Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pobuna osuđenika u zatvorima širom Srbije, u Mitrovici nakritičnije  (Pročitano 16936 puta)
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Apple iPhone SE 2020
ČUPAVO!
Zatvorenici prete masovnom pobunom ukoliko pod hitno ne bude usvojen zakon o amnestiji kojim im se kazne smanjuju za trećinu

BEOGRAD - Ako Skupština Srbije uskoro ne usvoji zakon o amnestiji, u zatvorima širom Srbije mogla bi da izbije masovna pobuna. Robijaši prete "ustankom", pošto Ministarstvo pravde nije održalo obećanje da će do 15. novembra biti usvojena amnestija kojom bi im kazne bile smanjene za trećinu.
Ministar pravde Zoran Stojković izjavio je da je Vlada odradila svoj deo posla, da je usvojila zakon i prosledila ga Skupštini na usvajanje. Međutim problem je u tome što vladajuća većina u parlamentu više ne postoji (G17 je izašao iz vlasti), DS je protiv ovog zakona, a SRS uslovljava podršku aboliranjem jataka Ratka Mladića.
Ipak, kako za Press potvrđuje šef poslaničke grupe SPS-a Ivica Dačić, postoji mogućnost da zakon o amnestiji uskoro bude usvojen.
- Postoji neka vrsta saglasnosti među strankama da se ta sednica održi 22. novembra. Ne vidim zašto bi bilo koja stranka bila protiv donošenja tako važnog zakona - rekao nam je Dačić, ali nije želeo da precizira ko je sa kim postigao dogovor. Međutim, u kabinetu predsednika parlamenta Predraga Markovića nismo mogli juče da dobijemo potvrdu ove informacije.
Zamenik šefa poslaničke grupe G17 Plus Snežana Plavšić-Stojanović kaže da joj nije poznato da li će biti sednice na kojoj će biti raspravljano o zakonu o amnestiji jer ih niko nije kontaktirao.
- Glavni odbor G17 Plus odlučio je da poslanici više ne učestvuju u radu parlamenta. Ipak, ostavljeno je ovlašćenje Predsedništvu stranke da može da odluči da li će se poslanici vratiti u parlament ako se na dnevnom redu nađe neka tema od nacionalnog značaja... - kaže ona.
Milan Marković, potpredsednik Skupštine iz redova DS-a, kaže da ta stranka neće podržati donošenje ovog zakona.
- Ovaj zakon je loš, jer predviđa oslobađanje lica osuđenih za teška krivična dela, od trgovine narkotika do najtežih oblika krivičnih dela. Za DS je rad ovog nelegalnog saziva parlamenta završen i očekujemo da će se naredni saziv parlamenta na mnogo objektivniji i korektniji način pozabaviti i ovim i drugim važnim pitanjima. Strašno je što je odlazeća vlast kao prioritet u svojoj izbornoj kampanji izdvojila oslobađanje kriminalaca iz zatvora?! - kaže Marković, i pita se da li se pravda menja zbog predizbornog obećanja i glasova određene grupe ljudi.
Generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić kaže da bi donošenje takvog zakona bilo pravično, ali samo ako bi na slobodu bili pušteni svi Mladićevi jataci.
Konačno, u DSS-u nemaju pojma ni da li će biti sednice, ni da li će podržati zakon jer ga još nisu videli.
D. ISAILOVIĆ

Robijaši ne odustaju od protesta

Osuđenici u zatvorima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu, Nišu i Prokuplju nastavili su i juče da štrajk glađu. Oni najavljuju da će štrajk trajati sve dok se zakon ne usvoji i dok njihove kazne ne budu smanjene za trećinu.
Zatvorenik M. N. iz Sremske Mitrovice kaže da većina osuđenika štrajkuje glađu, ali da ovog puta oni nisu jedinstveni. Ipak, on poručuje da neće odustati od svojih zahteva.
- Za razliku od prethodnog štrajka, kada smo svi bili zajedno, ovog puta ne štrajkuju svi jer ima onih koji ne mogu da izdrže bez hrane. Neki zatvorenici ne veruju da ovim vidom protesta možemo da ostvarimo svoj cilj. Ipak, mi ne odustajemo, idemo do kraja - kaže zatvorenik M. N. za Press.


Izvor: Press
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Apple iPhone SE 2020
 Pobuna osuđenika proširila se u još nekoliko zatvora

Odluka o amnestiji pada posle vikenda


BEOGRAD - Dok se štrajk osuđenika zbog toga što nije usvojen zakon o amnestiji proširio na gotovo sve zatvore u Srbiji, Vlada Srbije grozničavo pokušava da obezbedi dovoljno glasova u Skupštini kako bi izašla iz situacije u kojoj se našla.

U protest je juče ujutru stupilo i 210 štićenika Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu. Prema nazvaničnim informacijama, štrajku su se pridružio i deo pritvorenika iz opštinskih zatvora u Zrenjaninu, Novom Sadu, Somboru, Šapcu, Subotici i Leskovcu. Zatvorenici, ogorčeni što nije ispunjeno obećanje da će zakon biti usvojen do 15. novembra, poručuju da ovoga puta neće odustati od svojih zahteva. Informacije da će doći do protesta stigle su u resorno Ministarstvo pravde početkom prošle nedelje.

- Ministar pravde Zoran Stojković danima je pokušavao da preko DSS-a izvrši pritisak na ostale članove vladajuće koalicije da se zakon progura - kaže izvor „Blica“ iz ovog ministarstva.

U tome je očito uspeo, i Vlada Srbije juče je uputila inicijativu Skupštini za hitno zakazivanje sednice parlamenta sa jednom tačkom dnevnog reda - Predlog zakona o amnestiji. Stojković je objasnio da je sednica održana preko telefona.

Odmah po prijemu inicijative, predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković zakazao je za ponedeljak konsultacije sa predsednicima poslaničkih grupa. Međutim, ukoliko DSS, stranka iz koje je ministar pravde, ne uspe da pridobije podršku ostalih, od sednice neće biti ništa. Zakon može da se nađe na dnevnom redu već u utorak ako dođe do dogovora parlamentarnih stranaka. Međutim, šefovi poslaničkih grupa DS i G17 plus već su za „Blic“ izjavili da neće podržati zakon. Radikali poručuju da neće odustati od zahteva za aboliciju optuženih za pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću.

- Još nisu počele konsultacije, ali nema razloga da menjamo naš stav - jasan je Aleksandar Vučić, zamenik šefa poslaničke grupe SRS, i poručuje da će 80 poslanika SRS-a reći ne zakonu ukoliko ne bude abolicije.

Za sada je jedino šef socijalista Ivica Dačić ublažio stav. Na pitanje da li to znači da Mladićevi jataci socijalistima više nisu tako važni, on je samo odgovorio da „treba videti kome će sve biti omogućeno da iz zatvora izađe“, ali da su „načelno za taj predlog“. Ipak, samo podrška SPS neće biti dovoljna ukoliko Koštunica ne privoli i nekadašnje koalicione partnere iz G17 plus da glasaju za zakon. S obzirom na to da su se odnosi između bivših ministara G17 plus i ministara iz redova DSS pogoršali nakon optužbi da su ministri G17 plus radili za hrvatski duvanski lobi, premijeru Srbije verovatno jedino preostaje da se sa radikalima nađe na pola puta kada je ovom zakonu reč.

- Prave konsultacije uslediće preko vikenda pa će u ponedeljak biti poznato da li ima skupštinske većine za amnestiranje osuđenika ili ne - tvrdi izvor „Blica“ iz Skupštine Srbije.

Dok poslanici vagaju, četvrtog dana protesta nervoza raste i u zatvorskim upravama. Uprava KPZ u Nišu juče je dozvolila osuđenicima da Predragu Markoviću preko faksa upute pismo u kome traže hitno zakazivanje sednice i usvajanje zakona. Niški zatvorenici smatraju da su „politički iskorišćeni“ jer im je ministar Stojković obećao usvajanje tog zakona.

Prema informacijama „Blica“, štrajk u valjevskom KPZ protiče mirno i uprava pregovara s predstavnicima zatvorenika. Prema rečima jednog od osuđenika, hranu u niškoj kaznioni odbija 95 odsto zatvorenika. On kaže da će miran štrajk trajati do usvajanja zahteva. Slična situacija je i u zatvorima Sremskoj Mitrovici i Zabeli kod Požarevca.

N. Jaćimović - N. M. Jovanović

    Loša procena Ministarstva pravde


    Goran Ilić, profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu, ističe da svako odlaganje najavljenog zakona nosi rizik većeg izliva nezadovoljstva zatvorenika.

    - Sada je došlo do predizborne kombinatorike i neke stranke nemaju interesa da se zakon usvoji. S druge strane, strankama na vlasti je bitno da se situacija smiri - rekao je Ilić za „Blic“. Profesor Ilić kaže da ministar može da daje obećanja isključivo ukoliko zna da je moguće da se postigne politički konsenzus.

    - Stojković je sada u nezahvalnoj poziciji i on mora nešto da kaže. Ali ako daje obećanja bez realnog osnova, onda su to izjave koje teško da mogu da smire situaciju. Nije trebalo davati rokove i licitirati oko procenta smanjenja kazni. U Ministarstvu su morali da procene da će doći do ove situacije i da unapred daju objašnjenje zbog čega je usvajanje zakona prolongirano - kaže profesor Ilić.


Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma


Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
Is­traj­ni do am­ne­sti­je
VN, 18. novembar 2006

Pro­test za­tvo­re­ni­ka iz ka­zne­nih za­vo­da u Za­be­li, Ni­šu i Srem­skoj Mi­tr­o­vi­ci, ko­ji tra­že is­pu­nje­nje obe­ća­nja vla­sti o po­mi­lo­va­nju, u subotu je ušao u tre­ći dan.
Osu­đe­ni­ci od­bi­ja­ju uzi­ma­nje hra­ne i rad­ne oba­ve­ze, zah­te­va­ju­ći hit­no za­ka­zi­va­nje van­red­ne sed­ni­ce Skup­šti­ne Sr­bi­je i iz­gla­sa­va­nje za­ko­na o am­ne­sti­ji.
U ok­to­bru je ta­da­šnji di­rek­tor Upra­ve za iz­vr­še­nje za­vod­skih sank­ci­ja pri Mi­ni­star­stvu prav­de Dra­go­ljub Lon­ča­re­vić obe­ćao da će za­kon o am­ne­sti­ji bi­ti do­net do 15. no­vem­bra.
Šti­će­ni­ci Ka­zne­no-po­prav­nog za­vo­da (KPZ) za ma­lo­let­ni­ke u Va­lje­vu po­če­li su ju­če pro­test zbog ne­u­sva­ja­nja za­ko­na o am­ne­sti­ji.
Rad­ne oba­ve­ze od­bi­ja svih 210 šti­će­ni­ka, ko­ji se na taj na­čin so­li­da­ri­šu sa slič­nim pro­te­stom za­tvo­re­ni­ka u osta­lim za­tvo­ri­ma Sr­bi­je.
Štrajk u va­ljev­skom KPZ-u, ko­ji je pr­vo­bit­no bio na­ja­vljen za po­ne­de­ljak, pro­ti­če mir­no i bez na­pe­to­sti, a za­tvo­re­ni­ci su upra­vu te usta­no­ve oba­ve­sti­li da će pro­te­sto­va­ti do is­pu­nje­nja zah­te­va i usva­ja­nja za­ko­na o am­ne­sti­ji.
U pi­smu do­sta­vlje­nom upra­vi KPZ-a šti­će­ni­ci su na­ve­li da od Vla­de Sr­bi­je tra­že da is­pu­ni obe­ća­nje o do­no­še­nju za­ko­na o am­ne­sti­ji. Oni su u pi­smu pod­se­ti­li da su svi gla­sa­li za usva­ja­nje no­vog Usta­va Sr­bi­je.
Pre KPZ-a Va­lje­vo, pro­test je za­po­čeo u za­tvo­ri­ma u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci, Ni­šu, Za­be­li kod Po­ža­rev­ca, kao i u još ne­kim okru­žnim za­tvo­ri­ma u Sr­bi­ji.
 

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma


Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
Четврти дан протеста затвореника у Нишу
Штрајк глађу

НИШ – О догађајима иза зидина Казнено-поправног завода у Нишу и даље стижу само незваничне информације. У руководству ове затворске установе не желе никакве контакте са новинарима и углавном ћуте, а за саопштења о томе шта се збива обично упућују на Управу за извршење затворских санкција у Београду. Штрајк глађу, потврђено нам је, наставља се, али према последњим вестима које стижу из павиљона „А” и „Б” нишког затвора, протест јењава. У петак увече је знатан број осуђеника из ова два павиљона почео да узима храну, а тако је било, речено нам је, и јуче. У павиљону „Ц”, где је пре четири дана и започео штрајк глађу, међутим, протест и даље траје и одвија се као и претходних дана. У овом делу затвора у Нишу осуђеници и даље одбијају да узимају храну, и, како су рекли, истрајаће све док у Народној скупштини Србије не буде донет закон о амнестији.

У петак увече је један број затвореника прекинуо штрајк глађу одмах пошто је на телевизији објављена информација да је Влада Србије затражила од председника српског парламента Предрага Марковића да хитно закаже заседање Народне скупштине на којем ће бити усвојен Закон о амнестији, по којем ће затвореницима бити смањене казне за четвртину трајања. Јуче, као и претходних дана, у Казнено-поправном заводу у Нишу било је мирно и без инцидената. Нормално су организоване и посете затвореницима, што је иначе уобичајено суботом.Izvor: Politika / Т. Тодоровић
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma


Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
ŠTRAJK I U BEOGRADSKOM CZ

BEOGRAD - Ljudi koji vode pobune u većini srpskih zatvora čuli su se telefonom sinoć, oko šest sati, i dogovorili se da nastave štrajk sve dok ne bude održana sednica na kojoj će se raspravljati i, kako oni očekuju, biti usvojen zakon o amnestiji. Kako Kurir ekskluzivno saznaje iz izvora u zatvoru, sinoć je postignut dogovor i da se danas štrajku priključe i pritvorenici iz Novog Sada i Centralnog zatvora u Beogradu.

- Nećemo dozvoliti da nas prevedu žedne preko vode kao prošli put. Jedinstveni smo, izdržaćemo do usvajanja zakona - kažu zatvorenici iz Sremske Mitrovice, kojima se pridružio i pilot Emir Šišić, koji je nedavno izručen iz Italije.

Štrajk glađu zatvorenika u većini srpskih zatvora juče je izazvao i prvu reakciju vlasti. Naime, predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković zakazao je za ponedeljak konsultacije sa predstavnicima poslaničkih grupa u parlamentu o sazivanju sednice na kojoj bi se raspravljalo o predlogu zakona o amnestiji.

Vlada je Markoviću predložila da sazove posebnu sednicu parlamenta, na kojoj bi zakon o amnestiji bio jedina tačka dnevnog reda, kaže se u saopštenju Skupštine Srbije. Vođe takozvanog beogradsko-čačanskog kolektiva iz valjevskog zatvora, na čelu sa Milošem Markovim zvanim Bumbar i Darkom Radanovićem, juče su čak pisali predsedniku republike, premijeru i ministru pravde i podsetili ih na obećanje direktora Uprave da će svi osuđenici biti amnestirani do 15.11.2006.

- Obaveštavamo vas da smo usled neispunjenja obećanja stupili u štrajk. Kako su i ostali zatvori u štrajku, pridružujemo se njihovim zahtevima. Neispunjenjem ovih zahteva situacija u našem, ali i u ostalim zatvorima će se iz dana u dan sve više pogoršavati - napisali su valjevski zatvorenici.

Mlađi zatvorenici iz Mitrovice ponudili su starijim i bolesnim zatvorenicima mogućnost da ipak uzimaju hranu, ali su oni to odbili, tako da se očekuje da će tokom vikenda biti dosta nemoćnih ljudi koji će kolabirati usled gladi. U međuvremenu, oko ovog zatvora pojačano je i zatvorsko obezbeđenje.


Izvor: Kurir / (G. K. - D. M.)
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Apple iPhone SE 2020
Zatvorenici još štrajkuju
Osuđenici iz Zabele, Niša i Sremske Mitrovice tvrde da će protestovati sve do usvajanja zakona o amnestiji

Stanje u svim zatvorima je mirno, ali robijaši prete da to može preko noći da se promeni

"Odlučni smo da isteramo stvar do kraja i nećemo odustati ni po koju cenu. Vlast je ranije mnogo obećavala, ali nije ništa ispunila"

BEOGRAD - Osuđenici iz kaznenih zavoda u Zabeli, Nišu i Sremskoj Mitrovici i juče su nastavili miran štrajk, najavljujući da će ostati istrajni sve dok se ne usvoji Predlog zakona o amnestiji. Stanje u zatvorima je za sada mirno ali, kako poručuju, to može preko noći da se promeni ukoliko njihova očekivanja ne budu ispoštovana.
- Mi i dalje odbijamo da uzimamo hranu i da izvršavamo radne obaveze. Zahtevi su ostali isti, tražimo hitno zakazivanje vanredne sednice Skupštine Srbije i izglasavanje zakona o amnestiji. Čuli smo da je predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković za ponedeljak zakazao konsultacije o pomenutom zakonu, ali to nije dovoljno. Mi hoćemo njegovo usvajanje i ne zanimaju nas nikakve političke kalkulacije oko toga. Do tada ćemo nastaviti da štrajkujemo glađu - ističe za Press jedan od zatvorenika niškog kazneno-popravnog zavoda.
Zatvorenici ovog zatvora tvrde da nemaju primedbe na čuvare i upravu i dodaju da su pismo uputili i Odboru za ljudska prava, kojim pozivaju njihove aktiviste da dođu i vide kakvi su uslovi u zatvoru u kojem se trenutno na izdržavanju kazne nalazi oko 1.200 zatvorenika.
Slično poručuju i osuđenici u Sremskoj Mitrovici koji takođe štrajkuju već četvrti dan. Većina osuđenika odlučila je da odbije hranu, a u tome će biti uporni sve dok Ministarstvo pravde i Uprava za izvršenje zavodskih sankcija ne ispoštuju obećanje o pomilovanju.
- U stalnom smo kontaktu i s drugim zatvorima u Srbiji gde je stanje uglavnom identično. Svi smo odlučni da ovog puta isteramo stvar do kraja i nećemo odustati ni po koju cenu. Nema šanse! Dosta nam je da živimo kao kerovi u totalno nehumanim uslovima. Vlast je ranije mnogo obećavala, ali nije ništa ispunila. Ovo je krajnji trenutak da se to promeni i da političari prestanu da se igraju. Videćemo šta će se dalje dešavati i da li ćemo menjati način protesta. Želimo da sve rešimo mirnim putem - ističe naš sagovornik iz sremskomitrovačkog kazneno-popravnog doma.
Miroslav Micić, upravnik Okružnog zatvora u Beogradu, demantuje za Press pisanje pojedinih medija da su se pritvorenici CZ-a solidarisali u štrajku s osuđenicima u srpskim zatvorima koji zahtevaju od države amnestiju.
- Ma, nema govora o tome, to je obična budalaština. Situacija je sasvim uobičajena, nema čak ni pojedinačnih protesta, a kamoli kolektivnih. Pun mi je kofer raznoraznih glasina i piskaranja koja se zasnivaju na "pouzdanim" izvorima. Čini mi se da se, kad god izvesni novinari nemaju o čemu da pišu, na tapetu nađe CZ u kojem se, uvek i pod obavezno, dešava nešto mutno. Vrlo je ružno da se neko na taj način poigrava sudbinom pritvorenika - kaže revoltirano Micić.
On takođe dodaje da stanje u ostalim zatvorima po Srbiji u ovom trenutku nije alarmantno jer osuđenici ipak čekaju ishod sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se u ponedeljak trebalo raspravljati o Predlogu zakona o amnestiji.
Podsetimo, u oktobru je bivši direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Dragoljub Lončarević javno obećao da će ovaj zakon biti donet do 15. novembra. Pravo na pomilovanje očekuje više od šest hiljada osuđenika u Srbiji. Ministar pravde Zoran Stojković precizirao je tada da zakonom neće biti obuhvaćeni osuđenici za ratne zločine, organizovani kriminal, seksualne delikte, kao i za nasilje u porodici.
(R. S. - T. I.)

Radikali imaju četiri uslova

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je juče da će ta stranka insistirati na šest odredbi koje bi trebalo da budu prihvaćene prilikom usvajanja zakona o amnestiji. Vučić je istakao da bi svi osuđeni na kaznu zatvora do tri godine trebalo da budu oslobođeni, kao i optuženi za pomaganje izvršiocu krivičnog dela posle izvršenja krivičnog dela, i oni koji se terete za podstrekivanje.
- Osuđeni do 10 godina treba da dobiju skraćenje kazne za jednu trećinu, a osuđeni na više kazne smanjenje za četvrtinu. Od toga bi bili izuzeti osuđeni za organizovani kriminal - izjavio je Vučić na konferenciji za novinare.
Dan pre, poslanici DS-a i G17 Plus najavili su da neće prisustvovati zakazanoj sednici, na kojoj će se raspravljati o Predlogu zakona o amnestiji.

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Apple iPhone SE 2020
 Reporter „Blica“ u KPZ u Sremskoj Mitrovici uoči konsultacija o amnestiji
„Dosta nam je obećanja, imamo noževe, štangle“

BEOGRAD - Za hiljade zatvorenika u Srbiji danas je dan D zbog najavljenih konsultacija predsednika Skupštine Predraga Markovića sa šefovima poslaničkih grupa u vezi sa Predlogom zakona o amnestiji. Od ishoda tih konsultacija zavisiće da li će se i kako nastaviti protesti koji traju već šest dana u gotovo svim srpskim zatvorima.

Ekipa „Blica“ uspela je da uđe u zatvor u Sremskoj Mitrovici iz koga je, kako kažu osuđenici, krenuo protest.

- Spremni smo na sve! - jasno poručuju zatvorenici.

Štrajkuju glađu

Novinar „Blica“, predstavljajući se kao prijatelj jednog osuđenika, ušao je u otvoreni deo zatvora. Rampa na kapiji se podigla, prošli smo prijemni deo i u pratnji zatvorenika ušli u sobu za posete. Na kraju hladne, memljive prostorije je veliki sto. U njoj samo krupni momak koji u uglu diže stare tegove.

- Svi smo počeli štrajk glađu i odbijamo radne obaveze. U zatvorenom delu je mirno. Svi su u sobama. Mi u otvorenom i poluzatvorenom delu zatvora solidarišemo se s njima - počinje razgovor jedan od starijih osuđenika.

U salu ulaze još dvojica i donose nam domaću kafu. Oko stola obleće roj muva.

- Više nas ne zanimaju pregovori i obećanja. Želimo da se sutra zakaže sednica posle konsultacija u Skupštini. Ukoliko se to ne dogodi, vlast zna šta je čeka. Ovde u Mitrovici ima stotinu fanatika koji su spremni na sve. U Nišu ih ima 400, a u Zabeli je još gore. Zamisli šta će se dogoditi kada se nagutaju koječega i krenu?! Neće nas zanimati da li ulazi Žandarmerija ili ne. Naoružani su svi. Noževi, štangle, svašta - priča jedan od zatvorenika.

Ulazi još jedan mladić.

- Evo, on je bio prvi koji je rekao da počinjemo sa štrajkom!

Svi smo glasali za Ustav

Iako javnost za proteste u zatvoru ne može da nađe opravdanje, oni tvrde suprotno.

- Svi su nas prevarili - revoltirano dobacuje zatvorenik dok refleksno tera muvu s lica.

Složni su u mišljenju da su ih vlasti izmanipulisale. Tvrde čak da Ustav ne bi ni bio usvojen da nije bilo njih.

- Mi smo svi glasali, kao i naše porodice i rodbina. To je oko 50.000 glasova. Sada samo tražimo da se ispuni obećanje i da država ispuni taj čin milosrđa - objašnjava jedan od zatvorenika.

On će, ako bude amnestije, posle 12 godina robije otići kući, kao i većina od 140 ljudi u ovom delu zatvora. Ako prethodno ne bude problema...

- Danima gladujemo. Ostalo je malo hrane koju smo dobili iz paketa. Ovde ljudi imaju malo devijantno ponašanje i kada su izmanipulisani, možete da zamislite kako mogu da reaguju. Mnogo je nervoze. A kada prevlada glad, za razum ostaje malo mesta. U zatvoru ima 1.400 ljudi. Ima raznih bandi, grupa. Mnogi se mrze i uvek može doći do sukoba. Moguće je da se ponovi 2000. godina i da se ljudi opet popnu na krovove i počnu da pale paviljone. Ali mi pre svega želimo da se ovo završi na miran način - staloženo priča mladić za kojeg kažu da je poveo štrajk.

Oduzeli su mi već dva mobilna

Kontakt, ne samo između zatvorskih blokova nego i s drugim ustanovama, veoma je živ. Osuđenici imaju mobilne telefone i redovno razmenjuju informacije. Čovek s kojim smo započeli priču iz stare teget rukavice, koju je sve vreme držao u ruci, vadi mobilni telefon.

- Oduzeli su mi već dva - kaže uz smešak.

Pozvao je prijatelja iz poluzatvorenog dela i rekao mu da dolazimo.

Uz žustro otvaranje vrata salom se prolomila rečenica: „Došao je Rumeni!“. Zatvorenici okupljeni oko stola užurbano se razilaze uz objašnjenje da tako zovu nadzornika.

„Isekao bih se prvi“

Krećemo napolje. Na kapiji nas sačekuje mladić koji tvrdi da je pregovarao sa Dragoljubom Lončarevićem kada im je obećao usvajanje zakona do 15. novembra.

- Njega je poslao ministar Stojković. On nije mogao ništa da obeća bez njegovog znanja. Treći put stupamo u protest i dosta nam je obećanja. Ukoliko u ponedeljak ne bude ničeg konkretnog, moramo radikalizovati proteste. Radiću na tome... Dugo sam ovde i imam određeni autoritet... Ima nekih narkomana koji predlažu sečenje. Ja nisam narkoman, ali bih se prvi isekao. Našlo bi se i u drugim zatvorima ljudi koji bi to uradili. Priča se da će u Zabeli zapaliti jedan blok. Ima dosta narkomana, i najlakše je ubaciti mu 20 grama heroina i reći šta da uradi. Ipak, nije nam u interesu da se tako nešto dogodi - priča u jednom dahu.

On kaže da je u kontaktu sa ostalim zatvorima u Srbiji, gde je, kako kaže, stanje kao u sremskomitrovačkom.

Nenad Jaćimović

    Neizvesna sednica

    Vlada Srbije je u petak uputila inicijativu Skupštini za hitno zakazivanje sednice parlamenta sa jednom tačkom dnevnog reda - Predlog zakona o amnestiji. Međutim, šefovi poslaničkih grupa DS i G17 izjavili su da neće podržati zakon, dok iz SRS poručuju da neće odustati od zahteva za aboliciju optuženih za pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću.

    Zatvorenici kažu da ih ne zanimaju političke svađe i poručuju da ne žele da se na njima prikupljaju predizborni poeni.

    - Radikali neka štite koga hoće, ali ovo je totalno ludilo. Pa ti jataci još nisu ni osuđeni, možda te ljude i oslobode - kaže zatvorenik.


Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Apple iPhone SE 2020
 Parlamentarne stranke se nisu dogovorile oko Zakona o amnestiji
Zatvorenici čekaju na zakon do petka

BEOGRAD - Predstavnici parlamentarnih stranaka nisu juče postigli saglasnost o održavanju posebne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bio Predlog zakona o amnestiji.

Za propali dogovor osuđenici su saznali veoma brzo. Kako „Blic“ saznaje vođe protesta iz svih zatvora su u stalnom telefonskom kontaktu i dogovorili su se da do petka nastave sa mirnim protestom. Ukolikom do tada ne bude sazvana sednica Skupštine na kojoj bi trebalo da se raspravlja o zakonu o amnestiji zatvorenici najavljuju radikalizaciju pobune.

Šef poslaničke grupe G17 plus Miloljub Albijanić rekao je da je na konsultacijama ocenjeno da je veoma teško naći osnov za sazivanje takve sednice u poslovniku o radu Skupštine. Prema rečima Predraga Markovića, predsednika Skupštine Srbije, predstavnici SPO, Nove Srbije, DSS i SPS izjasnili su se za zakazivanje posebne sednice, a predstavnici G17 plus i DS bili su protiv.

- Predstavnici SRS su mi rekli da zakažem sednicu a da će onda oni, u skladu sa poslovnikom, zauzeti stav - kaže Marković.

Iz Skupštine je stigla ocena da Vlada Srbije više nema većinu u parlamentu. Za sazivanje redovne sednice neophodno je obezbediti većinu od 126 poslanika za usvajanje dnevnog reda.

Podsetimo, prethodnih dana je ministar pravde Zoran Stojković više puta ponovio da očekuje da će zakon biti donet pre parlamentarnih izbora.

Posle propalih konsultacija, ministar je izjavio da mu „priča o amnestiji liči na politikanstvo u izbornom procesu“.

Uz to on je izrazio „zabrinutost“ za stanje u novinarstvu jer „uređivačku politiku vode zatvorenici“.

- Niko vam sad ne može reći kada će sednica Skupštine biti zakazana. Zašto sad neki koji su bili naši koalicioni partneri neće da glasaju, to je pitanje za njih. Očekujem da oni koji brinu o Srbiji i koji su iskreno glasali za Ustav sada podrže i amnestiju - rekao je ministar Stojković.

Da su osuđenici dobro obavešteni, govori podatak da su o odluci sa skupštinskih konsultacija saznali gotovo trenutno.

- Uzbuđenje posle današnjag saopštenja je veliko. Nemamo adekvatan stav. To mora da bude sinhronizovana akciju u svim zatvorima u Srbiji. Hoćemo da radikalizujemo protest, ali još nismo odlučili u kojoj meri. Različite su reakcije po zatvorima. Predlaže se svašta. Stranke su amnestiju uzele za predizbornu kampanju i ne verujemo novim obećanjima - kaže ovaj osuđenik iz Sremske Mitrovice.

Zatvorenik iz Zabele kod Požarevca koji se javio „Blicu“ kaže da više ne odgovaraju za disciplinu.

- Tražimo hitno sazivanje Skupštine, inače će biti haos. Biće i paljenja i nereda - kaže on.

Osuđenici niške kaznione juče su najavili da će istrajati u štrajku glađu do usvajanju zahteva. Oni kažu da prate situaciju i čekaju reakcije u drugim zatvorima.

- Ako gore Zabela i Sremska Mitrovica, goreće i Niš - kazao je za „Blic“ juče jedan od osuđenika KP doma u Nišu.

N.J.- N.E. - V.T.

    REAKCIJE
    Predrag Marković, predsednik Skupštine Srbije

    - Ne želim da se ovakva sednica pretvori u predizbornu kampanju i da se nedonošenjem ovog zakona stvori politička nestabilnost koja bi ugrozila mirnu, demokratsku atmosferu izjašnjavanja građana na izborima. Sačekaću do kraja ove nedelje da stranke još jednom razmotre mogućnost sazivanja sednice.
    Dobrivoje Radovanović, direktor Kriminološkog instituta

    - U slučaju neusvajanja Zakona, može da se dogodi pobuna veoma širokih razmera, nasilnog karaktera.
    Vojin Dimitrijević, direktor Beogradskog centra za ljudska prava

    - Hitne konsultacije o vanrednoj sednici skupštine pokazuju da vlast strahuje od mogućih nemira u zatvorima. Vlast je sama sebe stavila u takvu poziciju jer je znala kome i šta obećava.
    Milan Marković, predstavnik poslaničke grupe DS

    - Ne postoje nikakvi razlozi za hitno donošenja Zakona o amnestiji. DS nije protiv amnestije, već protiv manipulacije tim pitanjem. Oni koji izdržavaju kazne u zatvorima mogu da sačekaju još dva meseca da se to pitanje kvalitetno reši.
    Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe SRS

    - Uskoro ćemo Skupštini Srbije dostaviti svoj Predlog zakona o amnestiji. Vlada Srbije je još u septembru dostavila svoj predlog zakona o amnestiji u skupštinsku proceduru po hitnom postupku i predsednik parlamenta može da zakaže redovnu sednicu.
    Miloš Aligrudić, predsednik Poslaničke grupe DSS

    - Stav DSS je veoma čvrst i apsolutno smo za donošenje zakona o amnestiji. Smatramo da je ovaj zakon važan u ovom trenutku.


Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Apple iPhone SE 2020
Zatvorenici pišu peticiju Tadiću

BEOGRAD - Uprava za izvršenje zavodskih sankcija pri Ministarstvu pravde priprema smanjenje kazne za oko 200 zatvorenika u srpskim zatvorima, koji će posle toga izaći na slobodu, saznaje „Blic“ iz izvora bliskom tom ministarstvu.

- Postoji zakonska mogućnost da se osuđenicima koji su dobili kaznu preko dve i po godine umanji kazna za najviše deset odsto. Sada se raspravlja o tome - kaže izvor „Blica“.

Kako nezvanično saznajemo, uprave zatvora su već sastavile spiskove koji su prosleđeni Ministarstvu.

Istovremeno, štrajk u zatvorima se nastavlja i zatvorenici tvrde da neće odustati sve do usvajanja Zakona o amnestiji.

Osuđenici niškog KPZ-a počeli su da potpisuju peticiju koju će dostaviti predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kojoj traže da ih zaštiti od vređanja predstavnika vlasti. Prema njegovim rečima, situacija u Niškom zatvoru je za sada mirna, čak zatvorenici „vrše sami unutrašnju kontrolu da ne dođe do nekog neplaniranog paljenja paviljona“.

V. T. - N. B. J.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Apple iPhone SE 2020
 Dramatično stanje zbog protesta osuđenika u zatvorima
Stražari napustili zatvor u Nišu

BEOGRAD - Stražari Kazneno-popravnog zavoda u Nišu juče oko 17 časova otključali su ćelije, ostavili ključeve osuđenicima i napustili zatvorski krug. Sva tri paviljona ovog zatvora su time prepuštena osuđenicima, saznaje „Blic“.

- Sami smo. Stražari obezbeđuju zatvor van kruga. Nalaze se na karaulama na zatvorskim zidinama. Mi smo ostali u sobama i u zatvoru nema incidenata. Čekamo šta će se sada dešavati. Mnogi su malaksali posle deset dana štrajka glađu. Ne znamo zbog čega su to uradili, ali nema potrebe da ulazi Žandarmerija jer je mirno. Nemamo nikakav kontakt s upravom zatvora - pričaju zbunjeni i uspaničeni zatvorenici ovog zatvora, koji su se javili redakciji.

Čarke među osuđenicima

Medijima se juče javio i jedan od stražara u niškom zatvoru koji je kazao da pripadnici ove službe poslednjih dana rade u nepodnošljivim uslovima, da im smene traju i po 15 časova, i da među osuđenicima ima čarki.

Izvor „Blica“ iz Ministarstva pravde kaže da vlasti očekuju da će situacija u zatvorima biti kritična tokom vikenda jer osuđenici čekaju da istekne rok koji je Predrag Marković, predsednik Skupštine Srbije, dao strankama da usaglase svoje stavove oko sazivanja sednice Skupštine na kojoj bi bio usvojen zakon o amnestiji.

- Za sada su se zabarikadirali samo zatvorenici Trećeg paviljona u požarevačkoj Zabeli. Mere bezbednosti su pojačane u svim zatvorima. Očekujemo da će zatvorenici danas doneti odluku kako će nastaviti protest. Mi smo spremni, ali se nadamo da će se završiti na najbolji način - kaže naš izvor.

Roditelji zatvorenika spremaju protest

Prema saznanjima „Blica“, zatvorenici su pre nego što su vrata zabarikadirali kasetama i ormarima, u zatvorskoj kantini kupili hranu „za sav novac koji su imali“. Oni su, kako saznajemo, onemogućili stražarima da uđu u taj paviljon.

Ministar pravde Zoran Stojković nije želeo da komentariše kada bi mogao da bude usvojen zakon o amnestiji. On je objasnio da od deset paviljona u Zabeli, „mirni protest zatvorenika traje samo u jednom od njih“.

- Država ima mogućnost da to reši, ali dok je miran protest, nema potrebe da primenjujemo silu - rekao je Stojković.

Roditelji osuđenika koji su na izdržavanju kazne u ovom zatvoru juče su obavestili redakciju „Blica“ da pripremaju organizovani protest ispred zatvora. Oni su zabrinuti zbog situacije u zatvoru.

- Ne znamo šta se dešava unutra. Čuli smo da ih tuku specijalci ni zbog čega. Jednostavno traže od njih da nešto urade i tuku ih. Govore im „ajde, ajde, zapali, imam ovlašćenje metak da ti saspem u glavu“- kaže majka osuđenika koji izdržava kaznu zbog oružane pljačke.

Stražaru dala 50 evra

Ona objašnjava da njen sin nema telefon jer su mu ga oduzeli, ali da je zovu njegovi drugovi i „svi pričaju istu priču“.

- Lično sam stražaru dala mobilni telefon i 50 evra. Sve je uzeo i koristi taj broj, ali nije predao telefon mom sinu. Pitaju me u Upravi kako se zove stražar. Pa kako smem da kažem, kada mi niko ne garantuje da moj sin zbog toga neće trpeti posledice - kaže majka jednog od zatvorenika.

N. Jaćimović - B. Janačković

    Uhapšen stražar u Centralnom zatvoru

    BEOGRAD - Stražar Okružnog zatvora u Beogradu S. N. uhapšen je kada je zatvorska Uprava u utorak uveče kod njega pronašla dva mobilna telefona i praškastu supstancu za koju se pretpostavlja da je droga, saznaje „Blic“. Uprava pretpostavlja da je stražar nameravao da drogu i mobilne telefone proda pritvorenicima.


Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.076 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.