. Rat je pun opasnosti. Potpun poraz mora se sprečiti po svaku cenu. Vojsku ne treba mobilisati ako za to ne postoji dovoljno dobar razlog – ratu se pribegava samo u krajnjoj nuždi.

Vladar ne sme pokrenuti svoju vojsku iz pukog gneva, a generali se ne smeju upuštati u borbu samo zbog toga što su kivni. Borite se samo kada je to u vašem interesu, a ako nije, odustanite. Gnev i kivnost će proći, ali uništena država se ne može obnoviti i mrtvi ne mogu vaskrsnuti. Stoga će prosvećeni vladar biti oprezan, a dobar general će umeti da se suzdrži. Na ovaj način država će biti bezbedna, a vojska sačuvana
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
XIII O ŠPIJUNIMA

Kada se pokrene velika vojska i rat oduži unedogled, država će osiromašiti a narod će biti iscrpljen. Nije čovečan onaj ko se prvo ne obavesti o stanju prilika u neprijateljskoj vojsci i ko svoje obaveštajce dobro ne nagradi. Takvi generali nisu sposobni da vode vojsku i služe svojoj državi. Oni se ne odlikuju osobinama koje su potrebne da bi se ostvarila pobeda. Pametan vladar i mudar general pobeđuju uz pomoć valjane obaveštenosti i dobrog predviđanja.Predviđanje nije dar koji dolazi s neba niti na osnovu ranijih primera ili putem proračuna. Predviđanje se izvodi na osnovu podataka do kojih dolaze oni koji dobro poznaju prilike neprijatelja.Postoji pet vrsta špijuna: lokalni špijuni, unutrašnji špijuni, preobraćeni špijuni, žrtvovani špijuni i preživeli špijuni. Kada svih tih pet vrsta špijuna rade istovremeno, niko im ne može ući u trag – ovakav metod je genijalan i od neprocenjive koristi za svakoga vladara.Lokalni špijuni se vrbuju iz redova domaćeg stanovništva. Unutrašnji špijuni se vrbuju iz redova neprijeteljevih službenih lica. Preobraćeni špijuni se vrbuju među neprijateljskim špijunima. Žrvovani špijuni su oni kojima dajemo netačne podatke da bismo zaveli neprijateljske špijune. Preživeli špijuni su oni koji se vrate s podacima.

Među službenicima neprijateljske države postoje oni koji se mogu potkupiti tajnim kanalima da bi se od njih dobila obaveštenja o stvarnim prilikama u njihovoj zemlji i planovima koji su upereni protiv vas. Oni takođe mogu poslužiti za stvaranje nesloge i razdora u neprijateljskim redovima.

Stoga u vojsci špijuni uživaju najveće poverenje, bivaju najizdašnije nagrađeni i njihov identitet se čuva u najstrožoj tajnosti.

Nezadovoljni špijuni mogu preći na stranu neprijatelja.

Da bi vam špijuni bili od koristi, morate se prema njima ophoditi mudro i pametno, humano, pravedno i istančano. Ovo je vrlo važno, jer špijuni mogu biti od pomoći u svakoj situaciji.

Svaki problem, da bi se rešio, zahteva odgovarajuće predznanje.

Ako se neki tajni plan pročuje unapred, treba pogubiti i špijuna i one kojima je on o tome govorio.Kad god nameravate da napadnete neku vojsku, zauzmete neki grad ili ubijete neku osobu, morate prvo doznati imena protivničkih generala, njihovih ađutanata i oficira, čuvara kapija i ličnih odaja. Ovo morate dati u zadatak svojim špijunima.

Kad god se spremate za napad ili borbu, morate prvo doznati kakve su sposobnosti onih koji služe neprijatelju, pa se shodno tome možete i postaviti prema njima.

Morate otkriti neprijateljske špijune, potkupiti ih i pridobiti na svoju stranu, tako da od njih napravite preobraćene špijune. Na taj način doći ćete i do potrebnih informacija o tome koga da vrbujete kao lokalnog i unutrašnjeg špijuna. Lokalni i unutrašnji špijuni će vam pomoći da ubacite žrtvene špijune s lažnim podacima. Sve ovo će omogućiti preživelim špijunima da uspešno obave svoje zadatke.Neophodno je da vladar u potpunosti bude upoznat s radom svih pet vrsta špijuna, a to može jedino preko preobraćenih špijuna. Stoga se s preobraćenim špijunima mora lepo postupati.Dakle, samo izuzetan vladar i mudar general, koji umeju da upotrebe najinteligentnije ljude kao špijune, mogu ostvariti velike uspehe. Špijunaža je nezaobilazni deo ratovanja, i svaki potez vojske zasniva se na njoj.

Vojska ne može uspešno ratovati bez poznavanja stvarnih prilika u kojima se nalazi neprijatelj, a do podataka o ovim prilikama može se doći samo preko špijuna.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 05. Avg 2020, 10:11:45
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.049 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.